Zov čokolade gotovo je univerzalan, ali često je užitak jedenja praćen osjećajem krivnje. I što je na koncu čokolada - zlo ili užitak?
Čokolada stvar prištiće, čokolada deblja, od čokolade nastaje karijes, čokolada je puna štetnih kalorija… Ovo su samo neki od mitova o štetnosti čokolade kojima nas svakodnevno bombardiraju roditelji, brižni djedovi i bake, prijatelji i svi ostali kojima je stalo do nas.Bilo kako bilo još nisam čula da se rodio netko tko ne voli čokoladu.
![Image Hosted by ImageShack.us](http://img507.imageshack.us/img507/7333/oksa2ga0.jpg)
Čokolada ima dugu povijest koja seže sve do Maja, starog naroda iz centralne Amerike. Maje su prvi koristili plodove kakao stabala, koja rastu u tropskim kišovitim šumama Amazone, za izradu ukusnog napitka zvanog čokolatl.Ovu gustu, bogatu tekućinu radili su kuhanjem i mljevenjem plodova kakaa koji su zatim miješali u vodi sa sojom, vanilijom i čilijem. Maje su kakao plodove koristili i kao valutu i darove za proslave. I kad su bogati Maje trgovci odnijeli plodove kakaa u Meksiko i prodali ih Astecima, to je i tamo postalo pravi hit.
Španjolci su izmiješali vlastitu verziju čokolatla, izostavili su čili papriku i dodali cimet i šećer. Ovo je uskoro postalo pomodno piće Španjolskog dvora. Zbog nedostatne opskrbe kakaom, recept za čokoladu je ostao tajnom nekoliko stoljeća.
![Image Hosted by ImageShack.us](http://img162.imageshack.us/img162/9223/oksanf9.jpg)
Čokolada nikada nije bila samo poslastica? Uz nju se odavnina ispredaju mirisne, slatke priče o moći i ljubavi. Na dvorovima Asteka i Maja mahuna kakaovca imala je vrijednost novca, a ljubavni napitak dobiven od kakaoa obvezno se posluživao navečer kako bi se poboljšale noćne aktivnosti.
I danas, erotske figurice od čokolade trebaju pomoći da se pokaže ljubav ili omogući zainteresiranima da se lakše zbliže. Zbog toga je čokolada najčešći poklon za Valentinovo, dan kada se darivaju voljeni. ![cerek](https://blog.dnevnik.hr/img/hr/smiles/cerek.gif)
Valentinovo je dan u godini kada se u Americi proda najviše čokolada – više od 36 milijuna bombonjera i pojedinačnih tabli ove poslastice.
Dokazano je da se uzimanjem 22 g kakao praha i 16 g tamne čokolade dnevno, značajno smanjuje taloženje lošeg kolesterola na stijenkama krvnih žila. Zato u čokoladi treba uživati bez grižnje savjesti...
![Image Hosted by ImageShack.us](http://img469.imageshack.us/img469/9684/oksa3hc3.png)
MA TKO JOJ MOŽE ODOLJETI???????? ;)))
_Račica_
|