NA DANAŠNJI DAN 20 OŽUJKA 1932. OSNOVANO JE DVD LUŽANI
[ # ]

LUŽANI
Piše: Stjepan Maksimović

Osim što podrazumijeva potpuno usklađen sustav kompleksnog normativnog i organizacijskog okruženja , suvremeno postavljena zaštita od požara u svoje svakodnevne tokove nužno uključuje, djelotvornost u pogledu otklanjanja propusta i pogrešaka vezanih uz opservacijsku tehnologiju tehničke i postupovne prirode uobičajenih možebitno, primarnih i sekundarnih značajki uzroka požara uključuje, dakle obrazovanog i multidisciplinarno oblikovanog čovjeka. Imamo li ga danas ? Imamo li čovjeka, ljude koji će biti spreman prepoznati i svojim usmjerenim i pravovremenim djelovanjem, na svakom mjestu i u svako vrijeme vlastitim metodama ,koje svakodnevno iskustveno razvija i uskladuje koristeci najnovije spoznaje velikog broja naučnih disciplina, Multidisciplinarnost, osnovno obilježje zapravo njena praktična djelotvornost to naravno zahtjeva veoma veliki stupanj organiziranosti u svakom segmentu djelovanja .


Imamo naše vatrogasce imamo naše vatrogastvo koje, stasa i razvija se na tradicionalnim vrijednostima ugrađenim u duše, ljudi. Humani zasadi dobrovoljnog rada, nikada neće nestati .Sjetimo se stoga i ovoga puta i izrecimo na glas riječi i ideje oca Hrvatskog vatrogastva Gjure Stjepana Deželića koji još davne 1882 godine reče…" Pravi rodoljub želi svom narodu ne samo prosvjetni napredak nego i blagostanje materijalno pa će onako kako može radnjom ili novčanim prihodom i to pripomagati da mu se blagostanje naroda pomnoži i nesmanjeno uzdrži ". A dobrovoljni vatrogasci upravo to čine . Oni otvorene duše i široka srca prisežu upravo tom da "se blagostanje naroda pomnoži i nesmanjeno uzdrži" i za to ne traži ništa osim kvalitetne opreme. Nikada ne zanemarujmo to činjenicu .Današnji razgovor vodili smo sa predsjednikom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lužani gospodinom Andrejom Mličevićem vatrogasnim dočasnikom I klase, upravo na temu obilježavanje 90 godina opstojnosti i rada DVD Lužani , evo sto nam je tom prilikom rekao:

Biti 90 godina sastavnicom organiziranog suprotstavljanja vatri i ugrozama svih vrsta koje nam donosi život znači , mikro lokacijski biti, sasvim pouzdan zaštitnik materijalnih dobara imovine svojih sumještana, velika je stvar ali biti u prilici dostojanstveno obilježiti ovaj visoki jubilej velika čast i prije svega obaveza, koju smo dužni izvršiti, kako bi smo vratili dug , našim očevima, djedovima, pradjedovima koji su sebe u godinama prije nas ugradili u sve ovo sto mi danas, kao marni gospodari razvijamo, baštinimo, jačamo, čuvamo za naraštaje koji dolaze . Činimo to, ponosni na svojih ruku djelo, uvjereni da u okvirom zadanih ekonomskih uvjeta, na najbolji mogući način dajemo, snažan doprinos ukupnom razvoju lokalne zajednice i hrvatskog društva uopće.

Ovih dana točnije 20. ožujka 2022 godine, mi pripadnici, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lužani sa posebnim osjećajem ponosa i povijesne odgovornosti govorimo o danima u kojima je nesebičnosti,požrtvovnost i duh zajedništva lužanaca, obznanio dugo u srcima nošenu, brižno planiranu ,a objektivnim okolnostima nametnutu ideju o osnivanju dobrovoljnog vatrogasnog društva i u tom ozračju 20. ožujka 1932 U Lužanima nakon bezbrojnih konsultacija sa vatrogascima iz Oriovca, Općinski bilježnik Luka Kovačević sazvao konstitirajuću sjednicu dobrovoljnog vatrogasnog društva Lužani na kojoj je jednoglasnom odlukom prisutnih za predsjednika društva Lužani izabran Ante Starčević. Zapovjednikom tada je postao Franjo Zorko, Njegov zamjenik bio je Josip Cerić. Za tajnika je izabran Branko Nožanić.

Počelo se iz ničega .Veliki napori, mukotrpan rad i samodricanje, mnogih što, su kao podupirući i aktivni članovi, uvijek uz snažnu potporu mještana kroz sve ove godine gradili i snažili operativnu sposobnost vatrogasaca Lužani danas, imaju suvremeno opremljeno društvo, sposobno da znanjem i operativnom sposobnošću odgovori svim izazovima koje pred njih postave okolnosti. U prilici sam kao predsjednik Dobrovoljnog vatrogasna društva čestitajući vam, Braćo vatrogasci 90 rođendan našeg društva, izraziti veliku zahvalnost Općini Oriovac za napore koje kroz vatrogasnu zajednicu ulaže u ravnomjeran razvoj vatrogastva na svom području i našu iskrenu i najveću zahvalnost vama dragi mještani Lužana za sve ono što ste kroz godine iza nas, svim srcem, zajedno sa nama ugradili u opstojnost i napredak našeg lužanskog vatrogastva
Vatru gasi brata spasi
Predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lužani
Andrej Mličević vatrogasni dočasnik I klase

20.03.2022. ...09:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters