SEDAM GODINA BEZ ODGOVORA................
[ # ]

KORNATI

- Sedam godina je prošlo od kada smo izgubili svoje najbliže, a odgovori ne dolaze. Dolazim svake godine na mjesto gdje sam izgubila sina i muža. Ovdje u tišini osjećam vezu s njima i dobijem malo snage za ići dalje. Teško je, tražimo da nam kažu istinu o tome što se ovdje dogodilo tog 30. kolovoza 2007. godine. Ma kakva god ta istina bila mislimo da bi nam ona donijela olakšanje - rekla je za 24sata Ajka Crvelin, koja je u kornatskoj tragediji izgubila sina Antu i supruga Ivicu.
Image and video hosting by TinyPic
U spomen na dvanaestoricu vatrogasaca JVP Šibenik, te DVD-a Tisno i Vodice koji na današnji dan, prije sedam godina izgubili živote gaseći kornatsku travu na mjestu pogibije danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Uz obitelj i prijatelje stradalih vatrogasaca na misu u kapelici Sv. Florijana i mjesto stradanja, koje je označeno s 12 velebnih kamenih križeva, hodočastili su i vatrogasci i zapovjednici hrvatskih vatrogasnih postrojbi, te predstavnici lokalnih i državnih vlasti. U ime Predsjednika RH cvijeće je položio i svijeću zapalio njegov savjetnik Zlatko Gareljić, u ime Vlade RH pomoćnik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, a u ime Sabora zastupnik Franko Vidović. I sedam godina nakon, obitelji stradalih nisu dobili odgovore na ključna pitanja.

- Da je bilo interesa već davno bi se istina bila saznala. S obzirom da je upletena Hrvatska vojska, kao i policija, nestale su snimke pilatusa i ostali dokazi. Stvorena je cijela zavrzlama, tako da se više ne nadamo da će se Sudom ikad utvrditi činjenice. S ponosom i tugom dolazim ovdje svake godine. Prihvatili smo smrt koja je snašla naše najdraže, ali kopkaju nas pitanja i željeli bi znati cijelu istinu - rekao je Ivica Strikoman, otac poginulog pripadnika DVD-a Vodice Hrvoja Strikomana.

Izaslanik Predsjednika Republike Zlatko Gareljić o istini koju traže obitelji stradalih nije htio razgovarati, s opravdanjem da su se tu okupili zbog odavanja pošasti stradalima. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je na pitanje o istini za kornatsku tragediju odgovorio tek da mu je teško u toj situaciji. - Jako je teško živjeti s tim. Najveća je to tragadije koja je zadesila hrvatsko vatrogastvo ikada. Najteži je to trenutak za obitelji, ali i čitavo vatrogastvo. Sigurno je da ćemo se prisjećati zauvijek, s tugom, ali i ponosom. Ne želimo da se ponovi bilo gdje - rekao je Tucaković. Vatrogastvo je, kaže, ove godine i prilikom poplava i smrzavanja, pokazalo jedinstvo i sposobnost da može odgovoriti svakom izazovu.

Podsjetimo, u Kornatskoj tragediji živote je izgubilo 12 vatrogasaca: Dino Klarić (33), Ivica Crvelin (52), Ivan Marinović (37), Marko Stančić (17), Gabrijel Skočić (19), Hrvoje Strikoman (19), Tomislav Crvelin (23), Ante Crvelin (23), Josip Lučić (19), Karlo Ševerdija (17), Marinko Knežević (52) i Ante Juričev-Mikulin (19). Jedini preživjeli vatrogasac je 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnoga.…. šibenik

Image and video hosting by TinyPic

31.08.2014. ...12:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U SPOMEN NA HEROJE KORNATA
[ # ]

Otišli su spavat, zavik sa snom mira
gitara stara za njih tužno svira.
Kornatski kamen, tužnu priču piše
heroja takvih neće biti više

Uspomena jaka, našu ranu liči
svaka duša s njima, zanavik se diči
tuga i bol, na srcu vajik će resti
zbogon i bilo, još ćemo se sresti.

Kraljevi plamena, zaboravit se neće
ostaje rana ka oganj ča peče,
čujete li tići pismu ovu
kako usne naše vaše ime zovu

Dvanaest je tića, pošlo u visine
onoga dana sa kornatske stine
samo jedan poletija nije
u grudima mu srce od heroja bije.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

29.08.2014. ...18:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SVEĆANO PROSLAVLJENA 120. OBLJETNICA DVD-a PETROVINA
[ # ]

PETROVINA

Jučer je u Petrovini pod pokroviteljstvom župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i gradonačelnika grada Jastrebarskog Zvonimira Novosela svečano proslavljena 120. obljetnica rada vatrogasnog društva. Pored članova društva i njihovih gostiju, svečanosti su prisustvovali i visoki uzvanici, ministar zaštite prirode i okoliša Mihael Zmajlović, župan Kožić, gradonačelnik Novosel sa svojim zamjenicima, načelnik HVZ-a Željko Popović, zapovjednik DIP-a CZ RH Zagreb Mladen Boričević, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent Mladen Vinković, predsjednik VZŽZ Stjepan Priček, zapovjednik VZŽZ Josip Novosel, predsjednik ZKUUZŽ Zlatko Herček, zapovjednik VZGJ Vedran Boričević, predsjednik ZKUUGJ Ignac Smetko, dopredsjenik VZGJ Ranko Vojnović i župnik župe Petrovina Gojislav Kovačić.
Image and video hosting by TinyPic
Svečanost je započela u ranim jutarnjim satima kada je puhački orkestar DVD-a Petrovina budnicom najavio proslavu na koju je u popodnevnim satima pristiglo 28 dobrovoljnih vatrogasnih društava s ukupno 416 vatrogasaca. Potom je o radu društva u proteklih 120 godina govorila tajnica društva Jadranka Domjančić koja je među ostalim istakla kako je društvo osnovano 1894. godinem, a prvi utemeljitelji i osnivači bili su: Josip i Drago Borošić, Stjepan i Mijo Žužak, Stjepan Talković, Bartol Burić, Josip Bohaček i Stjepan Vučinović. Metalna pločica s natpisom "Poveljno društvo Petrovina 1861. i 1862."na vatrogasnoj štrcaljci dio je sjećanja i konstatacije o postojanju društva i prije 1894. godine.

Iz sačuvanih zapisnika bilježe se skromni počeci ali veliki entuzijazam u redovima dobrovoljnih vatrogasaca. Velika zasluga za popularizaciju vatrogastva u to vrijeme pripada Zemljišnoj zajednici Petrovina koja je financijski pomagala nabavu sredstava i opreme. Važna odluka donesena je 1929. kada DVD Petrovina postaje osnivač Vatrogasne župe za Kotar Jastrebarsko, koja okuplja 9 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Nakon teških ratnih godina II. Svjetskog rata društvo je stagniralo, ali je nastavilo rad sa najnužnijom opremom za intervencije u slučaju požara. Danas je DVD Petrovina jedno je od 8 prioritetnih postrojbi s područjem djelovanja za grad Jastrebarsko. Društvo ima ukupno 104 člana od čega je 27 operativnih vatrogasaca, koji su nebrojeno puta izlaskom na intervencije kao i sudjelovanjem na dislokacijama u priobalju, pokazali svoju humanost i važnu ulogu u sustavu zaštite i spašavanja građana i njihove imovine. Djeca i mladi DVD-a Petrovina uključeni su rad natjecateljskih ekipa na vatrogasnim natjecanjima, a od 2011. društvo je organizator vrlo uspješnog KUP natjecanja u Petrovini jedinog na području VZG Jastrebarsko. 2011.godina ima poseban značaj u novijoj povijesti društva, jer je obnovljen puhački orkestar DVD-a kojeg vodi prof. Petar Fabijanić, a u rad orkestra nesebično se uključio i prof. Krešimir Fabijanić.
Image and video hosting by TinyPic
Čestitke članovima društva za ovu vrijednu obljetnicu na jučerašnjoj svečanosti među ostalima uputili su ministar Zmajlović, župan Kožić i jaskanski gradonačelnik Novosel. Povodom 120. obljetnice potom su članovima društva dodijeljena brončana, srebrna i zlatna odlikovanja. Predsjednik društva Ivan Samarin dodijelio plakete i zahvalnice pokroviteljima, uzvanicima i donatorima koji su se uključili u proslavu obilježavanja 120. obljetnice društva. Prigodno je otkrivena i spomen- ploča na pročelju vatrogasnog doma na spomen Zvonimiru Cvetanu koji je kao vatrogasac tragično stradao 1949. godine. Po završetku svečanosti održana je vatrogasna vježba u kojoj su vatrogasci DVD-a Petrovina zajedno s volonterima Gradskog društva Crvenog križa pokazali uvježbanost u spašavanju djece iz gorućeg objekta škole. Svojim nastupom svečanost su uveličale članice vokalnog ansambla Gouriena,plesačice mažoret kluba Unity S iz Samobora, te puhački orkestri DVD-a Domagović, Cvetković, Gornji Desinec , Stankovo i Petrovina.…. jaska.com

Image and video hosting by TinyPic

26.08.2014. ...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

LEDENI IZAZOV: VATROGASCI OKUPALI NOGOMETAŠE PSV-a
[ # ]

EINDHOVEN

Nogometaši nizozemskog PSV-a odlučili su da se na jedinstveni način odazvati Ledenom izazovu i politi hladnom vodom. Njima su u pomoć priskočili lokalni vatrogasci koji su nogometaše PSV polili šmrkovima. Nogometaše PSV je predvodio kapetan Georginio Wijnaldum.

