VATROGASCI NA KONTINENTU ZAKINUTI:Naknada Istri i Dalmaciji, a istoku Hrvatske ni lipe
[ # ]

SLAVONIJA
Piše: Marija Lešić Omerović

Zakonom o šumama predviđena je naknada za vatrogasnu djelatnost koju Hrvatske šume uredno ispunjavaju i redovito uplaćaju određeni iznos sredstava vatrogasnim zajednicama. Iako bi se vatrogasna djelatnost trebala odnositi na cijelu Hrvatsku, pravo na sredstva HŠ-a imaju samo vatrogasne zajednice s područja krša. Naime, u Zakonu o vatrogastvu, čl. 47 stoji: “Javno poduzeće za gospodarenje šumama i šumskim zemljištem u Republici Hrvatskoj dužno je izdvajati 5 posto od ukupnih sredstava koja su prikupljena od naknade za korištenje opće korisnih funkcija šuma, a uplaćuju ih vatrogasnim zajednicama jedinice lokalne samouprave s područja krša, sukladno površinama pod šumom i šumskim zemljištem.”

Apsurd
Na temelju toga sva sredstva od općekorisnih funkcija šuma u Hrvatskoj primaju samo vatrogasne zajednice u Dalmaciji i Istri. Tajnik Vatrogasne zajednice VSŽ Krešimir Jelić upozorava da su Zakon o šumama i Zakon o vatrogastvu u suprotnosti, na štetu gotovo cijele Hrvatske. Najveći je apsurd, napominje, u tome što se većina sredstava od općekorisnih funkcija šuma prikupi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, čiji vatrogasci od toga ne dobiju ni lipe. - U Vukovarsko-srijemskoj županiji 1. rujna ove godine izbio je veliki požar između Otoka i Spačve, koji je gašen skoro cijeli dan uz pomoć vatrogasaca DVD-a Vrbanja, Nijemci, Soljani, Otok, Strošinci, JVP-a Vinkovci i Vukovar. Izgorjelo je 82 hektara mlade šume. Šteta je višemilijunska! A mi vatrogasci nećemo dobiti nikakvu naknadu za gorivo, popravak kamiona i uništenu opremu. Ako Dalmacija i Istra dobivaju šumsku naknadu za zaštitu šuma, zašto Slavonija ne može? Pravo za zaštitu šuma mora imati cijela Hrvatska - odlučan je Jelić.
Vukovarsko-srijemski vatrogasci sami iz svoje djelatnosti i od svojeg novca financiraju čuvanje šuma, a HŠ ostvaruju prihod od komercijalne djelatnosti.

Ravnomjeran razvoj
Diskriminirajuća je odredba prema kojoj pravo na protupožarnu zaštitu šuma imaju Dalmacija i Istra, a nema Slavonija. Jelić je s tim problemom upoznao i pučku pravobraniteljicu Loru Vidović, koja je početkom rujna boravila u Vukovarsko-srijemskoj županiji i s ciljem analize stanja na terenu razgovarala sa svima onima koji smatraju da su im ugrožena ili prekršena ljudska prava ili da su diskriminirani. Pravobraniteljica je bila zatečena i neugodno iznenađena načinom raspodjele sredstava za protupožarnu zaštitu šuma, a u pripremi je i izvješće za Sabor.

Iz Hrvatskih šuma postoje obećanja o sklapanju pojedinačnih ugovora direktno s vatrogasnim postrojbama, odnosno dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja štite određeno šumsko područje, i to bi rješenje, smatraju slavonski vatrogasci, bilo pravedno. Dobivena sredstva utrošili bi u nabavu opreme kako bi mogli kvalitetno čuvati šumu i u svakom trenutku odgovoriti zadatku. Ali Zakon o vatrogastvu izričito govori da se taj prihod mora uplaćivati vatrogasnim zajednicama Istre i Dalmacije, i upravo je to glavni kamen spoticanja. Vukovarsko-srijemski vatrogasci podsjećaju na to da Ustav RH jasno kaže da je država dužna ravnomjerno razvijati sve svoje krajeve, i da ni jedan zakon ne može biti jači od Ustava.

Inače, vatrogasci u Istri su jako dobro opremljeni, imaju jako dobra vozila i odlično su organizirani, s profesionalnim i stručnim vodstvom. Na visokoj su europskoj razini i primjer su vatrogastva u Hrvatskoj. Dalmacija je za koju stepenicu niže, a Slavonija za njom osjetno zaostaje, dok se s Istrom uopće ne može ni mjeriti.…. glas slavonije

Image and video hosting by TinyPic

07.10.2017. ...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters