VATROGASNI PROFESIONALCI VELIKOG SRCA
[ # ]

SAMOBOR

Samoborska Javna vatrogasna postrojba je u svojoj novoj zgradi u sklopu bivše vojarne, u koju se preselila sredinom prošle godine, u petak, 24. studenoga, velikom svečanošću obilježila punih 50 godina rada. S ponosom su vatrogasci u svojim svečanim odorama te brojni uzvanici i gosti poslušali državnu i vatrogasnu himnu, u izvedbi Tamburaškog društva Ferdo Livadić i Vokalnog ansambla Samoborke, te se minutom šutnje prisjetili svojih preminulih i poginulih kolega.
Image and video hosting by TinyPic
Proslavi pola stoljeća djelovanja naše Javne vatrogasne postrojbe nazočili su zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Samobora Željko Stanec, gradski vijećnici, zapovjednici i predstavnici najviših tijela vatrogasaca na državnoj, županijskoj i lokalnoj razini, kao i svi oni koji s našim vatrogascima usko surađuju – policija, dobrovoljna vatrogasna društva i druge javne vatrogasne postrojbe, Hrvatska gorska služba spašavanja, Crveni križ, gradske ustanove i tvrtke, uz goste iz Zagreba, Siska, Zaprešića, Velike Gorice, Karlovca, Kutine, Varaždina, Krapine i Brežica. Iziskivalo bi zaista puno prostora da ih sve i poimence predstavimo, što je na proslavi, sve ih pozdravljajući, učinila Petra Aralica, koja je ovaj puta bila u ulozi voditeljice protokola ove svečanosti. Prigodno izvješće o nastanku, povijesti i radu JVP-a iznio je njezin dugogodišnji zapovjednik Mladen Žitković, koji se osvrnuo i na neke manje poznate detalje o radu i životu profesionalnih vatrogasaca. Jer, kako je naglasio, vatrogastvo je životni poziv, vatrogasci odrađuju zadatke od posebne važnosti za svoju zajednicu, od kojih je najvažnija brza, profesionalna i učinkovita pomoć sugrađanima u nevoljama, koje nisu samo požari, jer tu je i cijeli niz rješavanja drugih problema u kojima vatrogasci imaju iznimno važnu ulogu i doprinos. Duga povijest vatrogastva u našem gradu iznjedrila je cijele generacije vatrogasaca, puno je obitelji u Samoboru i okolici koje žive vatrogastvo, na čemu im pomalo zavide njihovi prijatelji i kolege iz drugih sredina. K tome, rekao je Žitković, samoborski vatrogasci uvijek imaju punu podršku Grada Samobora, na čemu je zahvalio i bivšim, kao i sadašnjem gradonačelniku.

Izlaganje zapovjednika Žitkovića potkrijepljeno je i dokumentarnim filmom o djelovanju našeg JVP-a, kojim je ukratko prikazan razvoj, rad i visoke tehničke mogućnosti kojima danas raspolaže naša Javna vatrogasna postrojba. Uslijedio je najsvečaniji dio proslave, kada je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec u ime Grada Samobora zapovjedniku Žitkoviću poklonio zastavu s likom sv. Florijana vatrogascima JVP-a, koja je tog jutra blagoslovljena na svetoj misi održanoj za naše vatrogasce, kao znak zahvalnosti za sve što su vatrogasci učinili za dobrobit građana Samobora. Nakon što je zamjenik Stanec na zastavu pričvrstio posebnu lentu, predao ju je zapovjedniku Žitkoviću na čuvanje, sa željom da ju ponosno nose i da ih dodatno čuva. U povodu velike obljetnice uručena su odličja, priznanja, zahvalnice i povelje najprije našim umirovljenim vatrogascima, zatim članovima upravnih vijeća, građanima i gospodarstvenicima za svesrdnu pomoć i suradnju, DVD-ima s područja Grada Samobora s kojima usko surađuju, institucijama, udrugama, tvrtkama i medijima koji prate i svesrdno pomažu djelotvornom radu postrojbe, a na kraju i samim zaposlenicima i vodstvu JVP-a za hrabrost i požtrvovnost u radu.
Image and video hosting by TinyPic
Zapovjednik Mladen Žitković uručio je potom obljetničku povelju zamjeniku gradonačelnika Željku Stancu, koji se u ime Grada i obratio prisutnima. Stanec je i ovom prilikom, uz čestitke vatrogascima, naglasio kako sve što su do sada napravili, a i danas profesionalno odrađuju, naši vatrogasci itekako zaslužili, jer svaka kuna uložena u njihov rad i opremu od strane Grada ili države višestruko se vraća cijelom društvu i svakom pojedinom građaninu kroz ono najvažnije – sigurnost, očuvanje života i imovine svih nas. Stoga se briga o njima, njihovom obrazovanju i ulaganju u vatrogasnu tehniku ne može nikako smatrati poklonjenim ili biti trošak zajednici. Kako je rekao, sretan je što Grad Samobor ima tu mogućnost da iz svojeg proračuna i van zakonskih obaveza može dodatno pomoći svojim vatrogascima te izrazio nadu da će i druge lokalne zajednice u skoro vrijeme jednako tako moći dosegnuti nužno potrebne više standarde u vatrogastvu.

Čestitkama su se svojim prigodnim govorima pridružili i uvaženi gosti, nižući pohvale našim vatrogascima, njihovom čelništvu i svima koji su doprinijeli tome da je samoborska Javna vatrogasna postrojba danas ogledan i zoran primjer vatrogastva u Hrvatskoj i šire. Kako samoborski vatrogasci itekako brinu o svojem podmlatku, u povodu ove velike obljetnice pozvali su i učenike osnovnih škola da napišu koji stih ili sastavak o vatrogascima pa su, nakon provedenog natječaja, proglašeni i najbolji učenički uradci, kojima su također dodijeljene zahvalnice, a svi će biti pozvani na posebno druženje s vatrogascima. Na kraju svečanosti izvedena je i Himna samoborskih vatrogasaca, za koju je tekst napisao Joža Prudeus, uglazbio ju je Natko Gaberc, koji je zapovjedniku svečano uručio partituru nove himne, a po prvi put otpjevali su je Đurđica Pleše Vujica i Franjo Sina Gluščić uz pratnju "ferdića", kojima je ravnao Roman Gross. Ispraćeni pljeskom pune dvorane, i orkestar i pjevači, koji su u stankama izveli poznate domaće samoborske popevke, nastavili su zabavljati vatrogasce i njihove goste uz prigodan domjenak.…. glasnik ssn

Image and video hosting by TinyPic

26.11.2017. ...19:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

REAKCIJA 'NISMO POKRENULI STEČAJ NAD VATROGASCIMA, MI IM SAMO POMAŽEMO RIJEŠITI PROBLEM: Javili su se iz ZAMP-a, kažu da se ovršeni DVD ponašao neodgovorno
[ # ]

ZAGREB

Dobrovoljno vatrogasno društvo Luka kod Vrbovca, s tradicijom dugom 75 godina, od 6. studenog je po rješenju Trgovačkog suda u stečaju zbog neplaćene naknade ZAMP-u za organiziranje izvođenja "žive glazbe" u prostoru koji su koristili. - Zbog netočnih i nepotpunih medijskih objava želimo javnost izvijestiti da HDS ZAMP nije pokrenuo stečaj nad DVD-om Luka već mu, svjestan važnosti uloge DVD-a u svakom mjestu, pomaže riješiti problem. Do njega je došlo radi pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda u veljači 2014. i 360 dana blokade računa, s tim što je DVD kroz 10 godina, od 2007. do danas, ignoriralo 23 poziva na rješavanje duga, istaknuo je u svojem reagiranju Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Dugovi za održane svadbene svečanosti i druge zabave održavane u DVD-u Luka i u njihovoj organizaciji datiraju još iz 2007. godine. Zbog nepodmirivanja autorske naknade za korištenje glazbe u iznosu od oko 7.015 kn i oglušivanja DVD-a na brojne pozive za podmirenjem naknade, HDS ZAMP je, kako navode u priopćenju, kao krajnju mjeru, 2008. bio prisiljen pokrenuti sudske postupke. - S vremenom, dug ovog DVD-a je narastao na 18.000 kn (ne 50.000, kako je objavljeno u medijima!) zbog zateznih kamata i sudskih troškova, navodi Marčec. Nakon dviju pravomoćnih presuda u korist HDS ZAMP-a, pravnim slijedom je u studenom 2016. pokrenuta ovrha računa DVD-a koji je FINA uskoro blokirala.
Image and video hosting by TinyPic
- Iako je HDS ZAMP i tijekom sporova, a i nakon njih svaka 3 mjeseca, pozivao DVD na rješenje problema, odgovorni ljudi DVD-a nisu ga riješili. Po zakonskoj proceduri, FINA automatski pokreće postupak stečaja nakon blokade računa poslovnog subjekta od 120 dana. To je učinila i u slučaju ovog DVD-a, o čemu nije obavijestila HDS ZAMP niti je to bila dužna. Za sve vrijeme blokade računa, nitko iz DVD-a nije niti pokušao kontaktirati HDS ZAMP i upozoriti da se bliži istek dozvoljenog roka blokade i mogući stečaj, poručuju iz HDS ZAMP-a. - Da je DVD kao korisnik glazbe u ovom slučaju pokazao volju i želju za rješavanjem dugovanja, dobio bi jednake uvjete i popuste kao i svi korisnici kojima se „skida blokada“ kroz ugovor kao oblik vansudske nagodbe – s uključenim popustima, bez obračuna zakonske zatezne kamate, otplatom u ratama te u konačnici povlačenjem sudskih sporova. Nažalost, to se nije dogodilo zbog neaktivnosti uprave DVD-a, navodi u priopćenju Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Neaktivnost uprave
- Kako je DVD godinu dana funkcionirao s blokiranim računom i zašto njegova uprava nije poduzela ništa da to riješi, nažalost ne može odgovoriti HDS ZAMP. Nakon što smo putem medija upoznati s pokretanjem stečaja, u studenom 2017., odmah smo reagirali, naši djelatnici još su jednom kontaktirali DVD koji je sada uvidio pravne posljedice svojih odluka. HDS ZAMP je potom odmah izdao sa svoje strane potrebne potvrde da se stečaj što prije zaustavi. Niti u ovom niti u jednom drugom slučaju naplate potraživanja nije nam želja iniciranje stečaja korisnika pa niti ovog vatrogasnog društva. No, činjenica je da Zakon o stečajnom postupku vrijedi jednako za sve i da je svim dužnicima propisan automatski stečaj nakon blokade od 120 dana, ako na problem nisu odgovarajuće reagirali. U medijskim objavama povodom ovog predmeta podmetnut je dokument koji nema veze s trenutnim problemom DVD-a Luka. Budući da je jasno kako se tako želi stvoriti dojam da su se ovrha i stečaj dogodili zbog duga koji je davno zatvoren i podmiren, ističemo da je to plasiranje lažnih činjenica i kleveta, navodi HDS ZAMP.

Zadovoljavajuće rješenje
- Molimo medije da pri objavi ovakvih tema provjere sve činjenice i ne proglašavaju automatski klijente HDS ZAMP-a žrtvama, a nas dežurnim krivcem. U ovom se slučaju nažalost radi o velikoj i dugotrajnoj neodgovornosti vodstva DVD-a koja je rezultirala nizom neželjenih posljedica. U HDS ZAMP-u izražavamo žaljenje zbog toga i ovih dana, svjesni važnosti DVD-a za lokalnu zajednicu, aktivno rješavamo problem do kojeg nije došlo našom krivnjom. Vjerujemo da smo u razgovorima koje smo jučer obavili s DVD-om konačno došli do rješenja problema zadovoljavajućeg za sve strane. O njemu ćemo, čim bude pravno provedeno, odmah izvijestiti javnost, poručio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.…. jutarnji.hr

Image and video hosting by TinyPic

19.11.2017. ...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI OVRŠENI ZBOG ZAMP-a: U dvorani mjesnog odbora održavale su se svadbe, a nitko nije plaćao naknadu... Sad vatrogasci više nemaju ni za gorivo
[ # ]

LUKA
Piše: Dušan Miljuš
Image and video hosting by TinyPic
Nakon što je Nova TV objavila prilog o slučaju DVD Luka kod Vrbovca koje je od 6. studenog po rješenju Trgovačkog suda u tečaju zbog neplaćene naknade ZAMP-u za organiziranje izvođenje 'žive glazbe' u Vatrogasnom domu koji ionako nije njihovo vlasništvo, javljaju im se vatrogasci iz cijele Hrvatske, a u cijelu priču bi se mogao uključiti i DORH.
Image and video hosting by TinyPic
- Kao što su i vatrogasci DVD-a Luka pomogali u gašenju požara ljetos u Dalmacji, i nama se iz Dalmacije javljaju kolege vatrogasci, ali dobijam pozive iz svih krajeva Hrvatske i nudi nam se pomoć. Čini se da će se u cijeli slučaj umiješati i državno odvjetništvo kako bi se rasvijetlili imovinsko-pravni odnosi - rekao nam je Slavko Povrlišek, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Vrbovca. A formalno pravno od 6. studenog, društvo koje ima 75 godina tradicije više ne postoji, te se mještani se pitaju što će biti ako dođe do požara.
- Ljudima gori kuća, nama zvoni telefon, mi možemo jednostavno se javiti i reći: "Halo, dobar dan, ovdje DVD Luka u stečaju, nazovite HDS Zamp" - kaže Mijo Mijatović, predsjednik DVD-a Luka.
Image and video hosting by TinyPic
- Ne možemo točiti jer oni više ne postoje jer ja činim kazneno djelo jer ja točim u tuđu imovinu, to jest u ničiju imovinu. Ta njihova vozila su otišla zajedno s DVD-om u stečaj i ja ta vozila više nemam na raspolaganju - kaže Slavko Povrlišek, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Vrbovca. - U principu to znači da mi s ovim vozilima koje imamo tu ne smijemo izaći van na intervenciju jer mi ne postojimo, mi smo društvo u stečaju - kaže Mijatović. Željko Grgoić, zapovjednik DVD-a Luka kaže kako su svoju zastarjelu opremu ove godine trebali obnoviti, ali to nisu uspjeli zbog ovrhe ZAMP-a. - Ovršili su nas za 50.000 kuna, a planirali smo obnoviti dotrajalu opremu. Ipak, bez obzira na naše male plaće, naša vozila će uvijek biti spremna za intervenciju. Mi ne pitamo kome gori, nego gdje gori - kazao je Željko Grgoić, zapovjednik DVD-a Luka.…. jutarnji.hr

Image and video hosting by TinyPic

...07:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SLAVKO TUCAKOVIĆ, GLAVNI VATROGASNI ZAPOVJEDNIK: "Nakon ovako teške sezone, jasno je da trebamo veće kazne"
[ # ]

ZAGREB
Piše: Dušan Miljuš

Intervju glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića u Jutarnjem listu na temu ovogodišnje protupožarne sezone. Tucaković ističe kako je ova godina premašila crne rekorde i po broju požara i opožarenoj površini...

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, na konferenciji “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija”, koju 15. studenoga u zagrebačkoj Laubi organizira Jutarnji list, prezentirat će podatke o ovogodišnjoj požarnoj sezoni.

Iza nas je glavna požarna sezona, neki kažu najteža u povijesti Hrvatske s obzirom na opožarenu površinu i broj šumskih požara. Što su pokazale analize?

- Ovogodišnja protupožarna sezona bit će zapamćena kao jedna od težih od osamostaljenja Republike Hrvatske. Izbijanju požara pogodovali su dugo sušno razdoblje i visoke temperature. Iako sezona još nije službeno gotova, već ruši neslavne rekorde. Prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta, na priobalju je do 6. studenoga zabilježen 4081 požar raslinja i opožareno je rekordnih 86.505 hektara. Desetogodišnji prosjek u razdoblju od 2007. do 2016. godine iznosi 2605,8 požara godišnje na priobalju, dok prosječna izgorjela površina iznosi 19.511,5 hektara. Najviše požara zabilježeno je 2011. godine, njih 3757, a najviše je površine izgorjelo 2012. godine, 41.305 hektara. Zabilježeni su veliki požari na planinama Svilaji, Dinari, Velebitu, Promini i Kamešnici te kod mjesta Srb gdje su gašenje otežavali neprohodan teren i nedostatak protupožarnih putova. Tamo su izgorjele velike površine trave i niskog raslinja, a gašenje je u većini slučajeva bilo moguće samo s naprtnjačama i upotrebom zračnih snaga. Sve te intervencije trajale su dugo, angažirane su velike snaga i na gašenja su utrošena znatna sredstva.

Kako ocjenjujete djelovanje državnih intervencijskih postrojbi? Je li bilo propusta i je li se moglo učiniti više?

- Sukladno Zakonu o vatrogastvu, glavni vatrogasni zapovjednik može narediti svakoj vatrogasnoj postrojbi da sudjeluje u vatrogasnoj intervenciji na teritoriju Republike Hrvatske s određenim brojem vatrogasaca i tehničkom opremom. Pripadnici intervencijskih vatrogasnih postrojbi, pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, javnih vatrogasnih postrojbi, NOS-a, zračne snage, nadležni zapovjednici postrojbi na terenu i županijski vatrogasni zapovjednici svoje su zadaće izvršili sukladno pravilima struke i učinili su zaista sve što je uopće bilo moguće u obrani od požara koji su u ovoj godini po svojim značajkama zaista bili iznadprosječni. Moram zahvaliti svima koji su na bilo koji način sudjelovali u gašenju požara na priobalju, ali i u kontinentalnom dijelu Hrvatske gdje je također bilo puno požara. Velik su teret podnijele i jedinice lokalne i područne samouprave, samim time župani, gradonačelnici, načelnici i stožeri CZ-a, i zato svima njima velika hvala. Posebno zahvaljujem pripadnicima policije, Hrvatske vojske, GS-a OS-a RH, pilotima kanadera i helikoptera te njihovim posadama, njihovim tehničarima, svima koji su uvijek bili spremni pomoći. Ali, velika zahvala i predsjednici RH, Vladi i ministrima na potpori i brizi tijekom sezone i poslije nje. Činjenica da nije bilo stradalih u požarima dovoljno govori o radu na terenu i sinergiji snaga.
Image and video hosting by TinyPic
Koliki je bio doprinos zračnih snaga i treba li što mijenjati u ustroju zapovijedanja vezano za njihovo korištenje tijekom gašenja požara?

- Tijekom tri najopterećenija mjeseca ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage sudjelovale su u gašenju više od 300 požara, a najviše u Šibensko-kninskoj i Splitsko dalmatinskoj županiji. Ukupno su ove godine djelovale 1032 puta, a izbačeno je 34.228 tona vode te izvršen niz brojnih drugih zadaća. Statistički gledano, dosadašnji dio ovogodišnje protupožarne sezone prema broju požara na kojima su djelovale zračne snage ubraja se u iznadprosječne sezone. Za samo poboljšanje treba opremiti zapovjednu sobu u Divuljama sa što više tehnike i prijema informacija s terena kako bi se donijele odluke u što kraćem roku, ali i sam pregled događaja koji se mora realno pratiti. Odluka i komunikacija te obrada informacija trebaju se još skratiti uvođenjem ovlaštenih osoba u zapovjedno mjesto kako bi se odluke donosile odmah. U zapovjedno mjesto treba instalirati i osobu za odnose s javnošću tako da sve informacije o događajima budu dostupne javnosti i medijima radi pravodobnog informiranja.

Je li bilo dovoljno vatrogasaca na terenu tijekom gašenja požara i jesu li na vrijeme dislocirane vatrogasne postrojbe iz unutrašnjosti?

- U ljetnim mjesecima 2017. na priobalju je bilo zaposleno do 1110 sezonskih vatrogasaca i domicilnih profesionalnih vatrogasaca, posebno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Angažiran je 1201 vatrogasac. U akcijama gašenja požara, pretežno sanacije i čuvanja požarišta, bilo je angažirano i 1140 pripadnika namjenski organiziranih snaga MORH-a.
S obzirom na broj i razmjere ovogodišnjih požara, ali i činjenicu da ipak nije bilo direktnih značajnijih šteta (požarom oštećenih stambenih i gospodarskih objekata), ali prije svega ljudskih žrtava, generalno se može zaključiti da je vatrogasaca bilo dovoljno. I vatrogasne snage su odmah prema upućenim zahtjevima angažirane i upućene na zatražene lokacije, a sve sukladno unaprijed dogovorenim i propisanim procedurama, planovima i uputama propisanim Državnim planom angažiranja. Podsjećam na ekstremnost uvjeta u ovoj požarnoj sezoni, ali i na rad vatrogasaca u takvim uvjetima koji je puno puta bio i provođen nadljudskim naporima, zato vatrogastvo zaslužuje još bolji status i opremanje za djelovanje u takvim iscrpljujućim uvjetima.

Kako vidite u budućnosti poziciju DUZS-a i sustav profesionalaca, posebno u svjetlu nove Strategije domovinske sigurnosti i Zakona o domovinskoj sigurnosti?

- Upravo u Strategiji nacionalne sigurnosti govori se o razvoju operativnih snaga Hrvatske vatrogasne zajednice, HGSS-a, Crvenog križa i drugih snaga, a pobliže određenje i uloga će proizaći iz Zakona o domovinskoj sigurnosti. Tako i DUZS treba dobiti novi smjer i ulogu koja uvezuje sve strukture civilnog društva u jedan sustav kada se dogodi katastrofa ili u pripremi za veće događaje te da bude na najvišoj razini sustava domovinske sigurnosti. Hrvatska u svakom trenutku treba vatrogasnu službu objedinjenu u jedinstvenu organizaciju, s jasnim sustavom zapovijedanja i upravljanja. Vatrogastvo je decentralizirana funkcija i upravo njezin razvoj treba posložiti na svim razinama, primjer je Istarska vatrogasna zajednica. Sustav profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca je nedjeljiv i on se treba dopunjavati i izgrađivati. Sustav profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca treba biti jedinstven i upravo Zakonom o domovinskoj sigurnosti na tragu Strategije nacionalne sigurnosti vatrogastvo treba dobiti svoj jasan status i ulogu, a decentraliziranjem obveza i odgovornosti treba pratiti i proces financiranja. Vatrogastvo RH dio je ukupne nacionalne sigurnosti RH. Glavnog vatrogasnog zapovjednika treba imenovati Vlada i treba biti u istoj organizaciji zapovjedne strukture vatrogasaca.

Imate li podatke koliko je opreme uništeno i koliko su veći troškovi zbog ovogodišnjih šumskih požara te izdvaja li se dovoljno za profesionalne vatrogasce?

- Prema pristiglim zahtjevima za refundaciju sredstava za uništenu i oštećenu vatrogasnu tehniku (vatrogasna vozila), opremu i sredstva tijekom provedbe protupožarne sezone, treba refundirati oko 1,7 milijuna kuna za potrebe JVP-a te oko 1,8 milijuna kuna za potrebe DVD-a. Vidimo da su troškovi povećani za oko 3,5 milijuna kuna na državnoj razini, ali tu treba dodati i troškove na lokalnoj razini koji su sigurno veliki jer popravci i priprema moraju biti kratki zato što požari ne biraju vrijeme i mjesto. Novca je uvijek potrebno više i izdvajanje za vatrogastvo nije bacanje novca, nego ulaganje u sigurnost naših građana.
Image and video hosting by TinyPic
Što ćete kao glavni vatrogasni zapovjednik predložiti za plan akcije za 2018. godinu?

- Plan akcije ili priprema Vladina programa za 2018. već je u tijeku, ali nakon raščlambe sezone 2017. izvući će se naučene lekcije i sigurno, sukladno mogućnostima, implementirati u novi Program za protupožarnu sezonu. Prije svega, održat će se niz sastanaka sa županijskim zapovjednicima, sa subjektima provođenja Vladina programa, provesti niz osposobljavanja i uvježbavanja vatrogasaca, putem županijskih vatrogasnih zapovjednika pripremiti planove, ali i tražiti još bolje provođenje preventivnih mjera putem nadležnih inspekcija. Za samo poboljšanje treba opremiti zapovjednu sobu u Divuljama sa što više tehnike i prijema informacija s terena kako bi se odluke donijele u što kraćem roku, ali i sam pregled događaja koji se mora realno pratiti. Baze u Divuljama i Zvekovici treba pojačati dodatnim interventnim vatrogascima, prema potrebi i zahtjevu uvesti nove dislokacije s kontinenta, omogućiti poboljšanje komunikacija te inicirati donošenje novog Zakona o vatrogastvu na temelju nove Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o domovinskoj sigurnosti.

Treba li mijenjati odredbe o kažnjavanju za izazivanje šumskih požara?

- Odredbe o kažnjavanju treba promijeniti u još veće novčane i zatvorske kazne za fizičke osobe i pravne subjekte, ali i za odgovorne osobe u pravnim subjektima koje ne provode mjere zaštite od požara. Posebno ističem preventivne poslove koji proizlaze iz zakona. Najteže treba kazniti one koji namjerno izazivaju požare u Hrvatskoj, bez obzira na to o kome je riječ. Ono što je još potrebno jesu još veći nadzor i kontrola provođenja mjera iz zaštite od požara i obveza iz Vladina programa za protupožarnu sezonu.…. jutarnji.hr

Image and video hosting by TinyPic

14.11.2017. ...10:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ONI BAŠ SVAKO VOZILO MOGU PRETVORITI U VATROGASNO: Tvrtka iz Ozlja znanjem i strojevima u nadogradnji vatrogasnih vozila već se dokazala na tržištu
[ # ]

OZALJ

U gotovo 25 godina tvrtka Flammifer u Ozlju od namjenske proizvodnje u ratnim uvjetima prerasla je u respektabilnu tvrtku sa 60 zaposlenih, vlastitim projektantskim rješenjima, modernim strojevima za obradu metala. Poseban dio njihova proizvodnog programa čini oprema za vatrogastvo, prije svega nadogradnje za zapovjedna, laka navalna vozila, brza vozila, ali i teške cisterne. Zato je tvrtka Flammifer jedan od važnih sudionika konferencije Jutarnjeg lista “Požari u Hrvatskoj, obrana i prevencija” koja će se 15. studenog održati u Laubi.
Image and video hosting by TinyPic
- I ova godina pokazala je da je Hrvatska izložena opasnostima od požara i postoji potreba za obnovom voznog parka i tu vidimo svoju priliku kao hrvatski proizvođač - kaže nam diplomirani inženjer strojarstva Goran Žugec, direktor Flammifera. U halama tvrtke vrijedni radnici upravo dovršavaju vatrogasno vozilo koje će u subotu 11. studenog predati vatrogasnoj zajednici zajednice Pisarovina na MAN-ovu podvozju.

Usluge servisa
Majstori iz Ozlja u stanju su preraditi u vatrogasno vozilo svako podvozje prema željama naručitelja. Dodana vrijednost vatrogasne opreme koju isporučuje hrvatska tvrtka je što kupac dobiva opremu koja zadovoljava sve kriterije kao i oprema iz inozemstva, ali što im ozaljska tvrtka nudi i servisne usluge. Flammifer ima i vlastiti projektni ured gdje se kompjutorski modeliraju nadogradnje vatrogasnih vozila, ali i novi proizvodi iz njihova proizvodnog programa. Flammifer se u nadogradnji vatrogasnih vozila svih namjena već dokazao na tržištu. Svojim znanjem i strojevima u stanju su napraviti sve iz čelika, inoksa i aluminija, a svakom kupcu pristupaju individualno i kreiraju proizvod prema njegovim željama. Agregati, pumpe, spremnici opreme, sve to nadogradit će na podvozje kako bi vatrogasci na intervenciji imali svu potrebnu opremu. Posebno dojmljiv je višenamjenski kontejner za navlakač kakav se radi za potrebe Ureda za hitne intervencije grada Zagreba. Kutije posložene poput Lego kockica, alu kazete za opremu, sve to može se dopremiti u kratkom roku cestom i zrakom u slučaju potrebe. Otišli su u Ozlju i korak dalje pa prepoznali da je vatrogascima koji danima borave na požarištu potrebno osigurati mobilni sanitarni čvor, kupaonicu, kuhinju. I sve to smjestili su u kontejner koji se može dopremiti na požarište.
Image and video hosting by TinyPic
Novi proizvodi
Dok obilazimo pogon, inženjer Žugec ponosno pokazuje nove proizvode iz njihova proizvodnog programa razvijene iz strasti prema stvaranju i kreativnosti u funkciji pomoći spasilačkim službama, gospodarstvu. Jedan od tih proizvoda je i aluminijska brodica za spašavanje. Brodica je opremljena s dvije pramčane ograde koje služe za lakši ulazak osoba, a ima i poprečne klupe za sjedenje. Kako je nastala, Goran Žugec nam pojašnjava: - Analizirajući iskustva iz poplave u Gunji, uvidjeli smo da klasični gumeni čamci nisu najbolji za spašavanje stanovništva u poplavljenim područjima pa smo razmišljali što bi mogli napraviti. S obzirom na to da radimo s aluminijem napravili smo vlastitu konstrukciju čamca za spašavanje - kaže nam direktor Flammifera. Ovo je samo dio “vodnog” programa ozaljske tvrtke jer su projektirali i proizveli čamac-kosilicu namijenjen za čišćenje i održavanje rekreativnih vodenih površina, ribnjaka, jezera, kanala i plovnih putova.…. jutarnji.hr

Image and video hosting by TinyPic

12.11.2017. ...10:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters