VATROGASNI ZAPOVJEDNIK ŽELJKO ŠOŠA OTKRIO ANDRIJI JARKU ŠTO BI BILA NAJVEĆA NAGRADA VATROGASCIMA
[ # ]

ZADAR

Iza nas je jedna od najgorih požarnih sezona u povijesti. Diljem Dalmacije pratili smo katastrofalne požare, ali i nadljudsku borbu vatrogasaca s vatrenom stihijom. Država je zbog toga odlučila uplatiti 7,6 milijuna kuna Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. S jednog požarišta u okolici Zadra za Dnevnik Nove TV javio se reporter Andrija Jarak sa svojim gostom, glavnim vatrogasnim zapovjednikom Zadarske županije Željkom Šošom.

G. Šoša, tko odlučuje o kriterijima tko će dobiti novac i koja će biti namjena tog novca?
"Još kriteriji nisu gotovi, odlučit će unutar Hrvatske vatrogasne zajednice županijski zapovjednici. Kriteriji nisu definirani međutim, moj prijedlog će biti da to ide za nabavku opreme, posebno zaštitne opreme vatrogasaca koja je uništena tijekom požara. A isto tako bit će to velika pomoć siromašnim općinama čiji su vatrogasci gasili po čitavoj županiji i po čitavoj Hrvatskoj".

I upravo tim siromašnim općinama je najveći problem jer su neke od njih izgubile cisternu, neke skupocjena vatrogasna crijeva... Hoće li ovo biti dovoljno novca, hoće li se uspjeti nadoknaditi ta šteta?
"Novca nikad dovoljno, ali to će biti jedan poticaj. Ja se u ime svih vatrogasaca zahvaljujem Vladi RH, na čelu s premijerom Plenkovićem, koji su nagradili vatrogasce za njihov rad. Sigurno će im pomoći ovih 7,6 milijuna kuna".

Neke susjedne zemlje, koje su isto imale ovako velike požare, su nagradile vatrogasce dodatno s financijskim sredstvima. Postoji li mogućnost da i naši vatrogasci dobiju tako nešto? Jeste li razgovarali o tome?
"Premijeru je to bila želja, međutim mi u vatrogasnoj zajednici smo se složili da je previše ljudi bilo na terenu da bi se svi mogli nagraditi jednokratno, a da će im najveća nagrada biti ako dobiju zaštitnu opremu koja će sigurno pomoći pri njihovoj sigurnosti u radu". Prije dva tjedna smo okruženi vatrom razgovarali o ustroju, je li vrijeme da vatrogasci budu pod jednom kapom, pod jednim zapovjedništvom.

Jeste li danas razgovarali o tome s premijerom i hoće li se to dogoditi?
"Ja se nadam da će se dogoditi. Mi smo o tome razgovarali i zahtijevali da vatrogasci imaju jednu kuću, Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, malo redefinirano, preuređeno... Na čelu koje bi bio glavni vatrogasni zapovjednik i hijerarhijski bi svi zapovjednici ispod njega bili odgovorne osobe u vatrogastvu i oni bi bili ti koji bi odlučivali o svemu".

Jeste li radili analizu ovogodišnje katastrofalne požarne sezone koja je najgora otkad je slobodne Hrvatske?
"Pa i duže. Ja sam više od 40 godina profesionalni vatrogasac i ova je daleko najgora. Nismo još radili, malo smo između sebe analizirali, ali sezona još traje. Jučer su prve kiše pale na prostoru zadarske županije tako da nismo imali vremena. Ali ćemo sigurno u skoro vrijeme napraviti analizu i povući neke pouke iz toga".

Znači, dogodine ne očekujemo ovakvu katastrofu?
"Pa teško je vjerovati. Nismo mi jedini čimbenik u svemu tome, ali nadam se da će se sigurno popraviti stanje kako u vatrogastvu, tako i u svim drugim segmentima koji su vzani uz vatrogastvo".

Čestitke na svemu onome što ste Vi i Vaši ljudi, ali posebice dobrovoljni vatrogasci. Njih uvijek nekako gurnemo sa strane, ali njihov je doprinos velik.
"Apsolutno velik. Mi u Zadru smo jednako radili i profesionalci i dobrovoljci, rame uz rame. I hvala svima i u Zadarskoj županiji, a kao zamjenik načelnika HVZ-a čestitam svima diljem Hrvatske".…. dnevnik.hr

Image and video hosting by TinyPic

05.09.2017. ...17:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters