Voip

petak, 06.06.2008.

InterVoIP ... Novi Finarein VoIP

Image and video hosting by TinyPic

Od danas smo «bogatiji» za još jedan klon. Ovaj put je to Finarein Voip program InterVoip. Po mogućnostima, ništa novo ni posebno, ali.....cijene..... Cijene su zaista više nego povoljne. Nema Free dana, što je u neku ruku i bolje, ali su cijene zaista ok i mislim da će, u koliko ne dođe do nekih promjena, ovaj program postati jedan od vodećih među ostalim Voip programima.
Za uplatu su na raspolaganju uobičajeni načini plaćanja, samo obratite pažnju na to da u koliko ste za uplatu na nekom Betamaxovom VoIPu već koristili kreditne kartice, PayPal ili MoneyBookers, ne bi smjeli koristiti iste načine plaćanja na InterVoipu. Najsigurniji način, je uplata preko resellera.
Inače, InterVoip podržava SIP i codecs G.711, G.726, G.729, G.723, GSMFR, opciju Phone2Phone, SMS.
Najznačajnija prednost ovog VoIP programa je niska cijena poziva, te se nadam da neće doći do promjena cijena.
U koliko dođe do bilo kakvih promjena, bi će objavljene na ovim stranicama .

Nadopuna:
Kod poziva Phone2Phone konekcija se naplaćuje 5ct.

11.06.08 Ipak je došlo do manje korekcije cijene poziva prema fiksnim linijama HR. Nova cijena je 1ct/min.

17.06.08 Postupno dolazi do korekcija cijena, prema dosta država, pa tako i prema fiksnim telefonima Srbije. Trenutna cijena je 2,5ct/min.

Unatoč vrlo povoljnoj cijeni poziva prema mobilnim mrežama HR, veza je u više navrata bila toliko loša da nije za upotrebu. Pozivi prema fiksnim brojevima su OK.
S obzirom da je ovo novi program, u fazi uhodavanja, vjerujem da će uskoro riješiti problem loše veze prema mobilnim mrežama HR.

26.06.08 Betamaxov tim je sredio problem sa lošom kvalitetom mobilnih veza u HR. Sad rada sasvim prihvatljivo, tako da s obzirom na cijenu od 4ct/min, Intervoip zauzima jedno od vodećih pozicija u Voip telefoniji.

- 22:09 - Komentari (5) - Isprintaj - #

VOIP preko mobitela.....

Image and video hosting by TinyPic

Biti mobilan i koristiti prednosti voip telefoniranja. To je želja većine korisnika Voip telefonije. Naravno, može se , samo nije baš tako idealno, i vezano je za neka ograničenja.
Da bi uopće mogli koristiti takvu mogućnost preduvjet je da imate uređaj koji podržava 3G ili Wi-Fi konekciju, Symbian 8 ili 9, Windows Mobile 5 ili 6.

Testirao sam mogućnosti sa mobilnim telefonom Nokia E65 i to na dva načina.
Kao prvi i najčešći, Voip program Fring i kao drugi način...originalni softver Nokie za pozive preko SIPa.

Fring.... program koji možete skinuti ovdje http://www.fring.com . Pošto sam već pisao o ovom programu neću ponovo o njemu, osim par riječi.
Radi odlično mada ima nekih sitnih zamjerki no pošto odrađuje ono osnovno za što je namijenjen ( pričanje preko Voipa) mogu samo reći riječi pohvale za njega.

Originalni Voip softver....Nokia E65
Kod pozivanja imate već predviđenu mogućnost biranja klasičnog poziva ili poziva preko interneta.
Dakako, izabra ćemo poziv preko interneta i naravno ako su postavke podešene te ako ste u dometu WiFi mreže, nema nikakve prepreke da ostvarite Voip konekciju te da Vas taj poziv ne košta ništa ili tek neki minimalni iznos.

Kako podesiti postavke???
Neću do detalja opisivati način na koji se podešava, jer o tome piše u Korisničkom priručniku za telefon Nokia E65, već ću samo navesti postavke koje moraju biti podešene na sljedeći način.:

Profile name: voipbuster
Service profile: IETF
Default access point: my-wlan
Public user name: sip:korisničko ime@voipbuster.com
Use compression: No
Registration: Always (could be when needed though)
Use security: no

Proxy server address: sip.voipbuster.com
Realm: voipbuster.com
User name: korisničko ime
Password: *******
Allow loose routing: Yes
Transport type: UDP
Port: 5060

Registrar serv. addr.: sip.voipbuster.com
Realm: voipbuster.com
User name: korisničko ime
Password: *******
Transport type: UDP
Port: 5060


Naravno, ne mora biti baš Voipbuster. Može se podesiti sa podacima bilo kojeg provajdera koji pruža podršku za SIP.

Popis SIP postavki za sve Betamaxove VoIP programe , možete pogledati ovdje http://www.freevoiphr.com/html/info.html kao i postavke za Nokiu N95 i E61.

Inače, ako i niste u dometu WiFi mreže, konekcija se može ostvariti korištenjem, u mom slučaju, simpa kartice i opcije web'n'walk gdje podatkovni paket od 10 MB košta 15 kn. Za 60 minuta razgovora fring potroši cca 8Mb prometa, što i nije tako skupo.

U svakom slučaju u koliko već posjedujete uređaj koji podržava ove mogućnosti bilo bi šteta ne probati ih iskoristiti.

- 14:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #