VATROGASNI ZAPOVJEDNIK O POŽARU KOJI JE ODNIO ŠEST ŽIVOTA: "Pitanje je da li je dojava stigla na vrijeme"
[ # ]

OROSLAVLJE
Foto: Željko Puhovski /CROPIX


Marijan Lovrenčić, vatrogasni zapovjednik Krapinsko-zagorske županije, potvrdio je da su vatrogasci u Andraševec kod Oroslavlja stigli vrlo brzo, no da je požar već bio u razbuktaloj fazi, zbog čega zaključuje da je dojava o požaru u domu Zelena oaza stigla prekasno.

"Pitanje je da li je dojava o požaru stigla na vrijeme. Vatrogasci su stigli u vrlo kratkom vremenu, ali je požar bio već u razbuktaloj fazi", rekao je novinarima Marijan Lovrenčić, vatrogasni zapovjednik Krapinsko-zaborske županije. Dodao je i da vjerojatno ne bi bio ovako tragičan da je vatrogascima dojava o požaru doma za nemoćne "Zelena oaza" u Andraševcu stigao ranije. "Vatrogasci su po dolasku zatekli požar krovišta u totalno razbuktaloj fazi, već je cijeli objekt bio u plamenu. Ono što je nastupilo ranije s ovako teškim ishodom zapravo je tek bilo gotovo. Sam požar je bio ugašen u desetak minuta, no spašavanje više apsolutno nije bilo moguće"; rekao je Lovrenčić.

O snazi požara svjedoči i činjenica da su popucala stakla na susjednoj zgradi. "Na gornjem i donjem dijelu susjednog objekta popucala su stakla od temperature. Bilo je pitanje vremena kada bi se požar mogao proširiti i na taj objekt", rekao je Lovrenčić, dodajući da u ovom trenutku ne zna tko je pozvao vatrogasce jer su dojavu dobili od centra 112. "Cijela stvar se mogla razviti u 15-20 minuta u razbuktalu fazu. Da je primjećen prije nego što je plamen probio samu zgradu onda bi bilo moguće i spašavanje", dodao je Lovrenčić.

Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan, novinarima je rekao da, prema njegovim saznanjima u vrijeme požara s korisnicima u tom objektu nije bio nitko od osoblja. Na ponovljeno pitanje novinara malo se ispravio. "Tih informacija nemam, ne mogu ih ni potvrditi ni opovrgnuti", rekao je župan. Nije htio spekulirati o mogućem uzroku požara. "Teško je reći. Neka nadležna tijela naprave inspekciju. Ovo je prevelika tragedija da bi se bilo što špekuliralo", rekao je Kolar. I gradonačelnik Oroslavlja Emil Gredičak, kao i župan Kolar, izrazio je obiteljima stradalih sućut. Gredičak kaže da u tom domu nikad nije primijetio ništa neobično niti da je bilo nekih problema. Na pitanje je li se čuo s vlasnicom doma, Gredičak je rekao da "nije kontaktirao puno ljudi jer je sve ovo friško". Zanimljivo je da je Kolar rekao da je gradonačelnik razgovarao s vlasnicom. …. dnevnik.hr

VEZANE VIJESTI
.... POTRESENE OBITELJI ŽRTAVA: 'Ne možemo vjerovati da su skončali na ovaj način, na uvjete u domu nismo imali pritužbi'

.... 'Bilo bi drugačije da smo poziv dobili ranije, sve se razbuktalo'

11.01.2020. ...11:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters