DA NIJE NJEMAČKE LIVNO NEBI NIŠTA IMALO, DAJU NAM I VATROGASNU OPREMU
[ # ]

LIVNO

Članovi Vatrogasnog društva Livno od 1. kolovoza tekuće godine dijelom su riješili svoj radno-pravni status.

Naime, nakon višegodišnjeg ukazivanja na svoj težak položaj, rad 'na crno' bez zdravstvenog i mirovinskog osiguranja i bez i jednog radnog dana zabilježenog u radničkoj knjižici, nakon nekoliko odluka OV Livno (u dva različita saziva), taj problem je konačno riješen, prijavljeni su i knjiže svoje prve 'minule' radne dane.

Prije toga su po ugovoru o obavljanju 'privremenih i povremenih poslova' radili, ovisno od jednog do drugog, od 10 do 14 godina. Na tu činjenicu i potrebu rješavanja njihovog statusa ukazivala je i veleposlanica Francuske u BiH Maryse Berniau koja je dva puta u relativno kratkom vremenu posjetila vatrogasce. Zadnji put to je bilo u lipnju mjesecu kada su još uvijek boravili u ruševnom vatrogasnom domu. Od tada do danas u dvije stvari je došlo do poboljšanja. Jedna od njih je primanje u radni odnos, premda još uvijek nisu izjednačeni sa ostalim općinskim službenicima, nemaju topli obrok, nikada nisu primili regres, niti imaju putne troškove.

Nadaju se kako će na ostvarenje tih prava čekati kraće nego na ono prvo. Druga dobra stvar je to što su dobili novouređeni vatrogasni dom u sklopu industrijske zone Jug, međutim, još uvijek im Elektro nije priključilo struju, tako da i dalje borave u ruševnoj kućici u središtu grada. I upravo ta kućica, vidni manjak opreme, od one najosnovnije, obuće i odjeće, do ostalih tehničkih pomagala i vozila, ponukao je Livnjake koji žive i rade u Njemačkoj, a koji su upoznali osoblje iz tvrtke „Schmitt Feuerwehrtechnik“, da nešto učine na tom planu. Ovih dana vatrogasci nam se pohvališe da je pomoć stigla, a mi smo se potrudili zabilježiti to slikom i rječju. Veći broj radnih hlača, vatrogasne i radne obuće, specijalnih hlača za gašenje vatre, pojaseva za držanje, gumenih korpi, jakni i parki, rukavica… sve uredno poredano u garažnom prostoru, vatrogasci su sa mališanima, kojima je želja biti kao oni, razvrstavali po veličinama. Pokazali su nam i motornu pilu za rezanje betona i željeznih armatura za spašavanje u slučaju potresa i urušavanja, a sve to od tvrtke Schmitt iz Neuwieda.

Popis onoga što još nedostaje podugačak je, no, nadomještaju ga svojim požrtvovnim radom i srčanošću, jer nije jednostavno ući u kuću, spašavati živote i imovinu, kada plameni jezici ližu svuda oko vas, a sa stropa obrušavaju izgorjele grede i osatali građevni materijal. Ono što je bez greške i čime se ponose jeste desettonsko vatrogasno vozilo, no, ono je pogodno za ceste, ne za makadamske i teško pristupačni brdsko-šumski teren. Stoga bi im dobro došlo kakvo vozilo za šumske požare, ne mor abiti novo, samo neka je ispravno, terensko vozilo kojim bi prevozili škare i opremu za spašavanje unesrećenih u prometu, kacige, vatrogasna odijela… a o spcijaliziranom vozilu s ljestvama na izvlačenje mogu samo sanjati. Nadaju se da ova prva donacija iz Njemačke neće biti ni posljednja, a sav višak opreme koju imaju spremni su podijeliti s kolegama u susjednim općinama, jer znaju kako je to nemati.
livno-tomislav.com

27.11.2010. ...12:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters