NA OTOCIMA 89 INTERVENCIJA
[ # ]

PAG
Piše: Ante Šarunić

Ono što se nikako ne može "preskočiti" je kašnjenje s isporukom vatrogasnog broda koji bi poslužio za gašenje požara na otocima, ali i za prijevoz bolesnika s otoka na kopno u hitnim slučajevima

Prema podacima Županijske vatrogasne zajednice na otocima Zadarske županije do polovine listopada bilo je ukupno 89 intervencija.Podaci govore da je na otoku Pagu bilo 49 intervencija, na otoku Ugljanu 6, na Viru 15, na Pašmanu 9, Dugom otoku 1, Ižu 6, Istu 1, Premudi 1, na Olibu 1.

Prema specifikaciji požara, ukupno je bilo 59 požara otvorenog prostora, 6 požara objekata, 5 požara na vozilima, 1 na plovilima, 12 prometnih intervencija vatrogasaca te 6 ostalih tehničkih intervencija.Iz podataka se vidi da se najveći broj intervencija odnosio na požare koji su se dogodili na otvorenom prostoru, dok je na plovilu bila samo jedna intervencija.

Naime, kad su u pitanju plovila, treba znati da su vatrogasci opremljeni i za gašenje požara na plovilima, što je itekako bitno kad se ima na umu da na području otočja Zadarske županije ima više marina, sidrišta i drugih vrsta priveza brodova i brodica. A u ljetnoj sezoni njihov se broj znatno poveća pa time i mogućnost izbijanja požara na plovilima.

Dobrovoljna vatrogasna društva na otocima Zadarske županije dobro su opremljena, a ono malo ljudstva dobro je osposobljeno za gašenje požara. Ono što se nikako ne može "preskočiti" je kašnjenje s isporukom vatrogasnog broda koji bi poslužio za gašenje požara na otocima, ali i za prijevoz bolesnika s otoka na kopno u hitnim slučajevima.

Naime, već je u nekoliko navrata najavljivana primopredaja, porinuće ovog broda, ali, nažalost, do danas još ništa. Ako je spomenuti brod namijenjen i za hitni prijevoz bolesnika s otoka u Zadar, a takvog sličnog nema ovo područje, onda bi nadležne službe u Gradu, Županiji i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, morale pronaći još malo sredstava da se brod opremi i stavi u funkciju.

Dolazi zima, a s njom i problemi otočana kad je u pitanju hitno prebacivanje pacijenta u Zadar. Što bi, pitaju se otočani, da im brod Pomorske policije ili Lučke kapetanije ne uskače u hitnim slučajevima.Spomenimo i ovom prigodom da su posade brodova Pomorske policije i Kapetanije najčešće riskirajući i svoje živote, spasile velik broj otočana.Nedostatak financijskih sredstava, ipak je ove godine brojčano smanjio službu promatranja na otocima što, na svu sreću, nije imalo većih posljedica.

Treba istaknuti i vrlo dobru suradnju DVD-a s otoka i Županijske vatrogasne postrojbe u Zadru. Aktivna promatranja (izvidničara) i dežurstva DVD-a na otocima službeno su prestala sredinom rujna. Riječ je o DVD-ima na onim otocima koji administrativno pripadaju Gradu Zadru.
zadarski list

26.09.2010. ...14:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters