Moja želja je imati uzgajivačnicu dobermana kao što ima i moj ujak.
POVIJEST
Doberman je jedina rasa koja je dobila ime po svom poznatom uzgajivaču, Karlu Friedrichu Louisu Dobermannu (02.01.1834. - 09.06.1894.). Po predanju, on je bio poreznik, živoder i gradski šinter, s pravom hvatanja svih slobodnih pasa po gradu. Za uzgoj je upotrebljavao naročito oštre pse. Značajnu ulogu u stvaranju dobermana igrali su sigurno "mesarski psi", koji su po tadašnjim shvaćanjima imali odliku "pasmine". Ovi psi su bili neka vrsta preteče današnjeg rotvajlera, pomiješanih s jednom rasom ovčara koju su uzgajali u Thuringenu, a bio je crn s oznakama hrđavo crvene boje. Dobermann je 70 - ih godina prošlog stoljeća otpočeo uzgoj s nabrojanim mješancima.

Htio je stvoriti svoju pasminu, odnosno radnog psa koji bi bio i pas za dvorište i kućni pas. Uzgoj dobermana teži srednje velikom, snažnom i mišićavom psu, koji pored mase mora imati elegantno tijelo. Potencijalni vlasnici kojima bih preporučila kupnju dobermana su, slično kao i za riđbeka, planinari, izletnici, te vrlo aktivni, samosvijesni, odgovorni i odlučni ljudi.
Potrebno je najmanje 1,5-2 sata dnevno aktivnog bavljenja psom, u obliku šetnji, treninga i socijalizacije. Jedino tako doberman može pokazati svoje impresivne sposobnosi i divan karakter.Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Doberman Pictures, Images and Photos
doberman Pictures, Images and Photos
doberman Pictures, Images and Photos
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.