BIZARNA NOĆNA DRAMA U ZAGREBU: Pijani muškarac hvalio se pred ženskim društvom da je 'supermen' pa pao s mosta u Savu, život mu spasili vatrogasci
[ # ]

ZAGREB
Piše: Hajdi Karakaš Jakubin

Više sreće nego pameti kasno sinoć imao je D.V. koji je, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima dok je bio u društvu nekoliko djevojaka, pao sa zagrebačkog Mosta mladosti u rijeku Savu.

U njegovu spašavanju koje je potrajalo punih sat vremena, koliko je prošlo od dojave policiji pa sve do izvlačenja iz hladne rijeke, glavu ulogu odigrali su zagrebački vatrogasci. Njegovu padu s mosta, kako doznajemo, "kumovala" je pretjerana količina alkohola koja ga je u jednom trenutku ponijela da se pred ženskim društvom pokaže "supermenom". I doista, ispao je "supermen" preživjevši pad u rijeku u kojoj je proveo neko vrijeme i to još po cičoj zimi. Sve je počelo nešto poslije 22 sata kada se muškarac s društvom kretao pješice po mostu Mladosti. U jednom je trenutku pao u rijeku koja ga je odnijela nizvodno prema katamaranu za koji se uhvatio te se uspijevao nekako za njega držati sve dok nije stigla pomoć. A stigli su brzo i policajci, i vatrogasci i Hitna.

S mosta su, paralelno s vatrogasnom akcijom u vodi, sve nadgledali "skakačevi" prijatelji, a kad su ga vatrogasci onako promrzlog uspjeli izvući van te ogrnuti dekom i potom prebaciti u motorni čamac kako bi ga se odvezlo do djelatnika Hitne pomoći koji su također pristigli na mjesto akcije, promrznuti muškarac je pokazivao zahvalnost. Zagrebački vatrogasci su za Jutarnji list potvrdili da su sudjelovali u akciji spašavanja koja je okončana u najbržem mogućem roku i pozitivno te za građane imaju samo jednu poruku: "Pazite što radite. Život je samo jedan". Hoće li u 2020. godinu spašeni mladić ući u bolničkoj postelji ili je prošao bez ozljeda te je otpušten na kućnu njegu, nije poznato.…. jutarnji.hr

31.12.2019. ...11:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MORRISON NAJAVIO KOMPENZACIJU VATROGASCIMA DOBROVOLJCIMA
[ # ]

CANBERRA

Australijski premijer Scott Morrison najavio je financijsku podršku vatrogascima volonterima u Novom Južnom Velsu, državi koja je najviše pogođena u katastrofalnim požarima širom Australije. Kvalificirani vatrogasac dobrovoljac dobit će 300 australijskih dolara dnevno, odnosno do 6.000 dolara ukupno, ako na terenu provedu više od 10 dana. Kompenzacija se prije svega odnosi na samozaposlene ili ljude koji rade u malim i srednjim poduzećima, prenosi AP. Morison je objasnio da su vatrogasci dobrovoljci radili više nego što je uobičajeno jer je ove godine sezona požara počela rano i produžila se.

Morison, koji je bio pod pritiskom javnosti nakon što je tokom požara otputovao na odmor na Havaje, najavio je prošlog tjedna da će savezni javni sektor dobiti pravo na plaćeni odmor. Opoziciona Laburistička partija vrši pritisak na vladu da razmotri opću kompenzaciju za vatrogasce dobrovoljce. Premijer je rekao da je kompenzacija neophodna kako bi vatrogasne službe u novom Južnom Velsu bile u poziciji da i dalje pozivaju vatrogasce i dodao da će takav program bioti ponuđen i drugim državama u kojima bijesne požari, Queensland, Viktoriji, Zapadnoj Australiji i Južnoj Australiji.…. krstarica

29.12.2019. ...08:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MINISTARSTVO VATROGASCIMA KUPILO BESPOTREBNA VOZILA: drugi natječaj poništili nakon Telegramova upita
[ # ]

ZAGREB
Piše: Andrej Dimitrijević

Dok je bio ministar, Tomislav Tolušić propisao je da velik dio naknade za vatrogasce ide preko ministarstva poljoprivede. I tako je krenulo

Krajem studenoga, točnije 29.11., Ministarstvo poljoprivrede je odlukom ministrice Marije Vučković poništilo natječaj za nabavu zaštitne opreme za vatrogasce vrijedan 12.400.000 kuna bez PDV-a. Riječ je o natječaju koji je bio raspisan 13 mjeseci ranije – još dok je na čelu Ministarstva bio Tomislav Tolušić. Ponuditelji su se već na početku žalili, zbog čega se natječaj otegnuo na dulje od godinu dana. Zanimljiva je pritom činjenica kako je konačno poništen tjedan dana nakon što je Telegram poslao upit Ministarstvu poljoprivrede. Kada smo, naime, počeli istraživati ovu temu, poslali smo službeni mail s pitanjem zašto sve toliko traje i zašto su specifikacije mijenjane. Inače, tim natječajem vatrogasci su trebali dobiti kacige, odijela, opasače i sve ostalo što im treba za borbu protiv požara. Poništenje natječaja zapravo je dio puno veće priče o vatrogasnom sustavu te epilog promjena koje je 2018. unio tadašnji ministar Tolušić. Tim izmjenama, svjedoči više upućenih izvora s kojima smo razgovarali, vatrogasci uglavnom nisu bili zadovoljni.

ŠTO SPAJA VATROGASCE I MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE?
Prije nego što je Tomislav Tolušić preuzeo Ministarstvo poljoprivrede, ono nije imalo nikakve posebne ingerencije nad vatrogascima osim da im prosljeđuje sredstva iz nameta, odnosno naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma. Prema Zakonu o vatrogastvu, pet posto iznosa tog nameta, koji moraju plaćati veće tvrtke, išlo je izravno vatrogasnim zajednicama županija u priobalju. No, Tomislav Tolušić izmijenio je pravilnik tako da Ministarstvu poljoprivrede umjesto 5, izravno sjeda 20 posto tog iznosa koji onda oni sami raspoređuju vatrogascima. Povećanje postotka trebalo je, prema Tolušiću, sveukupno uprihoditi 40 milijuna kuna. Tim iznosom trebalo se pokriti stručno osposobljavanje vatrogasaca, natječaj za novu opremu, ali i planirana nabava 74 nova vozila. Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Ante Sanader i (tadašnji) ministar poljoprivrede Tolušić tako su, u svibnju 2018., potpisali Ugovor o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica koji je objedinio sve tri stavke.

IZOSTALA ODIJELA I KACIGE, ALI STIGLI KOMBIJI
I dok su vatrogasci još slagali specifikacije i utvrđivali što im točno treba, Ministarstvo je već raspisalo javni natječaj za vozila vrijedan oko 15 milijuna kuna bez PDV-a te ubrzo odabralo ponuditelje. Radi se o 46 kombija i 28 pick-up vozila koje su isporučili Porsche Hrvatska, odnosno autokuća LMG. No, kako je nekoliko visokih izvora iz vatrogasnih struktura upozorilo redakciju Telegrama, riječ je o vozilima koja su neupotrebljiva. “Kombi za prijevoz nam ne treba jer ne idemo na izlete, a pick-up nema osnovna sredstva za gašenje požara poput spremnika za vodu s pumpom”, rekao nam je jedan od vatrogasaca. Kada se pak pročitaju zapisnici sa sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice, jasno je da su predstavnici vatrogasaca većinom bili protiv ove nabave kombija. Čak 11 od 18 članova Operativno – tehničkog stožera na sjednici u srpnju prošle godine jasno je reklo kako se protive takvom trošenju sredstava. Problem je nastao i s 28 nabavljenih pick-up-ova. Od jednog vatrogasnog zapovjednika koji je želio ostati anoniman doznali smo da će u njegovoj postrojbi morati izdvojiti i do 130 tisuća kuna kako bi dobiveno pick-up vozilo mogli uopće opremiti za intervencije. Ne znaju odakle će nabaviti taj novac pa računaju da vozilo neće biti spremno prije veljače ili ožujka.

NATJEČAJ JE OD POČETKA PROBLEMATIČAN
Uz natječaj za vozila uskoro je krenuo i na početku teksta spomenuti natječaj za nabavu zaštitne opreme za vatrogasce koji je također, temeljem ugovora s vatrogasnom zajednicom, raspisalo Ministarstvo poljoprivrede. Međutim, tehničke specifikacije opreme, koje su iz Hrvatske vatrogasne zajednice poslali Ministarstvu poljoprivrede, u nekim elementima znatno se razlikuju od onih koje je Ministarstvo kasnije uvrstilo u natječaj – iako su Telegramu tvrdili da specifikacije određuju sami vatrogasci. Da s natječajem koji je trajao 13 mjeseci nešto nije bilo u redu, sugerira i niz žalbi ponuditelja na izmjene dokumentacije te tužbi dvaju ponuditelja Visokom upravnom sudu protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave (DKOM). Problematično im je bilo što natječaj nije raspisan za svaki dio opreme zasebno (dakle posebno za čizme, kacige, odijelo, opasač i tako dalje) već po grupama proizvoda, a takvu vrstu ponude ne može zadovoljiti većina ponuđača. Zasmetao im je i vrlo specifičan raspored obaveznih reflektirajućih traka i specifična vrsta tkanja materijala za opremu, nejasno opisane reference za opasač, inzistiranje da rukavi moraju biti izrađeni od jednog dijela, definiranje vrlo specifične širine gume u kombinezonu i tako dalje.

PONIŠTILI NATJEČAJ NAKON TELEGRAMOVA UPITA
Ponuditelji su, dakle, kroz pitanja Ministarstvu, stalno ukazivali da su tehničke karakteristike neobične i ograničavajuće. No Ministarstvo je ostalo pri svojim argumentima – sve do upita Telegrama. Samo sedam dana nakon što nam je Ministarstvo poljoprivrede odgovorilo da natječaj traje i da je sve u redu, ministrica Vučković donijela je odluku o njegovu poništenju. U obrazloženju se navodi kako su Ministarstvu tijekom ponovnog pregleda i ocjene ponuda postale poznate okolnosti zbog kojih, da su bile poznate ranije, ne bi ni došlo do raspisivanja natječaja. U pojašnjenju za Telegram tvrde kako su sada odjednom ustanovili da se iz naknada nije prikupilo Tolušićevih željenih 40, već tek blizu 26 milijuna kuna. Zanimljiva činjenica u ovom opravdavanju jest da su naknade za 2017. obračunate već u veljači 2018. pa se postavlja pitanje kako je ove godine to utvrđeno tek u listopadu, kako tvrdi ministrica?

ŠTO ZNAČI ODLUKA MINISTRICE?
S obzirom na to da je, dakle, iz naknade prikupljeno tek 26 milijuna kuna, a 22 su već proslijeđena vatrogascima (u vidu nabave novih vozila i dodjeljivanje oko milijun kuna za obuku) ministrica je zaključila da nemaju dovoljno novca za nastavak natječaja vrijednog 12 i pol milijuna kuna bez PDV-a. Stoga ga je poništila, a u studenome je potpisan i dodatak Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica u 2018. kojim će vatrogascima biti isplaćena razlika do 3 milijuna i 775 tisuća kuna. Naime 3 milijuna nisu isto što i 12, a ako su u Ministarstvu lani tražili opremu u vrijednosti od 12 milijuna kuna bez PDV-a valjda je to imalo temelje u realnim potrebama. Ovako ispada da je ministar Tolušić krivo izračunao iznos za naknadu i naručio previše opreme. Valja naglasiti i da ni Ministarstvo poljoprivrede ni Hrvatska vatrogasna zajednica Telegramu nisu dostavili dodatak ugovoru nakon poništenja natječaja iz kojeg bi se jasno moglo vidjeti koliko manje opreme će vatrogasci sada dobiti. U svakom slučaju promjene u sustavu i tješnja suradnja s Ministarstvom poljoprivrede vatrogascima su tako donijeli tek nepotrebna vozila i zakonske zavrzlame, a pritom im još na vrijeme nije ni dostavljena oprema koja im zaista treba. A i kada ju napokon dobiju, očito je da će biti puno manjeg opsega od traženog.…. telegram.hr

28.12.2019. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TRADICIONALNO OKUPLJANJE DEŽURNIH SLUŽBI UOĆI NOVOGODIŠNJE NOĆI
[ # ]

DUBROVNIK

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima primio je danas u gradskoj vijećnici predstavnike dubrovačkih dežurnih službi i tvrtki koje će se u novogodišnjoj noći brinuti o sigurnosti, održavanju reda i nesmetanom funkcioniranju Grada.

Prijemu su nazočili predstavnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, JVP Dubrovački vatrogasci, Zavoda za hitnu medicinu DNŽ, Opće bolnice Dubrovnik, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik, HGSS Stanice Dubrovnik, Lučke kapetanije Dubrovnik, Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, Plovput te tvrtke Libertas, Vodovod, Elektrojuga Dubrovnik i Čistoće. Uz čestitke za blagdane i prigodne poklone, gradonačelnik Franković zahvalio se na uspješnoj suradnji u 2019. godini i poželio sve najbolje u 2020., uz puno uspjeha i osobnog zadovoljstva.


- Danas se tradicionalno okupljamo uoči izazova u novogodišnjoj noći. Očekujemo veći broj gostiju kao i svake godine, ali vjerujem kako smo spremni i da će sve proći u najboljem redu. Zahvalio bih se na 2019. godini koja je bila na razini, naravno bilo je izazova kao i uvijek, ali sve smo odradili u odličnoj suradnji naših službi. U 2020. nastavljamo s novim izazovima. Dosada je sve dobro funkcioniralo i nema razloga da tako ne bude i dalje. – istaknuo je gradonačelnik Franković te poželio mirnu novogodišnju noć bez intervencija. Pročelnik HGSS-a Dubrovnik Zoran Čabrilo u ime svih službi zahvalio se na Gradu i gradskoj upravi na podršci i uspješnoj suradnji, te izrazio očekivanje da će se tako nastaviti i dalje.…. dubrovniknet

27.12.2019. ...18:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POSTROJBA KOJA SLUŽI NA ČAST SVOME GRADU: Požeški JVP proslavio 20. obljetnicu
[ # ]

POŽEGA
Piše: Vedran Balen

U Požegi je svečano obilježena 20. obljetnica osnutka Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege. Ova postrojba osnovana je 15. prosinca 1999. kao postrojba Postaje Ministarstva unutarnjih poslova, PU požeško-slavonske. Kao jedan od razloga osnivanja bio je financiranje djelatnosti vatrogastva prema izmjenama Zakona o vatrogastvu RH. Prema riječima zapovjednika postrojbe Dalibora Hrunke, počeci nisu bili lagani. Do 2006. godine postrojba je imala 15 profesionalnih vatrogasaca, dok je objekt u kojem se danas nalaze dovršen i useljen u listopadu 2007. godine sa svim potrebnim sadržajima. – S ponosom možemo reći da danas imamo jednu od najorganiziranijih postrojbi koja služi na čast svome gradu i ulijeva sigurnost građanima. U povodu 20 godina rada željeli smo ga prigodnom knjižicom prezentirati i odati priznanje svima koji su u proteklo vrijeme stvarali i poticali ovu postrojbu te dali svoj doprinos, na čemu im zahvaljujem – istaknuo je Hrunka.


Izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Petrović požeškim je vatrogascima uručio priznanje za izvanredne zasluge u razvitku hrvatskog vatrogastva i zaštititi od požara te prigodan aparat za gašenje početnih požara. Pozdravne riječi uputili su i zamjenik župana Željko Jakopović te zamjenik gradonačelnika Mario Pilon. Plaketu za uspješnu poslovnu suradnju postrojbi je dodijelila Vatrogasna zajednica Grada Požege, a zapovjednik postrojbe uručio je zahvalnice Gradu i tvrtki Spin Valis za doprinos vatrogastvu. Naposljetku su dodijeljena priznanja zaslužnim vatrogascima gradskog JVP-a. Brončana vatrogasna plamenica uručena je Tomislavu Gariću, a srebrne plamenice dobili su Zoran Bošnjaković, Velimir Čuljak, Andrija Krmpotić, Kristijan Perković, Josip Kraker, Goran Vidaković, Tomislav Kesić, Dalibor Hrunka i Darko Knežević.…. lokalni.hr

26.12.2019. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KALINIĆ ISPRIČAO KAKO JE SPASIO LJUDE IZ PLAMENA: “Susjeda je vikala ‘Spasite mi supruga!'”
[ # ]

ZAGREB

Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, sinoć je sudjelovao u dramatičnoj akciji spašavanja dvoje ljudi iz goruće kuće na zagrebačkoj Lašćini.

Požar je izbio u prizemlju vile u vlasništvu poznatog hrvatskog poduzetnika. Kalinić je opisao kako je izgledala dramatična akcija spašavanja. “Već smo bili legli kad je sin viknuo da se nešto događa u susjedstvu. Kroz prozor smo vidjeli dim na obiteljskoj kući”, kazao je za Dnevnik.hr Kalinić. Navodi da su istrčali obojica van i pokušali gasiti požar, no nisu imali uspjeha. “S kata kuće koja je gorjela se čula gospođa koja je vikala: ‘Spasite mi supruga’. Otišao sam u automobil, uzeo vatrogasni aparat i opremu koju imam. Vani su već bili i susjedi. Stavio sam plinsku masku i kacigu, susjedi su dodali ljestve. Popeo sam se do balkona na kojem je bila susjeda. Spustio sam nju po ljestvama dolje i krenuo po njezinog supruga”, dodaje Kalinić.

Kaže da susjeda nije mogao naći na katu kuće pa je krenuo prema prizemlju i zapeo za njega na stepenicama. Čuo ga je kako stenje. “Bio je ozlijeđen, vukao sam ga dolje. Tada su već došli i vatrogasci. Prevezen je u bolnicu na Rebro. Susjeda je prevezena drugim vozilom Hitne medicinske pomoći u bolnicu u Dubravi”, opisuje Kalinić. Kaže da ga je spasila oprema koju je imao uz sebe, maska i kaciga, iako je bio u trapericama i jakni. Ističe da su u spašavanju iz goruće kuće od velike pomoći bili su i susjedi, policajci koji su izašli po dojavi i vatrogasci.


Na terenu sedam vozila i 21 vatrogasac
“Dojavu o požaru obiteljske kuće dobili smo u 1:14. Na teren je izašlo sedam vozila s 21 vatrogascem”, doznajemo u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zagreb. Do požara je došlo u kući katnici s potkrovljem, a ugroženo je bilo više osoba. Zatražena je pomoć djelatnika Hitne medicinske pomoći i DVD-a Šestine i Bukovac. “Spašene su dvije osobe i jedan pas. Drugi par je smrtno stradao u požaru”, doznajemo od vatrogasaca. Na teren je izašla policija, djelatnici Hitne medicinske pomoću i Plinare. Požar je brzo lokaliziran. Kalinić je jutros gostovao i na televiziji N1, na kojoj je opisao što se sve događalo sinoć. Rekao je kako su prvo spasili susjedu “On je bio u nesvijesti, prvo smo spašavali susjedu. Nju su vidjeli i drugi susjedi. Gospođa je vikala s balkona, spasite mi muža, susjedi su donijeli ljestve. Onda sam pokušao ući u kuću, ali bilo je jako puno dima, pa sam otišao po svoju opremu u auto, policajac mi je posudio lampu jer se unutra ništa nije vidjelo, nisam imao vremena ići po svoju lampu.

Uzrok požara – lampice
Ja sam njega nagazio, lupio sam ga nogom i onda sam ga iznio dole, dok sam stigao do prizemlja, došli su i vatrogasci”, rekao je Kalinić. Potom je govorio o tome kako je važno da susjedi reagiraju u ovakvim situacijama, a otkrio je i da je u požaru stradao jedan pas. “Najvažnije je da i inače u takvim situacijama susjedi najbolje moguće reagiraju, dok dođu vatrogasci i hitna, to je pet, šest, sedam minuta, a to spašava život. Vjerujem da bi i oni isto napravili za mene. Nažalost taj pas jedan je izgorio, ali drugi je spašen, on je bio uplašen, susjedi su ga spasili. Ja apeliram na ljude da gase te lampice prije spavanja, ove u kući, a i one vanjske”, rekao je Kalinić i otkrio uzrok požara: “Najvjerojatnije su se zapalile božićne lampice, kažu policajci”, rekao je. Spašenim osobama pružena je hitna medicinska pomoć i prevezeni su na bolničko liječenje. Uzrok požara bit će poznat nakon očevida Policijske uprave zagrebačke.…. max portal

...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA ŠTOLCU U KULI ODRŽANA SVEĆANA PROMOCIJA VATROGASACA-SPASILACA I POLICAJACA
[ # ]

KULA

Na Štolcu u Kuli održana je svečana promocija novih 213 vatrogasaca-spasilaca i 80 policajaca koji su jučer primljeni u radni odnos u Ministarstvo unutarnji poslova.

Promociji je prisustvovao potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović koji je poručio da od njih očekuje da opravdaju povjerenje koje im je Republika Srbija ukazala i da uvijek budu na usluzi građanima. Ovim prijemom Ministarstvo unutarnjih poslova je u 2019. godini pomlađeno sa ukupno 1.309 novih policajaca i 326 vatrogasaca-spasilaca.


“Budući vatrogasci, danas bi vaši roditelji i prijatelji trebali biti ponosni na vas što ste nakon 17 tjedana praktične i teorijske obuke pokazali da ste savladali i usvojili potreban nivo znanja i vještina za obavljanje ovog veoma odgovornog i možda najtežeg posla u zemlji. Drago mi je što ste se opredjelili za ovu profesiju, koja je više od posla. To je poziv koji garantira da ćete imati mnogo teških dana punih izazova, ali i puno srce kada osjetite zahvalnost ljudi kojima pomognete”, poručio je Stefanović jučer u Nastavnom centru u Kuli vatrogascima koji će već danas biti raspoređeni u 78 područnih vatrogasno-spasilačkih jedinica u Srbiji. On je podsjetio i da su pripadnici Sektora za izvanredne situacije samo tokom ove godine imali 34.451 intervencije i spasili 1.342 osobe.

Ministru se u ime novih pripadnika MUP-a zahvalio vatrogasac Esad Duran. “Zahvaljujem Vam se na prilici koju ste nam pružili raspisivanjem natječaja, što ste omogućili da kroz proces selekcije budu izabrani najbolji kandidati na natječaju i na uslovima koje ste nam osigurali tokom obuke. Hvala Vam što ste nam omogućili da postanemo vatrogasci-spasioci i policajci i ostvarimo snove. Trudit ćemo se da već od sutra budemo odgovorni pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, požrtvovani, neustrašivi pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica, hrabri i odlučni policajci u službi sigurnosti građana, zaštite i spašavanja ugroženih života i imovine”, rekao je Duran.…. naše mesto

...06:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BOŽIĆNI POKLON DVD-u DOMAŠINEC: RENAULT PASSANGER
[ # ]

DOMAŠINEC
Piše: Stjepan Tomašek

Jučer 21.12.2019 godine povodom Božićno i novogodišnjih blagdana održali smo svečanost primopredaje novog vatrogasnog vozila marke Renault passenger.U ime Općine Domašinec načelnik Općine gos. Mario Tomasek uručio je ključeve novog vozila predsjedniku Dvd-a Robert Filipović. Nakon primopredaje ,blagoslov vozila održao je župnik velečasni Mikulan Ivan. Hvala svi uvaženim gostima ,županijskom zapovjedniku VZMŽ gos. Mladen Kanižaj ,delegacijama iz FF Gniebing ,vatrogascima VZP Općina Dekanovec- Domašinec-Podturen što su uveličali ovu našu svečanos.Vrijednost nabavljenog vozila je 232.545,00 kn. Iskreno se zahvaljujemo svim donatorima i sponzorima koji su nam pomogli oko ove kapitalne investicije za DVD Domašinec.

22.12.2019. ...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI DVD-a KOZICE VRAĆAJU SE IZ TIROLA SA SVOJIM KOMBI VOZILOM
[ # ]

KOZICE


Vatrogasci DVD-a Kozice su jučer, 20. prosinca krenuli put Austrije, odnosno mjesta Nussdorf-Debant gdje ih je kod tamošnjih vatrogasaca čekalo njihovo buduće kombi vozilo. Nakon vedrog i raspoloženog prijema, vatrogasci DVD-a Kozice na čelu sa zapovjednikom VZG Slatine Stjepanom Venusom i pomoćnikom županijske vatrogasne zapovjednice Tomislavom Uherom vatrogascima DVD-a Nussdorf-Debant predali su poklone zahvale te ih počastili našim slavonskim delicijama. Vatrogasci se vraćaju kući. Svečana primopredaja vozila će biti nakon božićnih i novogodišnjih blagdana. Ovo je 17. vozilo koje stiže u Virovitičko-podravsku županiju, odnosno 15. vatrogasno. Time se završava ovaj projekt za 2019. godinu i nastavlja u 2020. …. icv.hr

...08:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI S KAMIONOM UKRAŠENIM LAMPICAMA EDUCIRALI GTRAĐANE O OPASNOSTI
[ # ]

ZAGREB


Cilj je bio upozoriti građane na oprez prilikom postavljanja božićnih lampica i uporabe pirotehnike te obaveznog provjeravanja da li su svijeće na adventskom vijencu ugašene
Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zagreb ukrasili su svoj vatrogasni kamion s božićnim lampicama kako bi upozorili građane na oprez prilikom postavljanja božićnih lampica i uporabe pirotehnike te obaveznog provjeravanja da li su svijeće na adventskom vijencu ugašene.…. 01portal

21.12.2019. ...15:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JAVNA VATROGASNA POSTROJBA PAG ZAPOČINJE S RADOM 1. SIJEČNJA 2020. GODINE
[ # ]

PAG

JVP Pag započela je s radom kao Javna ustanova 15. studenoga 2019. godine dok će kao Javna ustanova s ovlastima u vatrogastvu početi raditi od 1. siječnja 2020. godine. Javna vatrogasna postrojba registrirana je kao javna ustanova 15. studenoga 2019. godine na Trgovačkom sudu u Zadru temeljem potpisanog Sporazuma i Odluke o osnivanju ustanove od 3. rujna 2019. godine i Rješenja Hrvatske vatrogasne zajednice, Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH od 27. kolovoza 2019. godine. Po prijedlogu Ravnatelja JVP Pag, a sukladno čl. 25 Statuta JVP Pag, 11. prosinca 2019. godine održana je prva sjednica Upravnog vijeća JVP Pag na kojoj je konstituirano vijeće na bazi 6 članova + 1 koji će se izabrati iz sastava budućih djelatnika JVP Pag te će se isti naknadno priključiti Upravnom vijeću. Upravno vijeće JVP Pag izabralo je Antu Fabijanića za Predsjednika, a Ivu Pogorilića za zamjenika predsjednika Upravnog vijeća JVP Pag.

Sukladno planu financiranja JVP Pag, Upravno vijeće donijelo je Odluku o minimalnim financijskim izdvajanjima za 2019. godinu koja iznose 40.000,00 kuna prema raspodjeli: 20.000,00 kuna - Grad Pag, 10.000,00 kuna - Općina Povljana i 10.000,00 kuna - Općina Kolan. Daljnje financiranje JVP Pag do priključenja u sustav decentraliziranih sredstava za financiranje Javnih vatrogasnih postrojbi RH snositi će jedinice lokalne uprave u sljedećim postotnim udjelima: Grad Pag 60%, Općina Kolan 20% te Općina Povljana 20%. Na isti način podijeljeni su i upravljački udjeli te svi ostali udjeli u Ustanovi JVP Pag. Planirana sredstva za rad JVP Pag izdvojena su iz Proračuna RH kroz decentralizirana sredstava financiranja Javnih vatrogasnih postrojbi RH koja iznose 1,5 mil. kuna za 2020. godinu.


Prema Zakonu o ustanovama čl. 15., 6. rujna 2019. godine, gradonačelnik Grada Paga, Ante Fabijanić u dogovoru sa načelnikom Općine Kolan, Marinom Pernjakom i načelnikom Općine Povljana, Ivom Pogorilićem imenovao je Juru Orlića za v.d. ravnatelja Ustanove Javne vatrogasne postrojbe Pag. VD ravnatelj ima ovlasti zastupanja JVP Pag (upis ustanove u Trgovački sud, predlaganje Statuta Ustanove, pribavljanje svih potrebnih Rješenja i Odobrenja za početak rada, konstituiranje Upravnog tijela, predlaganja Pravilnika, ustrojnih akata i podakata Ustanove, unutarnji ustroj Ustanove sukladno Zakonu o ustanovama i Zakonu o vatrogastvu RH aktualnom za 2019. godinu te adaptaciju i pripremu JVP Pag za usuglašavanje JVP Pag s novim Zakonom o vatrogastvu koji će se početi primjenjivati od 2020. godine. Rok za prilagodbu je do 31. prosinca 2020. godine. Sukladno aktualnom Zakonu o vatrogastvu čl. 30, koji će se primjenjivati do konca 2019. godine, gradonačelnik Grada Paga, Ante Fabijanić u dogovoru s načelnikom Općine Kolan i načelnikom Općine Povljana, 17. prosinca 2019. godine imenovao je Branka Potočnjaka za v.d. Zapovjednika JVP Pag čiji je zadatak operativni ustroj službe sukladno pravilima struke i Novom Zakonu o vatrogastvu RH koji će se početi primjenjivati od 2020. godine. Također, v.d. Zapovjednik će raditi na pribavljanju tehnike, pripremanju te postizanju operativne spremnosti Javne vatrogasne postrojbe Pag u 2020. godini, ustroju ljudskih resursa te organizaciji i provedbi požarne sigurnosti na području Grada Paga, Općine Povljana i Općine Kolan za čiji je teritorij odgovoran.

"Ovo je veliki uspjeh za Otok Pag i sve lokalne jedinice samouprave koje sudjeluju u stvaranju kvalitetne vatrozaštite i vatropreventive. Ideja stvaranja profesionalne vatrogasne jezgre je potaknuta sve većim brojem intervencija osobito u ljetnim mjesecima kada se kompletna vatrozaštita temelji na dobrovoljcima DVD-a Pag, DVD-a Kolan i DVD-a Sv. Martin Povljana. Teško je danas računati na dobrovoljce jer svatko pokušava u sezoni zaraditi za život, a veliki je broj dobrovoljaca u radnom odnosu pa zbog privatnih obveza i zaposljenja ne mogu biti na raspolaganju u slučaju požara i ostalih nezgoda. Ovim potezom Grad Pag, Općina Povljana i Općina Kolan dobili su 21 profesionalnog vatrogasca koji će danonoćno bdjeti nad sigurnošću građana, a nivo vatrozaštite otoka Paga podignut je na stupanj zaštite grada Zadra, Osijeka, Rijeke ili Splita. Paralelno s time jedinice lokalne samouprave tj. osnivači smanjili su ulaganja jer se kompletan sustav financira izravno iz proračuna RH. Zasigurno, ovo je povijesni dan za Grad Pag, Općinu Kolan i Općinu Povljana kao i za sve naše sugrađanke i sugrađane te njihove goste i posjetitelje. Upravo je sinergijom i složnim radom svih lokalnih samouprava nakon 20 godina ponovno osnovana javna ustanova na području otoka Paga čiji rad će financirati Republika Hrvatska. Vlada RH je prepoznala JVP Pag kao kvalitetan projekt te im se ovim putem zahvaljujemo na velikoj pomoći i suradnji prilikom osnivanja, rješavanja i pribavljanja potrebnih dozvola za početak rada JVP Pag." – izjavio je Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.…. pag

20.12.2019. ...21:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JVP i VZG IVANIĆ GRADA NABAVILI ČETIRI VOZILA I ČAMAC
[ # ]

IVANIĆ GRAD

Javna vatrogasna postrojba Ivanić-Grad i Vatrogasna zajednica Ivanić-Grad nabavili su tri auto cisterne, kombi i čamac za spašavanje


Javna vatrogasna postrojba Ivanić-Grad i Vatrogasna zajednica Ivanić-Grad nabavili su tri auto cisterne, kombi i čamac za spašavanje. Nastavak je to stalnog ulaganja u vatrogastvo Ivanić-Grada jer za nas ono je mnogo više od poziva, to je tradicija. -Kada se uspoređujemo s drugim gradovima Ivanić-Grad prednjači u odnosu prema vatrogastvu. Ovako opremljena, naša vatrogasna postrojba se puno lakše može prijaviti na natječaje za usluge zaštite od požara koje raspisuju Ina i druga velika poduzeća te tako može ostvariti značajan vlastiti prihod- rekao nam je gradonačelnik Javor Bojan Leš.…. 01 portal

...15:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZVJEŠTAJNA SJEDNICA SKUPŠTINE VATROGASNE ZAJEDNICE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
[ # ]

RUGVICA

Izvještajnu sjednicu Skupštine, u Rugvici, održala je Vatrogasna zajednice Zagrebačke županije. Usvojen je program rada te plan prihoda i rashoda za 2020., kao i pravilnik o raspodjeli sredstava premije osiguranja u idućoj godini. Na znanje je primljeno izvješće o realiziranim projektima u 2019. godini. Za zvanje vatrogasac osposobljeno je ove godine 268 osoba, a još njih 426 osposobljeno je za viša vatrogasna zvanja. Osposobljavali su se vatrogasci i za specijalistička zvanja, prisustvovali stručnim radionicama, sudjelovali na natjecanjima, bili na dislokaciji na otocima Visu i Hvaru... Posebno mjesto u izvješću o ovogodišnjem radu zauzima nabava opreme (dišnih aparata, cijevi, svjetiljki, agregata za struju, radio stanica, uređaja za navođenje i praćenje vozila...), kao i vatrogasnih kombi vozila.

Imamo preko 19.000 vatrogasaca, što je povećanje, unazad nekoliko godina, za 3500 osoba. To je 'novi val' naše djece koja su se uključila u natjecateljske ekipe, a potom i u vatrogasne postrojbe“, prokomentirao je Stjepan Ptiček, predsjednik VZ Zagrebačke županije. U ime Županije sjednici je prisustvovao predsjednik Skupštine Mato Čičak. „I sam sam vatrogasac, od svoje devete godine. Ponosan sam na vatrogasce! I u svojoj općini i u županiji. Njihovo djelovanje iznimno je bitno, pogotovo u teškim situacijama, poput poplava. Puno sam sretniji kada oni održavaju natjecanja, nago kada, u kriznim situacijama, izlaze na intervencije“, rekao je Čičak. Priznanja VZ Zagrebačke županije primili su Josip Kelšin, jedan od utemeljitelja Zajednice, i Specijalna bolnica "Naftalan".…. vg online

19.12.2019. ...19:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA ZAJEDNICA U 2020. NABAVLJA 10 NOVIH VOZILA ZA SVOJE DVD-ove, NAJAVILI JOŠ ULAGANJA U OPREMU
[ # ]

VELIKA GORICA

Vatrogasna zajednica Velike Gorice u utorak je održala svoju godišnju skupštinu koja je bila prigoda da se osvrne na sve relevantne događaje i uspjehe, ali i da se podijele planovi za sljedeću 2020. godinu. Velikogorička vatrogasna zajednica jedna je od najjačih, ako ne i najjača te najbrojnija takva zajednica u Hrvatskoj, te broji 29 dobrovoljnih vatrogasnih društava u kojima je aktivno 2159 vatrogasaca. Tim velikim kolektivom vrlo uspješno već godinama dirigira predsjednik Dalibor Mrakovčić koji nam je po završetku skupštine otkrio namjere za sljedeću godinu, prvenstveno po pitanju opremanja društava. Tu su u fokusu svakako vozila koja Vatrogasna zajednica u suradnji s Gradom Velikom Goricom za svoje DVD-ove uspješno nabavlja već nekoliko godina unatrag, a sada je, kako kaže predsjednik Mrakovčić, došlo vrijeme da zaokruže i tu priču. Naime, u planu za iduću godinu je nabava čak 10 operativnih vozila čime bi se završio ciklus nabave što se tiče vozila.


-Mi smo si prije par godina kada smo krenuli u nabavu vozila, zacrtali da sva vozila koja su operativne naravi da ih nabavljamo mi, tj. Vatrogasna zajednica, a dobrovoljna društva da si sama nabavljaju transportna i kombi vozila. Išli smo prvo malo- pomalo, prvu godinu smo nabavili jedno vozilo pa smo svaku sljedeću godinu nabavili po dva vozila, a sada smo jednostavno odlučili to sve presjeći da u idućoj godini nabavimo svih 10 vozila. To ćemo vjerojatno uzeti na leasing na neki period od tri godine- kazao nam je predsjednik Mrakovčić. Kako je dalje otkrio, kada sve to zaokruže i završe, krenut će u nabavu osobne opreme za vatrogasce unutar DVD-ova. -Imamo cilj da svaki DVD ima jedno desetak ljudi potpuno obučenih i opremljenih za unutarnje požare. Za vanjske požare kombinezone i opremu imaju, ali nemaju za unutarnje požare u kućama i drugim objektima- kaže Mrakovčić.

Kada se osvrnu na ovu godinu koja je pri samome kraju, sve što su si zacrtali to su i ostvarili, kako na planu nabave opreme tako i po pitanju ekipa koje se natječu, priča Mrakovčić. -Iduće godine očekuje nas državno natjecanje mladeži i seniora koja će se održati u Čakovcu i Varaždinu. Također smo na zadnjem županijskom natjecanju za djecu sa šest ekipa osvojili jedno od prva tri mjesta. Znači to je 50 %, od 12 mogućih pozicija mi smo kao vatrogasna zajednica uzeli čak njih šest i zbog toga smo prezadovoljni- kazao je predsjednik goričke Vatrogasne zajednice.


Nema bojazni za nove članove

Nisu u Vatrogasnoj zajednici ponosni samo na svoje sjajne rezultate na natjecanjima i konstruktivan rad, nego se iznimno diče i brojem djece jer za vatrogasca svake godine imaju tečaj na koji im se ama baš svake godine javi između 80-100 ljudi tako da po pitanju novog članstva nikako nema bojazni. -Sve ide po planu, imamo jedno dobro zajedništvo koje nas drži i mislim da sve to ide svojim tijekom. Zajedništvo i prijateljstvo su najbitniji jer bez toga ne bi napravili takav uspjeh niti na planu nabave opreme niti na planu rezultata na natjecanjima. I naravno, ništa od toga ne bi mogli napraviti bez sudjelovanja Grada koji nam puno pomaže. Strašno nas dobro prate i imaju veliku volju i razumijevanje za naše potrebe pa nam izlaze u susret u svakom segmentu. Mislim da ne možemo bolje surađivati, i naše i na njihovo zadovoljstvo- završio je naš razgovor predsjednik Mrakovčić uz ljubaznu molbu da iskoristi prigodu kako bi i ovim putem svim članicama i članicama zajednice uoči nadolazećih blagdana čestitao Božić i zaželio sretnu Novu Godinu. Tim željama mi se samo možemo pridružiti uz mali dodatak da im želimo što manje intervencija i posla u narednoj 2020. godini.…. vg danas

...16:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"TRANSFORMERS" U TUGONICI: URAL NEXT 6×6, VOZILO RUSKOG PODRIJETLA KOJE DO SADA NIJE VIĐENO KAO VATROGASNO VOZILO, ZAHVALJUJUĆI MALOM PODUZEĆU ”PREMETAL KLEMAR” IZ TUGONICE, DOBILO JE SJAJNE VATROGASNE OBRISE
[ # ]

TUGONICA

Obroncima Jahorine vozit će vatrogasno vozilo složeno u 300-tinjak kvadrata velikoj hali u Tugonici, rukama vrijednih, većinom mladih mještana


Mještani Tugonice u općini Marija Bistrica ovih su dana mogli primijetiti pomalo neobično vatrogasno vozilo, izvještava Radio Marija Bistrica. Naime, na probnu je vožnju krenuo Ural Next 6×6, vozilo ruskog podrijetla, koje do sada nije viđeno kao vatrogasno vozilo. No, zahvaljujući maloj tvrtki ”Premetal Klemar” iz Tugonice, upravo je ovaj Ural dobio sjajne vatrogasne obrise. Naime, naručitelj iz Sarajeva došao je na ideju da baš na ovakvo vozilo da ugraditi vatrogasnu opremu, a kako se ugled ovog malog poduzeća brzo širi, tako je izbor pao na njih.

Vatrogasna nadogradnja

Vatrogasna nadogradnja obuhvatila je spremnik vode od 7000 litara, pjenilo 500 litara, grijane prostore za opremu, grijače vode u spremniku, pumpu protoka 3000 litara po minuti, visoki i srednji tlak, vitlo za brzu navalu te ostala pripadajuća oprema (cijevi, mlaznice, međumješalice…) Vozilo je opremljeno svjetlosnom i zvučnom signalizacijom prema standardima. Vozilo izgleda impozantno, a naručitelj će ga koristiti na obroncima Jahorine. Tako će planinom proslavljenom Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine, voziti vatrogasno vozilo složeno u 300-tinjak kvadrata velikoj hali u Tugonici, rukama vrijednih većinom mladih mještana Tugonice i članova lokalnog DVD-a Tugonica – Podgrađe.

Šestero zaposlenih

Inače, tvrtka ”Premetal Klemar” osnovana je 2015. godine s jednom zaposlenom osobom, no vrlo se brzo razvijala, pa osnivač i vlasnik Ivan Klemar danas ima šestero zaposlenika. Glavne djelatnosti poduzeća su izrada vatrogasnih nadogradnji, servisiranje postojećih nadogradnji, opremanje i izrada specijalnih vozila. U ovih niti pet godina, tvrtka je isporučila 20-ak vozila, a servisirano je mnogostruko više. – Danas imamo proizvodni dio hale na oko 300 četvornih metara, ali već sljedeće godine planiramo proširenje na 600 četvornih metara – kaže Ivan Klemar te dodaje da je sve financirano vlastitim sredstvima.…. zagorje-international

15.12.2019. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VODIČKI VATROGASCI BOGATIJI ZA NOVO VOZILO
[ # ]

VODICE

U petak 13. prosinca 2019. godine u Vodice je stiglo novo vatrogasno vozilo. Riječ je o novoj višenamjenskoj autocisterni za vodu, zapremine spremnika 7000 litara. Vozilo je opremljeno opremom za početno gašenje požara, te služi i za prijevoz pitke vode.

Vozilo je dodijeljeno Gradu Vodicama odlukom Vlade R.H., Ministarstva gospodarstva, Ravnateljstva za robne zalihe na korištenje na 4 godine, s mogućnošću produljenja korištenja. Nakon iskazane potrebe od strane vatrogasaca, Grad Vodice je više godina za redom upućivao zahtjeve u Ministarstvo gospodarstva za potrebom za ovakvim vozilom, zbog sve većeg broja požara, te zbog prijevoza pitke vode domaćinstvima koji nemaju mogućnost spajanja na vodovodnu mrežu. Vatrogasci zahvaljuju gradonačelnici sa suradnicima i službama Grada koji su odmah reagirali te upućivali zahtjeve za dodjelom cisterne i lobirali da cisterna dođe u Vodice.

osebna zahvala ide saborskoj zastupnici Branki Juričev – Martinčev, koja je o potrebi za takvim vozilom upoznala ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, koji se osobno i aktivno uključio u proces informirajući se o potrebama na terenu, te je uvidio da je zahtjev grada opravdan. Na taj način i saborska zastupnica i ministar su pokazali veliku brigu za vatrogasce, građane i goste Grada Vodica. Vozilo će koristiti članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice, kojima želimo da vozilo što manje koriste na intervencijama.…. info vodice

...11:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POSJET ZAMJENIKA ŽUPANA VATROGASCIMA OPĆINE MALI BUKOVAC
[ # ]

MALI BUKOVAC

U sklopu obilaska vatrogasnih društava i zajednica na području Varaždinske županije zamjenik župana Tomislav Paljak razgovarao je i s vatrogascima u općini Mali Bukovec. Općinski načelnik Darko Marković tom je prigodom rekao kako podržava ideju Županije da objedini tekuća poslovanja i održavanja u stožernim dobrovoljnim vatrogasnim društvima općina i gradova u Varaždinskoj županiji, što će zasigurno donijeti uštede i vatrogascima iz Općine Mali Bukovec. – Kao načelnik, ali i kao predsjednik Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Varaždinske županije podržavam ovu ideju. Mislim da će je i drugi načelnici i gradonačelnici podržati, a posebno vatrogasci kojima će se pojednostaviti tekuće poslovanje i održavanje, uz istovremeno pojeftinjenje – rekao je načelnik Općine Mali Bukovec. Marković je podsjetio i na svoj prijedlog iznesen na dvjema sjednicama Županijske skupštine.


– Apeliram da Varaždinska županija sa županijskom Vatrogasnom zajednicom izradi projekt obnavljanja vatrogasnih vozila, posebno specijalnih i navalnih vozila po stožernim dobrovoljnim vatrogasnim društvima općina i gradova. Prosjek starosti naših vozila namijenjenih vatrozaštiti je više od 20 godina. Predloženi projekt moramo čim prije pokrenuti i apeliram na župana da se iznađu sredstva i iz državnog proračuna, primjerice iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, obzirom da naša Županija ima jako puno šumskih predjela, kao i Općina Mali Bukovec – rekao je Marković te predložio da se dio naknade iz OKFŠ-a vrati Varaždinskoj županiji čime bi se mogao sufinancirati projekt obnavljanja vatrogasnih vozila, dio može sufinancirati Županija, dok bi preostali iznos nadomjestile općine i gradovi.

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak rekao je kako se u sklopu operativnijeg i interaktivnijeg odnosa s vatrogasnim zajednicama i društvima na području županije želi dobiti cjelovita slika te uvid u njihove potrebe i način rada, kao i aktivnosti koje provode na terenu. – Mi smo sad već pri kraju ispunjenja tog hodograma koji smo si zacrtali i pretpostavka je da će o rezultatima i daljnjim planovima biti riječi na kolegiju načelnika i gradonačelnika, kad ga župan opet sazove – rekao je zamjenik Paljak te istaknuo kako postoje određene točke o kojim se može raspravljati kako bi se olakšalo djelovanje vatrogasnih zajednica i društava. Spomenuo je mogućnost postojanja centraliziranih sustava na bazi računovodstva, osiguranja, zdravstvenih pregleda, atestiranja opreme (na prijedlog domaćina) i slično. Paljak je naglasio kako su reakcije ljudi u operativi dobre te da su zapovjednici i predsjednici, ali i čelnici općina zadovoljni sastancima i konkretnošću onoga o čemu se govori. Vatrogasna zajednica Općine Mali Bukovec trenutno okuplja četiri dobrovoljna vatrogasna društava – Mali Bukovec, Lunjkovec, Novo Selo Podravsko i Županec.…. sjever.hr

14.12.2019. ...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"POMOZIMO KOLEGI" Međimurski vatrogasci pozivaju na pomoć obitelji Colarić
[ # ]

NOVO SELO ROK

- Pomognimo donacijom ovoj mladoj obitelji u teškim trenucima - pozivaju međimurski vatrogasci

U kasnim večernjim satima 10. prosinca obitelji Colarić iz Novog Sela Rok izgorio je tavanski dio kuće. Svoju ušteđevinu nedavno su uložili u preuređenje sada potpuno izgorjele dječje i spavaće sobe. Za pomoć su se odmah organizirali građani, a danas je najavljen i humanitarni koncert koji će se održati u ponedjeljak u Mačkovcu. Kuća je u vlasništvu Jurice Colarića koji je vatrogasac, pa je tako akciju prikupljanja donacija pokrenula i Vatrogasna zajednica Međimurske županije. - U utorak, 10. prosinca oko 22:20 sati u Novom Selu Rok izbio je požar u potkrovlju obiteljske kuće u Ulici maršala Tita, uslijed tehničkog kvara na rasvjetnom tijelu. Požar se proširio na inventar sobe, a potom i na ostale prostorije na katu. Požar je uspješno ugašen, zahvaljujući JVP Čakovec i DVD-u Novo Selo Rok, međutim, izgorio je sav inventar, stolarija te dio krovišta.


Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina tisuća kuna. Kuća je u vlasništvu kolege vatrogasca Jurice Colarića koji je sa suprugom Marjanom nedavno opremio ovo potkrovlje, kako bi njegovo dvoje djece s posebnim potrebama dobilo vlastite sobe. Nažalost, višegodišnji trud nestao je u roku od 30 minuta. Vatrogasna zajednica Međimurske županije poziva vas da svojom donacijom pomognete ovoj mladoj obitelji u teškim trenucima te im uljepšate nadolazeće blagdane. Novčanu donaciju možete uplatiti na račun Marjane Colarić, HR9124020063200713501 - stoji u zamolbi koju potpisuje predsjednik VZ Međimurske županije Mario Medved.…. e-međimurje

...15:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

RASPRAVA U SABORU: Bulj" Novi zakon o vatrogastvu je lex Ante Sanader"
[ # ]

ZAGREB

Prijedlog novog zakona o vatrogastvu prema kojem Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) od 2020. postaje središnji državni ured za vatrogastvo naišao je u srijedu na oštru kritiku SDP-ovaca, a Mostov Miro Bulj taj zakon nazvao je "lex Ante Sanader"


"Ovo je tužan dan za hrvatsko vatrogastvo, nevjerojatno je da je Hrvatska vatrogasna zajednica u 144 godine postojanja uspjela odoliti svim izazovima ali nije uspjela odoliti HDZ-u, HDZ je uspio uništiti i HVZ i to je ruganje svim vatrogascima koji djeluju kroz taj sustav", ocijenio je Saša Đujić (SDP) izrazivši žaljenje što se gasi HVZ kao krovna organizacija dobrovoljnih vatrogasnih društava. Upozorio je i da se HVZ kao udruga može ugasiti jedino tročetvrtinskom odlukom Skupštine koja, tvrdi, nije sazvana. Đujiću je, među ostalim, neprihvatljiva i odredba prema kojoj je za glavnoga vatrogasnog zapovjednika potrebna samo viša stručna sprema, dok svi ostali vatrogasni zapovjednici na nižim razinama moraju imati visoku stručnu spremu. "To smo već vidjeli u HDZ-u kod 'lex Mikulić', ovo je ista priča", kazao je Đujić istaknuvši kao se zakonom ništa ne rješava već rade veći problemi i veća nepravda, od financiranja do utvrđivanja vatrogasne mreže.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić pojasnio je da HVZ od 1. siječnja 2020. ne prestaje s radom već postaje središnje državno tijelo za sveukupno vatrogastvo u Hrvatskoj a ne samo za dobrovoljno kao dosad. Naglasio je i da se položaj dobrovoljnih vatrogasnih društava neće mijenjati već unaprijediti i to u pogledu osposobljavanja, opremljenosti, zdravstvenog osiguranja, psihološke pomoći i dr. SDP-ovci su prigovorili i zbog skraćene javne rasprave te hitne saborske procedure te zatražili da se zakon raspravi kroz dva čitanja. Na prijedlog je stiglo više od 700 primjedbi i to uglavnom dobrovoljnih vatrogasaca, rekao je Marko Vešligaj (SDP) i tvrdi zakon nije usuglašen s vatrogasnim zajednicama i lokalnim jedinicama. Državni tajnik Katić to odbacuje i ističe kako je provedena široka javna rasprava o zakonu, te sve primjedbe razmotrene a dio i uvažen.

Povlačenje zakona ili dva saborska čitanja zahtijeva i Miro Bulj (Most) koji je ocijenio kako je riječ o centralizaciji sustava vatrogastva u Hrvatskoj . "Možemo ga nazvati po predsjedniku HVZ-a Anti Sanaderu, skrojen je po njegovim mjerilima", ustvrdio je Bulj. HDZ-ov Ante Sanader, inače predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, kazao je kako je Skupština HVZ-a dala suglasnost za transformaciju a to što se to pokušava pokazati kao gašenje, nazvao manipulacijom . Sanader uvjerava da dizanjem na razinu središnjeg državnog ureda, HVZ biti djelotvorniji i organiziraniji. Zakonom o vatrogastvu ispravljaju se manjkavosti postojećeg zakona koji je donesen 1999. godine, uklanja paralelna nadležnost za vatrogastvo na državnoj razini, uvodi konzistentan sustav zapovijedanja, ujednačavaju uvjeti za obavljanje vatrogasne djelatnosti, izvijestio je Katić predstavljajući zakon. "Držimo da će se ovim unaprijediti ukupni vatrogasni sustav i omogućiti djelotvorniju provedbu vatrogasne djelatnosti u RH", zaključio je. Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a podržao je novi zakon o vatrogastvu smatrajući da će omogućiti veću operativnost i efikasnost u obavljaju vatrogasne djelatnosti.…. t-portal.hr

13.12.2019. ...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DOBRI REZULTATI SVETONEDELJSKIH VATOGASKINJA I VATROGASACA NA UTRCI ZAGREB FIREFIGHTER STAIR CHALLENGE
[ # ]

ZAGREB

U Poslovnom neboderu VMD-a održana je sedma u nizu humanitarna vatrogasna utrka stepenicama. U njoj je sudjelovalo sveukupno 315 vatrogasaca iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Francuske koji su u punoj opremi trčali 31 kat, odnosno 666 stuba, a ove godine humanitarnom akcijom ponovno pomažu Udruzi Kolibrići, koja okuplja roditelje vitalno ugrožene djece.

Povrh svih nedaća s kojima se bore za kraj radne godine vatrogasci ponovno nesebično pomažu. Vatrogasci grada Zagreba danas su organizirali tradicionalnu humanitarnu vatrogasnu utrku stepenicama za Udrugu roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići. Ideja za utrku nastala je po uzoru na iste takve svjetske utrke na Novom Zelandu, Seattlu itd. Na tim utrkama vatrogasci također trče u humanitarne svrhe, pomažući pritom udrugama u svojoj okolini. Nažalost u cijelom svijetu dok svi mi bježimo od opasnosti dima i vatre, vatrogasci hrabro ulaze u građevine koje gore kako bi nam pomogli, za što je potrebno biti fizički i psihički spreman.


Kroz ovu humanitarnu utrku stepenicama vatrogasci žele provijeriti svoju spremnost trčeći na vrh poslovne zgrade koja ima 31 etažu, promovirati vatrogastvo, ukazati na opasnosti s kojima se svakodnevno susreću, a uz sve to ponovno pomoći onima kojima je to potrebno. Treću godinu za redom pobjednik utrke je Križevčanin Antonio Kossi, koji je danas postavio i novi rekord. Naime, Antonio je ovu zahtjevu utrku istrčao s vremenom 4:31.619, što je čak šesnaest sekundi brže od drugoplasiranog Matije Perne iz Slovenije s rezultatom 4:47.302. Trećeplasirani vatrogasac također je iz Slovenije – Gregor Kukar, čiji je rezultat 4:55.688.

Recimo i to da su članice i članovi DVD-a Sveta Nedelja također nastupili u tri kategorije. Patrik Nađenović osvojio je odlično treće mjesto u kategoriji MU18 , Mateja Dutković četvrto mjesto a Ema Vran šesto mjesto u kategoriji LIGHT te peto mjesto Borisa Nađenovića u kategoriji STRONG M50. Čestitke ekipo

07.12.2019. ...20:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TRČALI NA 25. KAT ZAGREPČANKE: "Za sve koji misle da ne mogu"
[ # ]

ZAGREB

Nagluhi vatrogasac Stjepan (46), slijepa Iva (26) i paraolimpijac Toni (35) ljudi su čelične volje i upornosti

Kad me doktor vidio sa slušnim aparatom odmah je rekao - ti to ne možeš. Okrenuo sam se, otišao u drugi dom zdravlja, skinuo aparat, obavio pregled i postao vatrogasac, kaže Stjepan Dubac (46). Kaže kako mu nije bilo lako trčati, posebno s 20-ak kg opreme na sebi, ali vatrogasac uvijek mora biti spreman. Ipak, priznajem, Iva me prošišala - rekao nam je Dubac, nagluhi vatrogasac koji se zajedno s kolegicom Ivom Šušak (26) čak dva puta uspeo na 25. kat Zagrepčanke prešavši dva puta po po 490 stuba u sklopu utrke Zagrepčanka 512. Iva je slijepa, a na utrku se odlučila da osobama s invaliditetom dokaže da, ako se već ne usude na planine, mogu trčati po stepeništu zgrade.


- To je zatvoreni prostor, nema litica ni brda, ne možeš se poskliznut. Bili smo možda spori, ali to je zbog Stjepanove opreme - smije se Iva. - Do 10. kata smo bili zajedno, a onda sam joj rekao da ide sama. Vidio sam da je brza, a ja sam nabio masku i išao sam kako bi pravi vatrogasac išao, kaže Stjepan. U utrci je po prvi puta sudjelovao i Toni Bošnjaković (35), paraolimpijac koji je, kako kaže, zaključio da trkače proteze ipak nisu najbolja opcija za ovu utrku. U utrci je sudjelovalo 700 trkača u tri discipline: solo, mega i duo. Najmlađu sudionicu tata je nosio u naručju, a najstariji trkač (83) do cilja je došao za 8,37 minuta.…. 24sata.hr

...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SPLIĆANKA ANA PRVAKINJA USA U VATROGASNOM NATJECANJU
[ # ]

SPLIT
Piše: Silvana Uzinić

Splićanka Ana otišla je u Ameriku spašavati živote: zamalo je postala marinac, odustala je nakon što joj je mama Inge poslala poruku da će 'pošizit', no zov adrenalina bio je jači - sada je prva vatrogaskinja SAD-a

Negdje u ovo vrijeme prošle godine Slobodna Dalmacija pisala je o Ani Ružević, Splićanki koja je prvakinja Sjedinjenih Američkih Država u vatrogastvu i jedanaesta na svijetu, a ove godine je, evo, ponovno šampionka i peta u svijetu! U timskom natjecanju vatrogaskinje SAD-a su druge jer, kaže nam Ana, Kanađanke su bile bolje za nekoliko stotinki. Inače, to što su žene ne znači ništa jer vježbe su jednake i za muškarce. Njezin uspjeh na vrlo teškim godišnjim natjecanjima, a ove godine je održan u Montgomeryju u Alabami, popratile su i tamošnje novine, a ove godine Croatian Sensation, kako su je kolege prozvale, dobila i prilog na CBS televiziji. Također ju je National Federation of Croatian Americans Cultural Foundation svrstao među 40 najuspješnijih Hrvata u SAD-u.



Spašava živote
- Poboljšala sam vrijeme za 12 sekundi od prošle sezone i sada sam po bodovima na prvom mjestu u američkom Grand National Championu. Sada sam pronašla i sponzora za 2020. sezonu, to je tvrtka Polar Breeze, koja se bavi proizvodnjom uređaja za oporavak vatrogasaca nakon požara ili napornih vježbi. Uz pomoć nutricionista stavljena sam na poseban režim prehrane, važem hranu i brojim unos kalorija, izgubila sam 11 kila i 9 posto masnoće od siječnja prošle godine - kaže nam Ana. A vatrogasna natjecanja su teška, izlučni susreti traju vikendima od travnja do listopada diljem SAD-a. 31-godišnja Ana živi na američkom jugu, u okrugu grada Birminghama. Njezin životni poziv je spašavanje života. Ona je uz vatrogastvo završila i dvoipolgodišnji studij medicinskih znanosti i stekla zvanje paramedika jer, kako nam je kazala, na većini intervencija je potrebna i medicinska skrb. To znači da unesrećenome može pružiti prvu medinsku pomoć bez prisutnosti liječnika i odvesti ga u roku od 20 minuta od trenutka primanja poziva do prve bolnice. Nakon poziva 911, na teren kreću timovi – vatrogasci, paramedik, policija.

– Imamo sve za reanimaciju, od EKG uređaja do defibrilatora. Možemo intubirati pacijenta, dati mu infuziju, imobilizirati lomove... Imamo 28 lijekova na raspolaganju koje samostalno možemo primijeniti, ponekad uz konzultaciju s liječnikom, a obavezno se konzultiramo kad je riječ o malodobnom djetetu. Najvažnije da osobu dovedemo živu u bolnicu u što kraćem vremenu. Sve naše vatrogasne stanice su tako raspoređene da svugdje možemo stići za tri do pet minuta. A u krugu od 32 kilometra ima jedanaest bolnica i po jedna specijalizirana za traume u djece i odraslih – ispričala nam je Ana. Prijateljice iz Splita govore joj da je doživljavaju kao jednu od junakinja iz američkih serija poput “Hitne službe”, “911”, “Heroji iz strasti”...

Visoka je metar i 78, teška oko sedamdeset kilograma, a vatrogasna oprema na njoj teži oko 40 kila, s alatom oko šezdeset. Treba s tim trčati, penjati se po vatrogasnim skalama 40 metara uvis. Ili vući unesrećenog od sto kila. Inače je ova odvažna mala i naoružana, hobi joj je streljana. – Imam dva pištolja, nosim ih nekad pod jaknom, ali nikad ih nisam upotrijebila. Ovdje oružje služi za samoobranu. Nasilja i kriminala ima više jer ima i više stanovnika, to je statistika – pojasnila nam je. Prozvali smo je Ana s dva ‘gana’. Eksplozivnost je stekla trenirajući bacanje koplja u splitskom ASK-u. Uočili su je već u osnovnoj školi “Pojišan”, kad je lopticu od školskog igrališta prebacila skoro do pijeska na Bačvicama. Inače je školu pohađala i u Engleskoj i u Njemačkoj, a u Splitu je završila srednju ekonomsku školu. Tada je dobila američku stipendiju i odlazi u New Orleans, na sveučilište Tulane, gdje upisuje menadžment i marketing, a njezini rezultati iz bacanja koplja su među top pet u SAD-u. Točnije, imala je četvrti rezultat Amerike. - To je zato što ovdje malo tko trenira bacanje koplja - skromno je komentirala.

Umalo marinac
Nakon diplome zapošljava se u jednoj osiguravajućoj kući u New Orleansu, a nakon osam mjeseci zajedno s firmom seli se u Birmingham. Međutim, za Anu je radni dress code pretijesan, kao i ured, pa dolazi na ideju da se prijavi u marince. Na to joj mater Inge iz Splita šalje poruke kojima joj daje do znanja da će pošiziti. Na sreću, Ana je odustala, ali zov adrenalina ne da joj mira. Prijavljuje se kao volonter u vatrogasno društvo “Vestavia Hills”. Bila je to ljubav na prvi pogled, a nakon nekoliko mjeseci stalnog volontiranja zapovjednik joj predlaže da na njihov trošak upiše tromjesečnu vatrogasnu akademiju te joj obeća i trajni posao.

Ana, naravno, završava tu akademiju kao najbolja u klasi, potom se dodatno educira da bi mogla upravljati kamionom od 20 tona! Uči se boriti s vatrom, poplavama, potresima, a naročito s posljedicama tornada koji su u Alabami česta nedaća. “Vadi” ljude iz smrskanih automobila, zatočene pod ruševinama, iz požara, obiteljskog nasilja, predozirane, propucane... Ana svejedno voli svoje zanimanje, momci na poslu su joj kao braća, nema ni u Americi puno žena pod vatrogasnom opremom. Sljedeće svjetsko natjecanje vatrogasaca bit će na Floridi u travnju, a ona se već počinje pripremati. Tada će je, govori nam, doći gledati i za nju navijati mama, koju će ona potom iduće ljeto odvesti na Sejšele nakon što stigne i u Split. - Prijateljice su oduševljene Hrvatskom - kazala nam je. Ipak, njezin trajni dom je Amerika, gdje će sada, kada pred Božić u vatrogasnom društvu naprave party, mnogi kojima su ove godine spasili život, doći da im zahvale. Pa iako si tamo daleko, thank you, Croatian Sensation!…. slobodna dalmacija

05.12.2019. ...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TREBA LI JAVNA VATROGASNA POSTROJBA : Osnutak JVP-a ne znači gašenje DVD-a Đakovo
[ # ]

ĐAKOVO

Čeka se Procjena ugroženosti od požara. JVP znači višu vatrogasnu razinu i zaštitu, a uz gradski, i novac iz državnog proračuna

Treba li gradu Đakovu javna vatrogasna postrojba (JVP) i što bi njezin osnutak značio za ovdašnji DVD? Odgovor na prvi dio tog pitanja treba, u prvom redu, dati Procjena ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije koju je Grad naručio od neovisne kuće. Istovremeno, u pripremi je novi Zakon o vatrogastvu zbog čega se u 2020. godini JVP neće moći osnivati. Naručena Procjena ocijenit će stanje i potrebe vatrogasne zaštite na području grada Đakova, njegove neuralgične točke u tom smislu, požarna opterećenja i dr. Jer, Đakovo se sa svojim prigradskim prstenom proteže na 170 četvornih kilometara na kojima živi nešto manje od 30.000 stanovnika, tu djeluje za protupožarnu zaštitnu izazovna kemijska, drvoprerađivačka, tekstilna i druga industrija, u Industrijskoj zoni odnedavno je i energana Đakovo-Hrasta, u gradu je pet do šest benzinskih postaja, nekoliko silosa, tu su i pilane, ljudima na (relativno) malom prostoru visoko koncentrirane točke kao što je Dom za starije i nemoćne, više privatnih staračkih domova, u gradu je i studentski dom itd. JVP znači višu vatrogasnu razinu i zaštitu, drukčiji režim vatrogasnog rada i dežurstava, ali i drukčiju praksu financiranja od dosadašnje – postojeći DVD Đakovo, vatrogastvo na području Grada financira se samo iz gradskog proračuna, a javna vatrogasna postrojba oblik je koji se financira i iz proračuna RH, i to većim dijelom.
Nema osnivanja 2020. U Gradu Đakovu čekaju što će reći Procjena ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije, struka.

– JVP mora biti pokriven dežurstvima i vatrogascima profesionalcima s tim da DVD Đakovo već ima profesionalnu vatrogasnu jezgru. Neki kažu da bi JVP ugušio rad postojećeg DVD-a, što ne stoji jer to se nije dogodilo ni u drugim gradovima s tom postrojbom. Nakon što Procjena kaže svoje, ide odobrenje MUP-a. No budući da ide novi Zakon o vatrogastvu, 2020. godine neće biti osnivanja javnih vatrogasnih postrojbi. Inače, do 30. lipnja tko podnese zahtjev za osnivanje JVP-a, za njega se odlučuje u sljedećoj godini, no 2020. neće nikome – kaže zamjenik đakovačkog gradonačelnika Antun Galić. Upućuje i na financijsku stranu osnivanja postrojbe. – U tom slučaju iz državnog proračuna stigla bi 3-4 milijuna kuna, a dio bi izdvajao i Grad, koji je po zadnjem za vatrogastvo na svome području osigurao 1,9 milijuna kuna. Grad sada izdvaja sredstva za 7 do 8 plaća u DVD-u Đakovo, a u slučaju osnutka JVP-a dijelom bi bile i iz novih izvora – ističe Galić i dodaje da bi JVP zahtijevao oko 20 novih radnih mjesta, vatrogasnih profesionalaca.

Na upit treba li gradu Đakovu JVP, zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen odgovara: “U svakom slučaju – treba”. – Podiže razinu sigurnosti naših sugrađana jer, umjesto dobrovoljnih vatrogasaca, vi imate ljude sa svojim smjenama, dežurstvima i profesionalnim obvezama kao u policiji, Hitnoj pomoći... koji su tu samo zbog toga – kaže Klemen, dodajući da će naručena Procjena reći o požarnom opterećenju na području grada Đakova.

Financiranje
Zapovjednik DVD-a navodi da se JVP 80 posto financira iz državnog, a ostalim dijelom iz gradskog proračuna. – Sada se DVD kao naš financira u potpunosti iz gradskog proračuna – dodaje Klemen. I on ističe da osnutak JVP-a ne bi značio gašenje sadašnjeg vatrogasnog društva. – Kada bi se osnovao, JVP bi bio podstanar DVD-a Đakovo i nikako ne bi značio njegovo gašenje, iako to neki krugovi uporno žele imputirati u cijeloj stvari. DVD bi i dalje okupljao dobrovoljne vatrogasce, mlade, te bi radio i bio zajedno s postrojbom jer to je jedna simbioza koja funkcionira i u drugim gradovima – pojsšnjava Klemen kako bi se osnutak JVP-a reflektirao na postojeće vatrogasne prilike u Đakovu, u kojem je vatrogastvo tradicija više od 140 godina, po čemu je među prvim gradovima u Hrvatskoj sa svojim vatrogasnim društvom. Osnuje li grad Đakovo JVP, dodaje zamjenik gradonačelnika Galić, išlo bi se i s procjenama prema općinama.

U JVP-u najmanje četiri čovjeka u smjeni
Zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đakovo Ivan Klemen pojašnjava što bi u radnom smislu značio osnutak javne vatrogasne postrojbe za grad Đakovo. “Sada je ovdje 8 osposobljenih vatrogasaca, a četvorica rade. Profesionalna postrojba ne može funkcionirati bez minimalno četiri čovjeka u jednoj smjeni, s tim da su četiri smjene jer jedna smjena mora biti slobodna. Smjene su 12-satne, dnevna pa noćna, a potom dva dana slobodno, zbog toga je potrebna ta četvrta smjena”, pojašnjava režim rada JVP-a Ivan Klemen.…. glas slavonije

04.12.2019. ...18:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters