VATROGASCI SPREMNI I ZA EKOLOŠKU KATASTROFU
[ # ]

OSIJEK

U organizaciji Lučke uprave Osijek i Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka danas je održana taktičko-pokazna vježba „Osijek EKO 2011“ u luci Osijek.

Ekspolozija i širenje opasnog oblaka dima u osječkoj luci Tranzit iznenadili su danas mnoge Osječane, a neke od njih i uznemirili. Usljedila je brza intvencija vatrogasaca i hitne pomoći, a ondje je bila i ekipa Slavonske televizije.Na svu sreću radilo se tek o taktičko-pokaznoj vježbi koju je održala javna profesionalna vatrogasna postrojba Osijek u suradnji s brojnim drugim službama.



A sve je izgledalo ovako:
Posada broda uviđa da ne može sama spriječiti širenje požara te u pomoć poziva javnu profesionalnu vatrogasnu postrojbu Osijek. Ubrzo ih savladavaju korozivna isparavanja te se jedan od njih pokušava spasiti skokom u vodu, a druga dva zadobivaju teške opekline. Na teren dolaze vatrogasne postrojbe s nekoliko vozila i posebnom opremom, provjerava se smjer vjetra. Pomoću mlaza vode obara se otrovni oblak i kreće se u akciju spašavanja unesrećenih. Dva vatrogasca s ronilačkom opremom u potrazi su za potonulim članom posade potiskivača.Na svu sreću radilo se tek o taktičko-pokaznoj vježbi koju je održala javna profesionalna vatrogasna postrojba Osijek u suradnji s brojnim drugim službama.

Kako se oblak širi zapovjednik traži Određivanje zone kontaminacije izvan područja luke Osijek. Postavljaju se i šator za dekontaminaciju kao i bazen za sakupljanje kontaminirane vode. Nakon nekog vremena požar je zaustavljen, a svi ugroženi spašeni. Tako je danas tekla zajednička vježba vatrogasaca, lučke uprave i brojnih drugih službi.U ovoj vježbi simulirano je kako je do nesreće došlo na terminalu i zonskom skladištu buduće tvornice etanola koja će se graditi na području luke Tranzit.

Sudionici vježbe: Lučka uprava- organizator vježbe, JPVP Grada Osijeka- organizator vježbe, DVD Osijek Donji grad, Lučka kapetanija, Granična policija, DPA Mursa- spasilačka služba Osječko-baranjske županije, GD Crvenog križa Osijek, Hitna medicinska pomoć Osječko-baranjske županije, Državna uprava za zaštitu i spašavanje-PUZS DUZS Osijek, Stožer zaštite i spašavanja Grada Osijeka, Luka Tranzit Osijek, Vodoprivreda Osijek . Vježbi su nazočili predstavnici organizatora i sudionika vježbe, gradonačelnik Krešimir Bubalo, dožupan osječko-baranjske županije Željko Kraljičak, (ujedno i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije), Ivan Vrdoljak, dogradonačelnik Osijeka (ujedno i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Grada Osijeka), predstavnici medija, kao i brojni drugi gosti.

31.05.2011. ...14:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters