HERCEGOVAČKI VATROGASCI VJEŽBAJU GAŠENJE POŽARA UZ POMOĆ SIMULATORA
[ # ]

KONJIC

U utorak je u Konjicu počeo dvodnevni trening za pripadnike profesionalnih vatrogasnih jedinica iz Jablanice, Bileće, Nevesinja i Konjica. U okviru projekta „Upravljanje rizikom od požara u Bosni i Hercegovini“, koji je podržala Vlade Republike Češke, a provodi UNDP, u utorak je u Konjicu počeo dvodnevni trening za pripadnike profesionalnih vatrogasnih jedinica iz Jablanice, Bileće, Nevesinja i Konjica. Riječ o teoretskoj i praktičnoj obuci za gašenje požara u zatvorenom prostoru uz pomoć simulatora flashover, koja će biti provedena na području općine Konjic, na specijalno uređenom poligonu u mjestu Borci. Redovne edukacije i obuke Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić prilikom otvaranja dvodnevne edukacije je kazao: "Izuzetna mi je čast obratiti Vam se ovom prilikom i poželjeti Vam dobrodošlicu i uspješan rad. Općina Konjic je posvećena aktivnostima modernizacije Profesionalne vatrogasne jedinice i Civilne zaštite uopće, s ciljem brzog odgovora u slučaju potrebe za reakcijom na terenu, kako bi se spasili životi i imovina građana, kao i prirodne vrijednosti. Redovne edukacije i obuke, kao i obnavljanje opreme, su garant da spremno dočekujete sve izazove i pravovremeno odgovorite na sve postavljene zadatke.


Iz tog razloga želim Vam uspješan rad, uz nadu da ćete usvojeno znanje i vještine primjenjivati na pravi način i biti uspješni u svojoj misiji", kazao je načelnik Ćatić, naglašavajući kako će Općina Konjic i dalje biti dio pozitivnih priča i projekata, koji Konjic i Konjičane smještaju na ljestvicu uspješnih sredina u našoj zemlji. Aida Reš voditeljica projekata za smanjenje rizika od katastrofa u UNDP-u kazala je ovom prilikom kako je praktična obuka za vatrogasce jako bitna, te da se ovim aktivnostima pravi snažan korak naprijed u procesu zaštite od požara u BiH, navodi Općina Konjic.
Nabavljena vatrogasna oprema
"U proteklom razdoblju u okviru projekta, koji je u završnoj fazi, uspjeli smo da nabavimo vatrogasnu opremu za ove četiri općine, organiziramo treninge za vatrogasce i provodimo kampanju za podizanje svijesti za smanjenje rizika od požara za građanstvo", naglasila je voditeljica projekta. Kako su kazali ovom prilikom vatrogasci iz Konjica, Bileće, Nevesinja i Jablanice i do sada su surađivali, ali ove aktivnosti u kojima će zajednički savladati potrebne profesionalne vještine, suradnju će u značajnoj mjeri pospješiti i intenzivirati, a sama obuka osnažiti ih za nove zadatke. …. IZVOR: bljesak.info

02.05.2021. ...06:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters