IZGORIO NAJPOZNATIJI TRAPISTIČKI SAMOSTAN U SVIJETU
[ # ]

ROCHEFORT

Prema navodima Francoisa Bellota, gradonačelnika Rocheforta, vatrogasci su uspjeli spasiti bogatu knjižnicu te svjetski poznatu pivovaru u kojoj trapistički redovnici već stoljećima, po tajnom receptu, proizvode pivo, a srećom nitko nije ozlijeđen.



Najpoznatiji trapistički samostan u svijetu, onaj u belgijskom gradu Rochefortu koji potječe iz 13. stoljeća, u potpunosti je izgorio u noći na četvrtak, a vatra još uvijek prijeti okolnim zgradama. Prema navodima Francoisa Bellota, gradonačelnika Rocheforta, vatrogasci su uspjeli spasiti bogatu knjižnicu te svjetski poznatu pivovaru u kojoj trapistički redovnici već stoljećima, po tajnom receptu, proizvode pivo, a srećom nitko nije ozlijeđen. »Odmah nakon što je požar buknuo, redovnici su istrčali iz samostana s tanjurima, jer su upravo u tom trenutku večerali«, kazao je Bellot.

Prema prvim rezultatima tek započete istrage, vatra je buknula u strojarnici pored drevne pivovare, a pretpostavlja se da je do požara došlo zbog kratkog spoja. Treba napomenuti kako u svijetu danas postoji tek 95 muških i 64 ženska trapistička samostana, a jedini muški na području prostora bivše Jugoslavije je »Marija Zvijezda« u Banjoj Luci. Trapistički redovnici se strogo pridržavaju pravila sv. Benedikta, a to su »moli i radi«. Poznati su po izoliranosti od vanjskog svijeta, predano mole, čitaju, bave se poljoprivrednom, raznim zanatima, prepisuju stare rukopise, pišu pjesme, bave se biologijom, numizmatikom i podižu velike knjižare, a zanimljivo, omiljeno im je piće upravo pivo po kojem su poznati širom svijeta, baš kao i sirom trapistom koji također proizvode.
vjesnik

30.12.2010. ...14:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters