U PORTUGALU TIJEKOM GAŠENJA PAO CANADAIR, DVOJICA PILOTA OZLJEĐENA
[ # ]

LINDOSO

Najmanje dvije osobe ozlijeđene su u padu Canadaira koji se borio s požarom u nacionalnom parku Peneda-Geręs, u Lindosu, Ponte da Barca, javlja Jornal de Notícias. Renascença je već kontaktirala Nacionalno tijelo civilne zaštite, ali zasad nije dobila odgovor. Sa požarom se bori s više od 80 vatrogasaca, portugalskim i španjolskim kopnenim i zračnim sredstvima. Borba se vodi pod režimom uzajamne pomoći između dviju zemalja, "koristeći ručne alate", budući da je to područje "vrlo teško pristupačno",rekao je Paulo Santos, zapovjednik Nacionalne uprave za hitnu i civilnu zaštitu (ANEPC ).


Zračne snage upravo su izvele manevar gašenja požara i tijekom operacije došlo je do pada Canadaira, uzrokujući požar u kabini zrakoplova. Zapovjedništvo vatrogasaca kaže da su "dvojica ozlijeđenih u kritičnom stanju" i pojašnjava Expressu da se "nesreća dogodila u vrlo strmom području na vrlo strmim padinama i na vrlo neravnom terenu". Zrakoplov Canadair srušio se jutros na području Lindosa, u nacionalnom parku Peneda-Geręs, dok je borio s požarom na tom mjestu, nanijevši dvije vrlo ozbiljne ozljede. Zrak je djelovao na tom području, a nakon 'manevriranja skupa', opskrbe 5.000 litara vode u brani, pripremao se za ispuštanje vode petljom (operacija koja je bila prilično zakrivljena da bi vodu ostavila na vrhu vatra). Ovaj se manevar pokazao težim u područjima s vrlo oštrom orografijom i to je opravdanje za nesreću Canadair. Ovu je informaciju za Expresso potvrdio zapovjednik u zapovjednom mjestu. Portugalski i španjolski operativci bore se protiv požara ove subote na obali brane Alto Lindoso, u nacionalnom parku Peneda-Geręs. Vatra je aktivna na području s vrlo teškim pristupom, a uglavnom se bori pješice, koristeći se ručnim alatima. Mjesto gdje je započeo požar do sada nije poznato, a CDOS je primio upozorenje od portugalske strane u 5:19 ujutro.

Izvor tvrtke koja upravlja avionima Canadair kaže da su zrakoplovi bili stacionirani u bazi Castelo Branco i da se posada sastoji od portugalskog pilota i španjolskog kopilota. Isti izvor Expressu potvrđuje da su u 'vrlo ozbiljnom' stanju. Prema Nacionalnom tijelu za hitnu i civilnu zaštitu (ANEPC), na terenu je 106 operativaca, podržanih s 29 kopnenih i 10 zračnih sredstava - od kojih neki samo koordiniraju. Ne postoje sela u opasnosti, ni u Portugalu ni u Španjolskoj. Požar pogađa župu Lindoso, u općini Ponte da Barca i Lindos, u Španjolskoj. Prognoze vrlo vrućeg i jakog vjetra za ovu subotu navele su vlasti da budu budne za nova paljenja i zapaljivanje u požarima u posljednjim danima. Stanje posebne pripravnosti vlada je produžila do kraja nedjelje. U ovom trenutku, i za cijeli vikend, tristo vojnih osoba provodi nadzorne i patrolne misije.…. expresso.pt


08.08.2020. ...12:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters