VELIKA MEĐUNARODNA VJEŽBA S POTRAŽNIM PSIMA ODRŽANA U PULI
[ # ]

PULA
Piše: Doria Mohorović
Foto: Dejan Štifanić

K9 tim Vatrogasne zajednice lstarske županije održao je međunarodnu vježbu potražnih pasa s vodičima za spašavanje unesrećenih u ruševinama "ISTRA K9 2022". U vježbama, koje su se odvijale na nekoliko različitih lokacija, sudjelovalo je 15 potražnih pasa s vodičima vatrogasnih postrojbi Hrvatske i Italije, a glavni dio vježbe i prezentacija za medije održani su jučer na lokaciji bivše vojarne Muzil.


Naime, timovi vatrogasaca i potražnih pasa demonstrirali su potragu za unesrećenom osobom u ruševnom objektu uz pomoć belgijskog ovčara Foxa, a potom i izvlačenje osobe uz pomoć vatrogasnog vozila za spašavanje s visine (s krova), te naposljetku i predaje unesrećenog timu hitne medicinske pomoći. Kako je istaknuo županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, ove se pokazne aktivnosti provode bar jednom godišnje, a u ovogodišnjoj dvodnevnoj akciji, osmoj po redu, sudjelovala su dva tima iz Italije i velik broj vatrogasaca iz cijele Hrvatske. - Simuliramo situaciju koja se može stvarno dogoditi kod urušavanja, i to ne samo od potresa, već kod požara, eksplozije, i drugo, a gdje bi morali upotrijebiti potražne pse. Na svu sreću, pse koristimo u ruševinama rijetko jer nema toliko takvih situacija tijekom godine, no imamo puno nestalih osoba u prostoru koje odlutaju zbog demencije, zbog psihičkih problema, a često je razlog i nepripremljenost turista koji odlaze u japankama šetati šumom pa zalutaju. Tu nas policija, koja je nositelj potrage za nestalim osobama, zove da im dođemo u pomoć sa psima. Pas zahvaljujući osjetilu njuha ima sposobnost da pronađe osobu koja ne daje nikakve znakove kretanja. Kad pronađe unesrećenog, on zalaje i tako obavijesti vatrogasca, kazao je Kozlevac, pritom dodavši da u takvim, stvarnim akcijama sudjeluju u prosjeku od 15 do 20 puta godišnje.

Pritom je napomenuo da sve žurne službe - hitna služba, vatrogasci, gorska služba, policija, u tim situacijama moraju funkcionirati kao švicarski sat. - Imamo dovoljno ekipa i snaga za ruševine u Istri, a ukoliko je potrebno pozivaju se K9 timovi iz Primorsko-goranske i drugih županija, no nadam se da do toga neće doći, kazao je Kozlevac pa dodao da je dvodnevna radionica prvenstveno napravljena za obuku vatrogasaca i pasa, a inicirao ju je vatrogasac DVD-a Višnjan Goran Kmet koji je, naime, prvi iskazao želju i volju i krenuo u organizaciju ovih vježbi. Ovim se putem zahvaljuje njemu, a usto i kolegi Emanuelu Krstuloviću što su se prihvatili toga. Kako je dalje pojasnio Kozlevac, ove vježbe nisu obavezne, već se anketiraju vatrogasci koji gaje ljubav prema psima i želju da se time bave. - Mi trenutno imamo dva dobrovoljna i jednog profesionalnog vatrogasca koji su vodiči potražnih pasa. Oni moraju 24 sata dnevno živjeti s tim psom i brinuti o njemu te proći obuku koja traje najmanje godinu dana. A pas mora imati povjerenje u njih. Dakle, potražni pas i njegov vodič funkcioniraju kao jedan organizam. Prema tome, isključivo želja i ljubav ih motivira, a na nama je da to usustavimo i omogućimo im uvježbavanje i obuku, rekao je naš sugovornik.…. izvor: glas istre

11.06.2022. ...13:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters