Vincimus - HGspot marketing

petak, 18.04.2008.

LCD ili Plazma TV?

Sezona je kupnje novog TV uređaja. Bliži se EURO 2008, Austrija i Švicarska željno iščekuju naše vatrene. Navijajte za Hrvatsku u dobrom okruženju, na vrijeme se pripremite za neponovljivi događaj i odaberite iz velike ponude LCD i plazma TV uređaja u HGspotu po vrlo pristupačnim cijenama. U ponudi HGspota možete pronaći TV uređaje mnogih renomiranih proizvođača kao što su Samsung, SONY, LG, Philips, Grundig, Panasonic, Pioneer, JVC, SHARP i mnogi drugi. Pitanje koje se nameće krajnjem korisniku jest: Da li kupiti LCD ili plazma TV? Obje tehnologije pružaju vrhunsku kristalno čistu sliku, kvalitetne boje i dolaze u jednakom obliku (ravan ekran debljine 3,5“ tj. oko 9 cm).

Kako funkcionira?
Unatoč navedenim sličnostima, dvije navedene tehnologije funkcioniraju na potpuno različit način. Plazma tehnologija se sastoji od stotine tisuća individualnih piksel ćelija koje omogućuju električnim impulsima da pobuđuju prirodne plinove (Ksenon i Neon) koji potom stvaraju svjetlo. Svaki piksel, nakon što dobije programske instrukcije, emitira pravilnu smjesu crvene, zelene i plave boje kako bi se prikazala određena nijansa. S druge strane, LCD tehnologija funkcionira na način da matrica ultra tankih tranzistora (TFT) pobuđuje sloj tekućih kristala koji se nalaze između dva sloja stakla te na taj način metodom supstrakcije tj. loma svjetlosti kroz kristale stvara određene nijanse boje.

Svjetlina, kontrast i prikaz boja
Glavna prednost plazma tehnologije je kvalitetniji kontrast za razliku od LCD-a što je posljedica lakšeg prikaza tamnijih nijasni kod plazme. Stoga plazma nudi vjerniji prikaz scena sa češćim tamno-svijetlim izmjenama. Što se tiče prikaza boja, kvaliteta je neupitna kod obje tehnologije, međutim plazma se preporuča za slabije ili normalno osvjetljene prostore, dok se LCD radi svojstvene anti glare tehnologije i svjetline preporuča za jače osvjetljene prostore.

Kut gledanja i prikaz slike s računala
Plazma nudi širi kut gledanja od LCD-a, međutim LCD pruža kvalitetniju i detaljniju sliku kada je spojen na računalo. Plazma je pobjednik u testovima kod brzoizmjenjujućih scena, no isto tako za razliku od LCD-a vrlo je osjetljiva na atmosferski tlak pa joj s nadmorskom visinom opadaju performanse.

Odaziv slike i rezolucija
Plazma daje kvalitetniji i brži odaziv slike od LCD-a, međutim krajnjem prosječnom korisniku ta karakteristika možda i neće biti najbitnija budući da se ovdje radi o djelićima sekunde. LCD HDTV modeli imaju veću rezoluciju nego plazma modeli jednakih dimenzija. Nekakve minimalne rezolucije LCD-a dijagonale 107cm su 1366x768 piksela, dok plazma istih dimenzija nudi rezoluciju od 1024x768 piksela. Navedena rezolucija nije posve HD, međutim kvaliteta je toliko blizu da je vrlo teško opaziti razliku. Rezolucija LCD-a koja potpuno nudi HD performanse je 1920x1080 piksela. Ukoliko namjeravate u doglednoj budućnosti kupiti Blu-Ray linijski player ili PS3 konzolu, svakako razmislite o kupnji TV-a koji podržava punu HD rezoluciju jer navedeni uređaji imaju mogućnost potpunog iskorištenja pune HD rezolucije. Za gledanje televizijskog programa ili klasičnih DVD-ova bit će vam dovoljna i HD Ready rezolucija.

Dimenzije
Plazma obično nudi modele većih dijagonala, iako u posljednje vrijeme to nije pravilo. Današnji standardi su dijagonale od 68cm, 82cm, 94 cm i od 107cm, stoga će te u ponudi pronaći najviše upravo takvih modela. Nekakav prosječan standard za LCD je dijagonala od 82cm, a za plazmu dijagonala od 107cm. Isto tako, potrebno je napomenuti da plazma jednake dijagonale ipak ima nešto veću masu od LCD-a. Stoga, ukoliko plazmu namjeravate montirati na zid, trebat ćete postaviti dodatne nosače.

„Burn-in“ i „Image sticking“
Obje tehnologije imale su svoje mane koje su s izlaskom novih modela uglavnom uklonjene. Stariji modeli plazmi patili su od fenomena „burn-in“, što znači da je dolazilo do prikaza nepostojeće slike u pozadini ukoliko bi se neka slika dulje zadržala na ekranu. Iz tog razloga preporučalo se svjetlinu i kontrast tijekom prvih 100-200 sati rada držati na nižim vrijednostima. LCD-i nisu patili od fenomena „burn-in“, međutim njih je mučila druga vrlo slična stvar, a to je „image sticking“, odnosno usjecanje slike koja stoji na jednakoj poziciji (npr. logo od TV kuće) u pozadinu. Nove tehnologije, poput „pixel orbitor“, značajno su smanjile navedene negativne fenomene.

Životni vijek i potrošnja
Životni vijek obje tehnologije iznosi oko 60.000 sati što preračunato iznosi oko 27 godina uz 6-satni dnevni rad. Dakle, što se tiče životnog vijeka, ovdje ne možete pogriješiti. Isto tako potrebno je spomenuti da LCD za rad troši manje energije nego plazma.

Koju god tehnologiju odabrali, nećete se razočarati. Na vama je da usporedite prednosti i mane jedne i druge tehnologije te da odaberete prema vlastitim željama i potrebama. U svakom slučaju, uštedjet ćete na prostoru (svi modeli se mogu postaviti i na zid), uštedjet ćete energiju, a istodobno pružit ćete sebi i svojoj obitelji ugođaj vrhunske slike i zvuka. Iz HGspot ponude izdvajamo vrlo pristupačne modele TV LCD LG 32LC52, 82cm, 16:9, stereo, HD Ready, 2x HDMI [028265], TV LCD 110 cm, GRUNDIG Vision 6 42-6830 T Glossy Black, HD Ready, HDMI, DVB-T [034136] Plazma LG MZ-32PC51, 82cm, 16:9, HD Ready, 2x HDMI [033693] i Plazma zaslon 107 cm, GRUNDIG Elegance 42 PXW 110-9625, 16:9, stereo, tuner, HDMI [023143].

- 13:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>