ČELNIK SINDIKATA VATROGASACA: NEMA ŠANSE DA UGASIMO NOVE POŽARE
[ # ]

ZAGREB

Iako je do kraja ovogodišnje protupožarne sezone ostalo više od mjesec i pol dana, čak 80 posto budžeta namijenjenog ove godine za vatrogasne snage već je potrošeno - rekao je general Mate Obradović predsjedniku RH Ivi Jospoviću za njegova posjeta Zapovjedništvu vojnih protupožarnih snaga te Vatrogasno-operativnom središtu u Divuljama. Nije tajna da su sredstva za protupožarnu zaštitu smanjena, no pitanje je kako dalje i hoće li preostalih 20 posto sredstava biti dovoljno. U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje ističu kako je ove godine za protupožarnu sezonu predviđeno 28,3 milijuna kuna, što je za oko 15 posto manje nego lani. No, uvjeravaju nas kako protupožarna sezona sigurno neće doći u pitanje. - Bude li potrebno, Vlada RH će osigurati sredstva i sezona sigurno neće biti upitna - kažu u DUZS-u. Napominju kako smanjenje sredstava neće umanjiti operativnu spremnost i mobilnost vatrogasnih postrojbi. - Racionalizirali smo određene dislokacije ne umanjujući protupožarnu sigurnost, a povećali smo i broj sezonskih vatrogasaca s 1000 na 1100 - napominju u DUZS-u.

Ističu kako je ova protupožarna sezona jedna od vrlo zahtjevnih. Do kraja srpnja ukupno je bilo 3844 požara, što je za 323 požara više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No, dodaju kako je ujedno opožarena površina manja za oko 6000 hektara u odnosu na prošlu godinu, što, napominju, govori o vrlo dobroj učinkovitosti zemaljskih i zračnih vatrogasnih snaga.Prema riječima Mladena Magdića, predsjednika Sindikata vatrogasaca, ove je godine proračun za vatrogasne snage nedopustivo smanjen.

Nema uštede, štete su veće
- Vatrogasci su u vrlo nezavidnoj situaciji, jedva preživljavamo i nema šanse da s ovim proračunom završimo sezonu. Država je išla na rezanje sredstava, ali vrijeme će pokazati da su pogriješili - kaže Magdić. Rješenje vidi u financijskim pričuvama za kojima će Vlada hitno morati posegnuti. Ni Mladen Jurin, sada već bivši glavni vatrogasni zapovjednik u DUZS-u, ne smatra dobrim što su sredstva za ovogodišnju protupožarnu sezonu smanjena. - Smanjenje budžeta nikada nije dobro rješenje. Štete od požara uvijek su puno veće nego što se može uštedjeti na preventivi i kvalitetnoj pripremi programa zaštite od požara - kaže Jurin. Zato smatra prijeko potrebnim da se pronađe novac jer je do kraja sezone “ostalo još previše vremena da bi se sve prepustilo slučaju”. Smatra i da su greške napravljene u dislociranju namjenski organiziranih snaga.- Vatrogasci moraju biti tamo gdje se požari događaju, a ne da vatrogasne snage s kontinenta “dižemo” tek kada se požari u priobalju dogode. To je puno veći trošak - smatra Jurin.

Dvostruko više intervencija nego lani
Ova protupožarna sezona najzahtjevnija je do sada. U razdoblju od 15. svibnja do 5. kolovoza protupožarne namjenski organizirane snage OSRH bile su angažirane na 154 požarišta, a samo u srpnju na 118 različitih požarišta, izvijestili su iz Ministarstva obrane. Radi usporedbe, u istom razdoblju prošle godine namjenski organizirane snage bile su angažirane na 66 različitih požarišta.

Letjeli 3728 puta
Zračne protupožarne snage ove sezone ostvarile su već 3728 letova. Najčešće su djelovale u Šibensko-kninskoj (48 intervencija), Splitsko-dalmatinskoj (41 intervencija) i Zadarskoj županiji (34 intervencije). Na tri požarišta bile su angažirane kombinirane zračne i kopnene snage, dok su na svim ostalim požarištima angažirane isključivo zračne protupožarne snage – protupožarni avioni canadair CL-415, air tractor, te transportni helikopteri Mi-8 MTV1.

Pomagali susjedima
Hrvatske zračne protupožarne snage ove sezone sudjelovale su kao ispomoć u gašenju požara u Crnoj Gori, BiH i Grčkoj. U gašenju požara sudjelovali su kanaderi i helikopteri Mi-8 HRZ-a s posadama. Odluku o tome donijela je Vlada RH. U DUZS-u ističu da je bilateralnim sporazumima uređeno da hrvatske snage mogu gasiti požare između RH i BiH, udaljene od granice 10 kilometara. - U interesu nam je da se ti požari što prije ugase prije nego što prijeđu na hrvatsku stranu - kažu u DUZS-u te dodaju da se sredstva za angažiranje zrakoplovnih snaga namiruju sukladno međunarodnom planu.…. slobodna dalmacija

08.08.2012. ...15:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters