POLA STOLJEĆA SUĆURAČKIH VATROGASACA
[ # ]

KAŠTEL SUĆURAC
Piše: D. Putnik

DVD MLADOST: Ugasiti požar, spasiti unesrećene, pomoći potrebitima... i tako punih 50 godina

Na nekadašnji Dan ustanka, prije 50 godina, 27. srpnja 1971 godine, u Kaštel Sućurcu osnovana je Omladinska vatrogasna brigada, a na današnji dan. 10. listopada te iste godine i formalno je osnovano dobrovoljno vatrogasno društvo Mladost. Ovaj svoj veliki okrugli rođendan, zbog epidemioloških mjera sućurački vatrogasci za sada ne mogu proslaviti kako su željeli, velikim okupljanjem bivših i sadašnjih članova, suradnika i prijatelja, ali čestitke stižu sa svih strana, a mi smo se odlučili s nekoliko rečenica pridružiti se tim čestitkama. Kako često navode u DVD-u Mladost, praznični dan krajem srpnja prije pola stoljeća obilježio je veliki požar na Kozjaku, izazvan neodgovornim ponašanjem izletnika. Gorjelo je južno od crkvice Svetog Jurja na Putalju, a vatra je prijetila zaštićenom Kaočina gaju.

U to vrijeme u Kaštelima je djelovalo samo jedno vatrogasno društvo, ono u Donjim selima pa je bilo sasvim normalno da se u gašenje požara uključi i stanovništvo. Tako su u borbu protiv tog požara na Kozjaku krenuli brojni stanovnici Sućurca i bitku su dobili. No, da umorni gasitelji odu na zaslužen odmor, trebale su nove, mlade snage da čuvaju požarište u sljedećim satima. Stožer kojem je na čelu bio tadašnji direktor tvornice cementa Partizan Frane Šegvić zadužio je tada predsjednika mjesne omladine Ivicu Batinu da okupi mlade i da čuvaju zgarište. Svoju zadaću mladi su uspješno odradili, a cijela situacija rodila je kod Ivice Batine ideju za osnivanjem jedinice mladih koja će čuvati Kozjak od požara i pomagati iskusnim vatrogascima u gašenju požara. I nastala je tako Omladinska vatrogasna brigada, čiji su članovi odmah krenuli u gašenja požara u okolici, gdje je god trebalo. Kako stoji u već povijesnim bilješkama, mladima su se tada pridružili i sućurački košarkaši te izviđači. I nije ta omladina stala na zadaći da pomognu drugima u gašenju i čuvanju, odlučili su osnovati svoje vatrogasno društvo te je tako 10. listopada te godine održana osnivačka skupština budućeg društva, koje je, zbog sastava svojih članova, dobilo ime koje ga je najbolje opisivalo, Mladost.


Tijekom pola stoljeća kroz društvo su prošle brojne generacije sućuračke mladosti, ali i mladih iz okolnih mjesta. Poslije nekoliko godina Mladost je u svojim redovima imala i mlade i starije i žene i muškarce. Svi oni dali su svoj obol uspješnim intervencijama na požarištima, ne samo u Kaštelima nego i diljem obale i otoka. Iz njihovih redova stasali su i brojni iskusni profesionalni vatrogasci. Osim bezbroj ugašenih velikih i malih požara, na otvorenom ili u zatvorenim prostorima, zabilježili su Mladostaši i tisuće drugih intervencija u kojima su spašavali ljudske živote i materijalna dobra. Teške prometne nesreće u kojima su spašavali nastradale, smanjenje šteta od poplava, prijevoz vode, uklanjanje stabala i električnih stupova porušenih u olujama, spašavanje kućnih ljubimaca u nezgodnim situacijama, pomoć u raznim opasnim situacijama i na kopnu i na moru... Mnogo je toga u čemu su, tijekom pola stoljeća, sudjelovali vatrogasci Mladosti. Uvijek hrabro, profesionalno i s empatijom. No, nisu samo različite intervencije ono čime se bave. Tu je i bogat društveni i humanitarni rad, tu je organizacija slobodnog vremena za najmlađe i njihova edukacija. Sućurački vatrogasci sudjeluju i na vatrogasnim natjecanjima, osvajaju odličja pa i ona najsjajnija s vatrogasnih olimpijada.

Svih ovih godina iznimno dobro surađuju s kolegama vatrogascima, kako u Kaštelima tako i diljem Hrvatske, ali i izvan nje. Jedan od primjera dobre suradnje je i posjet delegacije DVD-a Mracin sa sjevera Hrvatske, koji su unatoč činjenici da velike proslave 50. obljetnice za sada neće biti, stigli ovih dana u Kaštela i svojim prijateljima iz Mladosti donijeli na poklon muzejski primjerak vatrogasne pumpe iz 1911. godine. A Kaštelani će njima uskoro darovati jednu vatrogasnu cisternu koja ekipi u Mraclinu nedostaje. Družili su se Mladostaši sa svojim prijateljima ove subotnje večeri, evocirali poneku uspomenu i zabavili se, obilježivši za sada svoj rođendan u uskom krugu. No, kako nam je kazao predsjednik društva Ljubomir Musinov, planirana velika proslava na kojoj će biti dodijeljene nagrade i priznanja za doprinos u radu društva, uslijedit će u narednim mjesecima, čim stanje s pandemijom dopusti. Kako kaže, najočiglednije će to biti na proljeće sljedeće godine, a do tada vatrogasci Mladosti nastavit će sa svojim svakodnevnim obvezama. Sretan vam rođendan hrabre djevojke i momci! …. IZVOR: portal grada kaštela

10.10.2021. ...15:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters