VASTROGASCI SA NOVOSAĐANIMA PROSLAVILI SVOJ DAN, USKORO DOBIVAJU POSTAJU U FUTOGU
[ # ]

NOVI SAD

Novosadski vatrogasci će do kraja godine dobiti postaju u Futogu koja će prvenstveno služiti za intervencije u zapadnom dijelu Novog Sada.

Otvaranje ove ispostave u Futogu će biti prvi put posle više od sto godina da Novi Sad dobije prostor za profesionalne vatrogasce koji su u Vatrogasnom domu u Jovana Subotića smješteni još od kraja 19. stoljeća dok je grad imao oko 25.000 stanovnika, a danas ima više od 400.000 žitelja. Zamjenik načelnika sektora za izvanredne situacije u Novom Sadu Ivan Radisavljević kaže da ova nova postaja ne znači i veći broj zaposlenih, jer će i dalje imati 104 vatrogasca za cijeli grad, već će postojeći samo biti preraspoređeni na dvije lokacije. Ipak, kako je dodao, očekuju da će u narednom periodu biti još zapošljavanja. "Pri kraju je realizacija nove vatrogasne jedinice u Futogu koje će faktički rasteretiti jedinicu u Novom Sadu. Ovim će se povećati sigurnost Futoga, Veternika, Begeča i poteza između Futoga i Bačke Palanke", kaže Radisavljević. On se zahvalio Gradu Novom Sadu na pomoći da se sredi ova nova ispostava.

Radisavljević je na obilježavanju Dana Sektora za izvanredne situacije na Trgu slobode izjavio i da lokalna vlast pomaže i na projektu izgradnje regionalnog centra koji će biti i postaja za vatrogasce, ali i mjesto za obuku pripadnika ove interventne službe iz cijele Vojvodine. Ova postaja treba biti izgrađena na mjestu nekadašnjeg Rasadnika na Futoškom putu, odnosno pored nedavno otvorenog Lidla. Centar će biti na 20.000 kvadrata i imat će svu neophodnu opremu za obuku vatrogasaca. Govoreći o ovogodišnjem radu profesionalnih vatrogasaca u Novom Sadu, zapovjednik jedinice Stojan Milovac naveo je da su od početka godine na području Južnobačkog okruga imali oko 2.000 intervencija. Prema njegovim riječima, ovo je, kada se pogleda višegodišnja statistika, godišnji prosjek i nema skoka u broju požara ili drugih intervencija. Ipak, kako je pojasnio, slijedi jesen kada ima dosta otvorenih požara na njivama i nadaju se da građani neće paliti strništa. Recimo i da je povodom Dana Sektora za izvanredne situacije na Trgu slobode održana prezentacija opreme koju koriste vatrogasci-spasioci. Vatrogasci su se družili sa građanima, a najzainteresiraniji za ovu prezentaciju i druženje bili su novosadski mališani koji su se posebno oduševili što su mogli pričati sa vatrogascima, koji su im dijelili i knjižice sa savjetima kako se zaštititi od požara i drugih elementarnih nepogoda. …. IZVOR: 21.rs

19.09.2021. ...06:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters