POKAZNOM VJEŽBOM NA RUJIŠTU ZAVRŠEN NICS MOSTAR 2021
[ # ]

MOSTAR

Terenska vježba za korištenje NICS sustava ''NICS Mostar 2021” uspješno je završena pokaznom vježbom održanom danas na Rujištu.

Terenska vježba za korištenje NICS sustava ''NICS Mostar 2021” nakon trodnevnih aktivnosti na lokacijama Rujišta, Brkanovog brda i Planinice u okolini Mostara te Zijemlja u općini Istočni Mostar uspješno je završena pokaznom vježbom održanom danas na Rujištu. Na vježbi su sudjelovala 22 spasilačka tima sa 185 pripadnika službi zaštite i spašavanja, 28 vozila i četiri helikoptera, koji su testirali korištenje NICS softvera i razmjenu informacija uz pomoć modernih tehnologija u slučaju prirodne ili druge nesreće. Na vježbi su sudjelovali pripadnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS-a, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, te predstavnici Društva crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine i drugih nevladinih organizacija.

Prisutnim medijima obratili su se ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, zapovjednik NATO stožera u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad, veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson, direktor RUCZ Milan Novitović, ministar financija i zapovjednik županijskog stožera CZ HNŽ Adnan Faladžić te šef Odjeljenja za javnu sigurnost BD Bogdan Bratić. Istaknuto je da su pripadnici službi zaštite i spašavanja svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini pokazali vrhunsku spremnost i osposobljenost da uz visok stupanj koordinacije odgovore na bilo koji sigurnosni izazov. Ta suradnja je ostvarena u brojnim situacijama u kojima je bilo potrebno zaštititi ljude i imovinu, ali ovaj put to čine uz upotrebu najmodernije tehnologije koja je na raspolaganju svim službama zaštite i spašavanja u BiH - NICS sustava. Ova tehnologija koju je BiH dobila zahvaljujući partnerima iz NATO-a, značajno ubrzava razmjenu podataka i informacija između spasilaca na terenu. Ministar Cikotić je istakao opredijeljenost za nastavak suradnje i u budućnosti jačanjem kapaciteta i modernizacijom službi zaštite i spašavanja, te da je posebno važno i unaprjeđenje civilno-vojne suradnje s Oružanim snagama BiH. ''To su obaveze koje smo preuzeli usvojenim Programom reformi i opredijeljenošću za jačanje partnerstva za NATO savezom. To podrazumijeva nastavak suradnje svih nivoa vlasti u državi kroz modernizaciju sustava, a također potvrđuje spremnost integracije BiH u međunarodne i regionalne sisteme suradnje, kakav je i NATO NICS sustava. Ali, prije svega, pokazujemo odgovornost prema građanima BiH. Za nas su ljudski životi najbitniji i to će nam biti glavna i jedina vodilja i u budućem radu'', kazao je Cikotić.…. IZVOR: bljesak.info

29.09.2021. ...15:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters