OBILJEŽENO 35 GODINA RADA DRUŠTVA
[ # ]

LEPROVICA
Piše: Ana - Marija Šprihal

Prije 35 godina osnovano je DVD Leprovica, a taj je jubilej obilježen 1.ožujka na redovnoj godišnjoj skupštini u njihovom Domu. Skupštinu je otvorio predsjednik Slavko Doroda pozdravljajući mnoge goste. Među njima bili su predsjednik dugoselskog Gradskog vijeća Željko Ivaniček, zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak, predsjednik VZG Dugo Selo Zvonimir Novosel Dolnjak uz predstavnike brojnih DVD-ova s kojima leprovečki vatrogasci uspješno surađuju. Od 53 članova, prisutno je bilo 30 njih. Izvješće o radu podnijela je tajnica Viktorija Kranjec-Knezić podsjetivši na početke organizirane zaštite od požara koja je počela prije 85 godina kada su Leprovčani s Ostrnjanima osnovali zajedničko društvo. To je društvo egzistiralo do 1979. godine kada postaju samostalni. U 2013. godini uglavnom su realizirali svoj plan rada. Nisu imali, kao prethodnih godina, nikakvih građevinskih radova, garažu za kombi nisu sagradili zbog neimanja financijskih sredstava. Umjesto toga uredili bi bivše sabiralište mlijeka na kojem će još popraviti krovište i izgraditi garažna vrata. Tu će smjestiti vozilo iz 50-ih godina, raritet s drvenom kabinom. Od prašine nastale zbog prošlogodišnjih radova na kanalizaciji Leprovica nije mogla disati, a oni su samoinicijativno polijevali cestu kako bi osigurali normalan život sumještanima. Nešto su i zaradili nakon što je komunalna služba prisilila izvođača radova koji je to trebao činiti.
Image and video hosting by TinyPic
Što se tiče natjecanja kod najmlađih, omogućili su drugima da nešto osvoje - došlo je do smjene generacija te nisu imali dovoljno djece. Teško su skupili i ekipu za ostrnjanski Kup sv. Florijana gdje su osvojili visoko drugo mjesto dok su na županijskom natjecanju s dječacima od 6 do 12 godina odnijeli sedmo mjesto. Imali su više stotina prijevoza vode te dva gašenja požara. Primili su goste iz Francuske i darovali im prigodne poklone. U ovoj godini neke od planiranih aktivnosti su uvođenje plinskog grijanja u garažu te renoviranje krovište nad salom, održavanje godišnje i izvanredne skupštinu, provedba programa VZ-a, osposobljavanje članstva, takmičenja, primanje novih članova. Po financijskom izvješću stanja u blagajni prihodi su iznosili 19.069 kuna, rashodi 15.843 kune, a stanje je 3.275 kuna. Kod stanja na žiru računu prihodi su 81.066 kuna, rashodi 61.075 kuna, stanje na tom računu je 19.360 kuna. Planirani ovogodišnji prihodi su 115.000 kuna kao i rashodi.

Od gostiju predstavnika DVD-ova kojih je bilo više od dvadeset te udruga s kojima surađuju čuli su se samo pozitivni tonovi uz nezaobilazno „manje požara, više druženja“. Na važnu ulogu dobrovoljnih vatrogasaca osvrnuo se predsjednik GV Dugo Selo Ivaniček pohvalivši njihovu spremnost kod nedavnih poplava. „Bitna je suradnja sa svim zajednicama. Grad će i dalje ispunjavati svoje obveze i pomoći koliko će to biti u mogućnosti“, kazao je Ivaniček. „VZG će ove godine od Grada dobiti 750.000 kuna, što će biti dovoljno. Sva su društva mobilna, u potpunosti zadovoljavamo pravilnik o vatrogastvu. Prisutnost velikog broja gostiju dokaz je da su aktivnosti DVD Leprovica usmjereni na suradnju i prijateljstvo“, rekao je predsjednik dugoselske VZ Zvonko Novosel Dolnjak podsjetivši kako će regionalizacija zahvatiti i vatrogastvo. On je uručio Ivanu Petolasu, Igoru Kranjecu i Tomislavu Vugrinoviću uvjerenja osposobljenosti za vatrogasca I klase. Skupštinu je glumačkim nastupom uveličao Želimir Novak. U svom humorističnom osvrtu „Leprovečki cajti“ on navodi ono što se moglo čuti i tijekom svih 35 godina DVD-a Leprovica. Rečenica glasi „Čekame Vas i rada pogostime, jer sme mi Vaši leprovečki vatrogasci.“…. dugoselska kronika

Image and video hosting by TinyPic

03.03.2014. ...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters