ROMSKA DJECA POSJETILA VATROGASNU BRIGADU "BEOGRAD"
[ # ]

BEOGRAD

Mališani iz nekadašnjeg nehigijenskog naselja ispod mosta „Gazela", koji trenutno žive u rakovičkom naselju Kijevo i barajevskom naselju Lipovica, posjetili su Vatrogasnu brigadu „Beograd".

Njihovi domaćini uživo su im demonstrirali šta znači biti dobar vatrogasac, a zajedno sa 37 djece o ovom pozivu je slušao i Vladan Đukić, gradski tajnik za socijalnu zaštitu. Kako je rekao, cilj današnjeg druženja je prije svega motivacija romske djece da već u školskom uzrastu razmišljaju o svom budućem zanimanju.

- Njihovi ciljevi i motivi bili su potpuno drugačiji dok su živjeli u nehigijenskom naselju ispod „Gazele". Sada oni redovno idu u školu i već se u ovom uzrastu pripremaju biti korisni članovi našeg društva. Brojke govore koliko uspjeha imamo u radu sa ovom djecom, jer je prošle godine 77 mališana išlo u školu i završilo razred, a ove godine ih je 123 i konstantno postižu bolje uspjehe. U narednom periodu predstavićemo im sva zanimanja koja bi ih mogla motivirati, kao što su liječnik, pilot, apotekar ili učitelj - rekao je Đukić.

Glasna sirena orila se Zvezdarom, a djeca su se utrkivala ko će se prvi provozatiu vatrogasnim kolima, da se uspenje uz ljestve ili spusti niz čuvenu šipku u garaži. Oni najmlađi paradirali su sa zaštitnim kacigama, a svi uglas su vikali da će biti vatrogasci kad porastu. Uslov za to je, kako su im objasnili protupožarci, da budu dobri u školi i da marljivo uče.

- Nama djeca dolaze svakog mjeseca i jako su zainteresirana za naš posao i sve ono što vatrogasci rade. To je humano i časno zanimanje i drago nam je što konačno možemo ugostiti i romsku djecu u ovako velikom broju - istakao je Slobodan Bošković, zapovjednik Vatrogasno-spasilačkog bataljona „Zvezdara".
studio B

03.11.2010. ...13:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters