RUJIŠTE: VJETAR RASPIRUJE VATRU, VATROGASCI TRAŽE NOVU POMOĆ HELIKOPTERA
[ # ]

MOSTAR

Operativni centar (OC) Civilne zaštite (CZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) priopćio je u subotu ujutro da je upućen zahtjev za nastavak akcije gašenja vatre helikopterom na Rujištu.

Od Petra Jurića, zapovjednika Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Mostar i Edina Bešića iz poduzeća Šumarstvo Srednje-Neretvansko saznaje se da je požar u jednom dijelu, 200 m iznad druge serpentine puta prema Rujištu, aktivan i da prijeti da prenese vatru u visoku šumu. Teren je krajnje nepristupačan pa je gašenje moguće samo helikopterom. Dodatni problem predstavlja vjetar koji raspiruje vatru. Nešto ranije jutros, OC CZ HNK-a priopćio je da su u petak od jutarnjih sati na području Rujišta prisutni pripadnici PVJ Mostar, u cilju gašenja, praćenja i pokušaja lokalizacije većeg šumskog požara, a koji je aktivan od 04. 11. 2015 godine. Pomoć u gašenju i praćenju požara pružilo je oko 20 radnika Šumarstva Srednje-Neretvansko i Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Rujišta koji na lokalitetu Guvnine i Prevoj sprečavaju širenje požara.

"Međutim, nepristupačnost terena te opasnost od zaostalih mina onemogućavaju efikasno gašenje i potpunu lokalizaciju požara. Zato je oko 13,15 sati Grad Mostar pokrenuo propisanu proceduru za traženje pomoći od Oružanih snaga (OS) BiH, tj. za djelovanje jednog helikoptera za gašenje iz zraka. Oko 15:20 sati od strane Ministarstva odbrane odobren je zahtjev, pa je jedan helikopter počeo djelovati oko 16:00 sati. Helikopter je djelovao u tri navrata, nakon čega se oko 16:40 sati uputio prema bazi u Rajlovcu", stoji u redovnom biltenu događaja u posljednja 24 sata OC-a CZ HNK-a. Saznaje se da je gašenje iz zraka bilo efikasno, ali da postoje manji krakovi koji mogu da se prošire. Tokom večeri i noći organizirana su dežurstva i redovni obilasci terena, a u jutarnjim satima nakon obilaska požarišta izvršit će se procjena daljnjeg djelovanja.…. starmo.ba

Image and video hosting by TinyPic

07.11.2015. ...08:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters