VATROGASCI MORAJU U SUSTAV 112, IZRAVAN BROJ IM NE TREBA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Mile Franičević

Na tvrdnje vatrogasaca da oni i dalje trebaju zadržati izravnu telefonsku liniju, bio to broj 93 ili novi 193, reagirali su iz DUZS-a.

Prava administrativna zbrka traje ovih dana zbog telefonskih brojeva na koji će građani ubuduće zvati hitne službe, vatrogasce, policiju i hitnu pomoć.Na sreću, bez posljedica na kvalitetu usluga, a daleko od očiju javnosti vode se žestoka zakulisna lobiranja između vatrogasaca, Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) te Hrvatske agencije za poštu i telekomunikacije.

Prijepori su nastali zbog naizgled banalne stvari, ali zapravo važnog ustrojavanja pozivnog sustava na koji će građani tražiti pomoć neke hitne službe. Pitanje hoće li zvati izravno vatrogasce ili Službu 112, uzburkalo je duhove, najprije one u Vatrogasnoj zajednici, a onda i u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Prvo su se krajem prošlog tjedna oglasile neke vatrogasne grupacije sa županijskih razina. Vatrogasci se, naime, bune zbog preusmjeravanja, pa i mogućeg ukidanja izravnog telefonskog poziva za pomoć vatrogasaca sa sadašnjeg broja 93 na jedinstveni broj 112.

Istarski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac ustvrdio je da preuzimanje poziva na 112 usporava vatrogasne intervencije te da vatrogasci zato i dalje trebaju zadržati izravnu telefonsku liniju, bio to broj 93 ili novi 193.Na njegove tvrdnje u ponedjeljak su reagirali iz DUZS-a, odnosno njihove Službe za sustav 112.

Odbacuju Kozlevčeve tvrdnje i kažu da je njihovo posredovanje puno bolji način organizacije pozivnog sustava zbog koje su vatrogasne intervencije bolje, a nipošto sporije. U DUZS-u napominju i da od vatrogasnih zahtjeva koji idu za tim da telefonski pozivi najprije dolaze vatrogascima, a tek onda u sustav 112, neće biti ništa.

»Mi smo prvi počeli. Naš proces integriranja vatrogastva u sustav 112 počeo je prije nego ovo uvođenje jedinice ispred izravnih brojeva, odnosno broja 193 za vatrogasce. Kad završimo integraciju vatrogastva u 112, ti brojevi zapravo neće biti potrebni«, kaže Anto Zelić, pomoćnik ravnatelja za sustav 112 i glavni nadzornik sustava 112.Prema njegovim riječima, proces integriranja broja 93 u 112 dovršit će se već u prvoj polovici iduće godine.

»Gospodin Kozlevac nije ovlaštena osoba koja o tome donosi odluku. On je samo jedan vatrogasni zapovjednik. Istina je, vatrogasci bi htjeli da umjesto nas od građana dobivaju prvu informaciju i zahtjev za pružanjem pomoći, ali mi ćemo učiniti sve da to ne bude tako«, tvrdi Zelić i dodaje da vatrogasci ne mogu dobivati prvu informaciju u kojoj građanin traži pomoć prije sustava 112, jer to po zakonu nije moguće.Napominje da je sustav hrvatskog vatrogastva već integriran u 112 u 10 županija.

»Za to nam ne treba sporazum s vatrogascima ili sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima. To mi možemo napraviti odlukom, ali želimo to učiniti sporazumno kako bi se uhodala procedura. Postoje, nažalost, neki ljudi koji imaju prilično romantične ideje, a govore što bi trebala biti služba 112«, smatra Zelić i dodaje da građani ne mogu sami procjenjivati kolika je nesreća, velika ili manja, pa da zovu 112 ili vatrogasce.

»Ideja Europske unije je da to bude jedinstven broj za sve situacije, to je smisao broja 112, a ne da on bude samo za turiste i katastrofe«, kaže glavni nadzornik sustava 112.Cijelu zbrku zbog brojeva za žurne službe dodatno je potaknuo Plan numeriranja, dokument u kojem je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke telekomunikacije (HAKOM) razervirala pojedine brojeve, odnosno domene. Svi troznamenkasti brojevi koji počinju jedinicom rezervirani su za žurne službe, ali Zelić tvrdi da nije određeno kada će se taj sustav početi primjenjivati.

»Plan numeriranja ne treba primjenjivati. On zbunjuje građane, a za uvođenje tog sustava trebalo bi trošiti dodatan novac za promidžbu«, napominje Zelić i dodaje da Plan numeriranja nema veze s usklađivanjem s europskim propisima. Podsjeća na to da je cijela priča definirana Zakonom o elektroničkim komunikacijama, Zakonom o zaštiti i spašavanju te Zakonom o zaštiti od požara. »Broj za hitne službe je 112 i uz njega se usporedo primjenjuju postojeći brojevi tih službi. Postojeći brojevi su bili 92, 93 i 94. Dodavanje jedinica je novi broj, time se krši zakon, a to unosi i zbrku«, smatra Zelić i dodaje da je HKOM dobio mišljenja drugih institucija koje su zainteresirane za to područje.

Na broj 193 u Zagrebu se već javljaju vatrogasci
Premda u Službi 112 kažu da ne znaju jesu li neke županijske vatrogasne zajednice već prešle s broja 93 na broj 193, to se u nekim sredinama očito već dogodilo. »To su objavili na Vatrogasnom portalu, a dobro se zna da je to zid na kojem svi nešto pišu«, kaže Zelić. Na pitanje hoće li se ipak netko javiti ako okrenemo broj 193, Zelić je rekao da misli da neće.
»Ja barem nemam potvrdu da je to napravljeno. Javite mi ako se netko javi da ga i ja mogu pozdraviti«, kazao je Zelić. Okrenuli smo telefonski broj 193. i dobili zagrebačke vatrogasce.
vjesnik

16.11.2010. ...23:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters