< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (2)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (3)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

design by Tincha

Opis bloga

Blog kao i svi drugi ništa posebno, al nadam se da će vam se svidit

Linkovi

Moje umisljenekisswave
Sekicanutparty
Larawink
Iva i Elawavenaughty
Veranaughtyyes
Ivamahrofl
Nikolaheadbangrofl
Udruga 193mouthwashzujo
Petra i Ninathumbupmah
Lendicnjamimah
Ivanarolleyeszujo
Glorianjamimah
Josiparoflbelj
Dragana i Antoniamahzujo
Zderacicerolleyeswave
Breljanimahsretan
HTT



Image Hosted by ImageShack.us


<br />
<br />
<br />
<a href=free web counter






MySpace

Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us





naughtyzujo


 

četvrtak, 26.07.2007.

Bolje sprijeciti nego ljeciti


Prije stupanja u bilo kakva seksualna eksperimentiranja, naoružaj se znanjem o metodama kontracepcije, da kasnije ne bi bilo - nismo znali...

Sigurno si već načula ponešto o kontracepcijskim sredstvima koja te štite od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. No, ako je tvoje znanje tek površno, sada je idealan trenutak da naučiš sve što je potrebno kako bi se pametno i na vrijeme zaštitila, bez gadnih posljedica i hektolitara prolivenih suza kada je već prekasno...
1. KONDOM
Kondom ili prezervativ jedino je kontracepcijsko sredstvo koje istovremeno štiti od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti. Upravo iz tog razloga – kondom je idealna zaštita, posebice za one koji nemaju stalnog partnera i redovite odnose ili su tek uplovili u novu vezu. Kondom skuplja sjemenu tekućinu i onemogućava bilo kakav kontakt spermatozoida i jajne stanice.

Image Hosted by ImageShack.us


2. Flaster Evra Ortho, za sada jedini na tržištu, sadrži hormone etinil estradiol i norelgestromin koji se kroz kožu apsorbiraju u krv. Jedno pakiranje, dovoljno za mjesec dana, sadrži tri flastera (cijena je oko 100 kuna). Prvi flaster preporučljivo je zalijepiti prvi dan menstruacije, a idući sedam dana kasnije. Četvrti tjedan se ne stavlja flaster i tada nastaje menstrualno krvarenje. Po završetku ciklusa, odnosno nakon sedam dana pauze, lijepi se novi flaster. Najvažnije ga je pravilno zalijepiti, na čistu i suhu kožu, bez dlačica.

Image Hosted by ImageShack.us

3. 3. SPERMICIDNA SREDSTVA
Ovdje spadaju različiti gelovi, tablete, kreme koje se primjenjuju prije svakog odnosa, unošenjem duboko u rodnicu. Kemijski sastav tih preparata uništava spermatozoide. No nažalost, ova zaštita nije pravo rješenje za sve djevojke. Kod određenog postotka žena javlja se alergija na dotični proizvod, pa ga ne mogu koristiti.
Image Hosted by ImageShack.us


4. ANTIBABY PILULE
Najčešće korišteno sredstvo kontracepcije u svijetu su tzv. pilule. Zbog djelovanja hormona estrogena i progesterona iz pilule, onemogućava se lučenje drugih hormona, odnosno onih koji potiču ovulaciju i pripremaju sluznicu maternice za primanje oplođenog jajašca. Ali pazi, nikako nemoj ovu kontracepciju uzeti na svoju ruku, bez konzultacije s ginekologom. On mora, prije nego što prepiše određene pilule, obavezno pregledati grudi, napraviti krvnu sliku i još neke pretrage, te potom odrediti idealnu "terapiju" za tebe.
U jednom pakiranju najčešće se nalazi 21 tableta, označene su brojevima ili danima u tjednu. Prva tableta uzima se prvog dana ciklusa (ako su tablete označene brojkama, to je tableta broj 1, a ako je, primjerice, prvi dan ciklusa četvrtak, uzmite tabletu ispod koje piše čet.) U slučaju da je menstrualno krvarenje obilno, liječnici će ti sugerirati da tablete počneš uzimati peti dan ciklusa, što znači da će zaštita biti učinkovita tek od idućeg ciklusa.

5. PILULA ZA DAN POSLIJE
Metoda hitne kontracepcije. Riječ je o četiri estrogensko-gestagenske ili čiste progesteronske tablete, koje su vrlo učinkovite ako se primjene unutar 72 sata nakon nezaštićenog odnosa. Prve dvije tablete potrebno je popiti što prije nakon odnosa, a preostale 12 sati nakon toga. Ako se tableta popije unutar 24 sata od spolnog odnosa, učinkovitost ove metode je, kažu statistike, čak oko 95 posto. Svejedno, nemoj računati s ovom kontracepcijom, jer nije zdrava za organizam, može uzrokovati mučnine i poremetiti menstrualni ciklus.

6. SPIRALA
Jedna od najsigurnijih metoda zaštite, no ne preporučuje se ženama koje još nisu rodile. Taj tzv. intrauterini uložak (mala plastična naprava obložena bakrenom žicom) ugrađuje se u maternicu i tako sprečava da se jajna stanica "ugnijezdi" i ostane u njoj, dok kod spermija blokira sazrijevanje, pokretljivost i moć oplodnje. Vrlo se često na spiralu dodaje i hormon progesteron zbog kojeg je cervikalna sluz gušća i tako još slabije prolazna za spermije. Trajnost spirale je tri do pet godina, a čim je ginekolog izvadi, žena može ostati u drugom stanju. Prije ugradnje obavezno je napraviti ginekološki pregled i Papa-test.

7. DIJAFRAGMA
Gumeni prsten s pokrovom (poput šeširića), koristi se neposredno prije spolnog odnosa tako da se stavlja duboko u rodnicu kako bi prekrila vrat maternice, odnosno mehanički spriječila prodiranje spermija. Ne smije se vaditi najmanje šest sati nakon spolnog odnosa, a vijek trajanja je najviše dvije godine. Veličinu dijafragme određuje ginekolog na temelju veličine rodnice svake osobe, s time da se veličina rodnice mijenja nakon poroda ili rigoroznih dijeta, pa je potrebno mijenjati i dijafragmu.

8. VAGINALNI KONTRACEPTIVNI PRSTEN
Fleksibilni i prozirni prsten koji se stavlja u rodnicu prvog dana menstrualnog ciklusa i tamo ostaje tri tjedna (može se izvaditi do maksimalno četiri sata, no bolje ga uopće ne vaditi). Slijedi sedam dana pauze. U tom razdoblju obično dolazi i do menstrualnog krvarenja. Sedmi dan pauze stavlja se novi kontraceptivni prsten.



| komentari (43) | print | # |


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.