NAČELNIK OPĆINE POSLAO NOVOGODIŠNJU ČESTITKU PREDSJEDNIKU SINDIKATA USK-a
[ # ]

BOSANSKA KRUPA

Predsjednik Samostalnog sindikata vatrogasaca Unsko-sanskog kantona (SSV USK) Elvir Mulalić, primio je novi ugovor o radu na potpis kojim se raspoređuje na drugo manje plaćeno radno mjesto kao nagradu za aktivno djelovanje sindikata u zaštiti prava vatrogasaca. Kao javna osoba Samostalnog sindikata vatrogasaca USK, Elviru Mulaliću je u ovom prazničnom periodu, kao novogodišnja čestitka, uručen novi ugovor o radu kojim se kažnjava za svoj sindikalni aktivizam te se raspoređuje van Službe za civilnu i protupožarnu zaštitu na administrativno-pomoćno radno mjesto koje nema veze s njegovim kvalifikacijama kao vatrogasca. Na „novom“ radnom mjestu poslove bi trebao obavljati s manjom plaćom (za 350,00KM) bez beneficiranog radnog staža, bez prava na dodatak po osnovu uvjeta rada kao vatrogasaca, dakle bez svih zakonom garantiranih beneficija za koje se borio kao sindikalac a koja su potvrđena kao pravo vatrogasaca i od strane Vlade FBiH.

Elvir Mulalić, kao Predsjednik SSV USK-a i sindikalni povjerenik sindikata za PVJ-e općine Bosanska Krupa, sa radnog mjesta Vatrogasac vođa grupe-smjene raspoređen na radno mjesto Referent –šalterski radnik te bi trebao obavljati poslove „vrši naplatu takse i naknada, vodi evidenciju o naplaćenim taksama i naknadama“. Samostalni sindikat vatrogasaca USK je u protekloj 2014. godini dosta toga odradio; pokrenuo je kampanju zagovaranja za zaštitu prava vatrogasaca u skladu s relevantnim zakonima te za uređenje statusa samoga sindikata u odnosu na Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama FBIH. S tim u vezi, sindikat je pokrenuo i kampanju za osnivanje federalnog sindikata vatrogasaca. Sindikat je ostvario uspješnu suradnju s nevladinim sektorom te postao članom i to aktivnim članom Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava, neformalna mreža od preko 90 sindikata i nevladinih organizacija koja zajedničkim djelovanjem doprinosi jačanju sindikata i poštivanju prava radnika. Većinu ovih aktivnosti sindikat, na čelu sa g. Elvirom Mulalićem, je realizirao u partnerstvima sa Cetrom za civilnu promociju društva iz Sarajeva i Centrom za građansku suradnju iz Livna kroz projekte financirane od strane institucija EU.

Realizacijom ovih projekata postignuti su i određeni rezultati koji će se prvenstveno odraziti na ostvarivanja prava profesionalnih vatrogasaca na prostoru Unsko-sanskog kantona ali i na ostalim područjima Federacije BiH. Podsjećanja radi došlo se do izjašnjenja Vlade FBiH kojim su potvrđeni stavovi sindikata ali i pravne struke oko implementacije dodatka na uvjete rada, vatrogasci PVJ-e grada Bihaća kroz besplatnu pravnu pomoć pripremili i na sud predali 21 tužbu za zaostala potraživanja te pokrenute aktivnosti na formiranju sindikata vatrogasaca na nivou Federacije BiH. Ovakav potez općinskog načelnika Armina Halitovića kao sindikat i kao vatrogasci tumačimo samo kao kažnjavanje i diskriminaciju zbog sindikalnih aktivnosti ne samo u okviru općine Bosanska Krupa već i šire. Ovom prilikom ćemo samo spomenuti aktivnost Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama FBiH s ciljem brisanja ovog sindikata iz Registra udruženja.
Image and video hosting by TinyPic
Da je previše slučajnosti u ovom premještaju je očigledno, jer se uočava nastojanje više faktora a uz pomoć općinske administracije općine Bosanska Krupa da se Samostalni sindikat vatrogasaca Unsko-sanskog kantona u svojim aktivnostima uspori ili čak i potpuno zaustavi razmještanjem g. Elvira Mulalića iz djelatnosti zaštite od požara i vatrogastva na prostoru Unsko-sanskg kantona. Štoviše, ovim premještajem se narušava funkcionalnost Profesionalne vatrogasne jedinice i jedne od četiri smjene, naročito u vrijeme godišnjih odmora ili eventualnih bolovanja, jer istoj će nedostajati jedno lice s ispitom rukovodioca akcije gašenja požara premještajem g. Elvira Mulalića. U cilju zaštite Elvira Mulalića, kao javnoe osobe Samostalnog sindikata vatrogasaca USK, o novo nastaloj situaciji ćemo obavijestiti sve relevantne institucije i organizacije u zemlji kao i iskoristiti sve zakonske mehanizme u cilju zaštite od diskriminacije. Zahtijevamo od načelnika Bosanske Krupe, Armina Halitovića, da povuće ovu sramotnu odluku o premještanju iskusnog vatrogasca i aktivnog sindikalca s radnog mjesta vatrogasca.

Samostalni sindikat vatrogasaca
Unsko-sanskog kantona
Ulica Vahide Maglajlić BB
77240 Bosanska Krupa
Tel: ++387 61 618 429

Image and video hosting by TinyPic

07.01.2015. ...13:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters