DVD TUROPOLJE AKTIVNO NA SVIM POLJIMA
[ # ]

TUROPOLJE
Piše: Patrik Čunčić

U 2014. godini sa 21 operativnim članom odradili smo 41 intervenciju - ukupno 680 sati rada. Većinom su to bile elementarne nepogode (poplave i olujna nevremena) na području Turopolja, Turopoljskog Luga, Rakitovca, Čičke Poljane i Velike Gorice. Aktivno sudjelujemo na višegodišnjim poplavama, od 2010. (Velika rujanska poplava – Turopoljska Posavina) pa do danas, kao i na svim drugim operativnim zadaćama.

Brojne aktivnosti
U protekloj godini odradili smo brojne aktivnosti: nebrojene radne akcije, dan tehnike, pregled hidrantske mreže, operativne vježbe, osiguranja (13. Jesenski kros za djecu, 22. Turopoljska trka), edukacija / prezentacija u PŠ Rakitovec. Organizirali smo i održali 2. Kup sv. Josipa radnika - natjecanje za djecu od 6 do 12 godina starosti, na kojem je nastupilo 28 ekipa (10 ženskih i 18 muških). Aktivno smo sudjelovali na proslavi Dana mjesta, a po prvi smo puta organizirali Dan otvorenih vrata. Posjetili smo drage nam prijatelje u Antinu (Vukovar, Ovčara). Hodočastili smo u Mariju Bistricu i naravno proslavili smo sv. Florijana – Kuče itd.

Projekt „Vatrogasni poligon Turopolje“
U 2014. godini pokrenuli smo, uz potporu Vijeća mjesnog odbora Turopolje i Grada Velike Gorice projekt „Vatrogasni poligon Turopolje“. Poligon, koji će se nalaziti na zemljištu uz sami društveno – vatrogasni dom Turopolje, je u izradi i trebao bi biti gotov ove godine (2015.) do početka natjecateljske sezone (mjesec svibanj). Poligon će služiti za uvježbavanje, ali i natjecanja za sve kategorije vatrogasnih natjecateljskih odjeljenja (pomladak, mladež i seniori). U 2014. godini pokrenuli smo projekt nabave/izrade natjecateljskih sprava potrebnih za vježbanje, ali i natjecanje natjecateljskih odjeljenja (ženska / muška) u dobi od 12 do 16 godina starosti. Sprave smo izradili vlastitim trudom i zalaganjem, a njihova vrijednost je otprilike 40.000,00 kuna.

Natjecateljska odjeljenja Društva
11.01.2015. godine je uz ostala, formirano još jedno natjecateljsko odjeljenje – mladež - žene (12 do 18 godina starosti – ukupno 11 članica). To je odjeljenje, na već spomenutim spravama, već krenulo sa vježbama i pripremama za predstojeća natjecanja. U planu su natjecanja na području Grada, Županije, odnosno cijele Republike. Također je u planu formiranje i muškog natjecateljskog odjeljenja. Već niz godina aktivno sudjelujemo sa dva natjecateljska odjeljenja pomlatka (6 do 12 godina starosti – žensko i muško odjeljenje – ukupno 25 članova ), na području cijele naše Županije. Ukupno, Dobrovoljno vatrogasno društvo Turopolje, broji 5 natjecateljskih odjeljenja: pomladak – žene – 6 – 12 god.; pomladak – muški – 6 – 12 god.; mladež – žene – 12 do 18 god.; seniori B – žene, seniori B – muški. Ta odjeljenja diljem Lijepe Naše ostvaruju izvrsne rezultate:
U 2014. godini sa 24 natjecanja diljem Hrvatske donijeli su 20 pehara (4 zlata, 6 srebra i 10 bronci). Od važnijih rezultata bilježimo plasman ekipe pomlatka - žene na županijsko natjecanje, nakon osvojenog 3. mjesta na gradskom. Tu je i 2. mjesto na gradskom natjecanju, koje su osvojile naše "Španjolke" – seniori – žene B.
Image and video hosting by TinyPic
Školovanje i obuka
Prošle smo godine školovali smo 18 članova za vatrogasca 1. klase te 4 člana za vatrogasnog dočasnika 1. klase. Prisustvovali smo obuci iz osnovnog održavanja života i primjene defibrilatora - HMP Velika Gorica. Jedan naš član trenutno je na školovanju za profesionalnog vatrogasca, a jedan kreče na školovanje ove godine.

Promocija vatrogastva i edukacija djece i stanovništva
Temelje vatrogastva postavljamo upravo u našoj Područnoj EKO školi Rakitovec, gdje svake godine, u cilju podizanja svijesti o važnosti zaštite od požara te popularizacije vatrogastva među mladima, organiziramo predavanja, prezentacije i demonstracije na temu vatrogastva. Rezultati ovih akcija i više su nego uspješni. Veliki dio te djece pristupa redovima našega Društva gdje dalje nastavljaju svoju vatrogasni put. Djeci, ali i svim ostalim mještanima dijelimo edukativne bojanke i stručne letke „kako postupiti u nesretnom slučaju“. Svake godine organiziramo i Dan otvorenih vrata, gdje se mještani imaju prilike upoznati sa važnosti vatrogastva i samog vatrogasnog poziva. Uz niz vatrogasnih vježbi, demonstracija i prezentacija, posjetitelji i sami imaju priliku probati vatrogasnu opremu. Uz to svake godine organiziramo i izložbu stare vatrogasne opreme, fotografija i povijesnih dokumenata, a samim time promičemo i povijest turopoljskog vatrogastva.

Ekološki osviješteno Društvo
Već niz godina aktivno sudjelujemo u prikupljanju i prijevozu starog papira i baterija, za Područnu školu Rakitovec. Ovu snovnu EKO školu (od prvog do četvrtog razreda) pohađaju djeca dvaju mjesta (Turopolje i Rakitovec). Zahvaljujući razvijenoj ekološkoj svijesti rekorderi smo u prikupljanju starog papira. Od 2003. godine do danas brojimo 240 tisuća kilograma prikupljenog papira, što je 4884 očuvanih stabala ili 25 hektara spašene šume. Čak četiri puta proglašeni smo prvacima Zagreba i Zagrebačke županije. U mjestu redovito organiziramo i provodimo akcije čišćenja smeća i uređenja javnih površina. Ekološki zbrinjavamo i sav ostali otpad.

Čuvari kulturne baštine
Kao što čuvamo povijest svojega Društva, isto tako čuvamo povijest samoga naselja Turopolje. 2014. godine smo godine, uz podršku Vijeća mjesnog odbora Turopolje i Grada Velike Gorice, pokrenuli projekt očuvanja industrijske kulturne baštine mjesta Turopolje. U Parku turopoljskih branitelja – ispred društveno vatrogasnog doma, izradili smo i trajno izložili, repliku šumske uskotračne željeznice (pruga, vagoni, reklamni pano, popločena staza, rasvjeta itd), koja je nekada prometovala Turopoljem i okolnim šumama. Nakon nebrojenih radnih akcija sačuvali smo jedan vrijedan dio bogate povijesti našeg radničkog naselja. To je samo jedan dio i početak jednog velikog projekta očuvanja kulturne baštine našega mjesta, koji naravno nastavljamo dalje.
Image and video hosting by TinyPic
Aktivni i društveno korisni u mjestu i okolici
U mjestu i šire vrlo smo aktivni: Svake godine aktivno sudjelujemo u organizaciji i održavanju Dana mjesta Turopolje. U sklopu manifestacije već niz godina organiziramo i vatrogasno natjecanje za djecu od 6 do 12 godina. Natjecanje kojim također promičemo kulturu vatrogastva raste u sve veće i veće. 2014. je godine je, naprimjer, na istom nastupilo 300 ženske i muške djece. Svake godine vršimo prijevoz djece iz lokalne udruge TUM (turopoljska udruga mladih) na razne manifestacije i događanja. Na primjer na Mali turopoljski šašnik, koji se održava u Velikoj Gorici i na kojem su naša djeca, sada već petu godinu za redom prvaci u svojoj kategoriji – skupine. Svake godine organiziramo i provedemo čišćenje snijega sa javnih površina u mjestu i sa prometnica / nogostupa prema osnovnoj školi. Isto tako odrađujemo radne akcije čišćenja oko ambulante Turopolje. Redovito organiziramo, obilježavamo i prisustvujemo svim manifestacijama. Od čuvanja Isusovog groba – Uskrs, Vatrogasnog hodočašća – Marija Bistrica, Mimohod vatrogasaca Grada Velike Gorice, proslava vatrogasnog zaštitnika – Sv. Florijan, Paljenje svijeća / molitva za žrtve Vukovara, odavanje počasti žrtvama – Vukovar, Ovčara, Antin, Svete Mise itd. Humano djelujemo na lokalnoj, ali i državnoj razini. Prijevoz bolesničkog kreveta za starijeg mještana, čišćenje snijega starijim osobama, posjeti bolesnim osobama itd. Prošle smo godine, u trodnevnoj akciji, organizirali i proveli prikupljanje pomoći za poplavom pogođenu Slavoniju (Gunja, Rajevo Selo…), a ista je kombijem prevezena u centar Crvenog križa Zagreb (Slavonska avenija). Svake godine, u suradnji sa Maraton klubom Velika Gorica, sa dvadesetak naših članova, vršimo osiguranje Turopoljske trke (1500 sudionika) i Dječjeg jesenskog krosa (400 – 500 sudionika) U Velikoj Gorici, u prvom tjednu školske godine, osiguravamo frekventna i opasna raskrižja (sa dva člana, od ponedjeljka do petka, u vremenima od 07:00 do 08:00, od 11:00 do 14:00 i od 16:00 do 18:00 sati)

Uvijek spremni pomoći
Bilo to na poziv vatrogasnih organizacija, Stožera za zaštitu i spašavanje, Vijeća mjesnog odbora Turopolje, Grada Velike Gorice, Županije itd., redovito se odazivamo na sve molbe i zadaće koje se pred nas stavljaju. Bilo to od intervencija (poplave, požari…), osiguranja, prijevoza djece i bolesnih osoba, traženja nestalih osoba itd. Uvijek smo spremni pomoći bilo kome i bilo kada, a to dokazuje naš višegodišnji dobrovoljan humani rad i zalaganje.

Sve aktivniji
Iz godine u godinu sve smo aktivniji, a to možemo zahvaliti svim članovima našega Društva koje broji: 26 izvršnih, 22 operativna, 26 članova pomlatka, 13 mladeži, 2 veterana te 192 podupirajuća člana. Po godinama starosti smo mlado Društvo, koje iz godine u godinu dokazuje da veličina Društva nije u veličini vatrogasnog spremišta, već u samim ljudima. Na početku ove godine već smo krenuli sa novim i još boljim projektima, a prioritet nam je nabavka novog vatrogasnog putničkog kombija za sigurniji prijevoz, prije svega, naših 40 članova djece. Sve aktivnosti DVD-a Turopolje možete pratiti na našoj blog stranici: http://dvdturopolje.blog.hr/

Image and video hosting by TinyPic

06.03.2015. ...17:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters