BORBA ZA PLOMINSKO BRDO - POŽAR POD KONTROLOM
[ # ]

PLOMIN

Od Kršana do Plominskog brda je u roku od 24 sata u četiri požara, najvjerojatnije uzrokovani udarima groma, izgorjelo više od 500 hektara šume i niskog raslinja, a gasilo je oko 110 vatrogasaca sa 40 vozila i dva kanadera.

U pomoć su pristigli i vatrogasci sa Liburnijskog područja, njih 14. U petak oko podne, kada je bura pojačala na istočnom dijelu Istre, kanaderi su morali odustati od preleta jer je tada za njih već bilo opasno, a požar se počeo širiti prema Učki. No, Dino Kozlevac, zapovjednik istarskih vatrogasaca nam je kazao da će najvjerojatnije tijekom petka stati na kraj širenju vatrene stihije i staviti pod nadzor cijelo područje. Na terenu su od četvrtka na dalje vatrogasci iz svih Javnih vatrogasnih postrojbi u Istri te brojnih dobrovoljnih društava, njih oko 110. U petak u jutarnjim satima počela je borba za Plominsko brdo sa oko 80 vatrogasaca i brojnim vozilima. No, kako je jutro odmicalo bura je pojačavala. Kozlevac je zajedno sa zapovjednicima istarskih postrojbi sa parkirališta na Vidikovcu koordinirao rad vatrogasaca te upućivao kanadere na terenu. Kazao nam je da je najvažnije da nema nikakve opasnosti po ljude i imovinu, a bez obzira na to, vatrogasci se svejedno svim snagama bore za svaki pedalj šume. - Na terenu su kao što vidite vatrogasci iz svih istarskih postrojbi, a imamo ispomoć od 14 kolega vatrogasaca sa Liburnijskog područja. Požar nam je u četvrtak zadavao probleme kod Kršana kada je zatvorena cesta prema Učki, no uspjeli smo ga ugušiti, a tamo smo ostavili 28 ljudi sa pet vozila radi čuvanja od eventualnog ponovnog razbuktavanja.
Image and video hosting by TinyPic
Naime, radi se o velikom području i ma koliko se trudili teško je ugasiti svaki žar, a budući da je bura u pojačanju moramo biti vrlo oprezni. Istarska elektra već u jutarnjim satima radi na popravku električnih stupova radi povrata električne energije kućanstvima i samom hotelu Flanona na vidikovcu. Cestu od Vozilići prema Rijeci smo povremeno zatvarali, no danas (u petak op. a.) se promet odvija nesmetano, a vatrogasci gase ono što je ostalo po škrapama i rupama. Naši su odradili i još rade jako dobar posao, a svakako valja pohvaliti i pilote kanadera koji su gotovo cijele dane u zraku i gase požare od Istre do Dalmacije. Procjena je da je u 24 sata izgorjelo sigurno više od 500 hektara, a strahujemo da će se brojka popeti blizu 1.000 hektara, no to tek treba utvrditi, kazao nam je Kozlevac. Kada samo došli do Plomina pridružili smo se labinskim i pulskim vatrogascima koji su gasili liniju iznad ceste, a radi bure je predstavljala opasnost prebacivanja preko ceste prema Plominu. Iako je promet uredno tekao, oni su sa cisterni gasili vatru, preko vozila, autobusa i biciklista. Naime, opasnosti za prolaznike nije bilo, a ukoliko bi došlo do proširenja vatre, prometnica bi bila odmah zatvorena.
Image and video hosting by TinyPic
Na dijelu gdje je u noći sa četvrtka na petak intenzivno gorjelo zatekli smo labinske vatrogasce na kratkoj pauzi, ali ipak na straži. Oni su na terenu od trenutke prve dojave u četvrtak oko 13.30 sati. Pitali smo ih ako su umorni i ako će otići na smjenu. - Dok je vatre mi smo tu. Evo sada smo uspjeli dobiti nešto vremena za marendu i da malo sjednemo, što smo iskoristili za skinuti sa sebe odjela. Tu ćemo biti do kraja, to je sigurno, ipak ne radi se o radnom mjestu vatrogasca, već o "pozivu" vatrogasca. Odmarat ćemo kada to završi. Uglavnom, dobro smo se borili s vatrom iako je teren da gori ne može biti, a bura svakako ne pomaže, kazao nam je vatrogasac. Pored vatrogasaca na terenu su iz HEP-a i Vodovoda te cestarska služba i Šumarija. Prema riječima Kozlevca, nisu udarila samo četiri udara groma koja su u razmaku od nekoliko kilometara uzrokovala četiri požara u četvrtak na području između Kršana i Plomina, već šest. Naime, također u četvrtak je na području Buzeta kod Žbevnice i Bresta je radi udara groma izbilo nekoliko požara, no srećom brzo su lokalizirani.…. labin.com

Image and video hosting by TinyPic

24.07.2015. ...14:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters