PRI IZLJETANJU VLAKA NAPRAVIO BIH VIŠE NO DVADESETORICA RADNIKA
[ # ]

VARAŽDIN
Piše: Izak Vrtarić / VLM

Vladimir Starej iz Kućana Gornjeg izumio je ultraelektrodu. Koristi je jedan čovjek, ne treba struju, a reže sve - kamen, armirani beton, aluminij...

Kad bi vlak iskočio i trebalo bi rezati tračnice, ja bih sa svojom ultraelektrodom napravio više nego 20 radnika s velikim bocama i autogenim rezanjem! - tvrdi Vladimir Starej, vlasnik strojobravarske radionice iz Kućana Gornjeg. Dobar dio radnog vijeka proveo je u stranim korporacijama. Vrativši se u Varaždin, svoju tvrtku, ali i tržište obogaćuje vlastitim izumima te je član Društva inovatora Varaždinske županije.

Najnoviji u nizu izuma, ultraelektrodu, predstavio je članovima Javne vatrogasne postrojbe Varaždin. Pred njima u tren oka izrezao je željeznu šipku debelu 32 milimetra, aluminij i armirani beton.

- Ultraelektroda zamjenjuje tri aparata. Autogeno i plazma varenje te dijamantnu ploču. Koristi se za grubo rezanje. Osim u nesrećama, može koristiti u škveru, kad stigne pošiljka čelika u buntovima, mogu se razrezati za 20 do 30 minuta. Pogodna je za demontažu pogona. Reže sve, željezo, prokron, beton, mramor. Radi i pod vodom – objašnjava Starej.

Sam aparat malen je i "priručan". Sastoji se od male boce s kisikom, crijeva i manometra koji regulira pritisak kisika te ga pušta u ultraelektrodu. Tako ju je Starej nazvao, iako nema veze sa strujom. Riječ je o cijevi punjenoj specijalnim legurama, čiji je omjer, naravno, "tajna kuće". U ultraelektrodu pusti se kisik i plamenom se aktivira (može običnim zapaljenim papirom). Usmjeri se u željeni materijal i tali ga – reže ili buši.

- Na našem tržištu ne postoji ništa slično. Na zapadu, koristi se donekle sličan američki proizvod, no njihov razvija dvostruko nižu temperaturu od mojega – kaže Starej. Najveća je prednost inovacije to što je lako prenosiva i dovoljan je samo jedan čovjek. Također, ne treba izvor struje.

Ultraelektrodu Starej proizvodi sam. Gotovo sve legure pribavlja u Hrvatskoj. No te legure nisu jeftine.- Dosta je skupo. Kad bi došla veća narudžba mogao bih ih izraditi za oko 9 000 kuna. Više sam orijentiran na zapadna tržišta. No naši će vatrogasci vjerojatno trebati to kad uđemo u Europsku uniju – kaže Starej.

Na tržištu se od prije nalazi i njegov "univerzalni aparat za rezanje i bušenje", čiji je patent prodao Talijanima. Riječ je o elektrodi dugačkoj dva metra i većoj boci. Time ne može upravljati jedan čovjek.- Koristili smo ga, na primjer, kad bi netko kupio dva stana i poželio ih spojiti. Jednostavno izrežem prolaz. Koristi ga i ljevaonica – kaže.

- Ne mogu pronaći investitora. Ljudi kao da se boje inovacija. Strane tvrtke u kojima sam radio snažne su upravo zato jer koriste inovacije – kaže. Vjetroelektrana bi mogla biti i na području Varaždina, a najbolje bi "sjela" na Aquacity".

- Inovator ima dovoljno hrabrosti da sumnja u postojeće i dovoljno smjelosti da istražuje nepoznato – dodaje Josip Kužir, predsjednik Društva inovatora Varaždinske županije, osnovanog 1984. godine, tada u zajednici s Međimurcima.

Stvarno reže sve! I kamen i čelik. Drago nam je da netko u našoj blizini ima takav aparat i može uskočiti u slučaju potrebe. Kad bismo imali novca, sutra bismo kupili ultraelektrodu. No imamo još puno prioriteta prije toga i nemamo novca. No kupit ćemo kad bude prilike – komentirao je Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin.

Dodaje da je vatrogasci ne bi koristili u automobilskim nesrećama, jer zbog iskrenja postoji mogućnost od eksplozije. Za to koriste hidraulični komplet – škare koje šire, savijaju i režu.- No u potresu ili kod željezničke nesreće dobro bi došlo – kaže Labaš i dodaje da ekstremnih situacija vatrogasci nisu imali posljednjih desetak godina, no to ne znači da se sutra nešto ne može dogoditi.
večernji list

13.11.2010. ...08:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters