3654 DANA BEZ ISTINE
[ # ]



Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

30.08.2017. ...00:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

INICIJATIVA ZVONIMIRA RADOŠA: Kupimo novu opremu zadarskim i šibenskim vatrogascima!
[ # ]

LIŠANE OSTROVIČKE

Zvonimir Radaš, pokretač stanice "Vatrogasci - Oni su naši heroji", pokrenuo je akciju prikupljanja novčanih donacija kako bi se osigurala sredstva za kupnju opreme dragovoljnim vatrogasnim društvima na području Zadarske i Šibensko-kninske županije. - Potaknut sadašnjom situacijom uzrokovanom silnim požarima imam neizmjernu želju kao bivši vatrogasac pomoći mojim kolegama u nevolji, koji su svojim djelima bili izloženi neizmjerno velikoj opasnosti. Zadarska i Šibensko-kninska županija bile su najviše pogođene požarima u zadnjih 15-ak dana, a nastala situacija uzrokovala je veliku štetu na opremi, s kojom se i inače oskudijeva, obrazložio je Radaš.

Donacije se mogu uplatiti na račun DVD Lišane Ostrovičke. Pri uplati potrebno je navesti u opis plaćanja - DONACIJA. Žiro račun: HR3024070001100088250, model: 99, opis plaćanja: donacija za opremu. Akcija će trajati mjesec dana, prikupljanje biti potpuno transparentno, te će se svaki sedmi dan objavljivati stanje donacija. - Pozivam sve Vas da se odreknete iznosa jedne kave ili kutije cigareta kako biste pomogli našim Herojima, koji su bili uz sve nas kad nam je bilo potrebno, zaključio je Radaš i pozvao banke da se odreknu transakcijske provizije prilikom uplata donacija.…. 057 info

Image and video hosting by TinyPic

29.08.2017. ...18:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAGREBAČKI KOMTEH DONIRAO MOTOROLE DALMATINSKIM DVD-ovima: Zainteresiranih puno više nego dostupnih uređaja!
[ # ]

ZAGREB

Dvadeset profesionalnih Motorola radio stanica poklanja se najpotrebitijim DVD-ovima u Dalmaciji, napisala je Facebook stranica “Vatrogasci – Oni su naši heroji”. Motorole su donacija tvrtke Komteh iz Zagreba, a iako su rabljene, sve su ispravne, testirane i programirane. Komteh se isto tako ponudio kompletirati Motorole koje bi donirali druge tvrtke ili državna tijela, a zainteresirani im se mogu javiti na e-mail radio@komteh.hr ili tel. 01/3091026.

Ova najnovija objava popularne stranice “Vatrogasci – Oni su naši heroji” naišla je na veliki odaziv DVD-ova, što je najbolje sažeo sam Komteh iz kojega pišu sljedeće: – Dragi Vatrogasci! Drago nam je što se javljate u tolikom broju, a ujedno i žao, to samo pokazuje loše stanje u vatrogastvu i cijeloj državi, nadamo se da ćemo moći pomoći onima kojima je to stvarno najpotrebnije, a svakako će se naći i pokoja stanica za par DVD-a koji nisu s područja Dalmacije, a svake godine ostavljaju srce gaseći požare dolje!

S područja naše županije javili su se vatrogasci iz Lišana, Novigrada, Biograda, Pakoštana, Galovca i od drugdje, a neke priče su stvarno teške. Primjerice, jedna Motorola iz Lišana Ostrovičkih teško je nastradala u požaru, dok su se iz DVD-a Krapina požalili da je njihova ukradena u Kistanjama prilikom gašenja požara. Može li sustav funkcionirati bez vitalne opreme? Ako imate starih, pa i neispravnih Motorola, ponudite ih onima koji će znati iste iskoristiti za dobru svrhu.…. antena zadar

Image and video hosting by TinyPic

...17:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U VODICAMA ODRŽAN MIMOHOD ZA KORNATSKE ŽRTVE
[ # ]

VODICE

U znak sjećanja na kornatsku tragediju u Vodicama je večeras održan mimohod sjećanja 'Nikad nećemo prestati tražiti istinu, to dugujemo vašim majkama', kojeg je organizirao DVD Vodice, a nakon paljenja svijeća, intoniranja hrvatske himne i minute šutnje u sjećanje na heroje iz Tisnog, Vodica i Šibenika koji su u požaru na otoku Kornatu 2007. izgubili živote, jedan od vatrogasaca u ime svojih kolega pročitao je dirljivo pismo upućeno svojim stradalim kolegama.
Image and video hosting by TinyPic
"Nikad nećemo prestati tražiti istinu"
"Prije deset godina ste žurno napustili stacionare. Ispratili smo vas bez puno riječi, uz pokoji osmijeh i neizbježne riječi 'čuvajte se'. U deset godina se rađaju ljubavi, osnivaju se obitelji i rađaju se djeca koja odrastaju, a mi se mijenjamo. Tko je onda mogao zamisliti da ništa od toga nećete doživjeti. Ostali ste zarobljeni u najljepšem vremenu vašeg života i grubo otrgnuti iz naših zagrljaja. Zajednička budućnost koju smo sanjali je nestala. Ne volimo kad vas netko spominje kao uspomene, zaboli nas jer za nas nikada nećete biti uspomene. Uspomene blijede, a vi ste tako prisutni i živi. Kako vas opisati mladićima koji vas nisu upoznali? Sve je tako bijedno u usporedbi s onim što vi jeste. Dajemo vam obećanje da nikada nećemo prestati tražiti istinu i odgovore na pitanja koja nas muče deset godina. To dugujemo i vašim majkama, očevima i, na kraju, to dugujemo i sebi. Do idućeg susreta, nek vam san bude lak“, poručio je u ime svih vatrogasaca jedan od članova Županijske vatrogasne zajednice.

Položeni vijenci
Mimohod se nastavio do vodičkog groblja gdje su položeni vijenci, a u 19 sati počinje memorijalni malonogometni turnir na vodičkoj rivi. Danas je vrhunac humanitarne akcije 'Srce Kornatsko' u sklopu koje su se u cijeloj Hrvatskoj u 21 sat u zrak trebali pustiti lampioni, ali kako smo ranije već pisali, svi Hrvatski gradovi su odustali nakon upozorenja zagrebačkih vatrogasaca, a još nije sigurno hoće li se lampioni pustiti u Vodicama.…. index.hr

Image and video hosting by TinyPic

28.08.2017. ...17:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SRCE KORNATSKO U NEDJELJU ĆE UJEDINITI HRVATSKU
[ # ]

VODICE

Projekt Srce Kornatsko kojom će se obilježiti deseta obljetnica Kornatske tragedije kulminirat će u nedjelju, 27. kolovoza kada će se puštanjem balona i lampiona, simbolički ujediniti Hrvatsku u odavanju počasti vatrogascima stradalima na otoku Kornat, javlja Radio Dalmacija. U Vodicama će se u nedjelju Kornatska tragedije obilježiti sljedećim manifestacijama:

10:00h – Vodice, riva – doček biciklista memorijalnog maratona Zagreb – Vodice (80 biciklista)
17:00h – posljednji Mimohod sjećanja DVD-a Vodice, dolaze vatrogasci iz čitave države i svih susjednih zemalja.
19:00h – memorijalni malonogometni turnir, vodička riva Futsal Dinamo, MNK Vrgorac, MNK Crnica, MNK Heroji 2007, zvijezde(Pletikosa, Šimić, Stanić, Vlaović , Pralija, Đolonga…)
Image and video hosting by TinyPic
PROJEKT SRCE KORNATSKO
27.08.2017. – Puštanje balona i lampiona sjećanja, gdje će se Hrvatska simbolički ujediniti u odavanju počasti kornatskim herojima. Puštanje će biti u sljedećim gradovima:

Zagreb – Zrinjevac – u 21:00h
Dubrovnik – Stari grad u 21:00
Split – Splitska riva u 19:11
Vodice – Vodička riva u 21:00
Zadar – Forum u 21:00
Rijeka – Lukobran u 21:00
Nova Gradiška – Trg kralja Tomislava u 21:00

Srce Kornatsko je humanitarna akcija u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice, Malonogometnog kluba Heroji 2007. i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije kojom se želi na dostojanstven način obilježiti 10. godišnjica kornatske tragedije.

Vrhunac akcije bit će 27. kolovoza 2017. kada će u nekoliko hrvatskih gradova biti pušteni lampioni i baloni u znak sjećanja na vatrogasce stradale na otoku Kornatu. Sredstva koja se prikupe donacijama za balone i lampione namijenjena su provođenju rehabilitacije djece liječene od malignih bolesti, u organizaciji udruge Krijesnica, podsjeća Radio Dalmacija.

Obzirom da se rehabilitacija djece oboljele od malignih bolesti u Hrvatskoj ne provodi na sustavnoj razini, rehabilitacijski programi udruge Krijesnica imaju veliko značenje za male heroje koji su dobili bitku s malignom bolešću. Cilj rehabilitacijskih programa udruge Krijesnica je omogućiti djeci da uspješno integriraju iskustvo liječenja u svoju svakodnevicu te im osigurati vrijeme opuštanja, smijeha i zabave u okolini koja ih prihvaća i razumije. Nakon iskustva liječenja, tijekom kojeg su djeca često zakinuta za sudjelovanjem u vršnjačkim aktivnostima, važno je djeci omogućiti sudjelovanje u raznim svakodnevnim, a za njih izazovnim aktivnostima i time ih osnažiti i ohrabriti za suočavanje s preprekama koje pred njih postavlja povratak u matičnu sredinu.…. cro-portal

Image and video hosting by TinyPic

26.08.2017. ...15:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠTO JEDU VATROGASCI: Mesni narezak mi izlazi na nos, a ručak i večera su kad dođu ministri i novinari
[ # ]

ZADAR

Šime Ševerdija, dobrovoljni vatrogasac iz Zatona, inače student, odgovorio je predsjedniku Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, Zoranu Smoliću, koji je dao izjavu kako se vatrogasci bolje hrane na poslu nego kod kuće.

Smolić se oglasio nakon što je otkriveno kako vatrogascima daju pakete s hranom kojima je istekao rok, u ovom primjeru s 12. mjesecom 2014. godine. “Jučer su jeli pečenu prasetinu i piletinu s grila, valjda ni kući nije bolji ručak”, komentirao je Smolić. Sada mu je Ševerdija na Facebooku napisao:

“Poštovani predsjedniče Vatrogasne zajednice Šibensko – kninske županije, gospodine Zorane Smoliću, ovim Vam putem želim reći da je Vaša izjava tužna i sramotna.
Objasnite mi molim Vas tko to radi doručak, ručak, užinu i večeru za nas vatrogasce koji smo danonoćno na terenu? Gdje je jučer bio ručak kad je gorilo u zaleđu Vodica (predio Leć) i kad smo moji kolege i ja proveli gotovo 9 sati na terenu? Koliko se spremilo obroka za 120 intervencija koje je upisala moja interventna grupa (nisu svih 120 bili preko 6 sati, ali ih je bilo sigurno 50 takvih). Doručak, ručak, užina i večera su se djelili SAMO u ovim egzodusima, odnosno u ovim požarima na koje su dolazili ministri, vojska, novinari. To je svega 2-3 % ukupnih intervencija. Može Vas sram biti govoriti kako je bolja hrana na požaru nego u našim kućama jer mi Gavrilovićev mesni narezak izlazi na nos. A za dobiti i takav obrok moramo provesti i do 8 – 10 sati, te prijeći više kilometara sa 25 kilograma na leđima.Tako čađavi i umorni, nerjetko i gladni, po dolasku kući moramo čitati ove Vaše izjave, koje ste Vi ničim izazvani dali u novine.Gospodine Smoliću, ne poznajem Vas, ali Vas zbog položaja u društvu cijenim i poštujem. Očekujem od Vas da i Vi cijenite nas, male ljude, koji za 3600 kuna (koji nam ovaj mjesec kasne već 13. dan) riskiraju svoje živote. Posljednje što nam treba su takve izjave.

P.S. Vidio sam Vas nekoliko puta i to samo na godišnjoj skupštini DVD – a koja se održava u siječnju. Bilo bi lijepo kad bi nas posjetili i u ovim napornim danima. Možete i praznih ruku. Na kavu.
Lijepi pozdrav.

Šime Ševerdija, dobrovoljni vatrogasac DVD-a Zaton, redovni student”…. total info

Image and video hosting by TinyPic

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U TRENKOVOJ VATROGASCI USPJELI S OLDTIMERIMA NAPRAVITI VODOSKOKE
[ # ]

VARAŽDIN

Stare vatrogasne zaprežne i motorne šprice koje su i nakon više od 100 godina upotrebljive, najbolje govore o vatrogasnoj tradiciji varaždinskog kraja, a u to su se u subotu uvjerili i špancireri koji su navratili u Trenkovu ulicu.
Image and video hosting by TinyPic
Naime, za sve znatiželjnike Muzej hrvatskog vatrogastva organizirao je demonstraciju upotrebe motorne šprice iz 30-tih godina prošlog stoljeća. Ovaj vrijedan agregat – oldtimer, u Varaždin su dopremili članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Strmca. U bazi JVP grada Varaždina našli su se i njihovi prijatelji iz DVD-a Nova Ves koji su poznati po organizaciji vatrogasnih natjecanja kojima dominiraju brentače i šprice kakve su u 19. i početkom 20. stoljeća koristili njihovi prethodnici. - Naše Društvo obnovilo je vatrogasnu špricu iz 1870. godine i gdje god je dovezemo uvijek izaziva znatiželju. Danas smo je cijevima spojili s motornim agregatom i sve je spremno za probni rad – uvjeravao nas je Stjepan Jovan, tajnik DVD-a. No, vatrogasci su ipak morali pokazati da su i vrsni serviseri svoje opreme jer svi “dihtungi“ baš nisu idealno prianjali na spojevima tlačnih cijevi. Zbog toga su u dvorištu JVP-a nastali mali vodoskoci, ali dobre zabave nije nedostajalo ni publici ni vatrogascima.…. regionalni

Image and video hosting by TinyPic

...12:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JE LI POŽAR KOD ZADRA PODMETNUT? Šef vatrogasaca: "Našli smo sumnjive ampule s papirićima"
[ # ]

ZADAR

Nekoliko požara praktički istodobno buknulo je na zadarskom području. Požari nisu rijetkost u ovo doba godine, a njihovo širenje posljednjih dana pospješuje i bura koja puše prilično velikom snagom. No, vatrogasci sumnjaju da bi ovi požari mogli biti podmetnuti.Naime, tijekom gašenja požara u Turnju, vatrogasci su pronašli neobične ampule koje izazivaju sumnju. "Našli smo jedan primjerak staklene ampule u kojoj je nekakav papirić, i nekakav kao fosforni nastavak. Dali smo to u policijsku u Biograd, tako da će vjerojatno istraga pokazati o čemu se radi", izjavio je za HRT Darko Banić, zapovjednik JVP-a Biograd.

Željko Šoša, zapovjednik JVP Zadar u razgovoru za Hinu rekao je kako nije još vidio nikakve ampule. Ali to je bilo prije nekoliko sati. "Ne mogu vam ništa reći o tome jer nisam vidio navodne ampule, nemam nikakvih saznanja o njima". Sličan odgovor dobiven je i u Policijskoj upravi zadarskoj, gdje je zamjenica glasnogovornika Nikolina Bačić kazala kako policija ne može potvrditi postojanje i pronalazak ampula. "Nismo dobili nikakvu dojavu, nitko nam se još od vatrogasaca nije obratio", dodala je. Šoša je napomenuo da je u nedjelju navečer između 20 i 22 sata izbilo 10 do 15 požara na benkovačkom području, pa ljudi opravdano sumnjaju u podmetanje. "Imamo dosta vojske, dolaze kolege iz drugih županija, štitit ćemo ljude, ali ovdje je još uvijek situacija daleko od lokaliziranja požara", rekao je Šoša.…. index.hr

Image and video hosting by TinyPic

21.08.2017. ...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI IZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE GASE KOD BENKOVCA
[ # ]

IVANIĆ-GRAD

U akciju gašenja desetak požara na području Benkovca, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije uputila je u subotu temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH na izvanrednu dislokaciju 14 vatrogasaca. Osim pomoći u ljudstvu, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije poslala je i 5 vozila od čega su 2 prijeko potrebne autocisterne. Vatrogasci iz Vatrogasne postrojbe Ivanić-Grada, Vatrogasnih zajednica općina Kloštar Ivanić i Križ te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivanić-Grad aktivno gase požare na terenu i po potrebi će biti premješteni na druge lokacije. Iako bura otežava gašenje, većina požara je lokalizirana i pod kontrolom.…. zagrebačka županija

Image and video hosting by TinyPic

...15:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SEKUNDE DO KATASTROFE: Ulili gorivo u krivu rupu
[ # ]

ŠIBENIK

Vatrogasci su opetovano upozoravali građane, ali i novinarske ekipe da se odmaknu jer je i najmanji žar cigarete mogao zapaliti cijeli brod

Oko 130 litara benzina utankali su mađarski turisti u otvor za štap na gliseru koji su unajmili jučer, pa se pritom gorivo razlilo po cijelom brodu, a vlasnici su, vidjevši da je gliser zapaljiva tempirana bomba, odmah pozvali vatrogasce koji su u kratkom roku stigli u Mandalinu i ispumpali benzin, piše Šibenski portal. Mađarska obitelj je, naime, jučer ujutro iznajmila gliser u Mandalini te su cijeli dan proveli na moru po otocima. Potrošili su 130 litara goriva i toliko su, kakvo je pravilo, trebali uliti. Tu nije bilo problema i Mađari su to napravili. No, ulili su benzin u krivi otvor.

"Kad smo vidjeli što su napravili, nismo mogli vjerovati. Još su sjedili na tom brodu. Cijela obitelj, muž, žena i dvoje djece. Kažem vam, to su bile sekunde do katastrofe. Gliser je bio tempirana bomba. Nismo imali ništa drugo napraviti nego nazvati 112 i da nam pomognu jer ovo je jako opasna situacija", rekla je za Šibenski portal vlasnica broda koja je htjela ostati anonimna. Vatrogasci su opetovano upozoravali građane, ali i novinarske ekipe da se odmaknu jer je i najmanji žar cigarete mogao zapaliti cijeli brod. Gorivo se nije izlilo u more, a vatrogasci su naposljetku ‘ispajali’ gliser.…. vijesti.rtl

Image and video hosting by TinyPic

20.08.2017. ...14:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI IZ RIJEKE, OPATIJE I KRKA GASE POŽAR NA PROMINI
[ # ]

PROMINA

Image and video hosting by TinyPic
U gašenju velikoga požara na Promini u Šibensko-kninskoj županiji već treći dan sudjeluju i vatrogasci iz Primorsko-goranske županije, doznajemo od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Mladena Šćulca. Još u petak je iz Rijeke, Opatije i Krka prema šibenskome zaleđu krenulo 17 profesionalnih vatrogasaca s pet vozila: dvije autocisterne, dva šumska vozila i kombijem za prijevoz ljudi. Uz kolege iz unutrašnjosti Hrvatske šibensko-kninskim vatrogascima pomažu u obuzdavanju vatrene stihije na Promini, gdje gori već četiri dana. Proteklih dana bilo je požara otvorenoga prostora i u našem kraju. Svi su brzo stavljeni pod nadzor i ugašeni jer su na teren poslane jake vatrogasne snage. Noćašnja kiša natopila je zemlju i raslinje, ali primorsko-goranski županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac građane svejedno poziva na oprez i podsjeća da je loženje vatre na otvorenom strogo zabranjeno.…. radio hrt

Image and video hosting by TinyPic

...13:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANO MEMORIJALNO VATROGASNO NATJECANJE FIRE COMBAT "SRCE KORNATSKO"
[ # ]

VODICE

U sklopu obilježavanja 10. obljetnice Kornatske tragedije, DVD Vodice, JVP Vodice i Vatrogasna zajednica Šibensko kninske županije organizirali su danas popodne memorijalno vatrogasno natjecanje FIRE COMBAT "SRCE KORNATSKO" koje se održalo ispred stare škole na rivi gdje je napravljen poligon na kojem su se vatrogasci ogledali u tečnosti, spretnosti i brzini. - Natjecateljsku ekipu činili su dva člana koji zajedno savladavaju sve prepreke uz mjerenje vremena, a na ovom prvom natjecanju sudjelovalo je 23 ekipe iz Hrvatske i Slovenije – rekao nam je Ante Sladoljev, predsjednik DVD-a Vodice koji se ovim putem zahvalio članovima DVD i JVP Vodice koji su uvelike pomogli u realizaciji ovog natjecanja.

- Posebnu zahvalu upućujem vatrogascu Karmelu Mrši koji je napravio ovaj poligon, a zahvaljujemo se i Gradskom parkingu, Gradu Vodicama i TZ Vodice na pomoći i podršci, tvrtki Ergotehnika i Vatropromet na donacijama u opremi te udruzi Daj 5 od srca i Ribarskoj zadruzi Adria iz Tribunja. Ove godine se održava zadnji Mimohod sjećanja, a namjera nam je da se umjesto Mimohoda svake godine u kolovozu održava vatrogasno natjecanje Fire Combat – zaključio je Ante Sladoljev.

Mi možemo biti ponosni na našeg člana Borisa Nađenovića koji nastupa u “C” kategoriji (+40) zajedno sa kolegom Zdravkom Grošanićem iz DVD-a Komin.Ovog puta je bolja bila ekipa iz Slovenije tako da su Boris i Zdravko osvojili drugo mjesto. Čestitka Borisu i Zdravku…….…. info vodice

Image and video hosting by TinyPic

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAGREBAČKI VATROGASCI POMAŽU DRNIŠU
[ # ]

ZAGREB

Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i Vatrogasna zajednica Grada Zagreba uputit će u subotu poslijepodne 22 vatrogasca sa šest vozila u Drniš, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i Vatrogasna zajednica Grada Zagreba uputit će u petak poslijepodne 22 vatrogasca sa šest vozila u Drniš, izvijestio je Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Budući da su najavljeni nepovoljni meteorološki uvjeti na području Drniša i okolice gdje je u ovom trenutku stanje na požarištu ozbiljno, tom izvanrednom dislokacijom nastoji se pomoći lokalnim vatrogascima pred najavljenu buru kao i izbjeći eventualno širenje požara. Odlazak zagrebačkih vatrogasnih snaga predviđen je za 18 sati.
…. nacional.hr

Image and video hosting by TinyPic

19.08.2017. ...14:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZLATKU ORSAGU URUČENA MEDALJA NA VATROGASNOJ OLIMPIJADI
[ # ]

VILLACH

Nedavno je održano 16. međunarodno natjecanje vatrogasaca i 21. međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži CTIF-a u Austrijskom gradu Villachu.

Nažalost ove godine bez međimurskih predstavnika, ali zato su na istoj bili međimurski vatrogasci i to Zlatko Orsag kao ”Competitor support” i Mladen Kanižaj, kao vatrogasni sudac na stazi za seniorske ekipe 3/1A. U jednom od najuglednijih vatrogasnih natjecanja CTIF-a na kojem hrvatski vatrogasci sudjeluju od 1961. godine iznimnu čast je imao Zlatko Orsag, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Njemu je ovo bila 11 vatrogasna Olimpijada na kojoj je bio jedan od sudaca delegirani ispred Hrvatske vatrogasne zajednice.

Sve je počelo davne 1993. godine u Berlinu, a nakon 24 godine Zlatku je na svečanosti u kongresnom centru u Villachu 15. srpnja 2017. uručena medalja za međunarodnu suradnju i službena značka CTIF 2017. Bila je to večer ponosa hrvatskog i međimurskog vatrogastva, jer primiti ovakvo priznanje na takvom natjecanju jest nešto što se ne dobiva svaki dan, rijetki su primili takvo priznanje, a u Međimurju on je zaista prvi kojemu je uručeno nešto čime se on, ali i svi međimurski vatrogasci mogu ponositi i dičiti. Zlatko koji je počeo od malih nogu kao vatrogasac vjerojatno je ovo primio sa suzom u oku i ponosom na duši što je postigao kao vatrogasac, ali i čovjek sa dobrovoljnim i humanim radom.…. mnovine.hr

Image and video hosting by TinyPic

...13:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVOSADSKI VATROGASCI KONAČNO DOBIVAJU POJAČANJE
[ # ]

NOVI SAD

Novi Sad će uskoro dobiti 16 novih vatrogasaca, čime će se ukupan broj vatrogasaca u gradu povećati na više od stotinu posle dosta godina čekanja. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova je raspisalo natječaj za obuku 100 vatrogasaca za cijelu Srbiju, pri čemu je predviđeno da 16 bude raspoređeno u Novom Sadu, najviše od svih gradova u Srbiji na natječaju. Kandidati se prijavljuju u najbližim policijskim postajama..

Podsjetimo da Novi Sad već godinama kuburi sa manjkom vatrogasaca i na spisku ih ima oko 90, pri čemu je broj na nivou koji je bio početkom devedesetih, kada je grad po broju stanovnika bio skoro duplo manji. Prema procjenama, u Novom Sadu bi trebalo biti oko 400 vatrogasaca, a ranije se pominjalo da je neophodno da se primi bar pesedesetak vatrogasaca. Manjak je toliko primjetan da uvijek postoji opasnost da u slučaju dva velika požara, ne bi bilo dovoljno ljudi za izlazak na obje intervencije. Naime, trenutno u smjeni u novosadskoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici radi do 20 ljudi, tako da 16 novih vatrogasaca znači prijem cijele jedne smjene. Novosadski vatrogasci imaju 27 vozila, od toga 16 vatrogasnih kamiona, a prošle godine su imali 2.160 intervencija, odnosno u prosjeku oko 40 tjedno. Ipak, broj dnevnih intervencija varira, pa ljeti kada ima više požara, bude više od 10 intervencija.…. ns hronika

Image and video hosting by TinyPic

12.08.2017. ...22:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BUKTINJA NA DINARI KONAČNO UGAŠEN POŽAR KOJI JE 20 DANA GUTAO SVE PRED SOBOM: Vatrogasci su davali sve od sebe, ali je onda stigla pomoć s neba!
[ # ]

DINARA

Višesatna kiša u subotu ugasila je više požara na Dinari s bosanskohercegovačke strane od kojih je jedan nezaustavljivo gutao sve pred sobom čak 20 dana. "Kiša je padala najmanje sat vremena, a na nekim mjestima i do tri sata i naša je procjena da su požari uglavnom ugašeni, no naše ekipe i dalje su na terenu i skupa s radnicima šumarije nadziru i za slučaj potrebe će djelovati na terenima na kojima im bude dostupno", izvijestili su iz uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije.
Image and video hosting by TinyPic
Požar na planini Dinari s bosanskohercegovačke strane dosegnuo je 20 kilometara dužine s kojim su se čak 20 dana, od 22. srpnja borili gasitelji. No, s obzirom da su imali na raspolaganju samo jedan helikopter te da se radi o teško pristupačnom području, vatrena stihija je gutala sve pred sobom. Uz Dinaru zadnjih dana požari su gorjeli i na planinama Staretini i Šatoru.…. jutarnji.hr

Image and video hosting by TinyPic

...20:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRIPREME ZA 90.ROĐENDAN DVD – A BELEC: Uređivanje vrta pored crkve Majke Božje Snježne
[ # ]

BELEC

Hvalevrijedna je inicijativa DVD - a da uloži u materijal da se nešto korisno i trajno uredi na prostoru ispred crkve, jer on se koristi za razne manifestacije, ističe gradonačelnica

Ova godina slavljenička je za dva zlatarska dobrovoljna vatrogasna društva. DVD Belec proslavit će 90. obljetnicu, a DVD Zlatar slavi 140. godina postojanja, pa je gradonačelnica Zlatara donijela odluku da im se, uz redovna sredstva koja društva dobivaju, dodijeli još po 10 tisuća kuna pomoći za proslave.

Radno ljeto
Prvi će slaviti Belčani, 6. kolovoza, a za proslavu u Belcu već traju velike pripreme, jer članovi društva žele uoči jubileja urediti okoliš kod Vatrogasnog doma odnosno vrt do crkve Majke Božje Snježne u kojem će biti postavljen veliki šator. – Porušili smo dotrajalo drveće i popravit ćemo odnosno urediti ogradu oko vrta, koja, kako traži Konzervatorski zavod, mora biti drvena. Ograda će dobiti i novu kapiju, zasadit će se cvijeće, uredit ćemo postojeću pozornicu, srediti fasadu, podlogu, samo ne smijemo betonirati, također prema uputama konzervatora, pa ćemo pronaći neki drugi način. Nećemo sve stići do proslave, pa će ostatak radova biti obavljen tijekom ljeta – ispričao nam je zapovjednik DVD – a Belec Zvonko Škof, koji je dodao da je DVD poslao i niz zamolbi i upita za donacije i pomoći jer bi htjeli nabaviti navalno vozilo, s obzirom da je navalni kamion iz 1970. već dotrajao.

Belčani se rado odazivaju akcijama
Dopredsjednica društva Višnja Škof dodala je da se u budućnosti prostor vrta planira natkriti nadstrešnicom, u kombinaciji drva i crijepa, prema preporuci Konzervatorskog zavoda. – S desne bi strane bio zasađen drvored čempresa, u kutovima vrta kesteni, zasadili bismo cvijeće, postavili ukrasni kamen, adekvatno osvjetljenje, zadržali bismo prirodni ambijent i dobili krasan prostor pored naše crkve – rekla je Višnja Škof. – Belčani su specifični ljudi, rado se odazivaju radnim akcijama, radove većinom obave sami. Hvalevrijedna je njihova inicijativa da ulože u materijal da se nešto korisno i trajno uredi na ovom prostoru ispred crkve, jer on se koristi za razne manifestacije, ne samo za potrebe DVD – a. Ovaj se prostor može koristiti u turističke svrhe, a s uređenim parkom pored ovo bi mogla biti jedna krasna cjelina, uz najljepšu baroknu crkvu u Hrvatskoj, neki kažu i Europi – dodala je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.

Proslava 90. rođendana
DVD Belec 90. obljetnicu proslavit će 5. i 6. kolovoza, u sklopu blagdana Majke Božje Snježne, zaštitnice župe Belec i KZŽ. Na prostoru vrta bit će postavljen šator kroz par dana, a zabava neće nedostajati uz bogatu ugostiteljsku ponudu, Ansambl Zagorje i Laganini bend. U subotu će nastupiti Belečke mažoretkinje s gošćama, a sama proslava bit će u nedjelju 6. kolovoza, kada će se u 10 sati održati svečana sjednica DVD – a Belec s podjelom priznanja i zahvalnica, a uslijedit će vatrogasni ešalon, misa i svečani ručak u sali Vatrogasnog doma.…. zagorje.com

Image and video hosting by TinyPic

03.08.2017. ...10:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UHITILI PIROMANA IZ BiH: Htio je izazvati požar na brdu Marjan
[ # ]

SPLIT

Djelatnici Park-šume primijetili su ga dok je slagao novu hrpu drva i pozvali su policiju koja je već bila na poprištu prve vatre. Ključnu ulogu u svemu su, dakle, imali djelatnici Park-šume...

Zahvaljujući budnosti djelatnika Javne ustanove Park-šuma Marjan i brzoj reakciji vatrogasaca, zadnjeg dana srpnja u ranim jutarnjim satima spriječen je požar na Marjanu kod crkve Gospe od Betlema. Požar je bio namjerno izazvan, a zna se i tko ga je pokušao potpaliti: kratko nakon što je primijećen dim, a vatrogasci intervenirali, nekih 300 metara dalje uhićen je izvjesni Stevo Mlađenović (49) iz Čađavice Donje kod Bijeljine u BiH. Djelatnici Park-šume primijetili su ga dok je slagao novu hrpu drva i pozvali su policiju koja je već bila na poprištu prve vatre. Ključnu ulogu u svemu su, dakle, imali djelatnici Park-šume Marjan, čija se promatračnica nalazi odmah iznad mjesta događaja. Robert Koharević, ravnatelj Javne ustanove, pojasnio nam je kako je to sve izgledalo:

- On je odmah pored crkve posložio drva, ispod njih naslagao nešto suhe trave i papira, od svoje majice i nekakve grane složio baklju i zapalio. Bilo je to oko 6.30 ujutro. Naši ljudi na promatračnici odmah su alarmirali vatrogasce koji su ubrzo i ugasili vatru, a i pozvali policiju da napiše zapisnik o požaru. Nekih 300 metara dalje opet su ga naši djelatnici vidjeli kako slaže drva, zaustavili ga i pozvali policajce koji su ga pretresli i priveli. Riječ je o jako zapuštenoj osobi koja nam se i nije činila skroz prisebna, a naši ljudi su ga vidjeli i večer prije kako šeta po Marjanu...…. slobodna dalmacija

Image and video hosting by TinyPic

...10:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI GRADA ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE VEĆERAS KRENULI PREMA KISTANJU
[ # ]

ZAGREB / ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Grad Zagreb uputio je, na temelju zapovijedi glavnoga vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske, četiri profesionalna vatrogasca i 20 dobrovoljnih vatrogasaca s pet vatrogasnih vozila u Kistanje kao pomoć u gašenju požara. Ured za upravljanje u hitnim slučajevima grada Zagreba priopćio je u srijedu navečer da su vatrogasne snage krenule u 20 sati iz Javne vatrogasne postaje Centar u zagrebačkoj Savskoj ulici, te da će, po dolasku u Kistanje, biti na raspolaganju vatrogasnome zapovjedniku Šibensko-kninske županije. Vatrogasne snage grada Zagreba upućene su u Kistanje na temelju zapovijedi glavnoga vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske.
Također put Kistanja kreću i vatrogasci VZG Sveta Nedelja. Večeras oko 22 sata pet vatrogasaca Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje kreće na izvanrednu dislokaciju u Kistanje. Ovoj put će u pomoć ostalim vatrogascima otići Domagoj Lenard, Emil Šikac, Matej Vlašić, Antonio Filković i Filip Raić. Njima se pridružuju i kolege iz VZG Sveti Ivan Zelina , operativni vatrogasci VZG-a Dugo Selo i Jastrebarsko.

Image and video hosting by TinyPic

02.08.2017. ...22:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SAHRANJEN VATROGASAC: Za junacima se ne plače, o njima se pišu pjesme
[ # ]

BEOGRAD

Oproštaj od vatrogasca Milana Rmuša, koji je teško ozljeđen na Adi Huji. Na vječni počinak, uz počasti, ispraćen na Novom groblju u Beogradu

Hrabri vatrogasac Milan Rmuš (36), koji je preminuo 31. srpnja na Vojno medicinskoj akademiji, pokopan je danas na Novom groblju. Nekoliko stotina ljudi oprostilo se od svog brata, kolege i prijatelja, koji je podlegao ozljedama zadobijenim tokom gašenja požara u tvornici papira na Adi Huji, nakon više od deset dana borbe za život. Uz sve počasti koje pripadaju ljudima njegove profesije, Rmuša su na večni počinak ispratili njegovi najmiliji i kolege iz jedinice, kao i nadređeni. Uz zvuke počasnog marša, korak po korak, stotine vatrogasaca stisnutih usana reklo je posljednje zbogom svom Milanu. Dostojanstveni junaci čije uniforme svjedoče o teškom poslu, godinama bilježe svakodnevnu borbu. Tišinu je potom zaparao jauk Milanove majke Milice koja je kroz suze pozvala svoje dijete da se vrati kući... Kum obitelji Rmuš svojim riječima potom je ranio i najtvrđa muška srca.

- Rođen je u Peći, kao prvo dijete u obitelji, ponos roditelja - rekao je kum nastradalog vatrogasca. - Milan je od rane mladosti izrastao u junaka, za ponos i čast slavnih predaka, svog bratstva Rmuš, rodne Metohije, srpstva, MUP-a, domovine. Perjanik, lučonoša svoje generacije koja je tek zakoračila u život. Mane, rano si dušu predao Bogu, moj kume. Uvijek si bio prvi, da pokažeš što su vrline dostojne vitezova, koji žrtvujući sebe spašavaju druge. Nedostajati ćeš svima koji su te poznavali! Ipak, za junacima se ne plače, o njima se pišu pjesme, epovi, romani, povijest... Tvoje milo ime odzvanjati će lelekom zvona zatočene Pećke patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice i drugih nam svetinja...…. novosti.rs

Image and video hosting by TinyPic

...21:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVA IZVANREDNA DISLOKACIJA: Zagorski vatrogasci odlaze u pomoć šibenskim kolegama
[ # ]

ZABOK

Večeras u 21.30 sati iz Zaboka kreće nova izvanredna vatrogasna dislokacija vatrogasaca Krapinsko-zagorske županije. Ovaj puta pomoć je zatražena kod velikog požara oko Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji. Put priobalja krenut će 24 vatrogasaca, 8 iz ZJVP Zabok, 4 iz JVP Krapina te 12 dobrovoljnih vatrogasaca, i to 3 iz DVD-a Radoboj, po 2 iz DVD-a Zlatar i DVD-a Laz, te po 1 iz DVD-a Zlatar Bistrica, DVD-a Stubička Slatina, DVD-a Tuhelj, DVD-a Donja Šemnica i DVD-a Krapina. I ovaj puta dislociraju se i vozila: navalno vozilo za gašenje šumskih požara i zapovjedno vozilo JVP Krapina te kombi vozila DVD-a Zlatar i ZJVP Zabok.…. zagorje.com

Image and video hosting by TinyPic

...21:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ANTE SANADER: Problem je što Zagreb ima više od 300 profesionalnih vatrogasaca, a na Braču, Hvaru i Visu nema niti jedan
[ # ]

SPLIT

Bivši župan i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice kaže da je ključ rješenja problema u decentralizaciji sredstava...

Miro Bulj prozvao je bivšeg župana i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Antu Sanadera da nije ništa napravio za vatrogastvo i da je glavni krivac zbog kojeg Splitsko-dalmatinska županija ima samo dvije Javne vatrogasne postrojbe iako je površinom najveća hrvatska županija. Sanader mu je odgovorio da je u toj priči ključno to što svaka jedinica lokalne samouprave odlučuje hoće li osnivati svoje profesionalne vatrogasne postrojbe ili će imati Dobrovoljna vatrogasna društva.

- Grad Solin je bio pokrenuo zahtjev za osnivanje Javne vatrogasne postrojbe, ali su odustali kada su vidjeli da za to iz proračuna moraju izdvojiti milijun i pol kuna. Jedinice lokalne samouprave moraju napraviti procjenu ugroženosti od požara i to mora prihvatiti gradsko ili općinsko vijeće. Problem je što na primjer u Zagrebu imamo više od 300 profesionalnih vatrogasaca, a na Braču, Hvaru ili Visu nema niti jedan - odgovorio je Sanader te dodao kako je ključ rješenja problema u decentralizaciji sredstava.
- Mi se zalažemo da se ona daju gradovima i općinama s obzirom na broj stanovnika ili požarnu ugroženost. U Hrvatskoj imamo oko 2500 profesionalnih vatrogasaca i preko 50.000 pripadnika DVD-a, a šumski požari otvorenog prostora su naš problem i oni se ne mogu rješavati malim postrojbama - odgovorio je Sanader.…. dalmatinski portal

Image and video hosting by TinyPic

01.08.2017. ...21:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters