Imaginacija folklora pod političkim pokroviteljstvom

ponedjeljak , 13.07.2009.

Po mome mišljenju, najbezveznija emisija na režimskom HTV-u je bez premca „Lijepom našom“. To je vjerojatno jedina emisija na svim televizijama koja mi za vrijeme gledanja stvara snažan poriv za povraćanjem.
U stjecanju titule „najbezveznije“ spomenuta se emisija zaista potrudila. Teško da ćete igdje naći toliko kiča, patetike i amaterstva na jednom mjestu, koliko možete vidjeti u toj emisiji. Međutim nije to od jučer. Još od Tuđmanovih vremena HTV je ovom emisijom navodno želio pokazati svo bogatstvo hrvatskih krajeva i naše kulture (čitaj ekstremno desničarske, patrijarhalne i klerofašističke), te homogenizirati hrvatski živalj (čitaj glasačku mašineriju). Oni to rade konstantnim guranjem loše emisije koja daje potpuno lažnu sliku naše kulturne tradicije. Čine to drugorazrednim pjevačima, kičom i patetikom, forsiranjem lažnog folklora i prodavanjem muda pod bubrege.
Ti pjevači masakriraju mnoge lijepe hrvatske pjesme ili iz naftalina izvlače (s pravom) davno zaboravljene nazovi-hitove. Gledam jednom prilikom nekog tipa kako izvodi Thompsonovu „Lijepa li si“. Čim je izišao na pozornicu i slijepac je mogao vidjeti da mu je očito životna želja postati blijeda kopija pjevača iz Čavoglava. U crnome od glave do pete, sa zlatnom lančinom oko vrata na kojemu visi veliki zlatni križ. Na prve taktove pjesme, starčad u publici u općem deliriju navalila pljeskati, kao 69´ na mitinzima partijskih odbora. U zraku toliko primitivizma da ga možeš nožem rezati! Sve je to već viđeno u stotinama takvih emisija, te silne izlizane klapsko-tamburaško-pop-rock-folk-plesne kombinacije. Svim se tim stvarima pokušava imitirati kultura i tradicija koja više ne postoji, a ovo što oni i izvode, zapravo i nema neke veze sa nekadašnjom kulturno-tradicijskom stvarnošću hrvatskoga naroda. „Lijepom našom“ ima veze za hrvatskim folklorom koliko i Tomislav Bralić sa izvornom klapskom pjesmom!
No drugorazredni pjevači su mila majka prema voditelju emisiju, davno već izlizanom Branku Uvodiću koji je odvodio toliko ovakvih emisija da je očito i njemu postalo dosadno, pa sve radi bezvoljno i rutinski. Već godinama tu nema nikakve originalnosti, ako je ikada i bilo.
Međutim, među protagonistima emisije postoji još jedan, i to onaj daleko najvažniji. Nisu to loši pjevači, opći kič i patetika emisije ni voditelji. Najvažniju ulogu u svemu imaju prvi redovi publike, uvijek uredno popunjeni članovima lokalnih vlasti, podobnih partijskih (drugova) namještenika i njihovih časnih gospođa. Svi lijepo i dolično kršćanski odjeveni plješću svakoj debilnosti na pozornici. Kamere ih uvijek vjerno prate, jer svatko mora znati tko je bio najzaslužniji da emisija dođe u njihov grad. Kada ih sve tako vidite, onda čovjek ne može ne pomisliti kako našem čovjeku nije uopće potreban onaj stari izvorni folklor kao ni pokušaji njegova održavanja. Mi danas imamo jedan drugi folklor, puno agresivniji i dominantniji, onaj politički! Nismo glupi, znamo koja je njegova svrha, te emisija kojom se ovdje bavimo nije ništa drugo nego politički folklor za zavaravanje neukih masa. Nema to nikakve veze za kulturnom tradicijom.
Sve je brižno isplanirano za manipuliranje i ideologizaciju naroda. Još kada bi postojala mogućnost da se nekakvim vještačkim metodama spomenuta emisija spoji sa jednom drugom emisijom HTV-a, famoznom „Škrinjom“. Predlažem da, dok pjevači pjevaju na pozornici, u pozadini, u narodnu nošnju obučena Šeparovićka, štapom tjera guske, pa da „folklor“ bude doveden do vrhunca!
Da me se ne bi krivo razumjelo, ja sam prvi koji se zalaže za održavanje folklora i očuvanje povijesti i kulture naših krajeva, ali ne da se to radi s političkim rukavicama pod pokroviteljstvom lokalnih partijskih moćnika. Protiv sam toga da ljubav prema hrvatskom rodu i kraju mora biti isključivo zatucano-desničarska. Prema takvoj logici samo bi patrijarhalci imali taj monopol da ljube i poštuju ostavštinu svojih djedova. Na takvu isključivost nikad neću pristati.

<< Arhiva >>