Crna Gora, mala zamlja bogate povijesti (1. dio)

23.10.2013.

Za sve one imalo zainteresirane za putovanje Crna Gora je idealna destinacija u kojoj u malom prostoru možete vidjeti toliko toga. Prvi spomen crnogorske države dolaze nam iz 11. stoljeća kada je formirano Dukljansko kraljevstvo. Dio svoje bogate povijesti Crna Gora je bila pod Srpskom i Turskom vlašću da bi se u 18. stoljeću oslobodila tuđih lanaca i krenula putem suverenosti. Najveću ulogu u stvaranju Crnogorske države, prvobitno kneževine, pa kraljevine imala je obitelj Petrović Njegoš koji su ovim prostirima vladali sve do 1921. godine. Svakako najpoznatije i po viđenim spomenicima najpopularniji vladar koji je bio i knez i kralj Crne Gore je Nikola I. Petrović Njegoš. Od 1918. godine Crna Gora je prisilno pripojena Kraljevini Srbiji, od 1945 do 1992 je dio SFR Jugoslavije, a do 2006 u zajedništvu Srbije i Crne Gore. Crna Gora je danas jedan od pozitivnih primjera napretka u regiji, čiji je turizam glavna gospodarska grana. Upravo zato je i mene put odveo u ovu predivnu zemlju koja je zaista mnogo više od plaže, mora i sunčanja. Svoj obilazak Crne Gore sam automobilom prošao kroz dvije različite rute. Prva me odvela obalnim dijelom preko Dubrovnika, Herceg Novog, Kotora do Budve. Dok sam na drugi dio puta krenuo preko juga Bosne i Hercegovine (Trebinja), te obišao unutrašnjost Crne Gore od Nikšića, preko manastira Ostrog, Cetinja do glavnog grada Podgorice. U prvom dijelu ću Vam približiti iskustva i doživljaje obalnog dijela Crne Gore u čije su se ljepote tijekom ljetnih odmora uvjerili mnogi, ali ipak neke skrivene dijelove, sitnice i mjesta sigurno niste znali!



Ljepote Bokokotorskog zaljeva


Na ulazu u Crnu Goru iza graničnog prijelaza Debeli Brijeg dočekao me je Herceg Novi, gradić od 20 tisuća stanovnika kojeg je pod imenom Sv. Stefan prvobitno osnovao bosanski kralj Tvrtko I., danas jedno od omiljenih ljetovališta u regiji. No u Herceg Novom sam se našao baš izvan ljetne turističke sezone što mi je pružilo priliku da grad upoznam sa svime što pruža osim plaža i mora. Na ulasku u sami stari grad dočekati će Vas Sat kula podignuta 1667. godine po naredbi turskog Sultana Mahmuda, koja je za vrijeme turske vladavine predstavljala i glavna ulazna vrata u grad.



Prolazak ispod Sat kule će Vas dovesti na trg Sv. Stefana gdje će Vas dočekati Crkva Sv. Arhanđela Mihaila. Izgradnja Crkve Sv. Arhanđela Mihaila započela je 1883 godine u bizantskom stilu. Dovršena je 1911 godine, a izgrađena od kamena sa otoka Korčule. U donjem dijelu staroga grada, trgu Mića Pavlovića nalazi se Crkva Sv. Jeronima, sagrađena 1856. godine i koja nosi ime zaštitnika grada.

LIJEVO CRKVA SV. ARHANĐELA MIHAILA, DESNO CRKVA SV. JERONIMA

Uz stari grad u Herceg Novom sam posjetio i Kanli Kulu koju su u 16. stoljeću izgradili Turci. Ogromne zidine čija namjena donosi mračnu stranu turske vladavine ovim prostorima. Kula je za vrijeme Turaka bila zatvor, a u prijevodu sa turskog znači krvava kula. Danas Kanli Kula služi kao ljetna pozornica na kojoj se održavaju mnoge manifestacije. Napuštajući Herceg Novi bio sam zadovoljan viđenim, ali uslijedila su još mnoga iznenađenja koja ova mala zemlja krije.

KANLI KULA

Kotor, utvrđena mediteranska luka

Vožnja kroz Bokokotorski zaljev je zbilja nešto što trebate doživjeti. Inače zaljev je jedini fjord na mediteranu koji je uvršten na listu od 25 najljepših fjordova na svijetu. Ceste u Crnoj Gori nisu baš u najsjajnijem stanju, uske trake sa dosta rupa nisu pokvarile ugođaj prirodnih ljepota koje ih okružuju. U prolazu prema Kotoru sam naišao pored poznatog otočića Gospe od Škrpjela koji je inače umjetni otočić, koji se prema legendi gradio još od davne 1452. godine tako što bi svakog 22.07. u godini u smiraj dana sve barke Perasta ispunjene kamenjem krenule prema Gospinom otoku, da bi oko njega nasipali kamenje.

OTOČIĆ GOSPE OD ŠKRPJELA

Sami Kotor me zaista oduševio i njega stavljam u vrh liste stvari koje treba vidjeti u Crnoj Gori. Sami grad ima svega 1 300 stanovnika, ali njegova povijest, zidine i ostaci su impresivni. Pod Venecijanskim utjecajem Kotor dobiva svoj današnji izgled potpuno utvrđenog grada i u to vrijeme jedne od najznačajnijih mediteranskih luka. Izvanredna očuvanost zidina je još 1979 godine Kotor smjestila na Listu svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO-a. Na ulazu će Vas dočekati glavna gradska vrata poznata kao Morska vrata koja originalno potječu iz 16 stoljeća. Ono što je zanimljivo na samim Morskim Vratima i što Kotor veže za jedno novije povijesno razdoblje koje građani ovoga grada nisu stavili u zaborav jest i period Jugoslavije. Naime na samim vratima je uklesana poznata izjava Josipa Broza Tita ''Tuđe nećemo, svoje nedamo'' i datum 21.10.1944. koji predstavlja datum oslobođenja od fašizma.

MORSKA VRATA

Ulaskom kroz vrata sam se preko Trga Brašna uputio prema katedrali Sv. Tripuna. Da ne mislite kako sam greškom kotorski trg nazvao brašnom, on se stvarno tako zove, a ime je dobio po magacinima brašna koja su se tu nekada nalazila. sretan Katedrala Sv. Tripuna je kao građevina na mene je ostavila jedan strašno pozitivan dojam. Sama katedrala je (po veličini, načinu gradnje i ljepoti) jedna od prvih takve vrste na istočnom Jadranu. Nakon velikog potresa u Kotoru 1667. godine je renovirana sadašnja trobrodna katedrala, čije su rozete nekada bile romaničke, a danas su profilirane gotičko-renesansnim motivima.

SV. TRIPUN

Još jedan kotorski trg sa zanimljivim znamenitostima je Trg Oružja koji je ime dobio po skladištu oružja koje se tu nalazilo za vrijeme Mlečana. Na Trgu se nalazi Toranj za sat izgrađen u 17. stoljeću, Providurova (Kneževa) palata, zgrada Arsenala, Napoleonovo pozorište i Kula gradske straže.

TORANJ ZA SAT

Nemoguće je opisivati Kotor, a ne opisati ljepotu i očuvanost njegovih zidina. Kotorske zidine su duge 4,5 kilometra, a na pojedinim mjestima su visoke i do 20 metara. Zidine se uz opasani grad i luku pružaju i u brda do nadmorske visine od 260 metara gdje se nalazi tvrđava San Giovanni, na čijoj osnovi ima tragova ilirskog doba. Do tvrđave se na žalost nisam peo, taj sam doživljaj ostavio za sljedeću posjetu ovom divnom gradu.

KOTORSKE ZIDINE

Budva, jadranski Monte Carlo

Vožnja od Kotora prema Budvi iz kolimetra u kilometar postaje sve ugodnija, ceste su bolje, a i infrastruktura. Spuštajući se prema jugu zemlja osjetna je razlika i u cijenama koje su mnogo veće nego na sjeveru. Za Budvu mogu reći da je stvarno biser crnogorskog turizma koja uz bogatu povijesnu ostavštinu, predivne pješčane plaže postaje i centar luksuza na Balkanu. Pod velikim utjecajem Rusa čiji je utjecaj u Crnoj Gori posljednjih godina naglo porastao u Budvi je izgrađen ili se gradi veliku broj luksuznih hotela, ostalih smještajnih kapaciteta i casina. No pored sveg blještavila i gužve koja se u Budvi osjeti i izvan ljetne sezone, ostaci koje je ovaj grad naslijedio od svojih začetaka je ono što će Vas prvo dojmiti kada u njega dođete. Budva je stara oko 2500 tisuće godina i jedan od najstarijih gradova na Jadranu. Kroz svoju povijest promjenila je mnoge osvajače (Grci, Rimljani, Sloveni, Saraceni, Turci, Mleci, Austrougari i Francuzi.).

ZIDINE STAROG GRADA U BUDVI

Današnji ostaci zidina Starog Grada potječu iz venecijanskog doba, te su kao i ostali dijelovi Crne Gore teško oštećeni u potresu 1979. godine. Oštećena su sanirana 1987 godine i turisti sa svih strana danas uživaju u njihovim ljepotama. Čitav Stari grad je opasan bedemima sa kulama, kapijama i tvrđavom, dok urbani prostor grada odiše jedinstvom, zahvaljujući skladu spleta uličica i trgova iz kasnog srednjeg vijeka.

NA CITADELI

Gradska tvrđava, današnja Citadela je podignuta na temeljima antičkim temeljima koji datiraju iz 840. godine. Ulaz na Citadelu košta 2 eura i nudi prekrasan pogled na Budvu i okolicu. Na Citadeli ćete moći vidjeti stari bunar i skladište oružja iz srednjeg vijeka, a u jednoj od prostorija se nalazi knjižnica u kojoj su sačuvane stare knjige.

SA CITADELE SE PRUŽA PREKRASAN POGLED NA BUDVU

Što se tiče sakralnih objekata u Budvi nezaobilazna je Crkva Sv. Trojice koja se nalazi odmah uz Citadalu. Crkva je dovršena 1804. godine sa kupolom na sredini, a posebnu pažnju plijeni fasada sa naizmjeničnim bijelo crvenim detaljima i ukrasima.

CRKVA SV. TROJICE

CRKVA SV. TROJICE

Još neka zanimljiva mjesta koja trebate vidjeti u Budvi:
1. Zvono na ulazu u stari grad, inače poklon američke filmske ekipe koja je snimala film u Budvi
2. Crkva Sv. Ivana, katolička crkva iz 1828 godine koja je ujedno bila i sjedište biskupije
3. Crkva Sv. Save, lijepa mala i sjajno očuvana crkvica, čiji ostaci fresaka datiraju iz 12. stoljeća

ZVONO U BUDVI

Sv. Stefan – hotel sa tri crkve

Svega desetak minuta od centra Budve nalazai se mali komad raja poznat kao Sveti Stefan. Još od 1442 poznato kao ''mjesto pravde'' ovaj otočić je služio kao utvrda za zaštitu od Turskih i piratskih napada. Epitet mjesta pravde je došao od suda kojeg su vodili predstavnici crnogorskog plemena Paštrovića kojim je Sv. Stefan je u to vrijeme bio trgovinski i prometni centar, naročito kada je bila riječ o trgovini sa Venecijom.

SV. STEFAN

SV. STEFAN

Sv. Stefan je danas za razliku od svoje burne prošlosti mjesto luksuza i oaze mira za turiste iz cijeloga svijeta. 1955. otok je potpuno iseljen i pretvoren u luksuzni hotel. Da ne zaboravim napomenuti kako Sv. Stefan ima 3 crkve (crkva Sveti Stefan, crkva Aleksandra Nevskog, crkva Preobraženja) koje nećete moći posjetiti ukoliko niste gost hotela, što me je osobno jako razočaralo.

Sveti Stefan sam posjetio koncem ljetne sezone i iako je broj turista znatno manji cijene oko otoka se ne smanjuju. sretan Na moje zaprepaštenje ulaz na plažu za čije je korištenje obavezno uzimanje plažnog ''asortimana'' koštat će Vas od 50 do 70 eura, tako da tko voli neka izvoli!

ULAZ NA PLAŽU SV. STEFAN

SV. STEFAN

Put kroz obalni dio Crne Gore je bio veoma uzbudljiv i životopisan. Priroda je netaknuta, a dašak povijesti se osjeti na svakom koraku. Iako je udaljenost mala itekako se osjeti razlika u kupovnoj moći nešto siromašnijeg i manje uređenog sjevera, te raskoša i glamura na jugu, u šta sam se uvjerio i u svom drugom putovanju kroz kontinentalni dio zemlje. Sve u svemu ostao sam veoma oduševljen Kotorom koji nipošto nemojte zaobići kada budete putovali kroz Crnu Goru. Herceg Novi mi je nekako uspavano mjesto koje očito živi samo tijekom ljetne sezone, dok je Budva priča za sebe koja će po svemu viđenom rasti i rasti kako vrijeme, a i ulaganje u skupe smještajne kapacitete i ostale luksuze kojih u Budvi ne nedostaje.

To be continued... wave

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.