"Ledeni izazov" je akcija poznatih osoba u kojoj se međusobno poljevaju kantom hladne vode, pa nakon toga nominiraju sljedeću osobu koja treba to učiniti isto. Riječ je o humanitarnoj akciji koja ima za cilj pomoći oboljelima od amiotrofne lateralne skleroze, a ovom "Ledenom izazovu" odazvale su se brojne poznate osobe.…. pročitaj više

Image and video hosting by TinyPic

24.08.2014. ...07:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI DOBILI POTPUNO OPREMLJENA NAVALNA VOZILA
[ # ]

TRENKOVO / ČAGLIN

U Požeško-slavonsku županiju je stigla nova donacija vatrogasnih vozila iz austrijskog Tirola. Ovaj put je riječ o dva navalna vozila marke Magirus-Deutz s punom opremom za DVD-ove Čaglin i Trenkovo. Dovezli su ih vatrogasci iz mjesta Rinn i Aldrans u Tirolu. Zauzvrat su im domaćini pokazali ljepote požeškog, veličkog i čaglinskog kraja. - Upravo smo ih ispratili. Tri su dana bili kod nas u gostima. Došli su s navalnim vozilom Magirus-Deutz koje ima kapacitet dvije tisuće litara, visokotlačnu pumpu, pogon na četiri kotača, vitlo brze navale i sve cijevi. Imamo i dvostruku kabinu. Cijelo odjeljenje koje ide na požarište stane u njega, tako da ne moramo koristiti poseban kombi. Mogao bih vam pričati tri dana koliko smo oduševljeni. Donirana nam je sva oprema, samo smo usuli vodu i spremni smo za intervenciju. Vozilo je prešlo svega 15 tisuća kilometara i u tako je dobrom stanju da će nas služiti idućih 30 godina - nije skrivao svoje oduševljenje Zdenko Šipec, predsjednik DVD-a Čaglin.

- Riječ je o kamionu u koji stane sedam vatrogasaca i dvije tisuće litara vode. Došao je s punom opremom što je rijetkost. Obično je donacija bez ijednog crijeva, a sada smo dobili top, ljestve i 15 komada crijeva. Toliko ga je da smo se šalili kako momci mogu gasiti požar u susjednom selu iz garaže. Kada nakon jedne traktorske cisterne dobijete takvo vozilo kako ne bi bili presretni. Sada su svi DVD-ovi na području Općine dobro opremljeni. Cilj nam je riješiti vatrogascima u Biškupcima dom, radimo na fasadi vatrogasnog doma u Tornju te se pripremamo i za 120-tu obljetnicu DVD-a Velika koja je idućeg mjeseca - izjavio nam je Vlado Boban, načelnik Općine Velika i sam vatrogasac DVD-a Velika.…. 034portal.hr

Image and video hosting by TinyPic

...07:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

15 VATROGASACA IZ BiH ODLAZI NA OBUKU U SLOVENIJU
[ # ]

BOSANSKA KRUPA

Samostalni sindikat vatrogasca Unsko-sanske županije (SSV USŽ) je u partnerstvu sa Upravom za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije i Vatrogasnim savezom Republike Slovenije nakon prirodne nesreće koja je tijekom mjeseca svibnja zadesila prostore Bosne i Hercegovine putem pokrenuo je projekat prekogranične suradnje "Vatrogasac vatrogascu".

U prvoj fazi projekta realiziraju se aktivnosti kroz prikupljanje i podjelu vatrogasne opreme vatrogascima u BiH koje će trajati do kraja tekuće godine. U drugoj fazi realizacije projekta planirana je aktivnost upućivanja dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca u Sloveniju na četvorodnevni trening u Gasilsku šolu Ig kod Ljubljane.

U sklopu ove faze u periodu od 24.08. do 28.08. sa prostora BiH će biti upućeno 15 vatrogasaca, 12 iz Unsko-sanske županije i 3 iz Republike Srpske. Vatrogasci iz BiH će proći obuku na izolacionim aparatima, taktiku gašenja unutarnjih požara, rad s mlaznicama, demo kontejner-simulator požara, napadački kontejner-ventilacija dima.

Za vatrogasce iz BiH je u Gasilskoj šoli osiguran besplatan smještaj, ishrana, instruktori i infrastruktura za obuku u samoj školi. Obaveza SSV USŽ je da u koordinacija sa općinskim službama CZ osigura učešće vatrogasaca, te organizira prevoz sudionika u Sloveniju. Tijekom realizacije aktivnosti na pripremama odlaska zabilježena je slabija zainteresiranost pojedinih općina za upućivanje svojih vatrogasaca koja su pravdana nedostatkom sredstava.

Obaveza općina je subvencioniraje troškova prijevoza za svakog vatrogasca. Na poziv SSV USŽ upućenog općinskim načelnicima i Službama CZ odazvale su se općine Bihać, Cazin, Sanski Most, Ključ i Velika Kladuša kao i Dobrovoljna vatrogasna društva Bosanska Otoka i Kulen Vakuf, te sa prostora USŽ od planiranih 17, odlazi 12 vatrogasaca, priopćeno je iz SSV USŽ.…. bljesak.info

Image and video hosting by TinyPic

...06:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

URUČENE DONACIJE VATROGASCIMA
[ # ]

BOSANSKA KRUPA

Samostalni sindikat vatrogasca Unsko-sanskog kantona (SSV USK) je nakon prirodne nesreće koja je tokom mjeseca svibnja pogodila prostore Bosne i Hercegovine putem društvenih mreža pokrenuo akciju "VATROGASAC VATROGASCU". Po upućenom apelu od 22.05.2014.godine na isti su se prvi odazvali vatrogasci iz Republike Slovenije koji su u suradnji sa Vatrogasnim savezom Republike Slovenije (VS RS) otpočeli aktivnosti prikupljanja vatrogasne opreme kolegama u BiH. Od strane delegacije VS RS predvođene zapovjednikom vatrogasnog saveza g. Francom Petekom, zamjenikom predsjednika VS RS g. Jankom Crvenikom i predstavnikom Udruženja profesionalni vatrogasca RS g. Sašom Gartnarjem, prikupljena oprema je uručena Samostalnom sindikatu vatrogasaca Unsko-sanskog kantona u ukupnoj vrijednosti od 30.000,00€ SSV USK kao inicijator akcije je 23.06.2014. izvršio uručivanje donirane opreme profesionalnim vatrogasnim jedinicama sa prostora USK-a u općinama Sanski Most , Ključ i Bosanski Petrovac u ukupnoj vrijednosti od 11.575,00KM.
Image and video hosting by TinyPic
Dana 20. i 21.08.2014. godine je izvršeno uručivanje donirane oprema vatrogasnim jedinicama Posavskog kantona, TVJ općine Šamac, PVJ Maglaj, PVJ Žepče i PVJ Zavidovići u ukupnoj vrijednosti od 22.000,00KM. Donirana oprema se sastoji od interventnih odijela, interventnih čizama, interventnih rukavica, vatrogasnih kaciga, potisni crijeva, vatrogasnih armatura koje će omogućiti bolji i sigurniji rad a samim tim poboljšati kvalitetu tehničkih uslova rada vatrogasca. Aktivnosti na distribuciji donirane opreme su izvršene u organizaciji SSV USK kroz nesebičan volonterski rad članova sindikata i materijalnu pomoć privatnih pravni subjekta kojima se i ovom priliko zahvaljujemo. Na upućeni zahtjev, prema Federalnoj upravi CZ, za materijalnu podršku Federalnog štaba CZ ovim aktivnostima odgovoreno je da za ovakve aktivnosti nisu proračunom uprave CZ F BiH planirana sredstva.

Image and video hosting by TinyPic

22.08.2014. ...12:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NE SAMO DA ZNAJU UGASITI VATRU, NEGO ZNAJU I RASPALITI STRASTI
[ # ]

JUŽNA FLORIDA

Image and video hosting by TinyPic
Nabildani, istesani, tetovirani i seksi vatrogasci smiješe se i poziraju poput pravih modela. Odjeveni u radne hlače skinute do pasa, zavode i pokazuju mišiće, a ne sumnjamo da će nakon ovih provokativnih poza mnoge žene poželjeti bar jednu vatricu da bi im mišićavi momci priskočili u pomoć. Ne dvojimo da oni znaju kako ugasiti vatru, no nakon ovih fotografija sigurni smo da svakako znaju i kako raspaliti strasti.…. t-portal

Image and video hosting by TinyPic

19.08.2014. ...14:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MLADI VATROGASCI POKAZALI SVOJE VJEŠTINE NA "DRAVSKOM KUPU 2014."
[ # ]

SVETI ĐURĐ

Ugodne vremenske prilike pogodovale su dobroj organizaciji natjecanja koje se održalo u dva dijela, izvođenje vježbi vatrogasnog podmlatka u vježbi s brentačama i izvođenje igara vatrogasne mladeži. Svega desetinke sekundi odlučivale su o najboljim mladim vatrogascima, u dobi od 6 do 12 godina. Najuspješnije su bile djevojčice iz DVD-a Komarnica Ludbreška, ispred vršnjakinja iz DVD-a Varaždinske Toplice i DVD-a Martijanec. Među muškim ekipama najbolji su bili dječaci iz DVD-a Hrastovsko, ispred malih članova DVD-a Slanje i DVD-a Hrženica.

Posebno je oduševljenje vladalo na tri poligona za igre vatrogasne mladeži. Među okupljenim dječacima najbolji su bili članovi DVD-a Donji Mihaljevec, ispred DVD-a Hrastovsko i DVD-a Hrženica. Među djevojčicama pobijedile su članice DVD-a Podravska Kapela, ispred najmlađih članica DVD-a Varaždinske Toplice i DVD-a Trnovec.
Image and video hosting by TinyPic
– Bogat poslijepodnevni program natjecanja u različitim vatrogasnim disciplinama, odnosno manifestacija kojoj je jedna od temeljnih odrednica bilo prikupljanje novčanih sredstava za nastavak gradnje novog vatrogasnog doma DVD-a Sveti Đurđ, u potpunosti je ispunio očekivanja svih nas i nazočnih na "Dravskom kupu", među kojima je bilo i nekoliko visokih gostiju, na čelu s načelnikom Općine Sveti Đurđ Josipom Janyjem i Nenadom Radojčićem, direktorom Vatroprometa iz Zagreba – poručili su organizatori iz DVD-a Sveti Đurđ.…. e-varaždin

Image and video hosting by TinyPic

...13:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRVI NA UDARU: Država im reže budžet, a najbolji su na svijetu
[ # ]

ZAGREB

Strahujemo od svakog rebalansa, rekao nam je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. Iako su prošle godine tražili da im osiguraju dodatnih pet milijuna kuna za normalno funkcioniranje, rebalansom su ostali bez deset posto proračuna, odnosno bez 750.000 kuna. - Posla je sve više, a kad se reže, mi smo prvi na udaru. Pred puknućem smo i ovakva situacija dugoročno je neodrživa - upozorava Prizmić. Unatoč svemu, kaže, HGSS neće dopustiti da zbog manjka novca nečiji život ne bude spašen. Ipak, odnos države iritira.
Image and video hosting by TinyPic
Spasioci rade volonterski
- Imamo osjećaj da smo zadnja rupa na svirali ili kamenčić u nečijoj cipeli. Dojam je da svi rade protiv nas. No unatoč manjku novca mi činimo čuda - navodi pročelnik HGSS-a. Spasioci rade volonterski nakon svog redovnog posla. Za rad su primili mnoga priznanja. - Društvo treba prihvatiti da je potreba za spašavanjem sve veća te da se broj nesreća dramatično povećava zbog klimatskih promjena i razvoja turizma - kazao je Prizmić napominjući da je njihova djelatnost javna potreba od interesa za Hrvatsku. Godišnji proračun HGSS-a je oko sedam milijuna kuna, imaju 800 članova, koji godišnje odrade oko 1200 intervencija. Za usporedbu, prema analizi Instituta za javne financije, u Hrvatskoj imamo 44 različite agencije u kojima radi 6000 ljudi, a godišnji proračun im je veći od četiri milijarde kuna. Godinama se propituje treba li HGSS naplaćivati spašavanja uzrokovana nepažnjom i neodgovornost ljudi koji se zbog toga nađu u bezizlaznoj situaciji, bilo na kopnu ili moru. Tijekom turističke sezone nerijetko spašavaju turiste, a to nitko ne plaća. Prizmić kaže kako država treba odrediti pravila. Napominje da sigurnost i spašavanje u našoj zemlji još nisu definirani kao proizvod koji je naplativ, a rješenje vidi u mogućnosti da aktivnosti spašavanja budu usluga koja će se financirati iz tržišta osiguranja. Od ukupnog broja intervencija GSS-a 20 posto odnosi se na spašavanje turista.

Uvijek su spremni priskočiti u pomoć. U akcijama spašavanja HGSS-ovcima se nerijetko pridružuju helikopteri, na što se troši povelik novac. Opremu je potrebno obnavljati. Osim spašavanja turista HGSS je tu u svim izvanrednim stanjima uzrokovanima nevremenom, poplavama…. 24sata.hr

Image and video hosting by TinyPic

...12:37 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI USK-a PRIPREMAJU TUŽBE
[ # ]

BOSANSKA KRUPA

U proteklom periodu od donošenja i stupanja na snagu Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva na prostoru Unsko-sanskog kantona implementacija odredbi koje tretiraju prava, profesionalnih vatrogasca, iz radno-pravnih odnosa se opstruiraju ili realiziraju djelomično na štetu vatrogasaca. Problemi u implementaciji Zakona nastaju prilikom donošenja Odluka i Pravilnika o plaćama i naknadama, koje donosi zakonodavna (Općinsko vijeće) i izvršna (općinski načelnik) vlast a koji u pravilu nude površna, djelomična ili na zakonu neutemeljena rješenja. Takvim pristupom implementaciji profesionalni vatrogasci, koji su uposlenici općina na prostoru USK-a, se stavljaju u nepovoljniji i diskriminirajući položaj u odnosu na zakonske odredbe i druga lica uposlena u općinskim organima uprave.

Nakon što zakonodavna i izvršna općinska vlast donese takve, za vatrogasce, nepovoljne i zakonu suprotne odredbe a od strane vatrogasaca bude zatraženo usaglašavanje istih sa zakonskim propisima otpočinju mjere i aktivnosti pritiska pa čak i otvorenih prijetnji prema vatrogascima. Samostalni sindikat vatrogasaca Unsko-sanskog kantona (SSV USK) je tokom proteklog perioda od osnivanja nastojao koristeći sve, na zakonu zasnovane, mogućnosti ostvariti utjecaj na općinske načelnike da u skladu sa svojim ovlastima izvrše usaglašavanje općinski akata, međutim do danas u većini općina nismo naišli na razumjevanje. Jedini pozitivniji primjeri implementacije su općine Cazin i Bosanska Krupa.
Image and video hosting by TinyPic
U cilju ostvarivanja i zaštite prava, profesionalnih vatrogasaca sa prostora USK-a, SSV USK je pokrenuo i projekat „ALARM 2014“ koji je podržan od strane amabasade Kraljevine Švedske s ciljem ukazivanje zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na diskriminirajuće elemente općinski akata u odnosu na Zakon o zaštiti od požara i vatrogastva. Kako u proteklom periodu od općinski načelnika nije bilo reakcije na naše primjedbe i prijedloge u suradnji sa Centrom za građanske slobode (CGS) iz Livna u sklopu projekta „Radimo zajedno za radnička prava“ pokrenute su aktivnosti na pripremama za pokretanja tužbi od strane vatrogasaca prema općinskim organima uprave s ciljem ostvarivanja uskraćenih prava po osnovu: dodataka za posebne uvjete rada, noćnog rada, rada u dane praznika, rada u neradne dane, prekovremenog rada i pasivnog dežurstva.

Kontakt osoba: Elvir Mulalić, predsjednik SSV USK
Sva pitanja možete uputiti putem: e-mail elvir.mulalic@bih.net.ba tel: 061/618-429

Dostavljeno:
-Sredstvima informiranja
-Upravnom odboru SSV USK M.P.
-Stručnoj službi
Predsjednik sindikata
Elvir Mulalić


Image and video hosting by TinyPic

18.08.2014. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI LUŽANA I ORIOVCA U RADNOM POSJETU "ERGO KLAMERICA D.O.O."
[ # ]

LUŽANI

Dana 16.08.2014. godine, pripadnici Vatrogasnih postrojbi DVD Lužani i DVD Oriovac, nazočili su edukativno-preventivnom obilasku poduzeća ERGO KLAMERICE d.o.o. iz Lužana, kako bi se u slučaju incidenata ili izbijanja požara, što kvalitetnije moglo pristupiti operativno standardnim postupcima.
Image and video hosting by TinyPic
U ovom vrlo poučnom obilasku, koji je trajao oko dva sata, vatrogasci su upoznati s načinom rada tvornice za izradu industrijskih klamerica, kao i sa svim elementima protupožarne zaštite, kao i sa resursima koje gore rečeni DVD-i raspolažu. Članove DVD Lužani i Oriovac s protupožarnim mjerama i opremom unutar tvornice upoznao je vlasnik Zvonimir Ergović. Ovo je još jedan dokaz, da vatrogasne postrojbe ne izlaze samo na požarne i druge intervencije, već da poduzimaju i niz preventivnih i edukativnih mjera i radnji na zaštiti života i imovine.

Image and video hosting by TinyPic

16.08.2014. ...09:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VELIKI POŽAR U SPLITU: IZGORIJELO SKLADIŠTE ZAPALJIVIH TVARI TVRTKE KONSTRUKTOR NA SIROBUJI
[ # ]

SPLIT

"Javna vatrogasna postrojba Split zaprimila je dojavu o požaru skladišta tvrtke Konstruktor na Sirobuji 10. kolovoza u 18:52. Vatra je zahvatila skladište u kojem su se nalazile boje, bazna ulja i lakovi. Zbog prirode materijala požar se vrlo brzo širio. Po dolasku na mjesto intervencije vatrogasci su započeli gašenje sa 3 mlaza i monitorom. Pošto je vatra zahvatila cijeli objekt, prioritet je stavljen na sprečavanje širenja požara na obližnju upravnu zgradu, vozila i spremnike goriva uz skladište, te su vatrogasci hladili objekte. Zbog mogućnosti urušavanja skladišta nije vršena unutarnja navala, već se gasilo izvana.
Image and video hosting by TinyPic
Na intervenciji su sudjelovali JVP Split (8 vozila, 18 vatrogasaca), DVD Split (1+ 3) i DVD Žrnovnica (1+3). Požar je lokaliziran u 21:30. Ujutro su raspuštene snage DVD-a Split i Žrnovnica, a na terenu su ostala 2 vozila i 5 vatrogasaca JVP-a Split. Očekuje se dolazak policijskih inspektora koji će utvrditi uzroke izbijanja požara. Požar još nije proglašen ugašenim u potpunosti te se očekuje pomoć radnih strojeva tvrtke Konstruktor pri raščišćavanju požarišta", stoji u priopćenju Konstruktora. Požar rano jutros još uvijek nije bio u cijelosti ugašen, no stanje na terenu je bilo dobro te se čekao dolazak policijske ekipe za očevid, kazali su jutros u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Splita. Dežurni vatrogasac je za Hinu izjavio da na požarištu još uvijek ima isijavanja i isparavanja, no nije opasno za okolinu, ni ni za vatrogasce. Jutros je na požarištu dežuralo sedam vatrogasaca s dva vozila. Po završetku očevida vatrogasci će nastaviti raščišćavati područje, uz pomoć građevinskih strojeva Konstruktora.

Unatoč trudu vatrogasaca skladište je izgorjelo, a sada prijeti opasnost od njegovog urušavanja. Mile Matković dežurni dispečer u splitskom vatrogasnom operativnom centru rekao je jutros: "Sada zbog velikog isijavanja topline dolazi do probijanja plamena što se gasi, postoji stoga opasnost od urušavanja. Ne zna se stanje objekta jer se ne ulazi unutra već se mlazovima hladi taj prostor. Negdje oko 8 sati doći će veliki strojevi od Konstruktora i počet će uklanjanje tih naslaga", rekao je Matković./3/]…. index.hr

Image and video hosting by TinyPic

11.08.2014. ...13:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI OGORČENI ZBOG BEZOČNIH LAŽI
[ # ]

PRNJAVOR

Dosta nam je prepucavanja i laži političara preko naših leđa, pa smo odlučni da ukoliko nastave sa tom lakrdijom u vezi sa našim zapošljavanjem, protiv onih koji ih izgovaraju i plasiraju - podnesemo krivične prijave! Ovim riječima „Novostima“ se u ime u javnosti dvadesetak prozvanih kolega obratila grupa ogorčenih prnjavorskih vatrogasaca. Njihova povrijeđenost dosegla je vrhunac kad su se u jednom od glasila, u faksimilu liste novozaposlenih, našla i njihova imena, a povodom SNSD prozivki načelnika prnjavorske općine dr Siniše Gatarića zbog, navodno, prekomernog broja zaposlenih u općinskoj administraciji.

- Besramna je laž da me je načelnik Gatarić zaposlio, jer kruh sa devet kora u vatrogasnom društvu zarađujem još od 1997. godine. Dakle, vjerujem da je Gatarić u vrijeme mog zaposlenja bio student, a na poziciju načelnika je došao tek prije dvije godine. Čast bi mi bila da me je on zaposlio, pošto ga izuzetno cijenim i za njega sam glasao, ali dižemo svoj glas, jer je istina sasvim drugačija - kaže za „Novosti“ Velimir Trivičević, vođa smjene i rukovoditelj akcije gašenja u TVJ Prnjavor.
Image and video hosting by TinyPic
Ništa manje bio je šokiran i njegov kolega Neđo Vasić, kad je u novinama, među navodno novozaposlenim „Gatarićevim radnicima“, ugledao svoje i ime dvadesetak kolega koji se već desetljećima bore s vatrom, vodom i drugim nevoljama. - Bio sam zapanjen kad su me susjedi i poznanici upitali od kad sam to ja na „općinskim jaslama“. Tužit ćemo svakog onog tko se ubuduće drzne da politički profitira ovim lažima na naš račun i izazivanjem revolta naroda - kategoričan je Vasić. Da je riječ o, kako kaže, zaista bezočnim lažima i obmani javnosti, ponajbolje svjedoči i Gatarićev primjer „zapošljavanja“ Milorada Živkovića, dugogodišnjeg zapovjednika vatrogasaca, koji broji posljednje dane svog radnog vijeka.

- U Vatrogasnoj jedinici sam još od 1994. godine. Sa tih 20 godina radnog staža ovih dana ću u mirovinu -konstatira Živković, koji je u svojstvu zapovjednika u Beogradu od Kompanije „Novosti“ primio priznanje za „Najplemenitiji podvig godine“, pošto su ovdašnji vatrogasci iz vode spasili 15 ljudi. Bilo je to 2010. godine, da bi dr Gatarić za kormilo općine došao tek za dvije godine, pa ni njega, kao ni ostalih dvadesetak vatrogasaca nije ni mogao da dovede na „općinske jasle“.

Pumpanje podataka
Načelnik Gatarić objašnjava da je po sili zakona VJ u Prnjavoru, kao općini koja ima više od 20.000 stanovnika, transformirana u Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu. - Jasno je da nije riječ o mom hirovitom prijemu novih radnika, a i u ranijem statusu VJ vatrogasci su se financirali iz općinskog proračuna. SNSD je grubo zloupotrijebio spisak porezne uprave o isplatama putem trezora. Da bi napumpali broj zaposlenih u općini u njega su, osim vatrogasaca, pridodali čak i 29 odbornika SO, mrtvozvornike, članove izborne i drugih komisija, odbora za žalbe. Plasirana brojka od preko 240 zaposlenih u općini nije točna, već je to oko 160 zaposlenih što je na razini mog prethodnika - kaže načelnik Gatarić.…. novosti.rs

Image and video hosting by TinyPic

04.08.2014. ...14:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DUBROVAČKIM VATROGASCIMA STIŽE SPECIJALNO VATROGASNO VOZILO ZA TEŠKO PRISTUPAČNE TERENE
[ # ]

DUBROVNIK

U nazočnosti gradskih čelnika Bad Homburga, koje je predvodio gradonačelnik Michael Korwisi, te novinara i fotoreportera njemačkih glasila iz tog grada, danas je iz Bad Homburga u grad prijatelj Dubrovnik upućeno specijalno vatrogasno vozilo vrijedno 55 tisuća eura. Idućeg tjedna vatrogasno vozilo namijenjeno gašenju požara na teško pristupačnim terenima bit će predano u ruke Dubrovačkih vatrogasaca. Zbog primopredaju vrijednog vatrogasnog vozila s prikolicom, u Dubrovnik će doputovati gradonačelnik Bad Homburga Michael Korwisi, šef vatrogasaca Bad Homburga Daniel Guischard, tehnički voditelj Manfred Brohm te poznata humanitarka Olga Stoss čija udruga Kroatienhilfe Hochtaunus je donirala vozilo. - Uz potporu gradonačelnika Korvisia i stručnu pomoć vatrogasaca Bad Homburga izabrano je i kupljeno specijalno vatrogasno vozilo koje poklanjamo Dubrovačkim vatrogascima. - kazala je Olga Stoss ispred Gradske vjećnice u Bad Homburgu.
Image and video hosting by TinyPic
Gradonačelnik Korwisi tom joj je prigodom zahvalio na donaciji i svemu što čini na učvršćivanju prijateljstva dvaju gradova. Korwisi je još istaknuo kako grad Bad Homburg šalje svoje vatrogasce koji će za obuku specijalnog vozila biti na raspolaganju Dubrovačkim vatrogascima te plaća kamion za prijevoz vozila s prikolicom. O tehničkim karakteristikama specijalnog vatrogasnog vozila, koje je najsuvremenije vatrogasno vozilo današnjice u svojoj kategoriji, govorio je Daniel Guischard. Prije polaska za Dubrovnik prikazan je i dio mogućnosti koje pruža vatrogasno vozilo u savladavanju prepreka i gašenju požara.…. dubrovnik press

Image and video hosting by TinyPic

...12:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U EKSPLOZIJI PLINA POGINULA ČETIRI VATROGASCA
[ # ]

KAOHSIUNGU

Najmanje 24 osobe su poginule, a 271 je ozlijeđena u eksploziji izazvanoj curenjem plina u drugom po veličini tajvanskom gradu Kaohsiungu, po najnovijim izvješćima u petak, a požar koji je prouzročila eksplozija gutao je sve pred sobom u četvrti punoj stambenih zgrada i trgovina. Mjesna vatrogasna služba primila je dojavu o curenju plina kasno navečer u četvrtak, a potom je oko ponoći po mjesnom vremenu uslijedila serija eksplozija koja je zahvatila područje od dva do tri četvorna kilometra. Među poginulima su četiri vatrogasca.

U naporima obuzdavanja požara i pomoći ozlijeđenima sudjeluje više stotina vojnika i vatrogasaca iz susjednih gradova Tainan i Pingtung. Ministar gospodarstva Chang Chia-juch rekao je novinarima da prvotne procjene ukazuju na to da je eksploziju prouzročilo curenje plina propilena koji se koristi u proizvodnji plastike i tkanine. Dvije tajvanske najveće petrokemijske kompanije objavile su da njihova postrojenja nisu stradala u eksploziji. U širem području nesreće zatvorene su škole, a radnicima je poručeno da ne dolaze na posao. Predsjednik Ma Ying-jeou obećao je poduzimanje oštrih mjera kako bi se ubuduće spriječili takvi incidenti.…. bljesak

Image and video hosting by TinyPic

01.08.2014. ...13:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAISTA NEVJEROVATNO!
[ # ]

REDDING


Kada je čovjek renovirao svoju kuću u Kaliforniji, čuo je neobične zvukove iz jedne metalne cijevi. Odlučio je pozvati vatrogasce kako bi saznali što se točno nalazi unutra. Uz malo strpljena i s pravim alatima, uspjeli su ga spasiti.…. balkanija

Image and video hosting by TinyPic

...12:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SANIRAJU SE POSLJEDICE NEVREMENA
[ # ]

ZADAR

Zadarski vatrogasci zbog nevremena imali preko stotinu intervencija, a broj će sigurno i dalje rasti. Centar 112 primio 400-tinjak dojava zbog olujnog nevremena koje je jučer pogodilo zadarsko područje. Jučerašnja obilna kiša prouzročila je brojna plavnjenja podrumskih prostorija, dvorišta te prometnica na širem području zapadnog dijela Zadarske županije – posebice na području Zadra, Nina, otoka Vira i Paga te Starigrada i Posedarja. Vatrogasci i danas saniraju posljedice jučerašnjeg nevremena. Na terenu su zbog poplava vatrogasci JVP Zadar, DVD Pag, Vir i Silba. Do jutros je evidentirano preko stotinu intervencija, izvijestili su iz JVP Zadar. Kako je jutros izvijestio županijski Centar 112 aktivirani su stožeri gradova Nina i Paga. Primljeno je 400-tinjak dojava vezanih uz uklanjanje posljedica olujnog nevremena. U Zadru je od jučer ujutro palo 89 litara kiše po metru četvornom.…. zadar danas

Image and video hosting by TinyPic

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters