Grješnici rade, sveci ne rade!?

petak , 15.08.2008.

Smiješan je odnos našega naroda, posebno starije životne dobi, prema vjerskim blagdanima i vjeri općenito. Za vrijeme nekog blagdana, npr. Velike Gospe, po učenju naših ljudi je zabranjeno raditi fizički bilo što, osim valjda disati i spavati. U slučaju da nekome padne na pamet baviti se nekim fizičkim radom na blagdan, ma koliko on minoran bio, taj pojedinac odmah biva višestruko upozoravan od svojih bližih i daljnih da se za blagdane ne smije raditi, jer je to svetogrđe.
Kad se malo vratimo u povijest, u vrijeme stare Venecije, tada se u priobalju i otocima svetkovalo do 68 dana godišnje, a u Zagori čak 131 dan! Francuska je uprava ukinula takav nakaradan sustav jer je seljake htjela privesti poljoprivredi kako bi se radom izvukli iz višestoljetne bijede u kojoj su živjeli. Naravno narod to nije uspijevao skontati sam jer je bio neobrazovan, a i crkvi, kao jedinoj instituciji koja je prodrla dublje u narod, nije bio interes da narod manje blaguje. Neki su blagdani ostali ukorijenjeni u narodu što je u redu, ali ostao je i glup običaj kako je zabranjeno raditi za vrijeme blagdana. I tako, u nas ne smiješ ništa raditi za blagdane jer ćeš uvrijediti Boga i sve svece, ali zato je izgleda u redu prevariti, ukrasti, pronevjeriti i sl., i zatim sjesti u prvi red za vrijeme Svete mise sa debelim zlatnim križem oko vrata, ubaciti nešto siće u lemozinu, i sve ti je oprošteno. Isto tako su grješnici svi ovi naši radnici u trgovinama, po pijacama i sl. koji moraju raditi na blagdane, a pred Bogom su ispravni oni koji pretresaju privatne živote pola Vrgorca, a onda odu na misu, malo pjevaju crkvene pjesme, pričeste se, i sve im je oprošteno. I institucija crkve doprinosi takvom razmišljanju opetovanim (i svima više dosadnim) traženjima da se rad zabrani nedjeljom. Izgleda da je za sve što je u našem društvu loše, kriv rad nedjeljom. Rad nedjeljom je kriv i za kriminal i za kvazi-privatizaciju i sl. Sve to dovodi do potpuno krivog odnosa prema radu, gdje je neradnik „čist“ pred Bogom, a radnik najveći grješnik.
Međutim, za moj kršćanski način pogleda na život i svijet, razmišljanja sam da Gospi ne smetaju oni koji rade, jer na taj način postupaju po njezinim učenjima, njoj smetaju neradnici koji po cijele rade ogovaraju druge ljude, a nakon toga ližu oltare misleći da će im tako biti sve oprošteno. Ipak stara poslovica kaže da je rad je stvorio čovjeka, a ne nerad i ogovaranje.

<< Arhiva >>