ZAKAZAO KADAR NIP-A: VATROGASCI OGORČENI, NIŠTA OD NJIHOVIH 550.000 KM!
[ # ]

SARAJEVO

Vatrogasci u dobrovoljnim društvima u Kantonu Sarajevo ogorčeni su jer im još nisu prebačena sredstva koja bi im pomogla u njihovom radu.

Kako je za Hayat.ba kazao predsjednik Vatrogasnog saveza KS Mesud Jusufović, Vlada KS im je u proračunu odredila 550.000 KM iako je Kantonalna uprava civilne zaštite (KUCZ) na čelu s direktorom Dženanom Brkanićem (NiP) predvidjela samo 200.000 KM, ali novac još nisu dobili. Proračun je usvojen prije sedam i po mjeseci, ali direktor KUCZ-a neće da nam doznači ta sredstva. Već dvije godine nismo dobili ni marke. Tako je 230 vatrogasaca sa 50 vozila i svom opremom izvan funkcije. Nije mi jasno zašto želi to da uskrati. Raspisao je i neki javni poziv, imali su i komisiju. Na sastanku nam je rekao da ne može dati financijska sredstva za intervenciju. Imamo informacije da će nas odbiti, iako su naše projekte radili certificirani ljudi – kaže Jusufović. On dodaje da su u komisiji osobe koje nemaju mnogo veze sa vatrogastvom. U njoj nema ni zapovjednika Profesionalne vatrogasne brigade KS kojem je u najvećem interesu da ima pomoć. Ne znamo šta da radimo jer nemamo sredstava za rad. Kanton je u teškoj situaciji, ima Profesionalnu vatrogasnu jedinicu, ali ona nema dovoljno vatrogasaca. Nije isto kada požar gasi pet ili 30-40 ljudi, tada su i štete manje – dodaje Jusufović.


Tvrdi i da direktor Brkanić krši zakonske odredbe u ovoj oblasti, da se KUCZ postavlja iznad Vlade KS. S druge strane, Brkanić kaže da nije protiv podjele sredstava, ali da se moraju ispoštovati određeni kriteriji. Moramo imati neke procedure kako prebacivati doznačena sredstva dalje prema dobrovoljnim društvima. Imamo uredbu o raspodjeli takvih sredstava za sve neprofitne organizacije, uključujući i dobrovoljna vatrogasna društva jer su i ona udruženja građana. Postoji pravilnik o raspodjeli, raspisali smo i javni natječaj za projekte koji se odnose na poboljšanje protupožarne zaštite u KS. Od deset prijava dobili smo određeni broj, komisija je oformljena i ona je ta koja će donijeti krajnju odluku. Nemam problem s tim da podijelim sredstva, ali ona su za projekte – pojašnjava Brkanić. Napominje da je još 2020. godine prekinut dotadašnji način podjele ovog novca jer je, kako tvrdi, dokazano da nije u skladu sa zakonom. Samo nastavljam tu praksu. Potpuno uvažavam kolege dobrovoljne vatrogasce, ali nosioci sistema su profesionalci. Sredstva nisu zakočena, ali moramo provesti proceduru podjele, imati projekte poput, na primjer, da se pripreme požarni putevi, očisti neko područje, educira stanovništvo… Ako se uradi po projektu opravdat će se svrha podjele novca – rekao nam je Brkanić.…. IZVOR: hayat.ba

17.09.2021. ...15:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters