95.GODINA VATROGASTVA U PAUKOVCU
[ # ]

PAUKOVEC
Piše: Dario Prelec

Sretan nam 95-ti rođendan koji je bio jučer 08.12.2020.dragi prijatelji malo smo se prisjetili povijesti i iznjeli je u ovome virtualnom svijetu nadamo se ljepšim i boljim vremenima kad ćemo to moči prikazati i proslaviti uživo.Budite nam odgovorni zdravi!! Dodajemo autobiografiju povodom 95-te Obljetnice DVD-a Paukovec.


Dobrovojno vatrogasno društvo u Paukovcu osnovano je 08.12.1925 god.Osnivači DVD-a bili su Baloh Petar,Pisačić pl.Tomo, Iviček Mijo,Šaban Dragutin,Bastalić Ivan,Bastalić Đuro,Vodopijevec Pavao st..,Vodopijevec Ivan ml.,Vodopijevec Ivan star.,Pasinek Makso,Šarutan Marko,Biđin Ivan,Pasinek Filip,Šarutančec Pavao,Lovreković Nikola svi iz Paukovca i Findri Tomo iz Blaškovca. U prvi upravni odbor izabrani su:Petar Baloh(nadvojvoda)-PREDSJEDNIK,Dragutin Šaban-TAJNIK,plemeniti Tomo Pisačić(vojvoda)-ZAPOVJEDNIK,Iviček Mijo-BLAGAJNIK. Kroz te ratne godine članovi društva nabavljaju vlastitim financijskim sredstvima priručna sredstva za gašenje požara,organiziraju vat.priredbe i zabave od prihoda istih kupuju vat.odjela kao i inventar za potrebe rada društva. Zbog tadašnjeg 2.svjetskog rata društvo prestaje sa radom. Obnoviteljska skupština održana je 16.11.1943.god.na kojoj su uz osnivače prisustvovali i novi članovi društva koji ulaze u tijela upravljanja društva,pa tako podmlađeno društvo vlastitim sredstvima kupuje vatrogasnu motornu štrcaljku marke DKV sa pripadajučom opremom i puhačke istrumente i osniva limenu glazbu u koju se učlanjuje 16.članova.Glazba sudjeluje na proslavama,sahranama,zabavama itd.. Sva zarađena financijska sredstva pohranjuju u blagajnu društva.Tadašnje vodstvo društva prikuplja financijska sredsta,građu i građevinski materijal za izgradnju prvog vat.doma i spremišta.Društvo na poklon dobiva građevinsko zemljište od svog osnivača i dugogodišnjeg tajnika i pročelnika glazbe Dragutina Šabana na kojem i danas djeluju Paukovečki vatrogasci.Iste godine kreče se u izgradnju doma koji je te godine i završen dobrotvornim radom svojih članova i mještana Paukovca.Kroz sve te godine članstvo je školovano za ispitane vatrogasce,dočasnike i ostala zvanja,iz povjesnih zapisa članovi društva se uvježbavaju i odazivaju se na požare u samom mjestu kao i u susjednim mjestima,nastupaju na vat.natjecanjima tadašnjeg kotara Zelina gdje osvajaju nagrade što je dokaz da ovo društvo od nekad ima dobre temelje u svim segmentima.Niz dugih godina vatrogasci su jedina udruga u mjestu koja je pokretač svih aktivnosti i društvenog života u mjestu i šire.Danas DVD Paukovec broji ukupno 137. članova 104. punoljetna člana,13.članova mladeži i 20. članova djece,društvo posjeduje vat.dom sa 2.garaže,poslovni prostor,salu za održavanje priredbi,skupština i raznih svečanosti sa popratnim prostorijama i kancelariju za sastanke,koji su izgrađeni 80-ih godina prošlog stoljeća.

Posjedujemo 2.vat.vozila koja su u vlasništvu VZG Sveti Ivan Zelina a na korištenju su u našem DVD-u.Posjedujemo opremu zakonski propisnu vat.minimumom i 15.operativaca sa lječničkim pregledom i osiguranjem u slučaju nesretnog slučaja.U protupožarnom planu grad Sv.I.Zelina uvršteni smo kao pomočna vat.postrojba grada sa područjem djelovanja na južnom dijelu grada Sv.I.Zelina po potrebi i šire,a operativci društva sudjeluju na svim intervencijama na koje ih se pozove isto tako redovito sudjelujemo na svim aktivnostima po planu i programu VZG Sveti Ivan Zelina. DVD Paukovec je svoju popularnost steklo najviše u R.H. I šire po svojim natjecateljskim ekipama koje niz godina su u vrhu natjecateljskog vatrogastva u Republici Hrvatskoj i šire najpoznatija među 4.natj.ekipe koliko ih DVD trenutno broji je M/A ekipa DVD Paukovec-Pauk-Boys koja je osvojila na 2.državna natjecanja prva mjesta(Split 2008 i Zadar 2012)3.mjesto u na državnom u (Puli 2016.god.)Ista ekipa nastupa na vatrogasnim olimpijadama u Ostarvi,Mullhausu i Villachu na kojima osvaja 6,8 i 12 mjesto i sa sve tri olimpijade donosi zlatne medalje.Ista ekipa osvaja Hrvatski kup 2010.i 2017.godine. Isto tako M/A ekipa je plasirana na iduče državno natjecanje koje će biti održano 2021.god.u Varaždinu.Dječije ekipe muška i ženska te M/B ekipa su konstantno učesnici gradskih i županijskih natjecanja.Osim službenih natjecanja sudjelujemo i na prijateljskim natjecanjima po cijeloj RH i Sloveniji. Povodom 95.rođendana koji je bio 8.12.napisali smo ovaj podsjetnik u prošlost kako bi se prisjetili svih naših članova koji više nisu sa nama a ostavili su neizbrisiv trag svojim radom i zalaganjem u našem DVD-u. Naše društvo godinama je u samom vrhu sa svojim aktivnostim osobito u gradu Sv.I.Zelina i Zagrebačkoj Županiji što pokazuje bodovanje na kojem naše društvo zauzima visoko mjesto u konkurencuji od 30.DVD-a udruženih u VZG Sv.I.Zelina. Ovim putem zahvaljujemo se svim dragim ljudima,sponzorima,prijateljskim društvima,VZG-u Sv.I.Zelina kao i svim članicama i članovima bez kojih ovakve aktivnosti nebi bilo moguće odraditi. U nadi da ćemo i dalje biti vrlo aktivni u idučem razdoblju te da ćemo ovaj jubilej proslaviti u narednome razdoblju kada nam epidemijološke prilike to dozvole. Sve vas lijepo pozdravljamo uz Vatrogasni pozdrav "POMOZ BOG" U.O. i Zapovjedništvo DVD-a PAUKOVEC i Predsjednik DVD-a Darijo Prelec.

09.12.2020. ...17:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters