NE NEDOSTAJE IM SAMO ENTUZIJAZMA: Vatrogasci sa sve manje članova i starim vozilima
[ # ]

VALPOVO
Piše: Lidija Aničić

Nedostatak osobne zaštitne opreme u DVD-ovima problem je koji je također evidentan više godina, a pravila su sve stroža

Zastrašujući prizori najnovijeg velikog požara u okolici Šibenika ponovo su aktualizirali pitanje prijeke potrebe znatnijeg ulaganja u vatrogastvo i protupožarnu zaštitu koje traži svaka sredina, pa tako i područje Grada Valpova. Ponekad je vrlo teško uhvatiti se ukoštac s vatrenom stihijom i drugim vrstama intervencija s manjkom vatrogasnog kadra, starim vozilima i nedostatkom osobne zaštitne opreme za vatrogasce. A upravo o svemu tome valpovačkim je gradskim vijećnicima na posljednjoj sjednici govorio čelnik Vatrogasne zajednice Grada Valpova, Stjepan Koški.

Mlađi odlaze
Ne umanjujući doprinos i značajne financijske injekcije kojima je u posljednje vrijeme za svoje vatrogasce intervenirao Grad, Koški je podsjetio da je u posljednjem desetljeću na području Valpova najviše vatrogasnih intervencija bilo 2020. godine, kada su vatrogasci 111 puta izišli na teren, od čega 33 puta zbog požara i 78 puta zbog tehničkih intervencija, a k tom su u različitim drugim situacijama pomagali čak 105 puta. U razdoblju od 2011. do 2021. najmanje su posla imali 2015. godine, kada su imali samo 34 intervencije. Evidencije iz Vatrogasne zajednice Grada Valpova kažu još i da je u istom razdoblju bilo ukupno 647 intervencija, od čega 355 požara i 292 tehničke intervencije, gdje je ukupno sudjelovalo 4328 vatrogasaca tijekom 7809 sati – navodi se u informaciji o zaštiti od požara na području grada koju je iznio Koški.

- Vatrogasne postrojbe imaju u svojem sastavu 123 operativna člana, 171 djelatnog člana, a uz njih u zajednici se nalazi i 115 djece i 100 članova mladeži i 71 pričuvni član, 29 vatrogasnih veterana ili ukupno 609 članova. Za intervencije je spremno 294 člana. U djelatnom sastavu je 68 posto članova starosti od 18 do 40 godina. Nažalost, stanje na kraju ove godine bit će znatno lošije jer je evidentno povećan odlazak mlađih članova izvan područja djelovanja - upozorava zapovjednik dodajući da to nije jedini problem koji muči valpovačke vatrogasce.


- Vatrogasna su vozila prosječne starosti trideset i više godina. Njihova ispravnost, bez obzira na održavanje i njegu, postaje sve upitnija, a time je sve upitnija i njihova sigurnost u radu na dugotrajnijim intervencijama. Vatrogasna vozila u radu se izlažu većim naprezanjima u odnosu prema drugim vozilima, pa i održavanje takvih vozila zahtijeva više financijskih sredstava, a kod svakog tehničkog pregleda otkriju se novi nedostaci koji zahtijevaju hitne popravke. Ovu je situaciju znatno popravila nabava polovnog navalnog vozila i vozila tipa pickup, ali je još uvijek problematično navalno vozilo u DVD-u Valpovo koje je staro 40 godina - kaže čelnik Vatrogasne zajednice koja raspolaže s pet navalnih vatrogasnih vozila, dvije autocisterne, jednim vatrogasnim autoljestvama, dva kombi-vozila, pet traktorskih vatrogasnih cisterni, jednim vatrogasnim plovilom s izvanbrodskim motorom i jednim pickupom…

Obveze i novac
Nedostatak osobne zaštitne opreme problem je koji je također evidentan već više godina. Propisi koji uređuju područje sigurnosti na radu, a koji obvezuju i dobrovoljne vatrogasce, postaju sve stroži i zahtjevniji, traže sve veću zaštitu izvršitelja, što zahtijeva izdvajanje sredstava koja nije moguće osigurati, pa vatrogasci strahuju da će taj problem u skoroj budućnosti postati još veći. Srećom, vatrogasni prostori, spremišta i domovi uglavnom su u zadovoljavajućem stanju i funkcionalni, što ulijeva dodatni elan borcima protiv vatre čiji je čelnik stajališta da se, zahvaljujući prije svega ljudskom entuzijazmu, vatrogasci mogu nositi s najvećim dijelom zadaća, ali i upozorava da bi se sa zahtjevnijim i dugotrajnijim događajima mogli nositi manjom učinkovitošću.

JEDAN OD NAJVEĆIH POŽARA U HRVATSKOJ
- U prošloj godini u Valpovu se dogodio jedan od najvećih požara u Hrvatskoj - veliki strukturni požar gospodarskog postrojenja s više od 3000 četvornih metara zatvorenog prostora - podsjetio je Koški. Riječ je o požaru drvoprerađivačkog postrojenja u Valpovu u vlasništvu Silvan grupe. U gašenju požara sudjelovalo je 69 vatrogasaca iz Valpova i okolnih mjesta s ukupno 12 vatrogasnih vozila. Kod ove se intervencije pokazalo da ljudski resursi mogu zadovoljiti i ovakve potrebe, no također je bio vidljiv i nedostatak novije vatrogasne opreme i vozila.…. izvor: glas slavonije

15.07.2022. ...14:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters