Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velvetgoldmine

Marketing

ČOKSA.....

Zov čokolade gotovo je univerzalan, ali često je užitak jedenja praćen osjećajem krivnje. I što je na koncu čokolada - zlo ili užitak?
Čokolada stvar prištiće, čokolada deblja, od čokolade nastaje karijes, čokolada je puna štetnih kalorija… Ovo su samo neki od mitova o štetnosti čokolade kojima nas svakodnevno bombardiraju roditelji, brižni djedovi i bake, prijatelji i svi ostali kojima je stalo do nas.Bilo kako bilo još nisam čula da se rodio netko tko ne voli čokoladu.

Image Hosted by ImageShack.us


Čokolada ima dugu povijest koja seže sve do Maja, starog naroda iz centralne Amerike. Maje su prvi koristili plodove kakao stabala, koja rastu u tropskim kišovitim šumama Amazone, za izradu ukusnog napitka zvanog čokolatl.Ovu gustu, bogatu tekućinu radili su kuhanjem i mljevenjem plodova kakaa koji su zatim miješali u vodi sa sojom, vanilijom i čilijem. Maje su kakao plodove koristili i kao valutu i darove za proslave. I kad su bogati Maje trgovci odnijeli plodove kakaa u Meksiko i prodali ih Astecima, to je i tamo postalo pravi hit.
Španjolci su izmiješali vlastitu verziju čokolatla, izostavili su čili papriku i dodali cimet i šećer. Ovo je uskoro postalo pomodno piće Španjolskog dvora. Zbog nedostatne opskrbe kakaom, recept za čokoladu je ostao tajnom nekoliko stoljeća.

Image Hosted by ImageShack.us

Čokolada nikada nije bila samo poslastica? Uz nju se odavnina ispredaju mirisne, slatke priče o moći i ljubavi. Na dvorovima Asteka i Maja mahuna kakaovca imala je vrijednost novca, a ljubavni napitak dobiven od kakaoa obvezno se posluživao navečer kako bi se poboljšale noćne aktivnosti.

I danas, erotske figurice od čokolade trebaju pomoći da se pokaže ljubav ili omogući zainteresiranima da se lakše zbliže. Zbog toga je čokolada najčešći poklon za Valentinovo, dan kada se darivaju voljeni. cerek

Valentinovo je dan u godini kada se u Americi proda najviše čokolada – više od 36 milijuna bombonjera i pojedinačnih tabli ove poslastice.
Dokazano je da se uzimanjem 22 g kakao praha i 16 g tamne čokolade dnevno, značajno smanjuje taloženje lošeg kolesterola na stijenkama krvnih žila. Zato u čokoladi treba uživati bez grižnje savjesti...

Image Hosted by ImageShack.us

MA TKO JOJ MOŽE ODOLJETI???????? ;)))


_Račica_

Post je objavljen 25.07.2006. u 17:47 sati.