ZAJEDNIČKIM SNAGAMA IZVEDENA VJEŽBA „DVORAC 2010“
[ # ]

KERESTINEC
Piše: Damir Marenić

Taktičkom pretpostavkom da je u Dvorcu Erdödy došlo do požara koji je zamijećen od strane djelatnika Hrvatskog državnog arhiva ,smještenog u blizini samog dvorca putem 112 uzbunjen je glavni zapovjednik VZG-a Sveta Nedjelja koji odmah prosljeđuje uzbunu na kerestinečke vatrogasce. GALERIJA SLIKA

Image and video hosting by TinyPic

Dolaskom na mjesto intervencije i u razgovoru sa djelatnikom arhiva doznaje da postoji mogućnost da u prostorima dvorca zahvaćenog požarom zna vidjeti nepoznate ljude koji usprkos obavijesti da je u prostor dvorca zabranjen ulaz, borave u njemu.U 15.01 DVD Kerestinec izlazi sa navalnim vozilom (sa šest članova posade) . Dolaskom na mjesto požara, Zapovjednik VZG-a te Zapovjednik DVD-a procijenivši stanje na terenu odlučuju da će nastali požar gasiti vodom preko jednog “ C“ mlaza, ali zbog velike brzine širenja požara a i sumnje da netko nezakonito boravi u prostoru dvorca i da će biti potrebno izvršiti i pregled svih prostorija odlučuju pozvati u pomoć i DVD Stupnik.

U 15.05 dežurni operativni djelatnik DVD-a Stupnik prima dojavu za ispomoć, te daje uzbunu ostalim članovima.U 15.10 DVD Stupnik na intervenciju izlazi sa navalnim vozilom sa šest članova posade i autocisternom sa tri člana posade.
U 15.05 DVD Kerestinec počinje sa akcijom gašenja preko jednog „C“ mlaza vode na način da pokuša spriječiti daljnje širenje požara prema zapadnom dijelu dvorca.

DVD Stupnik na mjesto intervencije stiže u 15.15, te se smješta uz glavni ulaz u Državni arhiv nasuprot ulaza u dvorac.Zapovjednici DVD Kerestinec i DVD Stupnik u dogovoru donose odluku da se sa navalnog vozila formira nova „ B“ cijevna pruga sa dva mlaza. Jedan prema podrumskim prostorijama dvorca, a drugi preko dvorišta na istočni dio dvorca te da se izvrše preventivni pregledi zbog sumnje da se unutar prostorija nalazi osoba(e) .

Posada sa autocisterne snabdijeva vodom navalno vozilo i spaja se na nadzemni hidrant u krugu Arhiva. Zbog specifičnog mjesta koje je izabrano za vježbu- kulturna znamenitost 1. kategorije- pred vatrogasce a i ostale sudionike vježbe postavljaju se određena ograničenja njihovog rada.Naime dvorac je godinama bilo napušten i velikim dijelom devastiran od strane nepoznatih osoba, a velikim dijelom i zbog djelovanja vremenskih prilika. Tako da u nekim dijelovima postoji velika mogućnost propadanja podnih međustropnih konstrukcije kao i pada krovnih dijelova.

Također treba voditi računa o potrošnji sredstva za gašenje u ovom slučaju vode da se izbjegne dodatno uništavanje kulturnog dobra. Kod samog izvođenja vježbe trebalo je voditi osobitu pažnju na
- Opasnost od gušenja i trovanja produktima izgaranja
- Opasnosti od mehaničkih ozljeda ( lomovi, posjekotine, opekline…)
- Opasnost od urušavanja međustropnih konstrukcija
Zbog toga se vodilo računa da vatrogasci na intervenciji obavezno koriste aparate za zaštitu dišnih organa te kompletnu zaštitnu odjeću i obuću.

Prema procjeni Zapovjednika na terenu za ovu vježbu potrebne snage su Navalno vozilo DVD Kerestinec sa 6 vatrogasaca te Navalno vozilo i autocisterna DVD-a stupnik sa 9 vatrogasaca .Kako je objekt bez struje nije bilo potrebe za stručnim službama te je zatražen dolazak policije iz PP Samobor

SREDSTVA ZA GAŠENJE I OSTALA OPREMA:
- Voda iz spremnika navalnih vozila i autocisterne i voda iz hidrantske mreže
- Tayphon za odimljavanje

TIJEK AKCIJE GAŠENJA POŽARA:
DVD Kerestinec - dolaskom na mjesto intervencije vodna grupa polaže „B“ cijevnu prugu do razdjelnice i polaže „C“ cijevnu prugu za prvi mlaz vode. Za to vrijeme navalna grupa oprema se izolacijskim aparatima i pristupa gašenju na prvom katu sa sjeverne strane dvorca. Vodna grupa nakon toga vrši spajanje navalnog vozila sa nadzemnim hidrantom u krugu Državnog arhiva uz upotrebu cijevnih mostića.Dolaskom DVD-a Stupnik vodna grupa sa navalnog vozila priprema „B“ cijevnu prugu i priprema prvi „C“ mlaz. Za to vrijeme navalna grupa oprema se izolacijskim aparatima i pristupa gašenju sa sjeverne strane dvorca u podrumskom prostoru. Vodna grupa sa navalnog vozila spaja se na razdjelnici i polaže „C“ cijevnu prugu za drugi mlaz vode za gašenje te preko dvorišnog dijela ulazi preko stubišta u istočni dio dvorca i osigurava da se vatra ne proširi na taj dio.

Posada autocisterne spaja se na navalno vozilo preko „B“ cijevi uz upotrebu cijevnih mostića, a autocisternu spaja na nadzemni hidrant.Ulaskom navalne grupe DVD-a Stupnik u prostor sa desne strane od ulaza zatiče osobu u nesvijesti te zbog toga traži od navalne grupe iz autocisterne da donesu nosila za spašavanje i Tayphon za odimljavanje prostora zbog velike količine dima. Nakon toga iznose ozlijeđenu osobu van zadimljenog prostora.Nakon toga će se izvršiti detaljan pregled požarišta te utvrditi da se požar ne može ponoviti i izdati zapovijed za pospremu.sva komunikacija tijekom izvođenja vježbe bit će na 9.kanalu

Ovakav vid suradnje na operativnom polju između kerestinečkih i stupničkih vatrogasaca traje već nekoliko godina a sa ciljem uvježbavanja načina i postupaka kod gašenja požara i spašavanje osoba vodeći pritom računa o sigurnosti samih vatrogascima na intervenciji a potom o ne izazivanju nepotrebne štete na samom objektu kao i o predmetima u njemu. Nakon postrojavanja samih sudionika obratio im se predsjednik DVD-a Kerestinec Goran Škarić te pozdravio prisutne goste prvenstveno gradonačelnika Dragu Prahina, dogradonačelnika Ivicu Pavlića, predsjednika VZG-a Sveta Nedelja Damira Marenića, dopredsjednika Ivu Člekovića predsjednika DVD-a Stupnik Ivicu Klemenčića te predstavnike DVD -a Sveta Nedelja, Rakitje i Strmec. Zahvalio se na izvedenoj vježbi te dao riječ glavnom zapovjedniku Nevenku Čižmešija. Vježba je odrađena u skladu svih dogovora. Istakao je da je već u stvarnosti bila intervencija na ovom objektu te je ovo bila dobra prigoda da se baš na njoj održi današnja vježba kako bi spriječili nastalu štetu ako dođe do možebitne situacije - rekao je Čižmešija. Nakon službenog dijela u vatrogasnici DVD-a Kerestinec priređen je domjenak za sve sudionike vježbe te njihove goste.

07.11.2010. ...21:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters