VATROGASCI BEZ VATROGASNIH VOZILA
[ # ]

ŠABAC

Dok se na razini Srbije govori da nema dovoljno vatrogasaca, u Šapcu oni ostaju bez posla. Osnovana 1968. godina, profesionalna jedinica nekadašnjeg kemijskog giganta Zorke, zbog duga firme ostala je bez vatrogasnih vozila. Kada kupac ovih dana završi papirologiju i uplati izlicitiranu svotu, garaža Zorkinog vatrogasnog doma ostaće prazna. Dug za plaće četrnaest bivših radnika "Zorka Sigurnost" namiren je prodajom tri ispravna vatrogasna kamiona. "Nov kamion košta od 250.000 do 300.000 eura, a naša tri kamiona su prodata za 11.000 eura, imaju kompletnu opremu, mlaznice, sve što treba imatijedno vatrogasno vozilo", kaže Dragan Nikolić, vatrogasac.
Image and video hosting by TinyPic
Uz kamion prodat u prosincu prošle godine, nekada čuvena Zorkina vatrogasna jedinica, ostala je bez vozila. Među preostalih 18 zaposlenih, većina su vatrogasci sa stažom preko dvadeset godina. "Holding duguje i nama isto, ali mi nismo tražili potraživanja, nismo htjeli ni program uzeti, već smo ostali raditi", kaže Mileta Đurković, vatrogasac. "Gdje god smo trebali išli smo, amonijak, benzol u bojama, sve smo pokrivali. Bili smo uvijek među najboljim jedinica i u bivšoj Jugoslaviji", kaže Milorad Sandić, vatrogasac. Za firmu koja je deset godina u restrukturiranju posla je bilo. I kao ispomoć gradskoj jedinici, a posebno za sigurnost privatiziranih firmi u krugu nekadašnjeg giganta. Ugovori sa njima, kažu, još vrijede.

Direktor "Zorka Sigurnost" Mile Nikolić kaže da ukoliko ne prebrode ove teškoće firma neće moći nastaviti djelatnost. "To je velika je opasnost za materijalna dobra i za ljudske resurse u tim firmama", kaže on. Sa problemom profesionalaca bez opreme upoznati su i u nadležnom sektoru. Za sigurnost su po zakonu odgovorne same tvornice. "Mogu unajmiti drugu firmu i sklopiti ugovor sa drugima samo moraju imati ono što je propisano zakonom da su zaštićena materijalna dobra kako je zakonom propisano", kaže Aleksandar Stojković, načelnik odjeljenja za izvanredne situacije Mačvanskog okruga. Da bi osigurali posao i ugovore, Zorkini vatrogasci kažu da im je preostalo samo udruživanje sa nekim ili da od kupca sa licitacije iznajme bar jedan svoj prodani kamion.…. rts

05.02.2013. ...06:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters