Linkovi

Vila Ravijojla

26.10.2014., nedjelja

Đakovačka Breznica - lječilište s izvorima termomineralne vode

Naiđem na staru razglednicu iz bivše Jugoslavije i otkrijem kako je nekada davno, još u vrijeme Jugoslavije, postojao hotel u Đakovačkoj Breznici.

Đakovačka Breznica, naselje na sjevernim padinama Dilja u Slavoniji, 22 km zapadno od Đakova. Lječilište s izvorima termomineralne vode.

U Đakovačkoj Breznici se nalazi prirodna ljekovita voda i šteta je da se neiskoristi. Nekada su ovdje bile toplice, danas je turizam skroz nestao u Đakovačkoj Breznici.
Ja dosad nisam imala prilike posjetiti ovo niti neko drugo prirodno lječilište u Hrvatskoj, a niti u susjednim državama. Termalna voda se koristi za grijanje, zdravstveni turizam ili za rekreaciju. Kupanje u termomineralnoj vodi posebno se preporučuje kod bolesti krvnih žila, oboljenja zglobova, tetiva, mišića, probavnih, ginekoloških, pa i psihosomatskih bolesti, oslobađanju od stresa, umora, loše koncentracije i pamćenja, razdražljivosti i bezvoljnosti. Termomineralna voda se primjenjuje u bazenu kao kupelj i za provođenje hidrokinezioterapije.

Mnogo je definicija turizma, a jednu od najprihvatljivijih dali su švicarski autori Hunziker i Krapf, koja glasi:” Turizam je skup odnosa i pojava koje proizlaze iz putovanja i boravka posjetitelja nekog mjesta, ako se tim boravkom ne zasniva stalno prebivalište i ako s takvim boravkom nije povezana nikakva njihova gospodarska djelatnost”.

Ako bi se u kontinentalnom dijelu Hrvatske ikako razvijao turizam, onda tu postoji prilika u prirodnim lječilištima. Za rad u seoskom turizmu potrebno je zaposliti kadrove s posebnim zvanjima, kao što je poznavanje lokalnih kulinarskih specijaliteta, lokalnih vina i pića, tradicijskih obrta, narodnih rukotvorina. Jako bitna je i promidžba koja podrazumijeva izradu kataloga, prikaz na internetu, nastupe na sajmovima i sl. Etno kuće bi trebale povezati sa lokalnom atrakcijom i usmjeriti turista u razgledavanje i obilazak kraja.

Oznake: ljeto zdravlje ljetovanje slobodno vrijeme odmo tu


- 16:36 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< veljača, 2015  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Veljača 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Listopad 2014 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga