Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilaravijojla

Marketing

Đakovačka Breznica - lječilište s izvorima termomineralne vode

Naiđem na staru razglednicu iz bivše Jugoslavije i otkrijem kako je nekada davno, još u vrijeme Jugoslavije, postojao hotel u Đakovačkoj Breznici.


Đakovačka Breznica, naselje na sjevernim padinama Dilja u Slavoniji, 22 km zapadno od Đakova. Lječilište s izvorima termomineralne vode.

U Đakovačkoj Breznici se nalazi prirodna ljekovita voda i šteta je da se neiskoristi. Nekada su ovdje bile toplice, danas je turizam skroz nestao u Đakovačkoj Breznici.
Ja dosad nisam imala prilike posjetiti ovo niti neko drugo prirodno lječilište u Hrvatskoj, a niti u susjednim državama. Termalna voda se koristi za grijanje, zdravstveni turizam ili za rekreaciju. Kupanje u termomineralnoj vodi posebno se preporučuje kod bolesti krvnih žila, oboljenja zglobova, tetiva, mišića, probavnih, ginekoloških, pa i psihosomatskih bolesti, oslobađanju od stresa, umora, loše koncentracije i pamćenja, razdražljivosti i bezvoljnosti. Termomineralna voda se primjenjuje u bazenu kao kupelj i za provođenje hidrokinezioterapije.

Mnogo je definicija turizma, a jednu od najprihvatljivijih dali su švicarski autori Hunziker i Krapf, koja glasi:” Turizam je skup odnosa i pojava koje proizlaze iz putovanja i boravka posjetitelja nekog mjesta, ako se tim boravkom ne zasniva stalno prebivalište i ako s takvim boravkom nije povezana nikakva njihova gospodarska djelatnost”.

Ako bi se u kontinentalnom dijelu Hrvatske ikako razvijao turizam, onda tu postoji prilika u prirodnim lječilištima. Za rad u seoskom turizmu potrebno je zaposliti kadrove s posebnim zvanjima, kao što je poznavanje lokalnih kulinarskih specijaliteta, lokalnih vina i pića, tradicijskih obrta, narodnih rukotvorina. Jako bitna je i promidžba koja podrazumijeva izradu kataloga, prikaz na internetu, nastupe na sajmovima i sl. Etno kuće bi trebale povezati sa lokalnom atrakcijom i usmjeriti turista u razgledavanje i obilazak kraja.

Post je objavljen 26.10.2014. u 16:36 sati.