U 48 SATI PRIKUPLJENO VIŠE OD 20 MILIJUNA AMERIČKIH DOLARA POMOĆI
[ # ]

AUSTRALIJA

Prikupljeno više od 20 milijuna američkih dolara pomoći, čelnik ruralne vatrogasne službe Novog Južnog Walesa otkrio da je za plan dozivanja pričuvnih trupa saznao tek putem medija.

Prikupljanje sredstava za vatrogasne službe u Novom Južnom Walesu u Australiji prikupilo je više od 20 milijuna američkih dolara (10,6 milijuna funti; 13 milijuna dolara) u samo 48 sati, dok se država bori protiv krizne krize. Australska komičarka Celeste Barber u petak je uputila Facebook poziv, pišući: "Molim vas pomozite na bilo koji način. Ovo je zastrašujuće." Najmanje 24 osobe poginule su od požara u rujnu. Premijer Scott Morrison pozvao je 3000 pričuvnih vojnika u pomoć. U Canberri je kvaliteta zraka ocijenjena kao najlošija na svijetu, a stanovnicima je rečeno da izbjegavaju napuštanje svojih domova. Australijska zrakoplovna kompanija Qantas otkazala je letove za grad i iz grada za ostatak nedjelje.

Komičarka gđa Barber ima obitelj koja je evakuirana iz grada Edina u Novom Južnom Walesu, gdje su dužnosnici rekli stanovnicima da odmah odu i krenu prema sjeveru ako nemaju plan za borbu protiv vatre. Nazvala je nalet donacija "nevjerojatnim" i rekla da će prihod ići NSUR-ovoj seoskoj vatrogasnoj službi i Fondu za donacije brigada. Brojne poznate osobe također su donirale novac za podršku nastojanjima u gašenju požara posljednjih dana - među njima američka pjevačica Pink i dobitnica Oscara Nicole Kidman, koja je obećala 500.000 dolara. Gotovo 200 požara još uvijek gori širom zemlje. Iako je mnogo pozornosti usredotočeno na najteže pogođene NSW, svaka država i teritorij su pogođeni. Uništeno je više od 1200 domova, a milijuni hektara zemlje su spaljeni. Deseci tisuća domova u državama NSW i Victoria trenutno su bez struje. Protekli tjedan evakuirane su tisuće ljudi iz priobalnih gradova. DU državi New South Wales grad Cooma pretrpio je još jedan udarac, u subotu navečer kada je veliki toranj koji je nosio milijune litara vode eksplodirao, poplavio kuće i odnio vozila. Zamjenik premijera NSW-a John Barilaro izjavio je za ABC News da je incident bio "velika katastrofa .... na leđima krize i prijetnje požarima".

Premijer Scott Morrison, koji je otkazao planirani posjet Indiji zakazan za 13. siječnja zbog krize, rekao je u nedjelju da je osnovao Nacionalnu agenciju za oporavak od bushfirea kako bi koordinirao napore za oporavak. Tijelo će pomoći zajednicama pogođenim požarima da se oporave, navode medijski izvještaji, kroz rad u obnovi infrastrukture do pružanja podrške mentalnom zdravlju. Premijer Morrison, koji se suočio s oštrim kritikama zbog postupanja s požarima, obećao je da će organizacija "biti u funkciji najmanje dvije godine". Ali, u nedjelju nije mogao pobjeći od daljnje osude, budući da je čelnik ruralne vatrogasne službe Novog Južnog Walesa otkrio da je za plan dozivanja pričuvnih trupa saznao tek putem medija. Singapur i Papua Nova Gvineja ponudili su vojnu podršku Australiji, dok Novi Zeland šalje dodatna tri helikoptera zrakoplovstva. Danas se očekuje hladnije na jugoistoku zemlje, a predviđa se i malo kiše. Vatrogasci su upozorili da će sljedeći veliki rizik doći sljedeći tjedan. …. BBC

05.01.2020. ...10:25 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters