Akcija "Učinimo Vrgorac Gradom"

petak , 01.08.2008.

Prošlo je skoro godinu dana otkada sam zadnji put pisao o potrebi osnivanja vrgorskog muzeja. Taj sam tekst pisao inspiriran odlukom Gradskog vijeća Grada o osnivanju muzeja, koju sam pozdravio i pohvalio. Ali od te odluke je prošlo godinu i pol dana i naravno, kako to inače u nas biva, ništa po tom pitanju nije učinjeno. Muzej postoji na papiru, koliko čujem postavljen je nekakav vršitelj dužnosti direktora fantomskog muzeja, a na terenu posao nije ni u planovima započeo.
Sve se navodno pravda neriješenim imovinsko-pravnim odnosima nad Elezovim kućama koje imaju puno vlasnika pojedinih većih ili manjih udjela, pa da će biti nemoguće otkupiti sve njihove udjele. Ali što je najsmješnije, nije se ni probalo okupiti te ljude i izložiti im planove. Štoviše, više sam nego siguran da će neki vlasnici iz vrgorske dijaspore, pa i neki naši građani svoje manje udjele i pokloniti, ako im se objasni što Vrgorac dobiva izgradnjom muzeja. A dobiva puno, to je jasno svakome tko misli svojom glavom.
Zapravo, Vrgorac nije i neće biti grad dok ne dobije instituciju poput muzeja, to je činjenica od koje se ne može pobjeći. Bez muzeja neko naselje je ili selo ili mjesto, ali Grad nije, i zato gospodo, pokrenimo se i učinimo Vrgorac gradom.
Bio sam više puta u Makarskom muzeju. On nije prevelik i ne treba biti. Bitno je da muzej bude mjesto okupljanja obrazovanih i slobodomislećih ljudi koji su voljni istraživati na poljima lokalne povijesti, areheologije, etnologije i uopće kulture i svoje rezultate objavljivati ovdje u Gradu. To je bit lokalnog muzeja. Jedan dio muzejskih prostorija se posvećuje izložbenom prostoru gdje će se postavljati razne tematske izložbe i na taj način zainteresirati naše građane za našu povijest koja je stvarno bogata i što je najgore – neistražena, a da ne govorim o arheologiji i etnologiji. Ima li šanse da se ovaj projekt uskoro počne ostvarivati?

<< Arhiva >>