STRAH OKOVAO ŽIVINICE
[ # ]

ŽIVINICE

Romsko naselje Stara Pruga u Živinicama postalo je opasno mjesto za život. Organizovana grupa, ili pojedinac, prvo opljačka, a zatim zapali kuću, baš kao na filmu. Samo dva dana je bilo dovoljno da Ajša Rustić iz ovog naselja ne boravi u svojoj kući i da ona bude spaljena do temelja. Nesretna Ajša sada je prinuđena živjeti u "kući" od kartonskih kutija i limenih ploča.

Image and video hosting by TinyPic

Crni zidovi, u potpunosti spaljen krov i izgorjeli ostaci štednjaka jedino je što se može vidjeti na mjestu gde je nekada živjela Ajša. Kuća od tridesetak kvadrata je potpuno izgorjela. Na podu prekrivenom gareži, leže krovne grede i popucalo staklo sa prozora. Ajša često odlazi u Doboj. Tamo radi, a kada nema posla, jedino što joj preostaje je prošnja. U naselju Stara Pruga poznaju je kao dobru osobu.

- Šta da kažem, sve vidite i sami. Tu su nekada živjeli moja majka i očuh. Ne znamo ko podmeće požare. I kako netko može govoriti da Romi sami sebi pale kuće?! Pa zar bi moja majka htjela živjeti u ovoj kartonskoj kutiji - kaže Mehmed.Požar u Ajšinoj kući dogodio se kasno iza ponoći. Počinioci su prvo izvukli namještaj, a zatim su zapalili kuću.- Bilo je stvari unutra. To je sve moja majka kupila. Da li je neko odavde to uradio, da li neko dolazi iz drugih mjesta...Ne znamo - govori Mehmed.Čim su susjedi primijetili požar, pozvali su policiju. Patrola je došla, ali vatrogasna ekipa nije. Bolje rečeno, nisu stigli na vrijeme, jer je kuća već potpuno izgorjela kada su vatrogasci došli da "interveniraju".

Požar je prvi primijetio Edin Asanović. Odmah je pozvao policiju.- Oko pola tri sam čuo da pas laje... Izašao sam i vidio ogroman plamen. Pozvao sam policiju i vatrogasce. Policija je došla. Vatrogasce smo čekali više od sat vremena. Došli su kada je već sve izgorjelo - govori Edin.Mehmed kaže da nije postojala nikakva šansa da se u kući dogodi neki električni spoj i da se sama zapali, jer struje uopće nema u kući. O nepažnji s vatrom da se i ne govorimo, jer u kući niko nije boravio dva dana prije požara.Ponovo je zavlado strah. Romi ponovo ne spavaju noću, čuvaju stražu. Pitaju se, da li je njihova kuća sljedeća?
.... pročitaj više

01.11.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters