SVEČANI PRIJEM VATROGASACA: uručeno priznanje Patriku Biliću za Vatrogasca godine!
[ # ]

SVETA NEDELJA

Emocije na dodjeli nagrade za vatrogasca godine: Patriku Biliću nagradu uručila Martina Dir kojoj je pravodobnom reakcijom spasio život....

Grad Sveta Nedelja obilježio je u četvrtak 28. svibnja mjesec zaštite od požara. Prigodnim svečanim prijemom vatrogasaca Grada Svete Nedelje ujedno je obilježen i blagdan Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, kojeg ove godine nismo imali prilike proslaviti, s obzirom na mjere vezane uz prevenciju širenja virusa COVID-19. Domaćini svečanog prijema u Gradskoj vijećnici bili su zamjenica gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marija Hršak i predsjednik Gradskog vijeća Matej Vrdoljak, koji su u pratnji suradnika primili predstavnike dobrovoljnih vatrogasnih društava i članove Vatrogasne zajednice Grada Sveta Nedelja.

„Vatrogastvo nije samo zanimanje, to je poziv! Naši vatrogasci spašavaju ljude i imovinu ugrožene požarom, ali pomažu i u drugim opasnostima: tijekom poplave, nevremena, prometne nesreće, te ekoloških i mnogih drugih katastrofa. Htjela bih još jednom istaknuti da su vatrogasci i u ovim danima pandemije koji su iza nas, svakodnevno bili uključeni u provedbu svih aktivnosti Stožera civilne zaštite. Radi se o posebnoj humanosti, hrabrosti i požrtvovnosti! Izuzetno sam ponosna na našu Vatrogasnu zajednicu, na naša dobrovoljna vatrogasna društva, na našu mladež.“ izjavila je zamjenica gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marija Hršak.

Posebno emotivan trenutak dogodio se kada je Martina Dir uručila nagradu za Vatrogasca godine Patriku Biliću, vatrogascu koji joj je spasio život! On je 30. kolovoza 2019. godine, iako nije bio u službi, nesebično priskočio u pomoć unesrećenoj djevojci. Martina Dir, medicinska sestra u Hrvatskoj vojsci, tog se dana nalazila sa svojim timom u sanitetskom vozilu, kada su se na autocesti kod Zadra sudarili s kamionom. Martina je tom prilikom zadobila teške i po život opasne ozljede noge. Naš vatrogasac Patrik Bilić našao se u tom trenutku u blizini, te je ostavio svoje vozilo i priskočio u pomoć ozlijeđenoj Martini. Zajedno s vozačem sanitetskog vozila održavao na životu do dolaska hitne medicinske pomoći. Zbog njegove reakcije, Martina je danas na putu prema oporavku i osobno je željela zahvaliti svom junaku.


Patriku Biliću ovo je drugo priznanje za Vatrogasca godine. Prvo je primio 2014. godine kada je u Samoboru, za vrijeme nastave u školi, istrčao i spasio život stanarki u obližnjoj zgradi kada je došlo do eksplozije plinske boce. Godinu dana ranije uručeno mu je i Javno priznanje Grada Svete Nedelje za iznimnu hrabrost koju je pokazao u izvanrednoj situaciji. „Hvala svima što su omogućili da mi upravo Martina dodijeli ovu nagradu i priznanje za koje mislim da svakom vatrogascu izuzetno znači. Drago mi je da je Martina dobro i idemo jako dalje!“ izjavio je vidno dirnuti i uzbuđeni Patrik Bilić nakon uručivanja nagrade. Ništa manje emotivna nije bila ni Martina Dir: “Dok su mnogi nakon nesreće okretali glavu i nisu htjeli pomoći, on mi je bez razmišljanja priskočio u pomoć, iako taj dan nije bio na dužnosti. Time je pokazao svoju humanost i veliko srce. Nekoliko dana nakon prometne nesreće me potražio u bolnici i došao se uvjeriti da sam dobro. Tada je počelo naše prijateljstvo i čast i ponos mi je biti ovdje, jer će on zauvijek biti moj heroj!“

Vatrogasna zajednica Sveta Nedelja osnovana je 22. svibnja 1993. godine i sastoji se od četiri dobrovoljna vatrogasna društva (Kerestinec, Rakitje, Strmec i Sveta Nedelja). Od ukupno 300 članova, gotovo trećinu čine djeca i mladež, što je pokazatelj velikog truda koji zajednica ulaže u rad s članovima, kako na edukativnom, tako i na natjecateljskom planu. Zajednica trenutno broji 82 operativna dobrovoljna vatrogasca, koji svoja znanja kontinuirano nadograđuju kroz različita osposobljavanja i vježbe. Tijekom 2019. godine odradili su 173 intervencije, od čega je bilo 49 požara, 11 tehničkih intervencija, jedna intervencija s opasnim tvarima i još 12 intervencija različite prirode. Osim intervencija, zajednica obavlja i brojne operativne aktivnosti, poput 428 usluga prijevoza vode u 2019. godini, 354 usluge poput ispumpavanja tekućine i ispiranja, 36 vatrogasnih vježbi, te mnoštvo preventivnih aktivnosti. Od početka 2020. godine zajednica je imala 68 intervencija, 268 raznih operativnih aktivnosti, od čega je 65 preventivnih ophodnji vezanih uz COVID-19 i širenje pandemije.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje Ivica Petravić ponosan je na sve rezultate koje su ostvarili ove i proteklih godina: „Naši vatrogasci svake godine idu na različite lokacije diljem Hrvatske i pomažu gdje god su potrebni. Svake godine u svibnju odabiremo najzaslužnijeg među nama, kojeg predlažu svi kolege. Drugi predloženi za ovu nagradu bio je Josip Dejanović, kojeg moramo istaknuti kao vrsnog vatrogasca, no Patrikovo posebno djelo je presudilo. Čestitam!“ U djelovanje Vatrogasne zajednice ne ubrajaju se i brojne humanitarne akcije u kojima cijela zajednica pokazuje svoje veliko srce i spremnost za pomoć. Čestitamo im na hrabrosti i zahvaljujemo na svemu što rade za našu sigurnost!…. grad sveta nedelja

28.05.2020. ...19:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI VZO SOKOLOVAC ODRADILI OGROMAN POSAO U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA
[ # ]

SOKOLOVAC
Piše/Foto: Krešimir Juratović

Veliki obol u zaštiti mještana od virusa COVID-19 u protekla dva mjeseca dali su i vatrogasci Vatrogasne zajednice Općine Sokolovac.

Shodno odluci načelnika Stožera civilne zaštite Općine Sokolovac Tihomira Jandrokovića o aktiviranju vatrogasaca u provedbi odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, zapovjednik VZO Sokolovac Dejan Ban izdao je 22. ožujka 2020.godine zapovijed o angažiranju vatrogasaca. VZO Sokolovac u obavljanju vatrogasne djelatnosti djeluje na području od 32 naselja s površinom od 137 km2 na kojem živi 3965 stanovnika. U sklopu VZO Sokolovac djeluje sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava i to: DVD Domaji – 51 član, DVD Peščenik – 63 članova , DVD Ladislav – 50 članova, DVD Donji Maslarac – 60 članova, DVD Donja Velika – 43 člana, DVD Gornja Velika – 40 članova i DVD Jankovac – 39 članova.

Svako od navedenih dobrovoljnih društava u svojem sastavu ima 10 operativnih vatrogasaca s liječničkim uvjerenjem i potrebnim vatrogasnim zvanjem. Shodno Planu zaštite od požara Općine Sokolovac ustrojen je i operativni dobrovoljni vatrogasni vod koji broji 26 članova iz svih vatrogasnih društava VZO i čini glavnu operativnu snagu. Za vrijeme pandemije, vatrogasna djelatnost svodila se uglavnom na preventivne djelatnosti i upozoravanje mještana na pridržavanje uputa vezanih za spaljivanje biljnog otpada i korova. Tijekom preventivnih ophodnji upozoravali su mještane da se pridržavaju uputa i odluka o zabrani okupljanja, a u slučajevima nepridržavanja istih obavještavali su policijske službenike PU koprivničko-križevačke.


Ophodnje su bile organizirane na način da je svako dobrovoljno vatrogasno društvo unutar zajednica imalo smjenu u trajanju od 24 sata te se na taj način odjednom nisu opterećivala i sva ostala vatrogasna društva. Tijekom jedne smjene ophodnja bi obišla cijelo područje jednom, a ovisno o procjeni vatrogasaca na terenu i u više navrata, u prosjeku bi ophodnja tokom smjene prošla 165 km. Tijekom ophodnji, vatrogasci su koristili propisana zaštitna sredstva i reflektirajuće prsluke na kojima je bio otisnut znak civilne zaštite. Ukupno su odrađene 54 smjene u kojima je bilo aktivirano 208 vatrogasaca, a isti su odradili 624 sata dobrovoljnog rada s prijeđenih 8928 kilometara.

Ophodnje su se većinom vršile vatrogasnim kombi vozilima. S obzirom da neka dobrovoljna vatrogasna društva ne posjeduju adekvatnu opremu – vatrogasna kombi vozila, da bi mogli odrađivati zadatke shodno odluci Stožera civilne zaštite RH, društva su posuđivala vatrogasna kombi vozila, a u ophodnje se odlazilo i osobnim vozilima vatrogasaca… Ogromne napore članova VZO Sokolovac u obavljanju vatrogasne djelatnosti prepoznala je i koprivnička Podravka, koja im je donirala jedno svoje vatrogasno kombi vozilo. Vatrogasci, veliko vam hvala na svim provedenim aktivnostima za sigurnost svojih mještana, što i dalje nad njima budno bdijete……. drava.info

26.05.2020. ...15:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SARAJEVSKE BARIJERE: Zašto sa dva velika vozila vatrogasci nisu ušli u Štrosmajerovu ulicu gasiti požar
[ # ]

SARAJEVO

U Štrosmajerovoj ulici u Sarajevu jutros je došlo do požara na krovu zgrade i vatrogasaci su gasili požar sa jednim malim vozilom, a dva velika vatrogasna vozila, prema tvrdnji Danisa Memagića, nisu mogla prići zgradi.

- Iako možemo sa daljinskim upravljačem spustiti čunjeve koji su postavljeni u Štrosmajerovoj ulici, naša veća vozila ne mogu proći. Jutros je prošlo u ovu ulicu malo vozilo, ali velika dva vozila nisu ušla u ulicu gdje je izbio požar. Da nam je zatrebala platforma za gašenje požara u ovom slučaju visine 30 metara, nema šanse da bismo je mogli postaviti. Nemamo ni šeme podzemnih hidranata, koji su nam zatrebali jutros pa smo morali vraćati cisternu u naš Centar na Skenderiji da dopunimo vodu – rekao nam je Danis Memagić, zamjenik zapovjednika Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo. Iste probleme vatrogasci imaju prilikom gašenja požara na Alipašinom Polju, Saraj Polju, Dobrinji i skoro u svim naseljima u Sarajevu.


- Mi imamo kartice za spuštanje čunjeva gdje su instalirani, a najviše ih ima u općini Stari Grad, ali kada spustimo čunjeve, mogu proći samo mala vozila. Ukazivali smo na ove probleme u svim općinama, iako imamo dobru suradnju, na to nije nitko reagirao. Prilikom projektiranja i građenja tih barijera, vatrogasce nitko nije ni upitao kako bi trebalo postaviti te fizičke barijere da mi možemo bez problema prići zgradama ili kućama prilikom požara – ističe Memagić. Iz Službe za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad kazali su nam da je vatrogascima osiguran pristup, ali što nisu mogla proći velika vozila, nije im jasno. Općina Stari Grad je uvela kontrolirani pristup vozila užoj gradskoj jezgri još 2016. godine, a kako bi se spriječio pristup vozila pješačkoj zoni, zaštitili pješaci, ali i infrastruktura. Kao što je poznato, u prethodnim godinama je zbog prolaska velikog broja vozila pješačkom zonom dolazilo do čestih oštećenja ploča zbog čega su uložena značajna sredstva u rekonstrukcije ulica u užoj jezgri, navode iz Starog Grada.

- Nakon rekonstrukcije ulice Štrosmajerova, postavljeni su stupići kojima se sprječava prolazak vozila u ovu ulicu za čiju su sanaciju Direkcija za ceste KS i Općina Stari Grad prošle godine izdvojili više od 600.000 KM. Međutim, kontrolirani pristup vozila užoj gradskoj jezgri ni u kom slučaju ne znači da je onemogućen prolazak vozilima hitne intervencije. U konkretnom slučaju, vatrogasna vozila koja su jutros sudjelovala u gašenju požara mogla su pristupiti ulici Štrosmajerova iz ulice Jelića ili iz pravca Gajevog trga gdje nema nikakvih barijera. Također, mogli su pristupiti iz pravca Trga fra Grge Martića (kod Katedrale) gdje se nalaze potopni stupići, a kojim se upravlja iz kontrolnog centra Općine Stari Grad koji je u funkciji 24 sata dnevno i djeluje u svim situacijama kada je potrebno izvršiti hitno spuštanje stupića.

Veoma je važno naglasiti da je Općina Stari Grad Sarajevo prilikom uvođenja kontroliranog pristupa vozila dodijelila kartice za neograničen pristup starogradskom jezgru na svim lokacijama gdje se nalaze potopni stupići Hitnoj pomoći, Prvoj PU - PS Stari Grad, Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Kantona Sarajevo, DVD Vratnik, pokopnim društvima Bakije i Jedileri i KJKP Rad, a također su im dodijeljeni i ključevi kojima mogu spuštati stupiće. Dakle, Općina Stari Grad poduzela je sve mjere kako bi vozila hitne intervencije mogla bez problema pristupiti užoj jezgri.…. faktor

20.05.2020. ...16:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JVP METKOVIĆ: Privremeno ukinuta Odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru
[ # ]

METKOVIĆ


Javna vatrogasna postrojba Metković obavještava stanovništvo kako je privremeno ukinuta Odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru donesena dana 23.ožujka 2020. godine te se dozvoljava paljenje vatre na otvorenom prostoru u vremenu od 22. svibnja do 24. svibnja 2020. godine isključivo uz prethodno odobrenje nadležne vatrogasne postrojbe. Dozvola se odnosi za područje: grad Metković, grad Opuzen, grad Ploče, općina Kula Norinska, općina Slivno, općina Pojezerje i općina Zažablje. Kao i do sada potrebno je obavijestiti domicilnu vatrogasnu postrojbu, za grad Metković nazvati JVP Metković putem vatrogasnog broja 193 ili direktno centralu 020/686-713. Mole se osobe koje prijavljuju paljenje da pripreme OIB, te da ne počinju paljenje prije odobrenja.…. metkovic-news

...16:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PODRAVKA DONIRALA NOVO VATROGASNO VOZILO, SOKOLOVČANI DOBILI KOMBI
[ # ]

KOPRIVNICA

Nakon što je donirala cisternu za vatrogasne potrebe Vatrogasnoj zajednici grada Koprivnice, Podravka nastavlja dobru suradnju s lokalnim vatrogasnim društvima pomažući njihov rad.


Ovog puta Podravka je prepoznala napore Vatrogasne zajednice Općine Sokolovac koja djeluje na području prostorno najveće općine u Koprivničko-križevačkoj županiji. Kako VZO Sokolovac okuplja sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava, a samo neka od njih posjeduju vatrogasno kombi vozilo, Podravka je odlučila jedno svoje donirati VZO-u koji će tu donaciju proslijediti na DVD Ladislav.Prilikom primopredaje direktor sektora Korporativna i informacijska sigurnost Marinko Beljo je istaknuo: „Dobrovoljno vatrogastvo, koje u RH ima stoljetnu tradiciju, je bitna sastavnica hrvatske protupožarne zaštite. Nama je drago da možemo pomoći dobrovoljnim vatrogasnim društvima s našeg područja i na taj način pokazati našu odgovornost prema zajednici.“ Vatrogasno kombi vozilo preuzeo je predsjednik VZO Sokolovac Zlatko Blažic sa svojim kolegama.…. podravski

...14:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJMANJE11 VATROGASACA L.A. OZLJEĐENO U POŽARU U "MALOM TOKIJU"
[ # ]

LOS ANGELES

Najmanje 11 vatrogasaca je ozlijeđeno dok su nastojali obuzdati ogromni požar koji je u subotu navečer nakon snažne eksplozije izbio u jednom gospodarskom objektu u Los Angelesu. Kako piše L.A. Times, prva dojava o požaru stigla je oko 18:30 po lokalnom vremenu, a dok su gasitelji unutar objekta pokušavali spriječiti širenje vatre došlo je do nove, znatno jače, detonacije. - Udar je bio toliko silovit da je uzdrmao čitavo područje, uništio jedno vatrogasno vozilo parkirano na drugoj strani ulice i rastopio kacige nekolicine vatrogasaca, izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe Erik Scott pojašnjavajući kako je došlo do toliko ozljeda gasitelja. Rekao je da su svi u stabilnom stanju, a tretiraju ih zbog teških opeklina.

- Stvorila se ogromna vatrena kugla, a naši su ljudi doslovce protrčali kroz nju kako bi spasili gole živote. Zvuk eksplozije opisivali su kao iznenadni nailazak vlaka ili aviona, rekao je Scott. Ukupno je na terenu bilo angažirano 240 vatrogasaca, a požar koji se bio proširio na još nekoliko okolnih zgrada pod kontrolu su stavili oko 20 sati po lokalnom vremenu. Uzroci požara i eksplozija nisu poznati, ali objekt u kojem je sve počelo je u vlasništvu tvrtke koja u veleprodaji distribuira koncentrat marihuane kao i razne proizvode za pušenje, uključujući e-cigarete. Zgrada se nalazi u dijelu L.A.-ja poznatom po imenu 'Mali Tokio'.….zadarski.hr

17.05.2020. ...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SAŠA LENČEK 20 GODINA NA ČELU DVD MARTIJANEC, A ZAPOČEO JE KAO NAJMLAĐI PREDSJEDNIK U HRVATSKOJ
[ # ]

MARTIJANEC

U Varaždinskoj županiji izražena je stoljetna tradicija dobrovoljnog vatrogastva koja se prenosi iz generacije na generaciju. Jedno dobro poznato lice u tim krugovima je Saša Lenček koji ove godine slavi 20 godina na čelu DVD-a Martijanec. U to je vrijeme sa samo 18 godina postao najmlađi predsjednik nekog vatrgoasnog društva u Hrvatskoj....


Osim što je već dugi niz godina na ovako odgovornoj poziciji, Saša je ujedno i voditelj smijene OKC-a PU Varaždinske, a njegova obitelji bavi se i poljoprivredom te je jedan od osnivača poljoprivredne zadruge ''Ludbreški kraj''. - U vatrogascima sam od malih nogu i ja bih rekao da je to život. Nije to nikakva navika niti posao i onaj tko si to odabere to mora živjeti. S druge strane, poljoprivreda je ono što si naslijedio od roditelja, ali i u tome želim napredovati i usavršiti se - rekao nam je Saša. Uza sve obaveze, ipak s najvećom strašću govori o vatrogastvu. - To je već 20 godina donošenja odluka, bilo krivih ili pravih - napominje. Kako dodaje, ponosan je na to što su vatrogasci život Općine Martijanec i sretan je što se uključuje sve više djece. U svakom poslu ima puno lijepih, ali i puno loših stvari. Tokom dugogodišnjeg staža sjetio se nekih intervencija koje su mu se zauvijek urezale u pamćenje. - U jednom požaru kuće u Martijancu u pitanju je bio plin i u zadnji trenutak smo spasili baku i zatvorili plin jer bi inače svi nastradali. Također, u jednoj smo intervenciji spasili stoku iz goruće štale - prisjeća se i dodaje kako je ipak najveći požar bio onaj u pilani u Hrastovljanu gdje se požar gasio četiri dana.

Ipak, kako u životu, tako se i ovome poslu moraju pamtiti lijepi trenuci. - Iduće godine imamo proslavu 125 godina DVD-a Martijanec i očekujemo pokroviteljstvo od strane predsjednika Zorana Milanovića jer idemo u nabavku novog barjaka, isto onakvog kakvog je barun kupio prije 125 godina - najavljuje Lenček. Kako je ispričao, posebno ga veseli što DVD Martijanec ima tri ekipe djece i upravo se u njih ulaže najviše truda. - Nije u pitanju samo oprema, već im organiziramo plivanja, izlete, druženja. Sve radimo za njih samo da bi djecu zadržali i da bi čim dulje bili u vatrogascima - rekao nam je za kraj i poručio: - Ako su djeca u DVD-u Martijanec zadovoljna i sretna onda to znači da u društvu sve dobro funkcionira. …. e-varaždin

12.05.2020. ...12:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI INE U DOBA COVIDA-19
[ # ]

SOLIN

INA Grupa posebnu pozornost posvećuje zaštiti od požara i u društvima članicama Grupe, već tradicionalno, tijekom svibnja provodi aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti kod svojih radnika, ali i zajednica u kojima posluje.

Kao i svi drugi zaposlenici INA Grupe, i Inini vatrogasci prilagodili su se svim donesenim mjerama i uputama Stožera civilne zaštite RH vezanim uz sprječavanje širenja zarazne bolesti COVID-19. Ipak, oni ni u ovim izvanrednim okolnostima nisu zaboravili na važnu ulogu koju imaju, a to je prevencija požara. A na koje se sve načine vatrogasci INA vatrogasnih servisa pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa, otkriva nam vatrogaskinja Vedrana Šmit. – Priroda našeg posla je takva da je povećani rizik nemoguće izbjeći. Naše društvo INA Vatrogasni servisi osiguralo je sva zaštitna sredstva, kao što su zaštitne maske, rukavice, jednokratna odijela, sredstva za dezinfekciju ruku i prostora (Dezinol – novi proizvod INA Maziva) u kojem boravimo. Osim toga, nastojimo održavati propisanu udaljenost. Vatrogasci su uvijek izloženi rizicima, osobito prilikom spašavanja ljudi, tako da im se nije teško prilagoditi na bilo kakve situacije. Zapravo, susret s opasnostima, mogućim ozljedama ili zarazama sastavni su dio našeg posla i naviknuti smo nositi se s njima – objašnjava nam vatrogaskinja Vedrana.


Inače, Inini vatrogasci djeluju kroz društvo INA - Vatrogasni servisi, koje je novoosnovano društvo u 100-postotnom vlasništvu Ine i počelo je s radom 1. srpnja 2019. godine. Društvo pruža sveukupne usluge vatrogastva, odziva u hitnim situacijama, izrade planskih dokumenata u civilnoj zaštiti i pripravno je djelovati u uvjetima visoke požarne ugroženosti, ali i drugih ugroza. INA - Vatrogasni servisi profesionalno su usmjereni na organizaciju i provođenje odziva u hitnim situacijama na objektima INA Grupe, razvijajući profesionalnu vatrogasnu djelatnost specifičnu za naftnu i kemijsku industriju.

Svibanj je inače Mjesec zaštite od požara, a kakve mjere Inini vatrogasci provode u pogledu sprječavanja kako eventualnih nastanaka tako i širenja požara, otkriva nam Ivica Grubišić, zapovjednik smjene. – Naš je primarni posao u provođenju i sprječavanju požara prevencija i kontrola manipulacije autocisterni na punilištima, pretakanja goriva iz brodova na tankerskom vezu, održavanju zelenih površina, hidrantske mreže, vatrogasnih aparata i opreme kojom raspolažemo. Ove će se godine Mjesec zaštite od požara obilježiti u skladu s propisanim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Tijekom Mjeseca zaštite od požara posebna pažnja posvećuje se edukaciji i načinima sprječavanja požara, pa je tako proteklih godina većina naših aktivnosti bila vezana uz edukativna druženja s djecom i ranjivim skupinama. S obzirom na trenutnu specifičnost situacije, ove ćemo godine naše aktivnosti odgoditi za sigurnija vremena – objašnjava nam Grubišić.

Kad su u pitanju odrađene intervencije tijekom godine, Josip Vuko, zamjenik zapovjednika postrojbe, veli nam kako nastoje odraditi sve preventivne poslove kako uopće ne bi došlo do požara, eksplozije ili ekološkog incidenta. – Požare imamo rijetko i to uglavnom zbog zapaljenja trave i niskog raslinja tijekom velikih vrućina, a obavljamo još i cijeli niz tehničkih intervencija – kaže Vuko, dok nam Ivan Botić, voditelj vatrogasnog odjela, nabraja koje sve poslove odrađuju Inini vatrogasci. – Vatrogasna postrojba INA Solin sposobna je obaviti sve preventivne i operativne zadaće. Svi djelatnici imaju mogućnost obrazovanja i dodatnih edukacija. Imamo zaposlenike koji su osposobljeni za vatrogasne specijalnosti, kao što su spašavanje iz dubina i s visina, spašavanje ronioca, rad s hidrauličkim alatima, te pružanje prve pomoći – napominje Botić. – Kažimo kako je Vatrogasna postrojba INA Solin postrojba “Ia” vrste, što znači da u svojem sastavu ima 65 operativnih vatrogasaca. Točno 22 vatrogasca djelatnici su INA - Vatrogasnih servisa, dok su ostali pripadnici triju lokalnih DVD-ova (DVD Solin, DVD Vranjic i DVD Mladost). Opremljeni smo najmodernijom opremom za gašenje požara i tehničke intervencije, te se konstantno ulažu sredstva u novu opremu.

Test fizičke spremnosti
– Postrojba ima sedam interventnih i dva zapovjedna vozila. Posebno nas veseli što smo u procesu nabave novog vatrogasnog vozila – objašnjava Josip Vuko. Važan segment u radu postrojbe je, hvale nam se vatrogasci, održavanje i stjecanje kondicije. A na koji način stječu fizičku spremu, objasnio nam je Ivan Botić. – Posljednjih se godina Cooperovim testom (testom fizičke spremnosti) provjerava naša fizička sprema. Provođenje ovog testa dodatno nas je ponukalo na poboljšanje fizičke spreme, u smislu međusobnog natjecanja, tako da su svake godine rezultati sve bolji. Imamo opremljenu malu teretanu s osnovnom opremom za održavanje kondicije – kazao je Botić. Spremnost Vatrogasne postrojbe Solin uvijek je na najvišoj razini i spremni su, kako nam napominju, za sve vrste intervencija, a Ivica Grubišić izražava nadu kako požara neće biti. Posao je vatrogasne postrojbe djelovati preventivno i operativno. Procjena i predviđanja moguće potencijalne opasnosti pri izvođenju radova s alatima koji mogu prouzročiti požar jako je važna. Svaku intervenciju potrebno je shvatiti ozbiljno i na ozbiljan način pristupiti poslu. Uz svakodnevni rad s vatrogasnom opremom, jednom mjesečno provode se vatrogasne vježbe u kojima uz Inine vatrogasce sudjeluju i lokalni DVD-ovi, a nekoliko puta godišnje u vježbe se uključuje i Javna vatrogasna postrojba Grada Splita.

Sigurnost na radu
– Unatoč iznimnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa te ekonomske krize koju je uzrokovao, a koja snažno pogađa naftnu industriju, u Ini ne radimo kompromise kad je u pitanju sigurnost, zaštita zdravlja i okoliša. Pravovremeno smo uskladili poslovanje sa svim preventivnim mjerama Stožera civilne zaštite RH. U prilagodbi poslovanja ekonomskoj krizi vodilo se računa da se unutar istraživanja i proizvodnje, rafinerijskog poslovanja i maloprodaje ne dovede u pitanje zaštita zdravlja, sigurnosti i okoliša. Operativni troškovi revidiraju se kako bi kompanija prebrodila ovo izazovno razdoblje i iz njega izašla još jača. U okviru svojeg poslovanja poštujemo sve donesene preventivne mjere, pratimo situaciju i prilagođavamo poslovanje na način da se ne ugrožava sigurnost i zaštita na radu. Što se tiče vatrogasnih postrojbi, tu se dodatno koordiniramo i s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom – ističe Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja, zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša.

Vatrogasci gase koronu
U skladu s mjerama Stožera civilne zaštite, a u svrhu osiguranja nesmetanog rada, provedena je reorganizacija. Uveden je režim rada 24/72, a za radnike u operativnom dijelu uvedena je organizacija rada podjelom u timove kako bi se smanjio mogući negativni utjecaj pandemije na zaposlenike. Na svim Ininim lokacijama uvedene su preventivne mjere radi suzbijanja koronavirusa, a osim toga, poštuju se visoki higijenski standardi.…. slobodna dalmacija

07.05.2020. ...15:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŽUPAN KOREN UPUTIO ČESTITKU VATROGASCIMA POVODOM SVJETSKOG DANA VATROGASACA I BLAGDANA SVETOG FLORIJANA
[ # ]

KOPRIVNICA
izvor: …. drava info

Župan koprivničko-križevački Darko Koren sa svojim zamjenicima Ratimirom Ljubićem i Darkom Sobotom te predsjednikom Županijske skupštine uputio je čestitku vatrogascima povodom Svjetskog dana vatrogasaca i blagdana svetog Florijana.


Svim članicama i članovima Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava u Koprivničko-križevačkoj županiji, povodom Svjetskog dana vatrogasaca i blagdana svetog Florijana, upućujemo iskrene čestitke. Nesebičnim zalaganjem i požrtvovnošću u obavljanju ove iznimno odgovorne i teške profesije svakoga dana pokazujete kako su altruizam, rad za opće dobro, pomoć u nesreći i ljubav prema bližnjemu najveće ljudske vrijednosti. Svojim djelima i angažmanom obavljajući teške i zahtjevne zadaće to na najbolji način i potvrđujete. Vaša profesionalnost, hrabrost i predanost u obavljanju ove humane profesije ulijeva veliku sigurnost stanovnicima naše županije koji znaju da ćete pomoći u svim situacijama riskirajući vlastite živote i zdravlje kako bi zaštitili druge. Ponosni smo na vašu odanost plemenitom pozivu i zahvalni na velikoj žrtvi koju podnosite u teškim situacijama. Svim vatrogascima Koprivničko-križevačke županije želimo puno uspjeha u obavljanju posla i što manje intervencija!

Vatru gasi, brata spasi!

Župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te
predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar

04.05.2020. ...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KRSTIČEVIĆ UPUTIO ČESTITKU VATROGASCIMA:Vi ste naši heroji u miru koji spašavate ljudske živote i imovinu, hvala vam na svemu što činite
[ # ]

ZAGREB

U povodu Dana vatrogasaca, koji vatrogasci slave danas na dan sv. Florijana, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastali su se s predstavnicima Hrvatske vatrogasne zajednice. Tim povodom ministar Krstičević uputio je svim vatrogascima čestitku:


„Poštovani članovi Hrvatske vatrogasne zajednice, javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava, upućujem vam čestitke i zahvale povodom Dana vatrogasaca i vašeg blagdana Svetog Florijana. Vi ste naši heroji u miru koji spašavate ljudske živote i imovinu. Snažna ste sastavnica sustava domovinske sigurnosti i 24 sata, dnevno ste na raspolaganju našim građanima. Vaša humanost i požrtvovnost odlike su vašeg profesionalnog i odgovornog rada. Hrvatska vojska sa svojim zračnim i kopnenim snagama bila je i ostat će vaša ključna potporna snaga u protupožarnoj sezoni. Hvala vam na svemu što činite za sigurnost naših građana. Želim vam puno uspjeha u daljnjem radu i što manje intervencija.“ Premijer Plenković je dodao "Predstavnicima Hrvatske vatrogasne zajednice čestitamo Dan Vatrogastva i blagdan sv Florijana, zahvaljujemo na požrtvovnosti u gašenju požara te sanaciji šteta nakon razornog potresa u Zagrebu. U mandatu naše Vlade unaprijedili smo sustav vatrogastva i domovinske sigurnosti.…. cronika.hr

...17:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SLAVE SVOJ DAN: U mjesecu zaštite od požara pripremili edukaciju za građane
[ # ]

VELIKA GORICA
Piše: Petar Brnada

Vatrogasne organizacije pa tako i velikogorička Javna vatrogasna postrojba, tradicionalno obilježavaju različitim manifestacijama "Svibanj - mjesec zaštite od požara", a uz to vatrogasci baš na današnji dan, 4. svibnja, slave blagdan svog nebeskog zaštitnika svetog Florijana.

Kako kažu iz Javne vatrogasne postrojbe, ove godine s obzirom na pandemiju bolesti COVID-19, obilježavanja neće biti u onom obujmu i načinu kako je to bilo prijašnjih godina, ali će se intenzivirati vlastite aktivnosti u području promocije vatrogasne struke. -Najveći naglasak stavljamo na naše sugrađane. Tako ćemo cijeli mjesec edukacijom preko naše stranice pokušati podići svijest zaštite od požara i pobliže Vas upoznati sa našim zanimanjem. Opterećenje cjelokupnog sustava uzrokovana pandemijom, potresom, 24- satnim radom radi sigurnosti službe od zaraze i ostalim izvanrednim aktivnostima, još više pogoršavaju nesavjesni građani. Svakodnevno nekontrolirano spaljivanje korova i ostalih nekultiviranih površina, još više opterećuje ovako prenapet sustav te ugrožava građane našega grada. Još jednom apeliramo građane da se suzdrže tih aktivnosti ili u krajnjoj potrebi vatru ne palite za vjetrovita i sušnih vremena. Prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara i pripremite sredstvo za gašenje (voda, pijesak, lopate itd.) te ostati na mjestu paljenja do kraja spaljivanja. Sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenom prostoru, dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva)- poručili su vatrogasci.

Još jednom napominju da nakon uočavanja požara odmah nazovete vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192. Kao što smo i spomenuli, vatrogasci danas slave svoj dan- blagdan sv. Florijana povodom čega su i iz JVP Velika Gorica uputili čestitku svojim kolegama. -U povodu blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, iskrene čestitke svim vatrogaskinjama i vatrogascima koji svojom hrabrošću, profesionalizmom te požrtvovnošću štitite ljudske živote i imovinu te na taj način obavljaju ovaj humani poziv. Želimo Vam puno uspjeha u radu i neka vas blagoslov Sv. Florijana prati i čuva u svim trenucima- napisali su pripadnici velikogoričkog JVP-a na svom Facebook profilu. Kao jednu od najavljenih aktivnosti, objavili su kratak edukativni film o požarima raslinja koji prenosimo u nastavku teksta. Kako su priopćili iz Hrvatske vatrogasne zajednice čovjek je svojom nepažnjom uzročnik požara u gotovo 80% slučajeva.…. vg danas


...17:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRADONAČELNIK DUMBOVIĆ OBIŠAO PETRINJSKE VATROGASCE
[ # ]

PETRINJA
Autor: Antun Petračić

Danas je sv. Florijan, zaštitnik vatrogasaca: Gradonačelnik Darinko Dumbović u obilasku Vatrogasnog doma predložio nove ideje od važnosti za cijelu Vatrogasnu zajednicu Petrinje

Danas 4. svibnja blagdan je Svetog Florijana, sveca iz rimskog vremena, rodom u Austriji, gdje je za kršćansku vjeru mučenički umro 4. svibnja 304. godine. Katolički narodi stoljećima mu se mole za pomoć protiv pogibelji ognja, poplave i drugih nepogoda. Vatrogasci ga slave kao nebeskog zaštitnika, pa je 4. svibanj Dan hrvatskih vatrogasaca. Ovo prijepodne dežurne profesionalne gasioce u Vatrogasnom domu u Vatrogasnoj ulici u Petrinji posjetio je gradonačelnik Darinko Dumbović, a uz pozdravljanje i čestitanje pripadnicima Javne postrojbe darovao je zaštitne maske protiv koronavirusa. Pohvalio je profesionalce i dragovoljce u svim DVD-ima na području Petrinje, nazvao ih partnerima i suradnicima Grada, a posebno naglasio izuzetan doprinos Javne postrojbe u raznim vrstama odrađenih složenih i zahtijevnih aktivnosti u zaštiti općenarodnog zdravlja tijekom najopasnijih dana epidemije Covida -19.


Gradonačelnik je najavio energetsku obnovu cijelog Vatrogasnog doma i ujedno predložio da se vatrogasci Petrinje dogovore o iskorištenju preostalog slobodnog prostora na parceli njihova doma za izgradnju novog spremišta potrebnog cijeloj Vatrogasnoj zajednici. -Napravite parcelacijski elaborat, Grad će platiti izradu planova i projekata- kazao je D. Dumbović. Najavio je također kako će sutra, u utorak, u 19 sati u župnoj crkvi sv. Lovre nazočiti tradicionalnoj svetoj misi za vatrogasce, a na ovo duhovno slavlje sv. Florijana pozvani su i predstavnici DVD-ova. Zbog pridržavanja mjera epidemiološke zaštite od koronavirusa ovog svibnja vatrogastvo Grada Petrinje ne organizira nikakve posebne prigodne javne manifestacije uz sv. Florijana. Javna postrojba stalno je djelatna, njihov zapovjednik Zvonimir Ljubičić kaže kako su do sada samo vezano uz epidemiju imali najmanje stotinu izlazaka, a k tome još i “redovne” intervencije gašenja proljetnih požara i iznenadnih drugih zadaća. Predsjednik DVD Petrinja Stanislav Polovina podsjeća kako je za njih ova 2020. godina jubilarna “okruga” 140 obljetnica, do pojave Covida-19 svečanost sjećanja na osnutak 1880. planirala se održati na jesen, ali se za sada još uvijek ne zna hoće li se tada doista i slaviti.…. ps-portal

...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA KULA MOSTAR SVJEDOK JEDNOG VREMENA: Za potpunu obnovu ne treba mnogo novca
[ # ]

MOSTAR
Foto: Željko Miličević - Anadolu Agency

S tugom oko nebrige vlasti oko uređenja vatrogasne kule govori nam Ibrahim Silić te s ponosom naglašava kako je dobrovoljno vatrogasno društvo Mostar nastalo 1880. godine godine

Austro-Ugarska je za sobom ostavila nekoliko objekata u Mostaru koji i danas spadaju među najznačajnije u ovom gradu. Stara vatrogasna kula i danas gotovo istog izgleda, sagrađena je 1901. godine. Dobrovoljno vatrogasno društvo Mostar te je godine proslavilo 21 godinu rada i postojanja. Riječ je inače o trećem bosansko-hercegovačkom vatrogasnom društvu, koje na ponos stotina članova, i danas radi i postoji. Prije grada na Neretvi, društva su osnovana u Travniku i Sarajevu. Mostarsko je nastalo 1880. godine, a travničko i sarajevsko godinu ranije. Prve prostorije i prva kula pravljena od drveta, nalazili su se u današnjem Bišćevića sokaku. Kule su tih godina prema riječima člana DVD-a Ibrahima Silića, bile važne za vršenje vježbi.


"Sadašnja kula služila je svojoj svrsi sve do početka posljednjeg rata. I danas bi sigurno bilo tako da tih godina nažalost nije devastirana. U krov je 1993.u jeku agresije pogodila granata i sve se srušilo", priča Silić za Anadolu Agency (AA). Za potpunu obnovu objekta važnog za Mostar i Hercegovinu, napominje, nisu potrebna (pre)velika sredstva. Dosad, nažalost, nije bilo sluha kako od strane vladajućih struktura, tako ni od kompanija i poduzeća kojim su se obraćali u DVD-u. "Osobno sam kucao na vrata mnogih. Nažalost, nije bilo sluha. Procjena je da bi nam trebali između 15 i 20 tisuća maraka za potpunu rekonstrukciju kule. U početku je postojala ideja da napravimo vidikovac s kojeg se vidi grad. Danas imamo zip-line na Fortici pa je ta ideja pala u zaborav. Postoji i interes turista, posebno onih koji su se bavili vatrogastvom", navodi dalje Silić. I Društvo za koje Silić kaže da je kolijevka vatrogastva u Hercegovini danas opstaje zahvaljujući ljubavi i entuzijazmu.

"Dugo tavorimo ili bolje reći vrtimo se u krug. Jedini prihod koji ostvarujemo je najamnina za prostor davno ustupljen poznatoj knjižari u gradu. Od toga živimo. Ima nas oko 50. Svi smo starije životne dobi. Radi se o ljudima koje posebne stvari vežu za našu plemenitu profesiju. U vremenu nastanka i kasnije, vatrogasna društva bila su obiteljska. Vidite fotografije na zidu. Tu su slike rahmetli Derviša Jakupovića i njegovih sinova, pored su fotografije mog djeda, oca, brata i mene, a tu su i članovi obitelji Peco", govori Silić, pokazujući na zid u prostorijama kule. Prošle godine Ibrahim je proslavio šest desetljeća pripadnosti DVD-u Mostar. Upisao ga je 1959. djed Hamid, nekoliko dana nakon upisa u prvi razred osnovne škole.

"Pristupio sam sa sedam godina, 1959. U to vrijeme zapovjednik je bio rahmetli Afan Kebo. Rahmetli dedo mu je rekao: 'Kebo, mali je tu, sad od njega napravi vatrogasca...'. Na teren su i tad kao i danas mogli takozvani ispitani vatrogasci. Dakle, oni koji imaju najmanje 18 godina i položen ispit za vatrogasca. Kasnijih godina zaradio sam vatrogasnu mirovinu. S punoljetstvom sam, dakle, postao aktivan vatrogasac ili operativac. Od tog vremena idem na intervencije. Dotad se članstvo svodilo na natjecanja i ljetovanja u mjestima poput Trstenika, Stona, Pelješca...", prisjeća se na kraju razgovora susretljivi vatrogasac. U prostorijama vatrogasne kule i danas postoji ured, te manja učionica za obuku kadrova. Rat je nažalost odnio rekvizite, međutim mnogo eksponata i danas je tu, dostupno svima koji pokažu zanimanje za plemeniti poziv. Silić je ponosan i na galeriju fotografija koje svjedoče o 14 desetljeća rada i postojanja Društva. Sačuvane su i fotografije iz 19. stoljeća, a tu su i najsvježije - svjedoci učešća na Maršu mira u Potočarima. Ibrahim je ponosan na činjenicu da je prvi vatrogasac koji je sa zastavom svog društva zakoračio u Potočare. Petorica članova društva stradali su tokom posljednjeg rata u Mostaru. Prvo stoljeće djelovanja opisano je u knjizi "Sto godina Vatrogasnog društva Mostar".…. anadol agency

03.05.2020. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JVP MLJET PRISTALA NA SMANJENJE PLAĆ: tek nakon kompromisa vatrogasci zaprimili drugi dio plaće za ožujak
[ # ]

MLjET

Na otoku Mljetu ipak je došlo do kompromisa između Općine i Javne vatrogasne postrojbe. Dogovoreno je kako će vatrogascima plaće biti umanjene u iznosu od petnaest posto sljedeća tri mjeseca, ali i da će Nacionalni park Mljet nastaviti financiranje postrojbe.…. dubrovačkiportal

01.05.2020. ...19:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

LIČKO SENJSKI VATROGASCI NAJAVILI AKTIVNOSTI U MJESECU ZAŠTITE OD POŽARA
[ # ]

LIKA
Piše: Tena Brnad

Mjesec svibanj je mjesec zaštite od požara kojeg vatrogasci u Republici Hrvatskoj svake godine obilježavaju nizom preventivnih i operativnih aktivnosti.

Vatrogasci 4.svibnja tradicionalno slave Dan vatrogastva i blagdan svog nebeskog zaštitnika Svetog Florijana. Obzirom na epidemiju uzrokovanu virusom COVID-19 obilježavanja i svečanosti se neće održati u onom obimu kako se obilježava tradicionalno svake godine, međutim, to ne znači da vatrogasci neće biti aktivni i da neće provoditi određene aktivnosti u skladu s epidemiološkom situacijom i propisanim mjerama zaštite. Nažalost, ove godine su i ličko – senjski vatrogasci prisiljeni minimizirati sve aktivnosti u obilježavanju Mjeseca zaštite od požara zbog čega neće biti svečanih sjednica, organiziranih prijema, povorki vatrogasaca i vozila gradskim ulicama, organizacije Dana otvorenih vrata vatrogasnih postrojbi, prezentacije vatrogasne opreme, vozila i sposobnosti vatrogasnih formacija na gradskim trgovima. Nažalost, vatrogasci neće biti u mogućnosti organizirati planirane pokazne vatrogasne vježbe i edukativne aktivnosti s djecom vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta. Sukladno situaciji, ove godine vatrogasci će se posvetiti provedbi preventivnih mjera i radnji tijekom svibnja – Mjeseca zaštite od požara kroz sljedeće aktivnosti:

– provjera hidrantske mreže u zoni nadležnosti vatrogasne postrojbe,
– provjeru upotrebljivosti i prohodnosti vatrogasnih i evakuacijskih puteva u zonama nadležnosti vatrogasnih postrojbi,
– pregled i popunjavanje nedostatne vatrogasne opreme, pregledi tehnike i vozila, te njihovo smotriranje – priprema za požarnu sezonu,
– provesti će komunikacijsku TTX vježbu zapovjedništva vatrogasnih postrojbi (bez upotrebe vozila, tehnike i snaga, pridržavajući se epidemioloških mjera) na svakom požarnom području,
– provedba mjera sprječavanja širenja virusa COVID – 19 koju vatrogasci aktivno provode od 21.03.2020. godine (kao potporna snaga policiji, u provedbi dezinfekcije i ostalim aktivnostima na razinama jedinica lokalne samouprave),
– sudjelovati u radijskim i televizijskim emisijama na temu vatrogastva u okviru Mjeseca zaštite od požara. Što se tiče aktivnosti Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije, predstavnici Zajednice upaliti će svijeće na blagdan Svetog Florijana za sve poginule i preminule vatrogasce i hrvatske branitelje. …. likaclub

...17:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters