PRVI SPOMENIK VATROGASCU U GRADU
[ # ]

BEOGRAD

U toku dana je studirao kiparstvo na Fakultetu primjenjenih umjetnosti, a u toku noći je radio kao vatrogasac. Petnaest godina kasnije Zvonimir Smrkulj spojio je svoje dvije ljubavi i izradio skulpturu vatrogasca koja je svečano otkrivena u dvorištu Vatrogasnog doma.

Image and video hosting by TinyPic

Zvonimir danas radi kao zapovjednik vatrogasne čete u Košutnjaku i ima dvoje djece, ali želja za umjetničkim dokazivanjen već godinama ne jenjava. Do sada je imao nekoliko samostalnih i grupnih izložbi.- U našoj regiji ne postoji ni jedan spomenik vatrogascima, iako oni svaki dan žrtvuju svoje živote zbog drugih. Zato sam odlučio napraviti jedan – kaže Zvonimir Smrkulj.Od ideje do realizacije, prošlo je godinu dana. Kipario je poslije radnog vremena u prostorijama vatrogasne postaje u Košutnjaku.

Kolege su mu pozirale, pa svako od njih vidi nešto od svojih karakteristika u skulpturi. Najviše pažnje privukao je izražajan nos, na koji su vatrogasci sa sličnim nosem najponosniji.- Naša ideja je bila da bude u obliku fontane, a on je našu sugestiju prihvatio – kaže kolega vatrogasac Nebojša Knežević koji je sa još jednim kolegom Draganom Stefanovićem izgradio plato oko nje. Kada je Zvonimir iz livnice prevozio statuu kamionom, dogodila se mala nesreća.

- To je prava anegdota, suvozać je bacio opušak koji je zapalio madrac na kome je bila skluptura, vatrogasac je gorio – kaže Smrkulj i dodaje da je to bilo pravo “vatreno krštenje”.Zvonimir će nastaviti raditi kao vatrogasac, jer kako kaže “kada jednom dim uđe u pluća ne možeš to izbaciti”, ali neće zapostavljati ni umjetnost.

Na svečanosti u Vatrogasnom domu “Spomenik vatrogascu – spasitelju Beograda” otkrio je ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić. On je ovom prilikom podsjetio na žrtve koje vatrogasci svakodnevno podnose. Pripadnici spasilačke brigade Beograda bili su obučeni u odijela jedinice kojoj pripadaju, a nekolicina je prodefilirala u svečanim odorama.
blic

21.09.2010. ...12:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters