Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SARAJEVSKE BARIJERE: Zašto sa dva velika vozila vatrogasci nisu ušli u Štrosmajerovu ulicu gasiti požar

SARAJEVO

U Štrosmajerovoj ulici u Sarajevu jutros je došlo do požara na krovu zgrade i vatrogasaci su gasili požar sa jednim malim vozilom, a dva velika vatrogasna vozila, prema tvrdnji Danisa Memagića, nisu mogla prići zgradi.

- Iako možemo sa daljinskim upravljačem spustiti čunjeve koji su postavljeni u Štrosmajerovoj ulici, naša veća vozila ne mogu proći. Jutros je prošlo u ovu ulicu malo vozilo, ali velika dva vozila nisu ušla u ulicu gdje je izbio požar. Da nam je zatrebala platforma za gašenje požara u ovom slučaju visine 30 metara, nema šanse da bismo je mogli postaviti. Nemamo ni šeme podzemnih hidranata, koji su nam zatrebali jutros pa smo morali vraćati cisternu u naš Centar na Skenderiji da dopunimo vodu – rekao nam je Danis Memagić, zamjenik zapovjednika Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo. Iste probleme vatrogasci imaju prilikom gašenja požara na Alipašinom Polju, Saraj Polju, Dobrinji i skoro u svim naseljima u Sarajevu.


- Mi imamo kartice za spuštanje čunjeva gdje su instalirani, a najviše ih ima u općini Stari Grad, ali kada spustimo čunjeve, mogu proći samo mala vozila. Ukazivali smo na ove probleme u svim općinama, iako imamo dobru suradnju, na to nije nitko reagirao. Prilikom projektiranja i građenja tih barijera, vatrogasce nitko nije ni upitao kako bi trebalo postaviti te fizičke barijere da mi možemo bez problema prići zgradama ili kućama prilikom požara – ističe Memagić. Iz Službe za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad kazali su nam da je vatrogascima osiguran pristup, ali što nisu mogla proći velika vozila, nije im jasno. Općina Stari Grad je uvela kontrolirani pristup vozila užoj gradskoj jezgri još 2016. godine, a kako bi se spriječio pristup vozila pješačkoj zoni, zaštitili pješaci, ali i infrastruktura. Kao što je poznato, u prethodnim godinama je zbog prolaska velikog broja vozila pješačkom zonom dolazilo do čestih oštećenja ploča zbog čega su uložena značajna sredstva u rekonstrukcije ulica u užoj jezgri, navode iz Starog Grada.

- Nakon rekonstrukcije ulice Štrosmajerova, postavljeni su stupići kojima se sprječava prolazak vozila u ovu ulicu za čiju su sanaciju Direkcija za ceste KS i Općina Stari Grad prošle godine izdvojili više od 600.000 KM. Međutim, kontrolirani pristup vozila užoj gradskoj jezgri ni u kom slučaju ne znači da je onemogućen prolazak vozilima hitne intervencije. U konkretnom slučaju, vatrogasna vozila koja su jutros sudjelovala u gašenju požara mogla su pristupiti ulici Štrosmajerova iz ulice Jelića ili iz pravca Gajevog trga gdje nema nikakvih barijera. Također, mogli su pristupiti iz pravca Trga fra Grge Martića (kod Katedrale) gdje se nalaze potopni stupići, a kojim se upravlja iz kontrolnog centra Općine Stari Grad koji je u funkciji 24 sata dnevno i djeluje u svim situacijama kada je potrebno izvršiti hitno spuštanje stupića.

Veoma je važno naglasiti da je Općina Stari Grad Sarajevo prilikom uvođenja kontroliranog pristupa vozila dodijelila kartice za neograničen pristup starogradskom jezgru na svim lokacijama gdje se nalaze potopni stupići Hitnoj pomoći, Prvoj PU - PS Stari Grad, Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Kantona Sarajevo, DVD Vratnik, pokopnim društvima Bakije i Jedileri i KJKP Rad, a također su im dodijeljeni i ključevi kojima mogu spuštati stupiće. Dakle, Općina Stari Grad poduzela je sve mjere kako bi vozila hitne intervencije mogla bez problema pristupiti užoj jezgri.…. faktor

Post je objavljen 20.05.2020. u 16:50 sati.