ŠIBENSKI VATROGASCI NA MUKAMA
[ # ]

ŠIBENIK

Čak 106 požara planulo je u osam dana nove godine, doznajemo od Županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića. Samo jučer su tijekom dana vatrogasci gasili na pet mjesta u županiji: u Radučiću, Oklaju, Ivoševcima, Radljevcu i Razvođu. - Apeliramo na ljude da ne pale korov. Ponavlja nam se 2012. godina po statistikama kada je u zimskom dijelu godine, zbog paljenja korova, bilo više požara nego na ljeto. Stalno nešto gori, a prije tri dana u pet dana nove godine planulo je preko 70 požara – kaže nam Dukić. Jučer je gorjelo u Ivoševcima, a izgorjelo je 40 hektara trave i niskog raslinja. U Radiljevcu je izgorjelo tri hektara trave, makije i borove šume. U Razvođu je izgorjelo dva hektara trave i makije, dok su požari u Radučiću i Oklaju bili dosta manji. - Ipak, riječ je o manjim požarima. Nema materijalne štete osim utrošenih radnih sati vatrogasaca, vozila i opreme. Veliki su troškovi održavanja opreme, a oni sa sitnim požarima stalno rastu – tvrdi Dukić.

Većina tih požara uzrokovana je paljenjem korova pa iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje apeliraju na poljoprivrednike da paze što rade jer svojom nepažnjom čine ogromnu štetu.
Iz policije apeliraju na građane koji spaljuju otpad na oprez jer prilikom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, jer bi zbog nedovoljne pažnje pri rukovanju vatrom ili zapaljivim predmetima moglo doći do požara koji lako izmaknu kontroli pa se vatra može proširiti na šume, gospodarske i stambene objekte, a time ugroziti i ljudske živote. Šibenski vatrogasci ne dvoje da su veći broj tih požara izazvali nesavjesni poljoprivrednici koji pale korov, a zakonodavac je namijenio onima koje uhvate i do 150.000 kuna kazne za takvo izazivanje požara, pa čak i zatvorsku kaznu u trajanju od 60 dana.…. m.šibenik.in

Image and video hosting by TinyPic

08.01.2015. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters